Dzień dobry 💪 dziś przepis na mocniejszą kawę ☕️ z odrobiną % i nutą truskawki 🍓 ⚡️Składniki⚡️ 25 ml wódki 50 ml Kahlua 50 ml likier truskawkowy 70 ml mleka 3,2% 4 kostki lodu z kawy ⚡️Przygotowanie⚡️ ✅ podwoje espresso ostudzić i przelać do pojemnika na lód - zamrozić ✅ w sakerze połączyć wszystkie składniki
Niezły Młynekczekolady gorzkiej 0,5 l śmietanki kremówki 36% 8 łyżek dżemu wiśniowego 0,5 szklanki wiórek kokosowych 0,5 szklanki przegotowanej wody z cytryną-można dodać kilka łyżek likieru kokosowego Przygotowanie: Czekoladę kruszymy,wrzucamy do śmietanki i podgrzewamy do momentu aż czekolada się rozpuści,ale nie gotujemy!!! Cały czas mieszamy.Zdejmujemy z ognia i studzimy,następnie chłodzimy w lodówce przez
Przepisy mojej mamypieczenia Oraz: 600 ml śmietany kremówki 36% słoik dżemu truskawkowego 2 tabliczki białej czekolady (200 g) serek mascarpone 3 łyżki cukru pudru pół szklanki przegotowanej wody z cytryną lub likierem owocowym Białka oddzielamy od żółtek.Następnie ubijamy białka na sztywną pianę ,stopniowo dodając cukier.Kiedy piana jest ubita dodajemy kolejno żółtka ,cały czas miksując. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy
Przepisy mojej mamyorzechów włoskich - 1 łyżka gorzkiego kakao - 100 gram cukru trzcinowego - 1/4 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 jajo - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki likieru kawowego ( ewentualnie miodu pitnego lub białego wina ) - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 95 gram miękkiego masła Wykonanie: Do miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Mieszamy
Kronika Piekarnikamleka 1 1/2 łyżki żelatyny Polewa: 200 gram twarogu sernikowego - pozostałego z masy serowej 2 łyżeczki cukru pudru 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 % - pozostałej z masy serowej 1/3 szklanki likieru - Krupnik "Słony karmel" 1 pełna łyżeczka żelatyny Wykonanie: Ciasteczka wkładamy do blendera razem z miękkim masłem i miksujemy do dokładnego połączenia (w zasadzie do zlepienia ). Masę wysypujemy do wyłożonej papierem
Kronika Piekarnikap.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Krem ajerkoniakowy 300 ml gęstego likieru Advocat 350 g masła Masło ubijamy mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewamy ajerkoniak. Masa będzie dość gęsta. Dodatkowo: 100 g kulek w czekoladzie Maltesers WYKONANIE: blat bezowy
Domowe ciastaRozpływające się w ustach, mega delikatne ciasto kokosowe na biszkopcie nasączonym aromatycznym likierem Amaretto. To bez wątpienia super proste w przygotowaniu ciasto inspirowane pysznymi pralinkami Raffaello. Biszkopt jest bardzo lekki i niesamowicie puszysty. Masa mleczno – śmietanowa natomiast gęsta i bardzo delikatna. Wszystko idealnie komponuje się w jeden z najlepszych deserów, jakie przygotowaliśmy. Ciasto Raffaello to z pewnością piękny deser
Kuchnia Na WypasieOlej kokosowy lub margaryna 60 g Oliwa 20 g Zakwas 190 g Rodzynki 160 g Cukier/erytrytol 50 g Aromat pomarańczowy 1 łyżka Sól 1.5 łyżeczki Wino lub likier do namoczenia rodzynek Wieczór wcześniej nastawiamy na noc rodzynki do namoczenia, czyli zalewamy alkoholem i odstawiamy po przykryciem. Następnego dnia (gdy mamy dojrzały zakwas) mieszamy zakwas z mlekiem, oliwą i cukrem. Kiedy
rabarbarowoszczególnie poszukiwany do produkcji kuli, galaretki i dżemu. Może być również spożywany w postaci płynnej, z kremem z czarnej porzeczki używanym do wyrobu kirów lub nektarów, syropów lub likierów. Gotuje się go powoli w małej ilości wody lub soku. Zaleca się dodanie cukru po ugotowaniu, aby zmniejszyć kwaśny smak tych jagód. W stanie świeżym mogą być przechowywane w lodówce
ProstePesto.plczekolada ❓ kilka ciekawostek o białej czekoladzie, znalezionych w internecie. Biała czekolada powstaje z kakao, ale nie jest to „czekolada”. Według FDA, aby nazywać się „czekoladą”, produkt musi zawierać likier czekoladowy, który nadaje mu gorzki, intensywny czekoladowy smak i kolor, czekoladom gorzkim i mlecznym. Ponieważ nie zawiera miazgi kakaowej, biała czekolada ma bardzo mało kofeiny w porównaniu do zwykłej czekolady. Biała
RafalCooktorebce) 4-5 kropli aromatu migdałowego 4 duże jajka 100g posiekanych orzechów włoskich Do nasączenia: 230-250ml wody (można część zastąpić alkoholem np. spirytusem lub wódką lub likierem) 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Czekoladowy krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64% 50g mlecznej czekolady 200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana
Mała Cukierenkawymieszaj (ja wszystko miksuję przy pomocy malaksera). Wyłóż formę zmiksowanymi ciasteczkami i dobrze ugnieć. Wstaw formę do lodówki. W między czasie do misy miksera włóż ser, cukier, śmietanę oraz likier Baileys. Wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj jaja, jedno po drugim w odstępie około 20 sekund. Wylej masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut
Moja Delicjamąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować odrobiną masła i lekko oprószyć
Moja Delicjawersja wieńca bezowego jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Tort bezowy w kształcie wieńca oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą i cynamonem. Deser wyszedł przepyszny! Przepięknie się
Moja DelicjaPrzepis na drink Count Mast Negroni jest modyfikacją oryginalnego Negroni, w której likier Campari zastępujemy na Jagermeister. Pozostałe proporcje drinku są jak w oryginale
Koktajle i drinki