Pyszny i delikatny deser, który zaspokoi podniebienia największych smakoszy. W wersji dla dorosłych warto do kawy dodać odrobinę likieru amaretto, wzbogaci to smak deseru. 330 ml śmietanki 30% śmietan fix ekstrakt waniliowy cukier puder 400 g truskawek 100 g podłużnych biszkoptów 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorzkiego kakao Kawę zaparzyć w 250 ml gorącej wody, ostudzić (można dodać alkohol
Smakołyki Asicukru 16 g żelatyny w proszku ( 4 łyżeczki ) Polewa: pół szklanki już przetartego dżemu truskawkowego ( można dać troszkę więcej ) 4 g żelatyny w proszku ( 1 łyżeczka ) Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kokosowego lub pomarańczowego ( w wersji bezalkoholowej można zastąpić herbatą ) 4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: około 300 g truskawek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę
Opowieści z piekarnikażółtka Żelka truskawkowa: 500 g truskawek 1 łyżka cukru ½ szklanki wody 1 galaretka truskawkowa Poncz kawowy: 400 ml naparu z mocnej kawy lekko osłodzonej i wystudzonej 100 ml likieru amaretto Kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Żelka truskawkowa: Truskawki umyć pokroić na kawałki zasypać cukrem, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, pogotować chwilę aż truskawki zaczną się rozpadać, resztę rozgnieść
Wanilia i Kardamonśmietany 30% zimna 500 g serka mascarpone 2 łyżki żelatyny Dodatkowo 2 szklanki malin świeże lub mrożone 1 słoiczek dżemu malinowego Składniki na poncz ¾ szklanki wody ⅓ szklanki likieru kokosowego lub cytryny Składniki na czekoladę Matcha 200 g białej czekolady 50 ml śmietany 30% 1 łyżeczka herbaty Matcha Przygotowanie : Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Blachę o wymiarach
KUCHNIA POLSKAgodzin. Co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić do powstanie dużych kryształów lodu. W tym przepisie mleko można zastąpić wodą i dodać ulubiony likier lub na przykład słodkie wino - w wersji dla dorosłych. Możliwości są naprawdę ogromne
Gotujemy i jemygodzin. Co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić do powstanie dużych kryształów lodu. W tym przepisie mleko można zastąpić wodą i dodać ulubiony likier lub na przykład słodkie wino - w wersji dla dorosłych. Możliwości są naprawdę ogromne
Korniszonkipisałam Wam już kilka razy. Poprzednie były bez procentów, a teraz mam propozycję z małą ich ilością, ale są :-) Chodzi o pralinki Cherry Passion :-) Są one nadziewane wiśnią w likierze z alkoholem i oblane czekoladą deserową :-) Są pyszne i po protu rozpływają się w ustach. W opakowaniu znajdziemy 9 sztuk pralinek, zapakowanych w sreberko. Nie zawierają one sztucznych barwników
kruche babeczkiinnym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie nie szkodząc przy tym. N alewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych ! PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj
Przepisy i porady kulinarnepowinny być ogrzane , ponieważ wtedy więcej wiązań białkowych ulega denaturacji . (przeczytaj artykuł o ubijaniu pian ). Co pasuje do biszkoptu orzechowego? Poncz : Biszkopt orzechowy możesz nasączyć kawą, herbatą, whisky, rumem, likierem orzechowym lub czekoladowym, szampanem, białym winem, piwem. Pamiętaj, że poncze alkoholowe najlepiej jest rozrobić z wodą przed nasączaniem, ponieważ intensywna woń alkoholu może znacznie przytłumić pyszny smak biszkoptu. Kremy : Świetnie
SmartBake.plkarpatki - 3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich Krem kawowy - 350 ml mleka - 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej - 1 krem do karpatki Poncz: - 50 ml mocnego naparu z kawy - 25 ml likieru kawowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 50 ml śmietanki słodkiej - 200 g mlecznej czekolady - orzechy włoskie Wykonanie:. Na początek upiekłam biszkopty. Zaczęłam od biszkoptu orzechowego. Jajka ubiłam na białą pianę
Kuchnia Pełna Emocjiwprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości . Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakowitą tradycję. Jej niebagatelną częścią są najrozmaitsze przetwory oraz nalewki i likiery. Mam właśnie w ręce „Przysmaki rodziny Winnych „- książkę, którą kupicie na Tania książka pachnącą 80 przepisami na te właśnie pyszności! To doskonały poradnik i ....konia
Z Kuchni Do Kuchnibędzie przepływać szybciej a ciało będzie nieco wrażliwsze na dotyk, to w większych dawkach prowadzi tylko do utraty hamulców i trudno go zaliczyć do afrodyzjaków. Zobacz przepis na domowy likier alkoholowy solony karmel . Artykuł Poradnik ProstePesto. Afrodyzjaki co dnia pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plroku przez legendarnego hawajskiego barmana Harry’ego Lee. Swoją błękitną barwę zawdzięcza Blue Curacao i musi być podawany z parasolką. Składniki 40 ml rumu 20 ml Blue Curacao (likier) 30 ml Malibu 20 ml mleczka skondensowanego 50 ml soku ananasowego Przepis na Blue Hawaiian Składniki wstrząśnij w shakerze i wlej do kieliszka z dużą ilością kostek lodu. Na zdrowie! Artykuł
Przesmacznieświąt;) Ciemna " Krówka" Biszkopt - 5 jajek - pół szklanki karmelu ( ja użyłam gotowej masy ) - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki ziemniaczanej Poncz: - 3/4 szklanki słodkiej kawy z odrobiną kawowego likieru Nadzienie: - 400ml śmietany kremówki - 2 łyżki kakao - szklanka cukru pudru - 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej śmietany Polewa: - 50 g masła/margaryny - 3 łyżki słodkiego kakao
Kuchnia Pełna Emocjisąsiadki co hoduje kurki ;) ) - 200 g cukru - 3 łyżki wrzątku - 250 g mąki tortowej ( 450) - 70g mąki ziemniaczanej - pół łyżeczki proszku do pieczenia Poncz - 1 kieliszek słodkiego likieru wiśniowego lub truskawkowego z wodą ( możecie dodać też kompot truskawkowy jak chcecie bez alkoholu) Krem truskawkowy - 300 g masła miękkiego - 200 g truskawek - 200 g cukru pudru ( mniej jeśli macie słodkie truskawki
Kuchnia Pełna Emocji