coś słodkiego, pożywnego, kremowego i bardzo rozgrzewającego. Poszperałam w moich notatkach i znalazłam idealny przepis z książki Gino D'Acampo. W wersji oryginalnej ryż ten jest z likierem amaretto, a ponieważ nie miałam tego likieru, więc u mnie jest bez, ale i tak jest bardzo smaczny i szczerze polecam do wypróbowania. Składniki: 400 ml odtłuszczonego mleka 30 g cukru
Gorący kąsekSkładniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzietemperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy. Krem migdałowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka mielonych migdałów 2 łyżki likieru migdałowego Śmietanę kremówkę i serek mascarpone chłodzimy przed przygotowaniem w zamrażarce. Śmietanę kremówkę lekko ubijamy, dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż krem zgęstnieje. Dodajemy cukier puder, migdały i likier migdałowy, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego pyszne lody i % to jest to! Prawda, że poprawia humor, szczególnie teraz jak pogoda się popsuła. Składniki: 4 gałki lodów śmietankowych 2 porcje espresso 1 łyżka likieru kahlua 60 ml rumu 100 ml mleka cukier - jeżeli ktoś słodzi czekolada do dekoracji Przygotowanie: 2 porcje W większej misce umieść 2 gałki lodów, wystudzone espresso, rum, likier, mleko
Niezły Młynekjajka 1 łyżka wiórek kokosowych starta skórka pomarańczy (oryginalnie jest więcej mleka, ale ja dodałam szklankę soku z pomarańczy, więc na jedno wyszło; poza tym w przepisie jest likier pomarańczowy, tiaaa ciekawe skąd?; można też dodać rodzynki, orzechy itp. ja jednak miałam tylko wiórki kokosowe) Mleko zagotowałam, dodałam ryż i gotowałam do momentu, aż wchłonie całe mleko(...)trzeba uważać, aby się nie przypaliło i ściągać ten brzydki kożuch). Następnie ryż przełożyłam do miseczki i delikatnie wlałam sok z pomarańczy zmieszany z czystą... i mam likier ;). Zostawiłam na 30 min. do wystudzenia. W międzyczasie przygotowałam sobie pianę z białek, a żółtka ubiłam z cukrem i wiórkami, starłam skórkę pomarańczy. Do wystudzonego ryżu dodałam masę żółtkową, a na końcu
bastalenaserową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 1 szklanka drobnego cukru 5 jajek 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau lub 5 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej(...)czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie i długie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując krótko po każdym dodanym jajku. Na koniec wymieszać z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Masę wyłożyć do tortownicy. Do misy włożyć masę makową z bakaliami, maizenę oraz cukier (jeśli go dodajemy) i zmiksować na wolnych obrotach. Następnie kolejno
Moje domowe kucharzenierafaello : · 200 g mascarpone · 80 g białej czekolady · 1 łyżka likieru kokosowego · ½ łyżeczki aromatu kokosowego w proszku (opcjonalnie) · 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Migdały zmielić razem(...)czasie wyjąć i wystudzić. Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić aby przestygła. Mascarpone przełożyć do miski, cały czas miksują dodawać po łyżce czekolady. Następnie dodać wiórki kokosowe, likier i aromat. Wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce około 40 minut. Makaroniki przełożyć przygotowanym kremem. Przechowywać w pojemniku w lodówce
Mania Gotowaniamleka zagęszczonego słodzonego 3 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki likieru czekoladowego lub kawowego Czekoladowe ganache: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 g śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka(...)Mieszamy cały czas lekko podgrzewając, do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy kakao i mieszamy. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą
Mania Gotowaniaczekolady 100 g mlecznej czekolady 140 g masła pół szklanki mąki 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego) 4 duże jajka 2 duże żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego skórka z ½ pomarańczy aromat pomarańczowy (opcjonalnie) sok z ½ pomarańczy Przygotowanie: Kokilki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy kakao. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z pokrojonym w kostkę(...)lekkiego przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier. Do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy mąkę z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jajka i żółtka, ekstrakt, likier, skórkę oraz sok z pomarańczy i miksujemy mikserem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Gotową masę przelewamy do kokilek. Pieczemy przez około 14-16 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć
Mania Gotowaniawzbogacając go o wiśnie;) Zmiana okazała się strzałem w dziesiątkę! Składniki: szklanka zaparzonej mocnej kawy, opakowanie podłużnych biszkoptów, 300g świeżych wiśni nadwiślanki ChNP, 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto), 400ml śmietanki 30%, 400g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki cukru, 30g startej czekolady. Wykonanie W zimnej kawie wymieszanej z likierem
Z miłości do słodkościnutką alkoholu, lekkim kremem i przełamującymi słodycz kwaśnymi porzeczkami. Składniki: 100g kruchych ciastek z rodzynkami i czekoladą, 3/4 szklanki czerwonych porzeczek, 200g serka mascarpone, 3 łyżki likieru Amaretto, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru waniliowego, szklanka jogurtu naturalnego, 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie Serem mascarpone zmiksować(...)likierem Amaretto, cukrami oraz sokiem z cytryny. Dodać jogurt naturalny, zmiksować. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Porzeczki, umyć obrać i osuszyć. Do pucharków nałożyć warstwę pokruszonych ciastek i czekolady, posypać porzeczkami i przykryć kremem. Postępować tak długo, aż pucharki się zapełnią. Schłodzić
Z miłości do słodkościaksamitny w smaku, z małą nutką adwokatu. Deser wręcz idealnie komponuje się ze świeżymi truskawkami, odrobiną czekolady i orzeszków... Pycha... Składniki: 150 g śmietanki 30%, 4 łyżki likieru jajecznego, 2 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 1/2 laski wanilii, 20 dużych truskawek kaszubskich ChOG, mielone orzeszki w karmelu i starta czekolada(...)dekoracji. Wykonanie Śmietankę ubić na sztywno, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, również odstawić. Żółtka utrzeć z cukrami, powoli dodawać likier. Dodać śmietankę oraz ubite białka, krótko zmiksować na niskich obrotach. Masę przełożyć do małych kokilek. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie foremki włożyć dosłownie na chwilkę do gorącej wody i przy pomocy noża wyjąć
Z miłości do słodkościłyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 2 łyżki likieru Latte Macchiato 150 g margaryny 300 ml wody szczypta soli 600 g wiśni cukier puder do posypania Sposób wykonania: Rozpuścić margarynę z wodą ze szczyptą soli. W misce przygotować mąkę(...)kakao, kawę, sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać cukier i wymieszać. Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać. Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować
Słodkości i nie tylkoricotty (lub zamiennie 1kg ricotty lub 1kg mascarpone) - 6 jajek - 125ml mleka - 1 i 1/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru) - 2/3 szklanki mąki (u mnie 115g mąki orkiszowej typ750) - 100ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau) - skórka pomarańczowa lub cytrynowa (ewentualnie aromat) - u mnie drobniutko starta skórka pomarańczowa O'etkera -1/2 op. Dodatkowo: - trochę masła do wysmarowania formy - trochę bułki(...)tartej do formy - konfitura (u mnie morelowa) * szklanka - 250ml W misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą. Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo płynna) i wstawić do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowe