lekkie dania - 4237 przepisów (strona:62/283)

Kotlet schabowy inaczej 189

Kotlet schabowy, to kwintesencja i t radycja  Polskiej kuchni. W każdym domu znany i prawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam. Składniki: 3 kotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki  2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych(...)Sposób przygotowania: Kotlety umyć, osuszyć i  rozbić tłuczkiem najcieniej jak się da. Natrzeć solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z  1 pomarańczy.  Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mąkę wysypać na jeden talerz a bułkę,  lekko rozgniecione płatki  i starty ser na drugi. Do miski wbić jajko i porządnie

Gosia gotuje
Sałatka wiosenna z rucolą, pieczarkami i sadzonym jajkiem 213

Wiosna w pełnej krasie więc i na talerzu też coraz częściej gości u mnie zielenina i  pyszne lekkie sałatki. Dzisiaj zapraszam na jedną z takich

Gosia gotuje
Bigos II 215

smak. Taki charakterny bigos jest doskonały jako gorące danie w trakcie karnawałowej imprezy. najlepszy jest gdy Szczytowskie smaki dokładnie się przegryzą, temu właśnie służy to wielokrotne podgrzewanie.  A najlepiej jest go wystawić na taras lub balkon, żeby się lekko przemroził. Natomiast drugą wersję, nieco  chudszą mojego

Kulinarne przygody Gatity
Leczo na koniec lata 185

średnie cebulki * 2 średnie dojrzałe pomidory * sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka ostra,  * można dać kostkę bulionową Sposób wykonania Kiełbaskę pokroić na ćwierć plasterki podsmażyć na oliwie, można w garnku w którym będzie gotowane leczo, pod koniec smażenia dodać do kiełbasy cebulkę i też lekko podsmażyć. Dolać ok. 500 ml wody oraz cukinię pokrojoną w ćwierć plasterki lub ósemki

Mix smaku
Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie 195

blogu coraz częściej zaczną pojawiać się przepisy na dania wegańskie lub bezglutenowe.  Placuszki mogą się rozwalać, dletego trzeba je smażyć na większym ogniu i szybko przewracać by nie zdążyły się rozpadnąć. Gdy jednak to nastąpi, należy je poprostu lekko "posklejać". Jest to zależne od ilości wody, ja przeważnie robię wszystko na oko.  By powstał jakiś kształt

Czarnawisienka
MOJE WARIACJE NA TEMAT SAŁATKI GRECKIEJ 267

rucoli i roszponki, z dodatkiem kolorowych papryk, olbrzymich greckich oliwek (te moje miały cudowny lekko orzechowy smak, nawet mój małżonek nie jadający oliwek tymi był zachwycony), pomidorów, prażonych ziaren słonecznika i prawdziwej owczej fety. Idealna jako dodatek do obiadu, grilla, na kolację (jako samodzielne danie) czy na imprezę (także sylwestrową). Polecam jest pyszna...:-) Składniki: - rucola , ok.1/2 opakowania (lub dowolnie

Smaczne Zdrowe
smaczny ucieraniec z jabłkami i brzoskwinią-czyli szybkie,łatwe ciasto... 192

tarce grubsze oczka i wymieszać z łyżką mąki, brzoskwinie pokroić na kawałeczki na ciasto dać starte jabłka - na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki jak wystygnie, posypać po rancie cukrem pudrem ciasto jest lekkie i smacznie owocowe............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 219

Kassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc zeberka,schab,karczek lub boczek.Kassler obok Sauerbraten to dwa sztandarowe dania kuchni niemieckiej. Nazwa nie pochodzi jednak od miasta Kassel,ale od pana Cassel,pewnego masarza z Berlina,ktory jest jego autorem.Ten berlinski

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba ghanoush - pasta z bakłażanów i sezamu 164

warzyw. Natomiast w Egipcie babę, posypaną pestkami granatu, można spotkać jako samodzielne danie. W polskich warunkach sprawdzi się ona jako świetne smarowidło kanapkowe. Chcąc uzyskać idealną pastę, posłuchałem rad Marty z Jadłonomii  i bakłażany najpierw opaliłem nad ogniem, dzięki czemu nabrała ona lekkiego dymnego posmaku. Składniki: 1 kg małych bakłażanów (4-5 sztuk) 2 łyżki pasty tahini

Food Square
Chleb bez drożdży i zakwasu 236

bliżej mi nieznanych okolicznościach (a wiadomo, do sklepu to mi się iść nie chciało...). Dałam też nieco więcej mąki ogólnie, i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu. Oczywiście od razu wiadomo, że nie jest to chleb na drożdżach, jednak smakuje naprawdę dobrze. Lekko się kruszy, wyraźnie czuć w nim dymkę i parmezan. Chrupiąca skórka i mięciutki środek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus kawowy - najlepszy 346

razu wiedziałam, że to cudo podbije nasze kubki smakowe. Nieco zmieniłam proporcje: nie dałam serka, za to więcej kremówki; zmieniłam też nieco sposób przygotowania (dodawanie żelatyny do ciepłej masy to moim zdaniem najłatwiejszy sposób, grudek nie będzie nigdy). Wyszło bosko! Naprawdę. Mus jest lekki, delikatny, mocno kawowy, mało słodki. Bita śmietana i truskawka wieńczą dzieło. Nie można się oprzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 207

największą przyjemnością.  Krem na początku nie chciał ze mną współpracować - barwnika trzeba dać naprawdę sporo, żeby uzyskać tak intensywną czerń. Niemniej, po kolejnych i kolejnych porcjach, w końcu zaczął wyglądać jak na zdjęciach Sosny. I muszę przyznać, że smakuje też nieźle - jest lekko słodki, bardzo delikatny. Całość wyszła rewelacyjna - i smakowo, i wizualnie. Polecam Wam to cudo, nie tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Policzki wołowe po burgundzku 268

postawiłam na klasykę. Zrobiłam je tak jak wołowinę po burgundzku. Prosto i klasycznie. Danie wyszło bardzo dobre, policzki się rozpływały w ustach. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze je kiedyś kupić i spróbować zrobić z nich coś pysznego. Bo warto, mięso jest lekkie, delikatne i co najważniejsze dietetyczne . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Trufelki z kawą Jacobs 155

lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, szybciutko wymieszać. Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować by masa się nie zwarzyła. Wsypać pistacje i wymieszać. Masę umieścić w miseczce przykrytej folią spożywczą,następnie schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy da się uformować trufle. Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Czekoladę oraz olejej roztopić

Z Kuchni Do Kuchni
Domowa biała kiełbasa 485

Szkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie 

Kulinarne przygody Gatity