owoców. Okazało się, że połączenie kurczaka i ananasa sprawdza się również w takim daniu. Dla niektórych może być to zaskakujące, inni powiedzą, że to nic nadzwyczajnego. Jednych i drugich zachęcam do spróbowania tej potrawy, ponieważ wyszła zaskakująco smaczna, a jej przyrządzenie zajmuje tylko chwilę. Lekko pikantne risotto z kurczakiem i ananasem przepis na 2 spore porcje Potrzebujemy: 3/4 filiżanki(...)niewielką kostkę. Papryczkę i natkę siekamy dość drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (ustawiamy jak najmniejszy płomień), dodajemy cebulkę, czekamy aż się zeszkli (można ją lekko zrumienić), a następnie wsypujemy ryż. Podsmażamy go ok. 2 min., a po tym czasie stopniowo dolewamy bulion. (Ja wlewam go na trzy razy.) Kiedy ryż wchłonie pierwszą porcję wywaru, dodajemy kolejną
Ratunku obiadbardzo słodkimi batonikami. Ja jeszcze nie wiem, jak zmniejszyć ilość cukru i tłuszczu, ale na pewno będę robić te batoniki nie raz :) Zmieniłam trochę skład i zamiast migdałów dałam słonecznik, a rodzynki zastąpiłam żurawiną. Składniki: 250 g płatków owsianych górskich 250 g masła 200 g cukru 2 łyżki miodu 60 g wiórków kokosowych 50 g ziaren słonecznika 50 g żurawiny(...)cukrem - ma powstać lepka masa Masę przekładamy do formy, wyrównując powierzchnię i lekko dociskając Piec 40 minut do uzyskania złotego koloru Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w formie, a następnie wstawiamy na pół godziny do lodówki. Dopiero potem kroimy w kwadraty Ja zrobiłam błąd, który potem dało się, na całe szczęście, naprawić :) Wstawiłam bowiem do lodówki i poszłam oglądać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwarzywami. Oczywiście kupiliśmy to i owo, i szybko do domu realizować myśl :) I tak wyszło nam to przepyszne cudeńko. Zobaczcie zdjęcia, a poniżej przepis. Koniecznie wypróbujcie, naprawdę wspaniałe danie ! Chleb drwalski nadziewany cukinią i pomidorami (4 osoby) Składniki: 2 chlebki drwalskie (kupicie je w Lidlu) 2 duże pomidory 1 większa młoda cukinia 1 szalotka 1/4 szklanki passaty wędzony(...)cukinię gęstym sosem pomidorowym. Nakładamy cukinię do wydrążonego chleba, a na nią pomidora wcześniej lekko przelanego oliwą i posypanego pieprzem. Na koniec posypujemy odrobiną kukurydzy i startym wędzonym serem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 C na opcję zapiekania. Wystarczy ok. 10 min i danie jest gotowe. Podajemy z surówką. Możecie też podać jakiś ulubiony sos w stylu tajskim
vegetaniewodzie, by lekko zmiękł. Mieso przyprawić dodać jajka, podduszoną cebulkę, namoczoną w wodzie bułkę i wyrobić farsz. Kalafior wyjąc z wody. Położyć na talarzu do góry dołem. Nadziewać farszem dokładnie w każdą szczelinę. Owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku 180 stopni, przez około pół godziny. Tak przygotowane danie mozŻna
W kuchennym oknie EwyOstatnio, spacerując z Ptysią, znaleźliśmy kopalnię złota . W przenośni, żeby nie było. Marzą mi się poziomki. W Danii w sklepie kupić ich nie można, jeśli rosną
Pożeraczka, czyli raz adobrzejadam stanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić) Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z trzech prostych składników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło(...)lasagne ( u mnie swieży, znajdujący się w lodówce ) Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na największych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozwalamy, aby cukinie puściły sok, lekko odciskamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Odstawiamy. Płaty łososia kroimy na kawałeczki. W osobnej miseczce rozdrabniamy oba serki, dodajemy tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego
Mia Cucina Sofietamięska! Pościmy! Zupa ogórkowa i naleśnik z serem - na to miałam dzisiaj ochotę. To było do przewidzenia, że zupa ogórkowa pojawi się kiedy nie mam pomysłu na pierwsze danie. Każdy wie jakim maniakiem tej zupy! jestem A teraz coś z ostatnich dni: Łosoś pod kołderką ze szpinaku ok 400g filet z łososia (ja kupiłam gotowy, wystarczyło(...)lekko spód naczynia żaroodpornego masłem, a następnie układamy tam łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie z łososiem przykrywamy wiekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 20-25 minut. A teraz czas na szpinak! W mojej zamrażarce był rozdrobniony szpinak, ale możemy dać świeże liście lub mrożone. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną
Kuchnia moimi oczaminapływania fal morskich aby ryby lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się fermentacji w przygotowywaniu gravlax. Ryby przyrządza się marynując łososia w ciągu kilku dni. Pamiętajmy, że gravlax to surowy łosoś marynowany, a nie wędzony.Przepis na gravlax z łososia obok przepisów na surowe dojrzewające wędliny , będzie obowiązkowym punktem menu na imprezach towarzyskich. To skandynawskie danie będzie pasować również
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat i dałam mu 10 minut aby odpoczęło. Ciasto podzieliłam na dwie części. Każdą część rozwałkowałam i uformowałam w bagietkę
Blondynka GotujeNaleśniki - jedno z najprostszych i zarazem najbardziej uwielbianych dań, przez dzieci :) Składniki: 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski lub innego głębszego naczynia przesiewamy mąkę. 2. Do przesianej(...)cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy, ż e na wierzchu nie mamy już surowego ciasta i da się, nasz naleśnik, poruszyć na patelni, przerzucamy go na druga stronę (np za pomocą łopatki kuchennej lub przez podrzucanie patelni). Nasz naleśnik ma mieć lekko złotawy kolor (ok 1,5-2 minuty smażenia po każdej stronie
Kulinarnie z Polką na KresachZapraszam na pyszną lekką zupkę z warzyw! Składniki: pół niedużej główki kapusty 1 marchewka 3 ziemniaki 1 cebula pół pora 1 puszka/karton krojonych pomidorów sól, pieprz przyprawa do dań z kapusty kminek siekana zielona pietruszka siekany koperek 1 liść laurowy ziele angielskie olej woda Sposób przygotowania: 1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew
Kuchnia domowa AniDziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam
My Culinary ArtSurówka z kiszonej kapusty... Lekko kwaśna, kiszona kaspusta. Wiórki jabłka i soczystej marchewki. Drobno posiekanka biała cebula. Całość oblana olejem i przyprawiona solą, cukrem i pieprzem. Pyszny dodatek do dań rybnych i nie tylko! Składniki: 400 g kiszonej kapusty (waga netto, po odsączeniu); 1 średnia marchewka; 1 jabłko; 1 mała cebula; 4 - 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowego
Gospodyni Miejskausilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze stroniłam od takich dań, kaloryczne to i tak w ogóle, w mojej głowie był to produkt raczej na nie... Aż natknęłam się na ten przepis i mnie zamurowało, bo nigdy nie pomyślałam, że kluski śląskie(...)ziemniaków - np.250g skrobi (mąki) ziemniaczanej Ugotowane, przestudzone (ja przeciskałam jeszcze ciepłe, przy formowaniu trochę się kleiły ale dałam radę) ziemniaki przcisnąć przez praskę lub zmielić, dodać odważoną proporcjonalnie ilość mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Odrywać kawałki ciasta, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej
Smaczne Zdrowedodatkiem wędzonego boczku, ale z powodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie. Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania. Najpierw farsz: - szklanki
Pasje Jolki