minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat i dałam mu 10 minut aby odpoczęło. Ciasto podzieliłam na dwie części. Każdą część rozwałkowałam i uformowałam w bagietkę
Blondynka GotujeNaleśniki - jedno z najprostszych i zarazem najbardziej uwielbianych dań, przez dzieci :) Składniki: 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski lub innego głębszego naczynia przesiewamy mąkę. 2. Do przesianej(...)cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy, ż e na wierzchu nie mamy już surowego ciasta i da się, nasz naleśnik, poruszyć na patelni, przerzucamy go na druga stronę (np za pomocą łopatki kuchennej lub przez podrzucanie patelni). Nasz naleśnik ma mieć lekko złotawy kolor (ok 1,5-2 minuty smażenia po każdej stronie
Kulinarnie z Polką na KresachZapraszam na pyszną lekką zupkę z warzyw! Składniki: pół niedużej główki kapusty 1 marchewka 3 ziemniaki 1 cebula pół pora 1 puszka/karton krojonych pomidorów sól, pieprz przyprawa do dań z kapusty kminek siekana zielona pietruszka siekany koperek 1 liść laurowy ziele angielskie olej woda Sposób przygotowania: 1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew
Kuchnia domowa AniDziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam
My Culinary ArtSurówka z kiszonej kapusty... Lekko kwaśna, kiszona kaspusta. Wiórki jabłka i soczystej marchewki. Drobno posiekanka biała cebula. Całość oblana olejem i przyprawiona solą, cukrem i pieprzem. Pyszny dodatek do dań rybnych i nie tylko! Składniki: 400 g kiszonej kapusty (waga netto, po odsączeniu); 1 średnia marchewka; 1 jabłko; 1 mała cebula; 4 - 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowego
Gospodyni Miejskausilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze stroniłam od takich dań, kaloryczne to i tak w ogóle, w mojej głowie był to produkt raczej na nie... Aż natknęłam się na ten przepis i mnie zamurowało, bo nigdy nie pomyślałam, że kluski śląskie(...)ziemniaków - np.250g skrobi (mąki) ziemniaczanej Ugotowane, przestudzone (ja przeciskałam jeszcze ciepłe, przy formowaniu trochę się kleiły ale dałam radę) ziemniaki przcisnąć przez praskę lub zmielić, dodać odważoną proporcjonalnie ilość mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Odrywać kawałki ciasta, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej
Smaczne Zdrowedodatkiem wędzonego boczku, ale z powodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie. Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania. Najpierw farsz: - szklanki
Pasje Jolkiszklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy do dań z kapustą 2 łyżki smalcu sól pieprz Wykonanie: Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły. Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka z grubym dnem Na patelni
Kulinarne przygody GatityPosypujemy kiełkami, ozdabiamy kapary i bazylii listkami. Wszystko smakowicie wygląda, jak człowiek na to danie spogląda, to apetytu nabiera i do zjadania placków z dynią się zabiera. Takie warzywne połączenie, w niewielkiej cenie. Placki dobrze smakują z jogurtem greckim lekko posolonym i pieprzem doprawionym. Smacznego
Moniki Smakołykizeszłego roku) i stosuję ją w dużym zakresie, odtąd zupa stała się moim stałym i ulubionym daniem, co jest o tyle dziwne, że do tamtej pory zupy nie stanowiły składnika mojego menu... W zimie praktycznie oparłam na niej moje obiady, wiosną lekko odpuściłam, a teraz powoli wracam do gotowania zup. I ostatnio na blogu Wedith wypatrzyłam zupę z cukinii
Zdrowa Kuchnia Sowydanie dla milosnikow sera i wszelakich placuszkow. Coz moze byc lepszego jak nie polaczenie tych dwoch rzeczy razem. Placuszki maja wyrazisty smak camemberta, sa tez lekko lejace gdy podamy je zaraz po usmazeniu. Zas dodatek ziol sprawia, ze placuszki nabieraja naszego ulubionego aromatu. Najlepiej smakuja w towarzystwie bukietu salat z sosem winegret i dobrego, czerwonego wina. skladniki
Przysmaki Karolkilubi i ciągle jak ja szuka nowych przepisów. Dlatego podaje wam przepis na ekspresowy makaron, bardzo smaczny, lekko pikantny. Ja użyłam do niego papryczki chilli tajskiej, jest mała ale bardzo ostra, ale wy możecie użyć takiej jak ą lubicie, bardziej łagodną albo dać więcej tych ostrzejszych, jeżeli lubicie bardzo pikantnie jeść, albo zamiast tego dodać trochę jakiejś ostrej chilli pasty
Bernika - moj kulinarny pamietnikupały nie specjalnie chce się gotować wymagające czasu potrawy, ale gdy zobaczyłam ten przepis w Skarbcu kulinarnym wiedziałam, że muszę go wypróbować. Połączenie przypraw niezwykle mnie intrygowało, oczywiście lekko zmodyfikowałam przepis, ale myślę, że kwintesencję smaku zachowałam. Starsza córka nie przepada za kilkoma składnikami tej potrawy, ale nie powiedziałam jej przed spróbowaniem co w niej jest i się zachwycała(...)później się śmiała, kolejny dowód na to, że nie można się zrażać do czegoś zanim się nie spróbuje, a dzieci nie wszystko muszą wiedzieć od początku Nie podałam tego dania z chlebkami, ale z ryżem. Składniki: - 0,6 kg piersi z kurczaka; - 100 g masła; - 5 goździków - 0,5 laski cynamonu (5 cm) - 2 ząbki czosnku - 2 średnie
dom-agi.plBardzo smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy. Do zupy można
Kraina Miodem PłynącaPyszne zapieczone ziemniaczki przypominające kolce jeża. Tak na prawdę jest to nadkrojony ziemniak, który po upieczeniu lekko się rwie,a po oderwaniu powstają nam frytki. Podpatrzyłem
Kuchnia Łukasza