lekkie dania - 4237 przepisów (strona:61/283)

Przełamywanie barier - makaroniki 211

ciasteczka. Kapryśne, i niezwykle delikatne. Ich przygotowanie wymaga ogromnej precyzji, należy skrupulatnie trzymać się przepisu, bardzo uważać, aby piana nie opadła. Po tych wszystkich esejach na ich temat, które dane mi było przeczytać stwierdziłam, że nigdy się nie odważę. Do mistrzostwa bowiem mi daleko...  W końcu, po kilku latach nieustannego pieczenia doszłam do wniosku, że dłużej już nie wytrzymam(...)się! Oczywiście, że nie są idealne. Powierzchnia wyszła lekko chropowata, mają lekkie czubeczki - za słabo wymieszałam migdały z białkami. Byłam jednak tak przerażona, że przebiję masę, że wolałam nie ryzykować. Następnym razem będzie lepiej. Efekt...? Hmpf... Jakby to powiedzieć...? Są smaczne. Nawet bardzo. Delikatne i nieziemsko słodkie, nie da ich się zjeść dużo (ja wymiękam po dwóch sztukach, a wiecie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
90. Lekko i smacznie, czyli twarogowe kluseczki z miodem i jogurtem 358

inny, ulubiony) * z podanej ilości składników wychodzi dość dużo kluseczek, ale gdy nie damy radę zjeść wszystkich spokojnie możemy przechowywać je w lodówce i odgrzać gotując kilka minut. Przygotowanie Twaróg rozdrabniamy w malakserze, nie mielimy zbyt długo. Dodajemy kaszę i otręby, mieszamy dalej. Rozpuszczamy masło i lekko przestudzone dolewamy do masy serowej. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej

Symfonia Smaków
Makaron soba z tofu 201

oleju sezamowego połączonego z octem ryżowym i sosem sojowym.Goraco polecam, w przepisie nie ma soli poza tą do ugotowania makaronu, pozostałą słoność daje właśnie sos sojowy. Przepis jest inspiracją dania   Nigelli Lawson . Składniki: 250g makaronu  gryczanego soba ( dostępny w internecie i dużych marketach) 200 g sera tofu 50 g ziaren sezamu 2 łyżeczki octu ryżowego(...)łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju sezamowego 2 cebule dymki kilka gałązek kolendry kilka płatków chili 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Sposób przygotowania:  Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić, nie przelewać wodą. Wrzucić do miski. Dodać ocet ryżowy, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sos sojowy, miód, starty imbir  i pokrojoną dymkę. Wymieszać

Gosia gotuje
Filet z pieczarkami i śmietaną 250

Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę a pieczarki w paski, natkę posiekać. Do lekko przesmażonych kawałków fileta wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 4 minuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka po chwili zgęstnieje i danie będzie gotowe do podania. Filet dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami i surówką

Ewa w kuchni
Kurczak z brukselką w sosie serowym 300

bulionu łyżka mąki 10 dag drobno startego żółtego sera Dzisiaj pomysł na danie główne dla miłośników brukselki... do których akurat ja należę  :) Potrawa wyśmienicie smakuje zarówno z ryżem jak i z ziemniakami. Brukselkę zagotować w osolonej wodzie - do momentu aż będzie lekko miękka (nie gotować do całkowitej miękkości!). Wystudzić. Przekroić każdą na pół. Pieczarki pokroić na dosyć grube

Świat Domowej Kuchni
Pasztet z gęsich wątróbek 220

wiedzieć co jemy, zróbmy go sami. Składniki : 40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymi duża cebula pieprz, sól, gałka muszkatołowa kilka suszonych grzybów 20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczaka ewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonych smalec gęsi, masło Przygotowanie : Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam

Proste Potrawy
Najlepszy makaron z serami 242

Doprawiamy odrobiną soli, dużą ilością czarnego pieprzu i dokładnie mieszamy mniej więcej 30 sekund. Danie przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego (o wymiarach około 30x20 cm), posypujemy resztą parmezanu i pieczemy na środkowej szynie piekarnika mniej więcej 15 minut, aż do uzyskania na wierzchu lekko spieczonej skorupki

Gorący kąsek
Naleśniki z ciecierzycy z musem ananasowym 255

każdym razem mieszałam, bo mąka się oddziela od reszty) na rozgrzaną i posmarowaną lekko olejem (tylko za pierwszym razem) patelnię i trzym a łam chwilę z każdej strony. A potem na łożyłam mus, posypałam żurawiną i kokosem/karobem i utworzyłam 3 wersje naleśników: Danie nie tylko nadaje się na słodkie śniadanie, ale i deser, albo danie obiadowe - polecam:) "Niezawodnie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Omlet z pieczarkami 213

Taki omlet  to dość częste u nas danie. Proste, szybkie i każdy lubi:) Składniki na jedną porcję: * 1-2 jajka * 1 żółtko * ser żółty starty na tarce * olej * kilka pieczarek * cebula * śmietana kwaśna 18% * czosnek * przyprawy   Lekko ubijam jajka, żółtko, ser i przyprawy i wylewam na patelnię z niewielką ilością oleju. Smażę do ścięcia masy jajecznej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Makowa panienka 426

bardzo słodkie wypieki. Stąd też na moim blogu króluje więcej dań obiadowych lub w wersji na słono, aczkolwiek słodkości też się od czasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim(...)się spotykałam  przeglądając stare przepisy czy książki. Poza tym jakoś bardziej mi się ona podoba, brzmi adekwatnie do ciasta, które kojarzy mi się z tymi pięknymi, czerwonymi kwiatami, lekko powiewającymi na wietrze.  Składniki na blachę o wymiarach 24 x 40 cm: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 8 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki maku 8 łyżek

Fabryka pomysłów
MUSZELKI TESCIOWEJ 168

tzw.confetti. Ponadto sa duże i bardzo słodkie oraz jedyne w swoim rodzaju. Dlatego nie bez przyczyny dodam je do mojej potrawy aby złagodzic nieco ostry temperament czosnku i papryczek...) Danie jest genialnie proste i smaczne i tesciowa wie dzała co robi ż eby si ę nie zmęczyć..zrobić piorunujące wrażenie i przy tym jeszcze odebra ć moc zachwytów(...)przecie ż nie będę ,prawda? Odcedzamy makaron, lekko go oliwimy by si ę nam nie chcia ł posklejać. Ca łość mieszamy delikatnie z bardziej wodnist ą częścią sosu, wykladamy na talerz. Na Sycylii makaron to podstawa i meżczyznom podaje si ę go na szerokich, dużych talerzach lub salaterkach bo to jest danie główne , niejednokrotnie jedyne. W czasie upałów zazwyczaj

Z Kuchni Do Kuchni
ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł 695

Znowu szpinak, ale znowu w wybornej wersji! Tym razem używamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma przy tym dużo roboty z uwagi na użycie gotowego ciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki(...)UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO FRANCUSKIE: wyjmujemy je z lodówki aby było plastyczne przy nakładaniu farszu. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka

Nerds Kitchen
Spaghetti bolognese wersja studencka 179

lekko na oleju. Powinna być bardzo lekko rumiana, absolutnie nie może być spalona ani niedosmażona. Podczas smażenia cebuli i gotowania makaronu mamy kilka wolnych chwil które wykorzystujemy na wypicie piwka.  Gdy cebulka jest już dobra dodajemy sos i podgrzewamy. Polewamy makaron sosem, posypujemy serem i jemy :) Bardzo łatwe, typowo studenckie danie a przy tym lepsze niż sam makaron

Tanie przepisy studenckie
Schab Chow Mein 283

Makaron chow mein to kolejne danie azjatyckie, które dopisuje do moich ulubionych. Ja do swojej wersji użyłam schabu, ale z powodzenie możecie użyć innego mięsa, np. piersi kurczaka. Zapraszam do wypróbowania.   Schab z makaronem Chow Mein Składniki: 170 g makaronu chow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego) 4 plastry schabu Marynata(...)chwilę mieszając. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde. Wrzucamy wszystkie składniki z powrotem do woka. Wlewamy sos, i mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Dodajemy na końcu pokrojoną w 1 cm słupki dymkę.  Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Gotowy makaron mieszamy z sosem w woku.  Przekładamy na talerze, posypujemy danie dymką i ziarnami sezamu

Mania Gotowania