lekkie dania - 4237 przepisów (strona:64/283)

Pieczone ziemniaki 275

Pieczone ziemniaki...pyszne ...z taką chrupiącą skórką..postanowiłam trochę poszaleć i dodatkiem do ziemniaków była przyprawa rosołowa oraz lekko pikantny suszony pomidor z oregano i chilli

Moje domowe kucharzenie
Recenzja produktów Emako - garnek ceramiczny i ostrzałka 200

pomarańczowej pokrywki i czarnego naczynia. Jego zaletą jest to, że długo utrzymuje ciepło. Dania, które w nich podgrzewałam (np. obiad z wczorajszego dnia) był ciepły przez cały okres spożywania posiłku. Natomiast wadą, jaką zauważyłam jest źle wyprofilowana pokrywka w stosunku do naczynia – jest lekko przy mała i czasami wpada do środka – być może ja dostałam taki wadliwy model

Fabryka pomysłów
Kurczak na sałacie, czyli obiad w upalny dzień 774

Uff jak gorąco. Na dworze ledwo da się wytrzymać, ale jakkolwiek by było mamy wreszcie lato. Już pierwszego dnia powitało nas gorącym, parnym, odrobinę burzowym powietrzem

Ratunku obiad
Ciasteczka Ciambelline al vino Tassi - recenzja 177

ciasteczka do popołudniowej kawki. Powiem Wam, że w smaku są dla mnie idealne, lekko kruche z niewielką ilością cukru. Ciężko mi porównać do jakiegoś polskiego odpowiednika, bo ciastek raczej nie kupujemy. Ciekawa jestem jak smakują gdy serwujemy je z winkiem. Może jeszcze będzie dane mi spróbować. Póki co polecam, szczególnie że włoskie słodycze mnie urzekły. Jeśli macie ochotę spróbować Ciambelline

Magiczne Życie Marty
Babka drożdżowa Alzacka 307

lekko wystudzonego…. Polecam :)! Babka drożdżowa – Alzacka Składniki na 1 babkę (duża forma) 100 g rodzynek 3-4 łyżki rumu lub kirszu (wg uznania) 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży (u mnie 15g drożdży instant) 500 g mąki (typ 450) 180 g miękkiego masła 20 g miękkiego smalcu wieprzowego (lub masła – ja dałam masło) 80 g cukru(...)wody zagotować i odstawić do ostudzenia a następnie odsączyć. Mleko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie w środku wkruszyć do niego drożdże i zalać 5 łyżkami ciepłego mleka. Lekko oprószyć mąką z brzegów i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, aby podrosły. Masło (i ewentualnie smalec) utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać

UgotujmyTo.pl
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 249

migdałami i kruchym, orkiszowym ciastem, jest wprost bajeczne. To ciasto ma wszystko to, co nam najbardziej odpowiada. Makowiec japoński, w mojej starej wersji, jest ciastem bezglutenowym, zamiast kaszy manny dałam bowiem kaszę jaglaną, bardzo nam ten zamiennik przypasował. Dzisiejszy jest również z kaszą jaglaną, ale dodatek kruchego ciasta, bezglutenowości go już pozbawia (możemy co prawda przygotować ciasto kruche bazując(...)również na termoobiegu), do suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie okrawamy delikatnie boki i zdejmujemy obejmę. Przekładamy ciasto na talerz i pozostawiamy do schłodzenia. Ja polukrowałam delikatnie wierzch ciasta migdałowym lukrem trzcinowym i posypałam rozdrobnionymi migdałami (to dopełniło całości). Wszystko razem dało niesamowicie pyszny smak. Do miseczki z pudrem trzcinowym dodać kilka kropli olejku migdałowego

Smaczne Zdrowe
Rozpieszczam się oliwkami 122

przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto jest mięciutkie, lekko chrupiące z wierzchu, cebulka i oliwki nadają mu niesamowity smak. Po prostu rewelacja! Nie tylko jako dodatek do zupy, ale samo w sobie jako przekąska sprawdzi się również znakomicie. Ciasto wyrabiałam mikserem - jest mięciutkie i sprężyste, i nawet mikser o niewielkiej mocy da sobie z nim radę. Nieco się lepi, użycie(...)łyżki oliwy truflowej 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka soli gruboziarnistej Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać wodę i oliwę, zagnieść  gładkie, lekko lepkie ciasto.  Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulę, rozwałkować na  okrągłe placuszki.  Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą 432

smażyć na dużym ogniu, aż się lekko zarumieni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Zmniejszyć gaz na najmniejszy i dolać śmietankę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać 3/4 gorgonzoli i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do sosu i delikatnie wymieszać. Gotowe danie nałożyć na talerz i udekorować resztą pokrojonej w kosteczkę gorgonzoli. Smacznego

Oryginalny smak
Francuski chleb Duval de Dieppe 166

bardziej  smakował. I na koniec dwie obserwacje - chleb trzeba kroić wyłącznie nożami do chleba oraz po wyjęciu z zamrażalnika rozmraża się błyskawicznie. To dlatego, gdyż chleb jest bardzo lekki i delikatny... Składniki (na chleb ok. 510 g): 150 g Pâte fermentée z mąki 550 200 g mąki pszennej typu 550 5 g drożdży świeżych (lub 1,6 drożdży instant(...)się tylko da. Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli używasz miksera, zajmie to około 3 minut. Dodaj roztopione wcześnie, i ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż do całkowitego wchłonięcia masła i do uzyskania masy jednolitej, elastycznej i miękkiej - w mikserze około 8-10 minut. Przełóż ciasto na delikatnie posypaną mąka blat, lekko zagnieć

Grahamka, weka i kajzerka
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 295

godzinę, żeby zdążyły przejść smakiem. W tym czasie można na przykład naszykować resztę dania, ugotować ryż, warzywa, no i zmielić w malakserze bułkę. Ważne, żeby nie używać tutaj naszej zwykłej tartej bułki a zrobić z bułki płatki – zróżnicowana tekstura, więcej chrupkości. Tarta bułka dałaby gładką panierkę, a tutaj mamy efekt bardziej nieregularnej powierzchni.   Kaczkę przed panierowaniem należy(...)usmażyć – to ciemne mięso, więc traktujemy je podobnie jak mięso na steki. Ma byś ścięta z wierzchu, lekko krwista w środku. Dojdzie do odpowiedniego stanu podczas smażenia w panierce.   Smażę kaczkę zawsze na patelni grillowej – żeby móc odlewać z niej tłuszcz (który zostawiam do odsmażania ziemniaków, są wtedy jeszcze lepsze!) i żeby kaczka się w nim niepotrzebnie nie kąpała

Karo in the Kitchen
Sałatka z kurczakiem w karaibskiej marynacie 343

bardzo głodni, ale czujemy, że jednak coś powinniśmy zjeść, bo za chwilę głód jednak da o sobie znać, wtedy najczęściej na stole ląduje mieszanka na bazie sałat, bakalii, owoców i sosu vinaigrette. Zmienia się zaledwie kilka składników. Zawsze są też grzanki lub bruschetty. Jest dużo, lekko, kolorowo i smacznie. Piersi kurczaka można pokroić i ułożyć na sałacie jeszcze gorące

bistro mama
Fasolka w sosie pomidorowym 121

regularnych ćwiczeń fizycznych. A wy macie jakieś postanowienia noworoczne? Na śniadanie, mało śniadaniowe danie :) ~ Fasolka w sosie pomidorowym ~ Składniki: puszka fasolki pomidor przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka słodka i ostra Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka i gotujemy aż lekko zmięknie. Fasolkę odcedzamy z zalewy, płuczemy na sitku i wrzucamy do rondelka. Całość mieszamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Karmelizowane polędwiczki wieprzowe 166

maśle buraczkami. Najpierw należy przygotować marynatę. Marynowanie najlepiej wykonać dzień przed planowanym przygotowaniem dania. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą. Polędwiczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem, lekko spłaszczając poszczególne kawałki mięsa - ręką lub szerokim nożem. Przełożyć do marynaty i dokładnie

Świat Domowej Kuchni
Słodkie maleństwa na jeden kęs 169

specjalne , nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się w ustach, słodki krem i lekko kwaskowy dżem cudownie ze sobą współgrały. Ogromna porcja zniknęła błyskawicznie - sama byłam w szoku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z dynią i gruszką 164

razem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa dynia, a do tego boczek, cebula i kozi ser przełamujące jej niewyraźny smak. Soczysta gruszka rewelacyjnie tutaj pasuje, nadając całości zupełnie nowego wymiaru, choć jeśli nie lubicie owoców w daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują. Myślę, że takiej pizzy nikt

Pożeraczka, czyli raz adobrze