lekkie dania - 4237 przepisów (strona:71/283)

Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 246

się równomiernie. Uformuj z ciasta kulę i odstaw do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce przykrytej folią spożywczą lub włożonej do worka foliowego. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co w zależności od temperatury zajmie około 2 godziny. Po podwojeniu objętości ponownie wyrób ciasto, podziel na dwie części i daj odpocząć 5-10 minut pod przykryciem. Z każdej części uformuj walec odpowiedniej

Grahamka, weka i kajzerka
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 255

moja mama powiedziała " ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, kiedy nie dasz rady już go wyrabiać i bardzo bolą cię ręce". Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż ilość ciasta podwoi się. Duża blaszkę lub małe keksówki 1 l smarujemy tłuszczem i wkładamy ciasto. Znów odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka i smarujemy nasze gotowe bochenki. Wstawiamy

Malinowe Pocałunki
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 209

Wczoraj pierwszy raz w życiu miałam przyjemność wziąć udział w Warsztatach Kulinarnych w Culinary Atelier by Roszak.  Z początku byłam lekko onieśmielona, ale po

My Culinary Art
Kiełbasa z cebulą i sosem 219

Sos Salsa Mexicana Develey mozna wykorzystywac na rozne sposoby..u mnie tym razem byl dodatkiem do zaapiekanej kielbasy.Kielbasa nabrala dzieki temu lekko ostrego smaku..wszystko oczywiscie

Moje domowe kucharzenie
Rosti- placek z serem i cebulą 226

Przy okazji urodzin dostałam bardzo gruba książkę z kuchnia wegetariańską znajduje sie tam wieleee wspaniałych przepisów...które specjalnie dla mięsożerców można lekko zmodyfikować, ale u mnie

NaKońcuJęzyka
Wafelki do lodów 236

Niedawno zamieściłam przepis na rurki z bitą śmietaną. Dzisiaj zdecydowałam się na wafelki do lodów w kształcie miseczek. Były tak samo pyszne jak rurki. Oczywiście wykorzystałam

Salonik smaków
Ravioli z trzema rodzajami sera 225

Ravioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino.  Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój  makaron domowy - opakowanie sera ricotta

W mojej holenderskiej kuchni
Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami 227

się jest na diecie szukamy rozwiązań dla naszych ulubionych dań by podać je w innej, zmienionej ale równie pysznej formie. I tak było z tymi paprykami. Połączyłam dwa produkty, które bardzo lubię, czyli paprykę i zieloną soczewicę, dzięki temu powstał prosty, pyszny, niebanalny, letni i lekki obiad, który zapakowany w pudełko powędrował ze mną nad wodę, gdzie królowały grille

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Botwinka 226

Za oknem mamy piękną pogodę, więc czas na typowo wiosenny przepis. Botwinka jest idealna na takie gorące dni jak dzisiaj. Jest lekka, ale też bardzo treściwa

Zgrabne Gotowanie
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 234

Okrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym

Karo in the Kitchen
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 243

Sosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On

Karo in the Kitchen
Świat staje na głowie, czyli piję gorzką herbatę. I lody tylko dla dorosłych 217

mną gorzką herbatę, z przyzwyczajenia. A ja po jednym malutkim łyczku pędziłam do kuchni po cukier. No bo jak to tak - bez cukru...? Gorzkie to i niedobre; no nie da się pić. W domu pijam głównie herbatki owocowe, i tych oczywiście nie słodzę. Dość długo czarnej nawet nie miałam w szafce. W zeszłym tygodniu wrzuciłam opakowanie do koszyka, bo akurat(...)pracy, ja sobie siedzę z Ptysią w domu. Ciemno, zimno, nieprzyjemnie... Tylko herbata może nas uratować. Przygotowałam więc sobie czarną, posłodziłam półtorej łyżeczki, jak zawsze, poczekałam, aż lekko przestygnie (herbatę lubię bardzo gorącą, ale nie parzącą przełyk), upiłam odrobinę i... Skrzywiłam się. Smaku w ogóle nie miała, sam cukier. Hmm... Może to ta herbata jakaś słaba? Nie mając innej, zaparzyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kakao na rozgrzanie zwichrowanych myśli 215

biedak musiał mnie zawieźć i znaleźć sobie zajęcie na godzinę. Okazało się, że zajęcie znalazło jego... Gdy byliśmy już niemal na miejscu, na ostatnim zakręcie, nagle coś huknęło, autem lekko zarzuciło, a potem słyszałam już tylko dźwięk metalu ocierającego się o asfalt. Wszystko skończyło się po paru sekundach, ale mi na tą chwilę tchu niemal zabrakło. Wystraszyłam się - normalna reakcja(...)gdybyśmy mieli trochę mniej szczęścia. Znacie to uczucie? Kiedy nagle zdajecie sobie sprawę, jak wiele zależy od przypadku, i jakimi farciarzami byliście tym razem? Mam nadzieję, że długo nie dane mi będzie tego znów doświadczyć. Być może dlatego dzisiejszy wieczór jest tak dziwny. Bo C. ma zmianę do czwartej rano, a ja wcale nie chcę być sama. Wczoraj po pracy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Soczewica smażona z pieczarkami i boczkiem 231

smaczne danie. Polecam! Składniki: 250 g zielonej soczewicy; 2 średnie cebule; 500 g pieczarek; 100 g boczku wędzonego w plastrach; 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym; Pęczek szczypiorku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Soczewicę zalać zimną wodą (tak, aby zakryła wszystkie ziarna) i odstawić do namoczenia na 2 godziny. Następnie soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić(...)Całość podsmażać jeszcze przez krótką chwilę. Zestawić z ognia. Na koniec dodać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja (jedzona jako samodzielne dania) dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka. Tak przygotowana soczewica może stanowić samodzielne danie, jak również dodatek do dania głównego. Można użyć innego gatunku/koloru

Gospodyni Miejska
KREM Z CZARNEJ RZEPY - EKSPRESOWY I KREMOWY 147

się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy i lekko zagęściłyśmy nim przepyszną zawartość garnka, a dzięki temu stała się ona jeszcze bardziej kremowa. Naturalny dodatek sprawdził się rewelacyjnie, w naturalnie niesamowitej odsłonie rzepy. Polecamy. Dzięki niemu konsystencja będzie taka jak trzeba. Jak wspominałyśmy wyżej, to danie smakuje chyba w każdej odsłonie - zimne i gorące, na wywarze(...)ogromną dawką przepisów. Póki co delektujemy się tą zupką i nic nam więcej do szczęścia nie trzeba. Raj... raj dla podniebienia. Pozdrawiamy.  Przepis bierze udział w akcji na dania z kremowymi serkami :) I jak widać, do zupy się one nadają

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania