lekkie dania - 4237 przepisów (strona:71/283)

SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 160

pozostałe (tzn.z 3 robię 2) i jedną mam wolną do następnej partii grzybów. Zwykle przygotowuję sobie od razu wszystkie grzyby na różnych innych blaszkach, rozstawiam je gdzie się da się i czekają na swoją kolej do suszenia. Gdy mam ich bardzo dużo (tak miałam właśnie w tym roku) bardzo przydatne okazało się sito, które kiedyś (jakoś tak 14 lat temu(...)wówczas też był taki wysyp grzybów) zrobił mój mąż. Gdy już zabrakło w domu blaszek sito uratowało nasze grzybki, leżały sobie na nim do drugiego dnia i już się lekko obsuszały. Co jakiś czas redukuję ilości blaszek w piekarniku i dokładam następną partię. Tak aż do wyczerpania grzybów. W trakcie suszenia można im oczywiście zrobić przerwę, to nie jest

Smaczne Zdrowe
Mazurek pomarańczowy 348

jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych. Lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatne kruche ciasto to dobrany duet, który zasmakuje wielbicielom owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą pomarańczę i całą cytrynę, tym razem z cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli jednak nie boicie się(...)najlepiej robić to przez folię spożywczą, unikniemy wtedy podsypywania ciasta mąką), przełożyć do tortownicy (razem z papierem), z reszty ciasta uformować wałek, wyłożyć go na ciasto, lekko spłaszczyć widelcem tak, by powstały ozdobne zagłębienia - ciasto nakłuć widelcem i piec w 180-190 stopniach przez 25 minut - upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia - pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć

Smakołyki Bereniki
Lekkie Curry Kalafiorowe z Indykiem, bezmleczne 181

Chciałam przyrządzić dla Córci i dla nas danie pełne smaku i bez zakazanych produktów. Udało mi się choć przyznam, że jeden składnik z tych mniej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nowości wspomagające ODCHUDZANIE 40051

CHLORELLA - Lepszy metabolizm, regularne wypróżnienia, odkwaszenie organizmu, idealne na lekkie śniadanie z jogurtem, bomba witaminowa MINERAŁY SCHINDELE'S - Sproszkowana skała wulkaniczna wybitnie bogata w krzem który świetnie wspomaga metabolizm, upiększa, obniża poziom cukru. KSYLITOL I STEVIA - Najlepsze zamienniki cukru!, niskokaloryczne i zdrowe. Pierwszy dodatkowo alkalizuje organizm! By najtaniej znaleźć dany suplement można użyć wyszukiwarki ceneo: Szukaj » var script = document.createElement("link

Kuchnia PROzdrowotna
Czerwone kokardki :) 321

czasie można przygotować z nich nieprzyzwoicie pyszne potrawy. A jeśli sami pokusimy się, żeby mąkę zagnieść z żółtkami na płaski placek, a później powycinać z niego fantazyjne kształty nasze danie zyska nie tylko smak - ba - stanie się arcydziełem kulinarnym! :) Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wołowinę w połączeniu z pomidorami i całą gamą aromatycznych przypraw, koniecznie wypróbujcie moją dzisiejszą(...)części. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, lekko przesmażamy i dorzucamy mięso. Kiedy mięso będzie już ok dorzucamy pomidory i chwilę zagotowujemy. Dodajemy papryczkę chili, czosnek, oliwki i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią oraz odrobina sosu sojowego. Makaron możemy połączyć z sosem bądź podać oddzielnie, układając na wierzchu makaronu. Na gotowe danie ścieramy nieco parmezanu i możemy polać

Sajkofanka smaku
Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami 172

Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was właśnie na taki makaron ale w innej odsłonie, gdyż podany zostanie z pyszną rybką z puszki, którą otrzymałyśmy do testowania od firmy GRAAL . Do przygotowania dania użyłam filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką  oraz połączyłam smak mozzarelli i suszonych pomidorów. Całość bardzo nam przypadła do gustu dlatego dzielimy się tym przepisem. Spaghetti(...)pomidorowym z papryką GRAAL 125 g mozzarelli 4 pomidory suszone natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.  Czosnek obieramy i drobno siekamy, zarumieniamy go na rozgrzanym oleju, wyłączamy grzanie, dodajemy ugotowany makaron.  Natkę pietruszki drobno siekamy, część dodajemy do makaronu – mieszamy całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 236

Cześć i czołem! Kiedy o tej porze roku przemyka się przy straganach, czy warzywnych stoiskach w marketach nie da się przejść obojętnie obok przepięknie pomarańczowych, dorodnych dyń. My również dobrze znamy to jesienne, fajne uczucie zdrowego szału zakupowego, które można porównać do tego latem, gdy stoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie(...)wodę w czajniku, umyte i ponacinane pomidory umieszczamy w dość głębokim garnku i zalewamy je wrzątkiem, po ok.5 minutach wylewamy je na durszlak i chwilę hartujemy zimną wodą, gdy lekko ostygną analogicznie jak w przypadku papryki ściągamy z nich skórkę i kroimy w średnią kostkę.  Czosnek i dymki siekamy na bardzo drobno. Na patelnii rozgrzewamy masło i smażymy

Symfonia Smaków
Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem 185

mnie zawsze tylko dodatkiem do dania a nie daniem głównym.  Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem SKŁADNIKI: 8 ziemniaków podobnej wielkości 200 g sera żółtego w kostce sól 1 jajko pieprz keczup papryka w proszku zielona cebulka   Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach, w lekko osolonej wodzie.  Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lin z warzywami. 176

dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Ziemniaki obrać,umyć. Włożyć do lekko osolonego wrzątku,gotować 20 minut. Pory oczyścić ,umyć. Obrać marchewkę,opłukać,pokroić z porami w cienkie długie paski. Rozgrzać mocno tłuszcz w rondlu,smażyć warzywa 6-8 minut,często mieszając,tak aby nie przywarły do dana naczynia. W razie potrzeby podlać odrobiną zimnej wody. Śmietanę ubić na pół

Przepisy i porady kulinarne
Jagnięce kotleciki bez kości 175

żeliwnej patelni, którą później wstawiłam do piekarnika. Szybkie, dobre danie. Zdecydowanie lepsze niż te z kostką - było co ugryźć! Porcja obiadowa raczej dla dwóch osób, dla czterech - mini porcja.  składniki 4 kotleciki jagnięce bez kości 4 duże ząbki czosnku, zgniecione 1 łyżka świeżych liści tymianku, lekko zgnieciony 1 łyżka świeżego rozmarynu, igły lekko zgniecione 2 łyżeczki grubej soli

Stare Gary
Zupa gołąbkowa 183

mięso z patelni. Na tą samą patelnię przekładamy pomidory z puszki, lekko redukujemy sos. Pomidory przekładamy do zupy, doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem, posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy według gustu – z natką pietruszki, pieczywem – z czym, kto lubi. Zupa gołąbkowa, to świetny pomysł na danie jednogarnkowe. Nie dość, że jest bardzo pożywna, robi się ją szybko

mojewypiekiinietylko
Moja wersja burrito w chlebku pita :) 136

Burrito  to potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się ona z pszenicznej tortilli  która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z białą czekoladą i owocami lata 196

gPiekarnik nagrzać do 180 stopni.W garnuszku roztopić masło wraz z czekoladą, lekko przestudzić.Jajka wraz z cukrem utrzeć, dodać jeszcze ciepłą masę czekoladowo-maślaną, wymieszać.Wsypać mąkę i całość zmiksować na gładką masę.Przelać do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch ułożyć owoce- ja dałam brzoskwinie, czereśnie i jagody.Piec około 25 minut (sprawdzić patyczkiem, który powinien być lepki

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 202

się równomiernie. Uformuj z ciasta kulę i odstaw do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce przykrytej folią spożywczą lub włożonej do worka foliowego. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co w zależności od temperatury zajmie około 2 godziny. Po podwojeniu objętości ponownie wyrób ciasto, podziel na dwie części i daj odpocząć 5-10 minut pod przykryciem. Z każdej części uformuj walec odpowiedniej

Grahamka, weka i kajzerka
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 220

moja mama powiedziała " ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, kiedy nie dasz rady już go wyrabiać i bardzo bolą cię ręce". Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż ilość ciasta podwoi się. Duża blaszkę lub małe keksówki 1 l smarujemy tłuszczem i wkładamy ciasto. Znów odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka i smarujemy nasze gotowe bochenki. Wstawiamy

Malinowe Pocałunki
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 182

Wczoraj pierwszy raz w życiu miałam przyjemność wziąć udział w Warsztatach Kulinarnych w Culinary Atelier by Roszak.  Z początku byłam lekko onieśmielona, ale po

My Culinary Art
Kiełbasa z cebulą i sosem 191

Sos Salsa Mexicana Develey mozna wykorzystywac na rozne sposoby..u mnie tym razem byl dodatkiem do zaapiekanej kielbasy.Kielbasa nabrala dzieki temu lekko ostrego smaku..wszystko oczywiscie

Moje domowe kucharzenie
Rosti- placek z serem i cebulą 194

Przy okazji urodzin dostałam bardzo gruba książkę z kuchnia wegetariańską znajduje sie tam wieleee wspaniałych przepisów...które specjalnie dla mięsożerców można lekko zmodyfikować, ale u mnie

NaKońcuJęzyka
Wafelki do lodów 207

Niedawno zamieściłam przepis na rurki z bitą śmietaną. Dzisiaj zdecydowałam się na wafelki do lodów w kształcie miseczek. Były tak samo pyszne jak rurki. Oczywiście wykorzystałam

Salonik smaków
Ravioli z trzema rodzajami sera 190

Ravioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino.  Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój  makaron domowy - opakowanie sera ricotta

W mojej holenderskiej kuchni
Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami 187

się jest na diecie szukamy rozwiązań dla naszych ulubionych dań by podać je w innej, zmienionej ale równie pysznej formie. I tak było z tymi paprykami. Połączyłam dwa produkty, które bardzo lubię, czyli paprykę i zieloną soczewicę, dzięki temu powstał prosty, pyszny, niebanalny, letni i lekki obiad, który zapakowany w pudełko powędrował ze mną nad wodę, gdzie królowały grille

Bernika - moj kulinarny pamietnik