Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 275się równomiernie. Uformuj z ciasta kulę i odstaw do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce przykrytej folią spożywczą lub włożonej do worka foliowego. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co w zależności od temperatury zajmie około 2 godziny. Po podwojeniu objętości ponownie wyrób ciasto, podziel na dwie części i daj odpocząć 5-10 minut pod przykryciem. Z każdej części uformuj walec odpowiedniej
Grahamka, weka i kajzerka
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 298moja mama powiedziała " ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, kiedy nie dasz rady już go wyrabiać i bardzo bolą cię ręce". Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż ilość ciasta podwoi się. Duża blaszkę lub małe keksówki 1 l smarujemy tłuszczem i wkładamy ciasto. Znów odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka i smarujemy nasze gotowe bochenki. Wstawiamy
Malinowe Pocałunki
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 238Wczoraj pierwszy raz w życiu miałam przyjemność wziąć udział w Warsztatach Kulinarnych w Culinary Atelier by Roszak. Z początku byłam lekko onieśmielona, ale po
My Culinary Art
Kiełbasa z cebulą i sosem 261Sos Salsa Mexicana Develey mozna wykorzystywac na rozne sposoby..u mnie tym razem byl dodatkiem do zaapiekanej kielbasy.Kielbasa nabrala dzieki temu lekko ostrego smaku..wszystko oczywiscie
Moje domowe kucharzenie
Rosti- placek z serem i cebulą 260Przy okazji urodzin dostałam bardzo gruba książkę z kuchnia wegetariańską znajduje sie tam wieleee wspaniałych przepisów...które specjalnie dla mięsożerców można lekko zmodyfikować, ale u mnie
NaKońcuJęzyka
Wafelki do lodów 266Niedawno zamieściłam przepis na rurki z bitą śmietaną. Dzisiaj zdecydowałam się na wafelki do lodów w kształcie miseczek. Były tak samo pyszne jak rurki. Oczywiście wykorzystałam
Salonik smaków
Ravioli z trzema rodzajami sera 258Ravioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino. Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy - opakowanie sera ricotta
W mojej holenderskiej kuchni
Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami 283się jest na diecie szukamy rozwiązań dla naszych ulubionych dań by podać je w innej, zmienionej ale równie pysznej formie. I tak było z tymi paprykami. Połączyłam dwa produkty, które bardzo lubię, czyli paprykę i zieloną soczewicę, dzięki temu powstał prosty, pyszny, niebanalny, letni i lekki obiad, który zapakowany w pudełko powędrował ze mną nad wodę, gdzie królowały grille
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Botwinka 257Za oknem mamy piękną pogodę, więc czas na typowo wiosenny przepis. Botwinka jest idealna na takie gorące dni jak dzisiaj. Jest lekka, ale też bardzo treściwa
Zgrabne Gotowanie
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 262Okrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym
Karo in the Kitchen
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 275Sosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On
Karo in the Kitchen
Świat staje na głowie, czyli piję gorzką herbatę. I lody tylko dla dorosłych 240mną gorzką herbatę, z przyzwyczajenia. A ja po jednym malutkim łyczku pędziłam do kuchni po cukier. No bo jak to tak - bez cukru...? Gorzkie to i niedobre; no nie da się pić. W domu pijam głównie herbatki owocowe, i tych oczywiście nie słodzę. Dość długo czarnej nawet nie miałam w szafce. W zeszłym tygodniu wrzuciłam opakowanie do koszyka, bo akurat(...)pracy, ja sobie siedzę z Ptysią w domu. Ciemno, zimno, nieprzyjemnie... Tylko herbata może nas uratować. Przygotowałam więc sobie czarną, posłodziłam półtorej łyżeczki, jak zawsze, poczekałam, aż lekko przestygnie (herbatę lubię bardzo gorącą, ale nie parzącą przełyk), upiłam odrobinę i... Skrzywiłam się. Smaku w ogóle nie miała, sam cukier. Hmm... Może to ta herbata jakaś słaba? Nie mając innej, zaparzyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kakao na rozgrzanie zwichrowanych myśli 235biedak musiał mnie zawieźć i znaleźć sobie zajęcie na godzinę. Okazało się, że zajęcie znalazło jego... Gdy byliśmy już niemal na miejscu, na ostatnim zakręcie, nagle coś huknęło, autem lekko zarzuciło, a potem słyszałam już tylko dźwięk metalu ocierającego się o asfalt. Wszystko skończyło się po paru sekundach, ale mi na tą chwilę tchu niemal zabrakło. Wystraszyłam się - normalna reakcja(...)gdybyśmy mieli trochę mniej szczęścia. Znacie to uczucie? Kiedy nagle zdajecie sobie sprawę, jak wiele zależy od przypadku, i jakimi farciarzami byliście tym razem? Mam nadzieję, że długo nie dane mi będzie tego znów doświadczyć. Być może dlatego dzisiejszy wieczór jest tak dziwny. Bo C. ma zmianę do czwartej rano, a ja wcale nie chcę być sama. Wczoraj po pracy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Soczewica smażona z pieczarkami i boczkiem 259smaczne danie. Polecam! Składniki: 250 g zielonej soczewicy; 2 średnie cebule; 500 g pieczarek; 100 g boczku wędzonego w plastrach; 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym; Pęczek szczypiorku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Soczewicę zalać zimną wodą (tak, aby zakryła wszystkie ziarna) i odstawić do namoczenia na 2 godziny. Następnie soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić(...)Całość podsmażać jeszcze przez krótką chwilę. Zestawić z ognia. Na koniec dodać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja (jedzona jako samodzielne dania) dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka. Tak przygotowana soczewica może stanowić samodzielne danie, jak również dodatek do dania głównego. Można użyć innego gatunku/koloru
Gospodyni Miejska
KREM Z CZARNEJ RZEPY - EKSPRESOWY I KREMOWY 198się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy i lekko zagęściłyśmy nim przepyszną zawartość garnka, a dzięki temu stała się ona jeszcze bardziej kremowa. Naturalny dodatek sprawdził się rewelacyjnie, w naturalnie niesamowitej odsłonie rzepy. Polecamy. Dzięki niemu konsystencja będzie taka jak trzeba. Jak wspominałyśmy wyżej, to danie smakuje chyba w każdej odsłonie - zimne i gorące, na wywarze(...)ogromną dawką przepisów. Póki co delektujemy się tą zupką i nic nam więcej do szczęścia nie trzeba. Raj... raj dla podniebienia. Pozdrawiamy. Przepis bierze udział w akcji na dania z kremowymi serkami :) I jak widać, do zupy się one nadają
Wypisz Wymaluj