Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Żelatynę namoczyć w mleku i lekko podgrzać aby sią rozpuściła, odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy a na koniec przestudzoną żelatynę. Masę śmietanowę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatyny dałam niewiele aby masa śmietanowa była tylko leciutko stężała i nie rozpływała
Monia miesza i gotujeformujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia, Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą, Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe. Jeśli będziecie podawać z sosem to polecam jako dodatek
Kuchnia Beatytrzeba mieszać, aż powstanie gęsty budyń :) Masę wystudzić. Do miski dać miękkie masło i stopniowo dodać nasz przestudzony budyń. Utrzeć na gładką masę. Dodać do niej pokrojonego w kostkę ananasa i wymieszać łyżką. Przełożyć: Na samym dole ciasto orzechowe, na to masa ananasowa i ciasto kokosowe. Ja całość lekko ozdobiłam roztopioną gorzką czekoladą. Pychota
Lawendowe Niebodwie zwykłych tłuczonych ziemniaków, takich jak do drugiego dania. Nie śmiem nazwać tego barszczu ukraińskim, bo nie ma w nim ani fasoli Piękny Jaś, ani poszatkowanej kapusty. Do barszczu zawsze dodaję trochę wędzonych żeberek lub kawałek boczku, gdy żeberek akurat nie mam. Bardzo lubię kiedy barszcz lekko pachnie dymem. I obowiązkowo musi być zabielany. A już za chwilę
bistro mamabedzie miękka.Najlepiej wyłowić fasolkę i sprawdzić.Najlepsza jest lekko chrupiąca,na pewno nie rozgotowana.Czas gotowania od 6-15 minut.Odcedzić masło rozpuścić w ronelku,dosypać bułkę tartą.Zamieszać i trzymać na ogniu,aż bułka z masłem się spieni.Polać fasolkę.Posypać cząbrem podawać jako dodatek do dania głównego lub przekąskę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednak. W ciągu dnia ciągle mogę spacerować w spódnicy i lekkiej bluzce, ale wieczorem muszę wkładać sweter. A w nocy, gdy Ptysi zachce się wyjść na spacer, obowiązkowe są długie spodnie, skarpety i ciepła bluza. Czyżby lato powoli się kończyło...? Nie chcę nawet o tym myśleć! Upały, owszem, dał się we znaki, ale zdecydowanie nie jestem jeszcze gotowa na wyciągnięcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetartej dyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci, a chrupiąca, cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło. Ciasto jest proste, szybkie - nie trzeba tu nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką, jak przy muffinach. Wychodzi lekkie, wilgotne, odpowiednio słodkie. Idealne dla niespodziewanych gości - wystarczy wszystko wymieszać, przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepozorom nie jest trudny w przygotowaniu i na pewno każdy da sobie radę z jego przygotowaniem. Zapewniam, że warto! Scroll down for recipe in English Wieniec z nutellą i gruszkami (1 wieniec) Składniki na ciasto: 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru 3/4 szklanki mleka 3,2 %, lekko podgrzanego 1 duże żółtko (lub jedno małe jajko) 2 łyżki masła
karmelowysmakiem rodzinę moją zaskoczyło i do ulubionych dań dołączyło. Składniki na 2 porcje: 6 gniazdek makaronu Czaniecki, 50 g bryndzy, ½ pęczka szczypiorku, 2 świeże jajka, 2 łyżki octu, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła klarowanego. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Przekładamy na talerz
Moniki Smakołykitaka nasza rodzima kartoflanka z dodatkiem suszonych prawdziwków i lekko zakwaszona octem. Ponieważ nie przepadam na smakiem octu (nawet winnego) ten składnik pominęłam. Zupka wyszła pyszna a grzybki podkreśliły jej smak ... Składniki: 5 ziemniaków 1,5 l bulionu 2 marchewki 0,5 małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego boczku 2 cebule
Walijskie Pichceniewieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. 2. WIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy w plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa. Następnie kroimy w prostokątne
Nerds Kitchenwykonania. Do dzieła! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE PIERSI Z KURCZAKA (5 min): myjemy je, oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka) lub zwykłe curry oraz lekko solimy lub podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki
Nerds Kitchenwymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gęste otrębowe ciasto.Patelnię przesmarować lekko tłuszczem (za pomocą pędzelka) i rozgrzać. Ciasto nakładać łyżką i formować niezbyt grube placki. Im grubsze placki, tym dłużej będą się piec i ciężej je będzie przewrócić. Zmniejszyć ogień prawie do minimum i smażyć, aż będzie się dało je przewrócić. Usmażyć drugą stronę (tutaj będzie to trwało króciutko
Moje domowe kucharzeniekardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki rumu lub innego aromatu 1/2 szklanki brązowego cukru Lukier 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cuk ru pudru Przygotowanie Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Dodać drożdże i 2 łyżki mąki
coolinarnastrefa.blogspot.comKolejny przepis na domową wędlinkę. Tym razem pieczeń z dodatkiem pieczarek. Można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe z sosem i dodatkami jednak ja wolę na zimno jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej małe pieczarki ok 14-16 szt 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)lekko wciskając je w masę. Wyłożyć resztę mięsnej masy i ładnie wyrównać wierzch.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra gół. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i kroić na kanapki. Pieczarki daje ugotowane ponieważ surowe podczas pieczenia kurczą się i w pieczeni robią się dziurki i pieczarki wypadają. Pieczarki można dać
Monia miesza i gotujelekko olejem, rozgrzałam i po położeniu kotletów skręciłam dość mocno, tak że kotlety się powolutku smażyły. Nie wyszły klasycznie smażone z przypieczoną skórką, a raczej jakby duszone, bardzo delikatne w smaku. Następnym razem je zgrilluję, powinny być też ok:) Bardzo dobre, polecam:) Komentarze ren-ya 2011/09/01 15:01:04 Mam pomysł na adaptację Twojego przepisu:). Dam znać
Zdrowa Kuchnia Sowywiem, dlaczego, ale tak właśnie kojarzy mi się smak domowego pączka. Jedyną wadą tych muffinek jest fakt, że bardzo szybko się starzeją - zdecydowanie najlepsze w dniu pieczenia, następnego da się zjeść ze szklanką mleka, ale kolejnego, niestety, są już kompletnie niezjadliwe... Muffinki jak pączki Składniki: (na 12 sztuk) suche: 340 g mąki pszennej 90 g cukru 2 łyżeczki proszku(...)łyżeczka kestraktu z wanilii nadzienie: 12 łyżeczek powideł śliwkowych dodatkowo: 80 g masła 100 g cukru Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem i solą. W drugiej misce lekko ubić jajka, wlać olej, mleko i ekstrakt, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać, tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać łyżkę masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzelekko chrupiąca, pomidorki słodkie i ten smak białego wina połączonego z sokiem z cukinii, pomidorków oraz oliwy. Nic ująć nic dodać najlepiej zrobić samemu i ocenić. Robi się to szybko a składników jest niewiele i co najważniejsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Układając przepis staram się kierować łatwością wykonania oraz dostępnością składników, tak aby każdy mógł sobie danie(...)chwilę podsmażamy uważamy, aby się nie przypalił - na to dodajemy pociętą w drobne paseczki cukinię oraz umyte i osuszone pomidorki cherry, solimy i chwilę podsmażamy - gdy cukinia jest już lekko miękka dodajemy białe wino, chwilę odparowujemy ok 1 minuty - do tak przygotowanych dodajemy nasz ugotowany makaron całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 2 minuty - jeżeli chcemy, aby nasze makaronowe risotto
Basia w kuchnifaszerowane – smakują wybornie. Składniki: - 8 sztuk dużych pieczarek - 250g zwykłych pieczarek (do farszu) - 6 jaj ugotowanych na twardo - pęczek szczypiorku - 2 cebule - mała główka czosnku - 25 dag sera (dałam mozarellę) - 2 papryki czerwone - masło - czerwona cebula - sól, pieprz - olej Pieczarki (do pieczenia i do farszu) bardzo dokładnie oczyściłam (używam do tego pędzelka), odcięłam trzonki. Cebule pokroiłam w kostkę, zeszkliłam(...)szczypiorku oraz ostudzoną, przesmażoną cebulę z dodatkami. Doprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapelusze pieczarek skropiłam olejem, lekko posoliłam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC przez 15 minut. Po lekkim przestygnięciu ułożyłam na każdym po krążku czerwonej papryki. Łyżką do lodów (wygodniej) wypełniłam przygotowanym farszem, posypałam pozostałym serem, ozdobiłam
mojewypiekiinietylkokażdy, ale dodatek cynamonu do mięsnego dania dla wielu jest zaskoczeniem. Grecy bardzo często używają cynamonu do mięsnych dań, jest on np. składnikiem tradycyjnej musaki. Bardzo lubię to, jak cynamon ociepla smak mięsa i świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Szczyptą cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił(...)resztę ziemniaków. Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym w dłoniach serem Feta. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min. (ser Feta powinien się lekko roztopić i zarumienić, a ziemniaki powinny być miękkie
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka stevii/miodu (ja dałam 2 łyżeczki fruktozy) aromat śmietankowy jako dodatek domowe powidła truskawkowe mojej mamy + wiórki kokosowe ;) Sposób przygotowania: Mieszamy suche składniki dodajemy pozostałe mokre składniki i miksujemy na gładką masę smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (dla pewności że odejdą możemy lekko przetrzeć patelnie ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam wszelkiego rodzaju zupy! Mogę zjadać je codziennie, ponieważ są nisko kaloryczne i zdrowe. Czuję, że w tym sezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna
Truskawkowa Fiestasię tak wydawało, przekonałam się , że powinnam była nieco więcej dać soli i innych przypraw ). Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką na placki. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę szpinakowego farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć. Do garnka nalać wodę, posolić i zagotować. Wrzucać
Na słodko lub wytrawnieuważać,ponieważ poprzez dodatek duszonej cebulki nie należą do dań lekkostrawnych. Składniki: 8-10 płatów solonych śledzi 3 cebule 100-150 ml oleju 4 łyżki octu 10% 5 łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 3-5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe płaska łyżeczka ziaren gorczycy Wykonanie: śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę,śledzie mocno solone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smacznego! Bułek będzie teraz na blogu jeszcze trochę - popadłam w lekką formę uzależnienia, i jeśli tylko wieczorem nie padam z nóg, namiętnie piekę jakieś drobiazgi na śniadanie. Wczoraj co prawda zaraz po przyjściu z pracy zawinęłam się w kołdrę i dopiero C. po powrocie do domu (osiem godzin później) dał radę mnie spod tej kołdry wyciągnąć. Dlatego dziś nadrabiam - kupiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrahamowy ale to już innym razem. Codziennie słyszę mamooo daj mi coś słodkiego więc powstało kilka rodzai muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek mięciutki poprzez czekoladę i budyń
Basia w kuchniW związku z tym, że dziś wybieram się na warsztaty kulinarne, na których zawsze jest góra jedzenia, postanowiłam przygotować coś lekkiego (w końcu jeść tak czy
My Culinary Artlekko ucisnąć by je spłaszczyć Każdy kawałek posypać lekko solą i pieprzem Na patelni rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso, smażyć krótko około 3 min. z każdej strony, dodać pokrojony czosnek- dusić chwilę pod przykryciem Dodać mieszając śmietanę i musztardę, rozmieszać razem i doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Danie niewyszukane, a szybkie i smaczne :) Podane z młodą kapustą , fasolką szparagową
Proste PotrawyNa bazie biszkoptu bezglutenowego upiekłam dietetyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonej porzeczki. Wyszło pyszniutkie, bardzo delikatne, lekko kwaskowe i... nie tuczące, to chyba najistotniejsze
Smaczne ZdroweJesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji. Zupa warzywna z podsmażonym porem, lekko tylko zmiksowana okazała się tak wyborna
Zdrowa Kuchnia Sowywody -można dodać łyżkę miodu lub szczyptę stewii (ja nie dałam-uważam że nie ma takiej potrzeby) Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami
Smaczne Zdrowedużych jaj - 80g mielonego ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g ksylitolu i 30g syropu z agawy - skórka otarta z ćwiartki pomarańczy ( pominęłam) Uwaga: Ilości płatków i ziaren oraz ich rodzaj są dowolne. Ważne by łącznie było ich 280g. Na suchej patelni uprażyć ziarna oraz płatki owsiane. Białka lekko rozbełtać i wymieszać z mielonym ksylitolem lub pudrem. Następnie dorzucić
Smaczne Zdrowedomową konfiturę truskawkową.....dobre to było. Nie jest to danie dietetyczne, nawet nie chcę myśleć ile kalorii pochłonęłam. Powinnam wziąć przykład z mojego syna, który zaraz po zjedzeniu racuchów pobiegł na boisko pograć w piłkę nożną :) Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1,5 szklanki lekko ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli
Blondynka Gotuje