lekkie dania - 4237 przepisów (strona:68/283)

Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki ! 138

wynikało, że nie tylko mi, a chyba większości zebranych. Mięso było miękkie, lekko słodkawe i bardzo aromatyczne. A polane sosem miodowo-musztardowym wynosiło me kubki smakowe na wyżyny !  Wszystkie steki są grillowane, doprawiane jedynie solą i pieprzem. w KUŹNI poza stekami zjecie jeszcze burgery, dania obiadowe, śniadania i dużo więcej. Ja tam na pewno wrócę

kolorowotorcikowo
Pyszna sałatka wielowarzywna 1988

pasteryzować ok 30 minut. Słoiki nie muszą się mocno gotować wystarczy aby lekko pyrakły. Ilości warzyw, które podałam to już warzywa obrane i gotowe do krojenia, jedynie waga ogórków nieco inaczej bo to już ogórki obrane ale jeszcze nie wypestkowane. Ilość przypraw w zalewie można dać wedle uznania, ja wolę bardziej na słodko więc dałam więcej cukru i słodkiej papryki

Monia miesza i gotuje
NALEŚNIKI WEGAŃSKIE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU 248

    Bardzo delikatne i bardzo smaczne naleśniczki, dzisiejsze w wersji wytrawnej. Idealne jako lekki, dietetyczny obiad. Przygotowane na mące orkiszowej, bez dodatku pszenicy, bez jajek

Smaczne Zdrowe
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 242

nich ugotować! Surówki nikt nie będzie chciał, na wykwintne dania czasu brak... Tak, to był naprawdę nieprzemyślany zakup! Ale nie byłabym sobą, a już nie blogerką kulinarną, gdybym nie potrafiła poradzić sobie z takim problemem, nie? Powstała zdrowa, dość skąpa w kalorie, lekka i aromatyczna zupa, która o dziwo, nawet zachwyciła moich krytyków domowych! I dobra nawet

W kuchni Karmel-itki
Pizza domowa 159

się rozpuściły. Mleko podgrzewamy lekko, tak aby było ciepłe. Wlewamy do płynnych drożdży, wsypujemy połowę mąki i mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby podrosło. Kiedy już podrośnie dodajemy resztę mąki, sól, zioła i na końcu oliwę. Mieszamy i zagniatamy na stolnicy (blacie) podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Ciasto ma być dość sprężyste, żeby dało się rozwałkować. Po zagnieceniu formujemy(...)Papryczkę posiekałam drobniutko, żeby dawkować ostrość ;) Ser starłam na grubej tarce, a pomidora pokroiłam w plastry. pizza przed włożeniem do pieca Zanim ułożyłam wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego szczyptę soli, trochę pieprzu, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę ziół prowansalskich Pizzę piekłam w temperaturze 200 stopni przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 152

wiem. Cóż, widocznie mamy się z C. lekko odchudzić na nadchodzące lato... Na smaku się nie zwiodłam - delikatne, leciutkie, puszyste, słodko-waniliowe. Pycha!  Później zaczęłam zastanawiać się nad kremem. Hmm... Tradycyjne maślane ciągle nie przemawiają do mojej wyobraźni - są zbyt ciężkie, tłuste i słodkie. Z drugiej strony chciałam krem, który da się bez problemu wycisnąć, będzie ładnie trzymał kształt(...)da się zafarbować bez ryzyka rozpłynięcia. Sięgnęłam więc do  Moich wypieków  i stwierdziłam, że krem na bazie bezy szwajcarskiej powinien być w porządku (wszystko na bazie bezy musi być dobre, prawda...?). Moi drodzy! Jeśli nie macie miksera planetarnego, albo przynajmniej takie zwykłego ze stojakiem, to ten krem wspaniale się sprawdzi zamiast siłowni lub lekcji boksu. Przygotowuje się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pak choi z patelni w miksie ze szparagami. 212

wspaniała kapusta inaczej zwana chińską. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Azji, a dokładnie z Azji wschodniej. Ma niezwykle delikatny smak i warto, abyście pokusili się na zrobienie szybkiego dania z pak choi. Dzisiejszy pomysł to kombinacja z naszymi ulubionymi zielonymi szparagami. Dodaliśmy jeszcze parę fajnych składników, aby urozmaicić smak i podać w naszym stylu. Zobaczcie(...)wyciągamy z wody i przekładamy na talerz. Powinny lekko obcieknąć z wody. Wcześniej na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Wrzucamy garść orzeszków ziemnych, cukinię, suszone pomidory, jalapeno. Przesmażamy chwilę warzywa razem i następnie dodajemy pokrojony czosnek, dymkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę razem i wkładamy na patelnię kapustę i szparagi. Mieszamy. Danie jest gotowe. Przekładamy na talerz i posypujemy

vegetanie
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 217

już trzykrotnie i to dwa razy z podwójnej porcji. Te ciacha są po prostu nieziemskie! Cudowny zapach unoszący się przy ich wypieku, do tego jeszcze wprost bajeczny smak (lekko karmelowy), czy trzeba jeszcze lepszych rekomendacji... Dodatkowo ciacha są bezglutenowe, bezjajeczne i mogą być także bezmleczne gdy użyjemy bezmleczną margarynę. Ja piekłam je na maśle, które jest co prawda bez laktozy(...)wiórków kokosowych - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą) W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy

Smaczne Zdrowe
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 198

niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie wszelkie indyjskie smakołyki ? Jeśli tak to będziecie bardzo zadowoleni po wypróbowaniu tego dania. Co najważniejsze to niezwykły smak i zapach wspaniałych przypraw, który będzie rozchodził się po całym domu. Zapraszamy do wypróbowania, a poniżej przepis.   Biryani wegetariańskie z ryżem basmati(...)przyklepujemy, aby uzyskać zwarte podłoże lekko uciskamy. Na ryż wykładamy warzywa z patelni również uciskając i wyrównując. Na koniec dajemy drugą część ryżu i również ładnie ją równo rozprowadzamy. Na sam koniec rozsypujemy orzechy z pestkami dyni i owijamy całość folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na ok. 20 min. Danie jest gotowe :) Podajemy po wyjęciu

vegetanie
Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich 378

świeżym szpinakiem (niezbyt długo, aż stracił surowość) i lekko duszonymi pomidorami koktajlowymi i ziemniakami pieczonymi. Po 30 minutach gdy kurczak się piekł ułożyłam na papierze do pieczenia ćwiartki ziemniaków skropione oliwą oraz również posypane ziołami prowansalskimi, piekły się równocześnie z kurczakiem. Pieczony kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, ale jest chude, a dla tych co liczą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tortille z wędzonym łososiem i chrzanowym serkiem 239

Tak przygotowane tortille z łososiem to szybki i pyszny lunch, lekki obiad albo imprezowa przekąska. Wszystko zależy od tego, jak całość po przygotowaniu pokroicie. Smak? Pikantne

Karo in the Kitchen
Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ – nieśmiertelny klasyk w cytrusowym wydaniu 283

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Tradycyjny napój na świątecznym stole – kompot z suszu. Swój robię w bardziej nowoczesnej wersji niż ta, którą robiło się w moim

Karo in the Kitchen
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 356

Ciężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja

Karo in the Kitchen
Ryż z kurczakiem i warzywami 339

Dzisiejszy przepis to klasyczne danie... na winie :-), czyli wrzucamy na patelnię, to co nam się nawinie pod rękę. U mnie to danie zmienia składniki w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu(...)Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym dolewamy 3 szklani wody lub bulionu, dodajemy przyprawy. Patelnię przykrywamy pokrywką. Moc kuchenki zmniejszamy do minimum i pozwalamy ryżowi dusić się około 30 minut. Po tym czasie nasze danie powinno już być

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z cukinii 179

Wyjąć listek laurowy, zmiksować na krem. Kolendrę i pieprz lekko rozgnieść w moździerzu. Połowę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Pozostałą mieszanką udekorować zupę w miseczkach. Smacznego! Wyliczenia: cukinia 3,5 zł cebula 0,2 zł ziemniaki 0,25 zł czosnek, oliwa, przyprawy 1 zł Koszt całego dania: 4,95 zł Porcja

Obiad za dychę