bardzo głodni, ale czujemy, że jednak coś powinniśmy zjeść, bo za chwilę głód jednak da o sobie znać, wtedy najczęściej na stole ląduje mieszanka na bazie sałat, bakalii, owoców i sosu vinaigrette. Zmienia się zaledwie kilka składników. Zawsze są też grzanki lub bruschetty. Jest dużo, lekko, kolorowo i smacznie. Piersi kurczaka można pokroić i ułożyć na sałacie jeszcze gorące
bistro mamaregularnych ćwiczeń fizycznych. A wy macie jakieś postanowienia noworoczne? Na śniadanie, mało śniadaniowe danie :) ~ Fasolka w sosie pomidorowym ~ Składniki: puszka fasolki pomidor przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka słodka i ostra Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka i gotujemy aż lekko zmięknie. Fasolkę odcedzamy z zalewy, płuczemy na sitku i wrzucamy do rondelka. Całość mieszamy
Kuchenny Skrawek Niebamaśle buraczkami. Najpierw należy przygotować marynatę. Marynowanie najlepiej wykonać dzień przed planowanym przygotowaniem dania. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą. Polędwiczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem, lekko spłaszczając poszczególne kawałki mięsa - ręką lub szerokim nożem. Przełożyć do marynaty i dokładnie
Świat Domowej Kuchnispecjalne , nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się w ustach, słodki krem i lekko kwaskowy dżem cudownie ze sobą współgrały. Ogromna porcja zniknęła błyskawicznie - sama byłam w szoku
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa dynia, a do tego boczek, cebula i kozi ser przełamujące jej niewyraźny smak. Soczysta gruszka rewelacyjnie tutaj pasuje, nadając całości zupełnie nowego wymiaru, choć jeśli nie lubicie owoców w daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują. Myślę, że takiej pizzy nikt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLatem staram się dać czasem (ale tylko czasem:)) piekarnikowi odetchnąć i przygotowuję jakieś ciasto na zimno. Znalazłam na krzaku jeszcze troszkę czarnych porzeczek i od razu wiedziałam, że muszę zrobić sernik! Ciasto jest smaczne, lekkie - przypomina nieco piankę;) Idealne do filiżanki niedzielnej kawki... Inspiracja Spód: 150g masła lub margaryny, 150g biszkoptów. Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć
Z miłości do słodkościdwie imbiru i kurkumy 1/2 szklanki mleka - lepsze by było sojowe albo ryżowe, ale dałam zwykłe woda sezam starta skórka z 1/2 limonki Nastawiłam piekarnik na 180* C. Natłuściłam i obsypałam otrębami foremkę o śr. 20 cm. Ciasto zrobiłam tak - po kolei dodając i ubijając lekko: 1. jajko (sł) 2. imbir (o) 3. szczypta soli i łyżka zimnej wody
Zdrowa Kuchnia Sowypapryka. Formujemy male kulki. Rozpuszczamy na patelni maslo lub ghee. Smazymy na lekko brazowy kolor. Przekladamy do garnka, dodajemy cebuli , pieprzu, szafronu I bulionu. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 30-40 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Podajemy z ryzem Danie ma niebianski smak. Serdecznie polecam I zycze smacznego
Smaki Edytyzależności od składników) popularnym w Wielkiej Brytanii. Można go podawać nawet jako główne danie obiadowe. Najbardziej znanymi puddingami są Yorkshire pudding i Christmas pudding. Pierwsze wzmianki o tym ostatnim są notowane na rok ok. 1420. Pudding Nigelli jest słodki, kremowy, mogę powiedzieć, że nawet lekko zapychający. Zamiast croissantów można użyć innego pieczywa np. chleba. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćCisto podzielić na dwie równe części i ponownie zagniatamy. Z każdej części formujemy wałek, lekko go spłaszczamy, przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do160 stopni na 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasta z piekarnika, studzimy tak aby dało się je dotykać i oba kawałki kroimy na kromeczki o grubości około
Blondynka GotujeWarzywa glazurowane to przyjemna alternatywa i urozmaicenie dla znanych wszystkim smaków. Można je jeść samodzielnie, lub jako dodatek do dań głównych. Mile zaskakują, wypróbujcie koniecznie :) Składniki: małe buraki marchew, kilka sztuk pietruszka, kilka sztuk ser feta rukola cukier ocet balsamiczny Wykonanie: Buraki przyrządzamy tak jak TU :) Obrane warzywa przekładamy do garnka, delikatnie podlewany je wodą, maksymalnie na wysokość(...)dusimy pod przykryciem do momentu, gdy będą lekko twarde. Wówczas postępujemy podobnie jak wcześniej, czyli dbamy, by w naczyniu znajdowała się odrobina wody, dodajemy cukier, ocet balsamiczny i podgrzewamy stale mieszając. Na talerzu układamy rukolę oraz przygotowane w glazurze warzywa. Na wierzch kruszymy ser feta, który wspaniale uzupełnia smak dania. Danie możemy dodatkowo doprawić świeżo mielonym pieprzem
Taste Of My DayKorma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować Składniki: 800 g piersi z kurczaka 400 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki słodkiej śmietany 18 % 1 duża cebula 4 ząbki czosnku około 150 g Ghee (opcjonalnie zwykłe masło lub olej(...)kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i lekko przyrumieniamy. Dodajemy chilli, imbir, kolendrę, kardamon, cynamon, goździki i mieszamy. Dokładamy pokrojonego w większą kostkę kurczaka i chwilę mieszamy. Dolewamy jogurt, śmietanę, szafran i zmielone migdały. Dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną kolendrą
Oryginalny smakPyszne i dosłownie rozpływające się w ustach żeberka z boczkiem, zapiekane z cebulką, ketchupem i miodem. Mniam! <3 Zapraszam do przygotowań! :) Składniki dla 3-4
My Culinary ArtRyby, jest to taki rodzaj jedzenia, którego spożywamy zdecydowanie za mało. Postanowiłyśmy to zmienić. Jako pierwszą potrawę przyrządziłyśmy pstrąga na parze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku i konsumpcji!:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 1h (z czego pracy jest tak naprawdę na 10 minut, najwięcej czasu zajmuje „leżakowanie(...)oczyszczone młode ziemniaczki. Ustawiamy parownik na 20-25 minut i czekamy. W między czasie możemy przygotować sos czosnkowy lub koperkowy jako dodatek do ryby. Po tym jak parownik da znam znać, że minął czas wykładamy jedzenie na talerz. Ryby wraz z dodatkami podajemy od razu po przygotowaniu
Kolizje Smakówwczorajszym obżarstwie dzisiaj coś zupełnie z innej beczki. Nie będzie to potrawa sama w sobie, ale dodatek, który możemy wykorzystać, aby uszlachetnić smakiem danie. A jakie, to już zależy od Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki(...)dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do wyparzonej butelki wkładamy skórkę z cytryny i zalewamy podgrzaną oliwą. Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeżeli chcemy zrobić oliwę do dłuższego przechowywania używamy
mojewypiekiinietylkoNareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z
Kuchnia ŁukaszaWbrew pozorom, to jest tajski deser, ale na potrzeby Halloween przygotowałam je w nieco innej formie :) Deser jest lekki, owocowy, a wnętrze smakuje jak domowy budyń
Tajskie smakiWakacje, ach wakacje. Schab znów wrzuciłam na grill. Tym razem w połączeniu z serem mozzarella. Super zestaw na lekki, letni obiad, który nie obciąża zanadto żołądka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRzadko robię zupy na wywarze jarzynowym, najczęściej po prostu jarzyny kroję w kostkę i stanowią one element zupy. Tym razem chciałam zrobić zupę czystą, bez warzyw
Zdrowa Kuchnia SowyJak wiecie w mojej kuchni dominuje makaron, ale ostatnio mam coraz większą chęć na lekkie sałatki. Stąd moja propozycja na coś szybkiego i pysznego. Można ją
Magiczne Życie Marty