lekkie dania - 4237 przepisów (strona:66/283)

Sałatka z kuskusem i gruszką 152

Jak wiecie w mojej kuchni dominuje makaron, ale ostatnio mam coraz większą chęć na lekkie sałatki. Stąd moja propozycja na coś szybkiego i pysznego. Można ją

Magiczne Życie Marty
Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym 105

Wspaniały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Mogą również stanowić samodzielne danie – kluski śląskie. Możliwości ich podania jest bardzo wiele – do mięs, ze skwarkami, z sosem pieczarkowym, czy jak u mnie – kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym.   Składniki: - ugotowane ziemniaki (miałam ok. 1kg) - mąka ziemniaczana ¼ wagi ziemniaków - sól (do gotowanej wody)   W dużym garnku zagotowujemy(...)okrągłe kluski (używam łyżki do lodów), które lekko rozpłaszczamy i robimy w nich palcem (lub końcówką od tłuczka) charakterystyczną dziurkę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Z podanych proporcji wyszło mi 20 sztuk klusek śląskich. Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym , to danie proste, szybkie i bardzo łatwe

mojewypiekiinietylko
ZUPA KREM Z PORA 176

zupy wielu kojarzą się z papką dla dziecka. Nic bardziej mylnego. Dobrze zrobiony kremik może tylko zachwycić i małego i dużego smakosza. Zapewniamy, że jeśli o miłość do tego dania chodzi, wiek nie gra roli! Mówią to dziś matka - 40+, córka 20+ i ich gromada do wykarmienia (a więc rozpiętość metryczkowa jest spora. SKŁADNIKI: - 3-4 pory(...)Zabielamy śmietaną. Dodajemy masło. Gdy lekko przestygnie blendujemy i... zupa gotowa!! :) Kremowe, zielone pyszności lubią (na zasadzie przyciągania się przeciwieństw) towarzystwo chrupiących, złocistych grzanek, które bardzo łatwo zrobisz, zamykając się w minucie. Wystarczy pokroić pieczywo, które tak na marginesie nie musi być pierwszej świeżości (tzn. nie zrozum nas źle, nie sugeruj się zielonym odcieniem dania i nie sięgaj

Wypisz Wymaluj
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 430

wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości keczupu lub ewentualnie dobrego, gęstego soku pomidorowego doprawionego odpowiednio. Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki, to na pewno to danie zasmakuje mu. Konrad swój schab przygotował i opisał na swoim blogu, jeśli chcecie zobaczyć to zapraszam tam >klik!< Składniki: około pół kg schabu(...)wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa doprawić solą i świeżo zmielonym, najlepiej grubym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać o pokroić na mniejsze kawałki. Formę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz marokański z dynią hokkaido, cukinią i ciecierzycą z dodatkiem komosy ryżowej czarnej 124

danie pokocha każdy, bez dwóch zdań. Ja je zrobiłam już kilkakrotnie. Od razu zróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej! Składniki 200 g dyni hokkaido lub innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny(...)dodaj wody. Następnie wsyp ciecierzycę i skórkę utartą z połowy cytryny. Lekko zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodaj cukinię i dynię. Bardzo delikatnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Gulasz serwuj z komosą ryżową czarną, posypany ziarnem czarnuszki i jeśli lubisz – świeżą kolendrą. Danie uwiedzie Was kolorem, smakiem, zapachem! Z ręką na sercu polecam

Z Kuchni Do Kuchni
Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi 430

tania. Idealna do dań z grilla. Polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków; 2 średnie ogórki konserwowe; Pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli są młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić(...)zastąpić małosolnymi, a koperek  - szczypiorkiem. Zamiłowani mięsożercy mogą dodać odrobinę wędzonego lub podsmażonego na patelni boczku pokrojonego w cienkie i małe kosteczki. Sałatka bardzo dobrze się komponuje z daniami z grilla. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy dobrze je wyszorować. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 182

prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe a zarazem smaczne ciastka. Idealne zarówno do kawki jak i na drugie śniadanko dla naszych pociech. Pełnowartościowy posiłek do szkoły. Polecam . Przepis znaleziony tutaj . Składniki na ok.40szt. : - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl mąki orkiszowej 700 - 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 szkl płatków owsianych ( dałam górskie) - 1 szkl ziaren słonecznika(...)łyżka cukru waniliowego ( dałam ksylitol z laską wanilii) - 1/2 szkl ksylitolu - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę , płatki owsiane i przestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość lepkie ale takie

Smaczne Zdrowe
Kurczak z przyprawą gyros 240

Aromatyczne i szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka. Smak dla kurczaka nadaje przyprawa gyros składająca się z: papryki,  oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku, curry,  ziela angielskiego, gałki muszkatałowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak. podwójna pierś z kurczaka 2 cebule  2 ząbki czosnku 1 - 2 papryki czerwone 2 łyżki przyprawy

Kuchcik gotuje
Pasztet z soczewicy 145

Miałam na taki pasztet ochotę więc zrobiłam :)  Inny przepis na mój pasztet, lekki drobiowy tutaj :), a na pasztet roślinny tutaj :) Świetne, domowej roboty, pasztetowe dodatki na kanapki. Ważna wskazówka! Jeśli po ugotowaniu soczewicy nie odciśniecie jej dobrze z wody, a jajka w rozmiarze L dacie dwa - to pasztet będzie do smarowania, a nie do pokrojenia w plastry. Dlatego proponuję

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
FIT: pieczony kurczak z brokułem&kalafiorem&fetą i ryżem! 1273

pieczenia i pieczemy przez ok. 16-18 minut. Warzywa wrzucamy do zimnej, lekko osolonej wody. Od momentu wrzenia gotujemy ok. 6-8 minut, aby nie zrobiło się z nich purée. Kurczaka i ryż przekładamy na talerz. Odcedzone warzywa posypujemy fetą oraz nasionami. Takie proste danie było dla nas ukojeniem po tej kilkudniowej rozpuście. Smacznego

Kitchens Alphabet
Ciasto Cygańskie ścieżki 229

mieszamy z serkiem homogenizowanym, następnie dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Kiedy masa lekko stężeje, przekładamy ciasto. 5. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!! ***Ponieważ po upieczeniu ciasta zostało mi 5 żółtek, postanowiłam coś z nimi zrobić. Niestety samych żółtek nie da się zamrozić jak białek i ponownie użyć. Zrobiłam coś innego :) Otóż zagniotłam ciasto kruche

Kuchnia domowa Ani
Wigilijne śledzie w śmietanie 369

świąt, przynajmniej w  moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko. Składniki: 400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany , 1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku, 1 średnia cebula , 3-4 liście laurowe , łyżeczka ziaren ziela angielskiego , świeżo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Truskawkowo galaretkowe shoty. 169

Znalazłam galaretkę Winiar o smaku różowej margerity. Jest na półtorej szkl wody. Ja dałam tak mniej niż 3/4 szkl plus na oko żelatyny. I pół szklanki wódki. Smak fajny.Polecam.   Ja delikatnie obcinałam końce. Tak aby stały. Można też w czekoladę zanurzyć. I ustawiać. A galaretkę lekko ścinającą się wlewałam. Polecam robić to jakiś czas przed podaniem. Bo truskawki skubane

Malinowe Pocałunki
Bułki z jajkiem 234

szybsza alternatywa dla tego dania. Wydrążone bułki, zapiekane również w piekarniku, ale z jajkiem. Bardzo smaczne, ciekawie wyglądające danie na śniadanie. My użyłyśmy do jego przygotowania bułek pszennych, ale równie dobrze mogą był pełnoziarniste, dyniowe czy jakiekolwiek inne. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki 3 bułki pszenne (najlepiej lekko podeschnięte) 3 jajka 6 plastrów wędliny

Kolizje Smaków
Sajgonki 125

głębokim oleju, dopóki nie zmienią swojego koloru na złotobrązowy. Następnie odsączamy je lekko z tłuszczu i już prawie można je jeść. Prawie, bo dobrze jest je przedtem polać sosem i ewentualnie posypać pietruszką. Można też (nie trzeba) podać je na makaronie ryżowym. To jest danie bardziej obiadowe (na dodatek tłuste, dlatego lepiej nie przygotowywać go zbyt często, zdrowszą alternatywą

Weganizm infantylny