Ciasto kawowe z polewą śmietanową to gratka nie tylko dla kawoszy. Smak tego napoju nie jest mocno wyczuwalny, a polewa przygotowana z kwaśnej śmietany wspaniale harmonizuje z wilgotnym, lekko słodkim ciastem, bardzo ładnie odznacza się też kolorystycznie od kawowej barwy ciasta. Z tym ciastem miałam trochę "przebojów". Ostatnio działam w kuchni jak zakochana, zapominam o pewnych czynnościach, tak się zdarzyło(...)tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką ( na spód można dać papier do pieczenia) - piec w 180 stopniach przez 40-45 minut, po tym czasie śmietanę wymieszać z cukrem i rozprowadzić na gorącym wierzchu ciasta, wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut - gotowe ciasto studzić w formie, przy wyjmowaniu nożykiem lekko oddzielić ciasto od wnętrza tortownicy, dopiero wtedy zdjąć obręcz - przechowywać
Smakołyki Berenikireszta ułożyła się sama. Kotleciki wyszły pyszne. Nie rozpadają się, a ser, podczas smażenia, nie wycieka na patelnię. Za to pięknie ciągnie się, przy krojeniu. Sycą i świetnie zastępują danie mięsne. Chleba w smaku nie czuć, stanowi lepiszcze. Karmel-itka po prostu nie miała pod ręką bułki tartej, a z nieruchomą stopą do sklepu przecież nie pójdzie. Trzeba było(...)lekko osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu. Wyjmuję woreczki z wrzątku,wyrzucam z nich kaszę do miski, studzę. Chleb dzielę na mniejsze kawałki, moczę chwilę w letniej wodzie, odciskam, dodaję do kaszy i razem mieszam. Kiedy kasza jest już chłodna, wbijam jajka, dodaję resztę składników i wyrabiam. Len dodajemy w zależności, od lepkości masy. Jeśli nie da się łatwo
W kuchni Karmel-itkiziół, które ma intensywniejszy smak i aromat po ususzeniu. Ma bardzo wytrawny, lekko sosnowy smak, dlatego idealnie współgra z potrawami mięsnymi. Warto go również dodać do szpinaku, pomidorów, sera gdyż podniesie i wzbogaci ich walory smakowe. Jadalne są również wrzosowe kwiatki rozmarynu, którymi możemy udekorować swoje danie. Jedną z wielu zalet rozmarynu jest posiadanie wielu substancji czynnych. Odżywia nasze
cooklifewoli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam tu i jestem z niego bardzo zadowolona. Polecam dalej (uwaga! ciasteczka są mocno egotyczne - pomarańczka, kardamon, imbir i goździki! To nie może być złe :)) Przepis lekko zmodyfikowany." Składniki: 200 g masła 100 g miodu 200 g brązowego cukru
Słodkie PrzyjemnościMakarony często kupuję i dania z nich przygotowuję. Za każdym razem inaczej smakują, bo z różnymi składnikami się komponują. Makarony dzieci moje uwielbiają i swoje smaki mają. Ja staram się łączyć je z warzywami, z delikatnym mięsem i lekkimi sosami. Składniki: na 4 porcje 20 szt. makaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą, 1/2 polędwiczki wieprzowej
Moniki Smakołykilistopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do wszystkich dań z gęsiny.Super smakuje duszona w cydrze (przepis: tutaj ) lub zastępczo w soku jabłkowym.Dzisiejsza wersja jest równie smakowita..Sok pomarańczowy i goźdzki nadają niezrównanego aromatu,żurawina słodyczy,a imbir delikatnie wyostrza smak.To lekka ,dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki. Składniki: 1/2 kapusty czerwonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kasz (krup). Ja tym razem dodałam pęczak. Bo bardzo lubię pęczak w daniach. Dodaje się też do krupniku ziemniaki, ale ja tym razem ich nie dodałam. Czasami zaciągam krupnik śmietaną, czasami zostawiam w formie czystej lub dodając do krupniku koperek jak tym razem. Krupnik wtedy jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny:) Polecam również krupnik na kurczaku krupnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędeserów powstała bowiem na bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą kawową galaretką, która wieńczy cały torcik. Serniki na zimno są naprawdę proste w wykonaniu, a efekt zwykle zachwyca. Wystarczy niewiele, aby stworzyć rewelacyjną słodycz, nie trzeba nawet znać się na pieczeniu czy obsłudze piekarnika. Postanowiłam ulepszyć zwykłą wersję, dać upust swoim kawowym upodobaniom i zachciance nie tylko(...)żelatyna z kawą ostygnie, dodaję do jogurtów, mieszam i zostawiam, aż zacznie tężeć. Kiedy masa zaczyna być zwarta, wylewam ją na biszkopty, wygładzam wierzch i dookoła układam ziarna kawy, lekko dociskając do masy. Wstawiam do lodówki. W szklance gorącej wody rozrabiam żelatynę z cukrem i kawą (tylko tyle, by nadać koloru). Odstawiam, by wystygło. Kiedy jest już zimne i nieco
W kuchni Karmel-itkiłatwe w wykonaniu danie. Dobre zarówno na obiad, jak i na kolację. Nie spędzicie wiele czasu przy kuchni, a na stole pojawi się smaczne, zdrowe i odżywcze danie. Pamiętajcie jednak, że cieciorkę dzień wcześniej należy przygotować, czyli namoczyć w wodzie. Składniki: * 250 g cieciorki * 400 g świeżego szpinaku ( ewentualnie mrożony, w liściach ) * 1 cebula * 2 ząbki(...)wcześniej, namoczyć cieciorkę w wodzie. Najlepiej zalać ją wieczorem i zostawić do dnia następnego. Namoczoną cieciorkę ugotować, w wodzie, w której się moczyła, dolewając płyny, tak by przykrych groch. Lekko posolić i gotować do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, po chwili dodać czosnek - podsmażyć. Liście
kolorowotorcikowodużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. O co chodzi ? Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesc setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt(...)info ze strony ). ( zdjęcia ze strony ) W środku panował delikatny półmrok i pobrzmiewywała muzyka … Na tyle delikatny , że już od progu dało się dostrzec niesamowicie szeroki uśmiech pana kelnera. Zajęłyśmy stolik i przystąpiłyśmy do wyboru dań z menu. ( * karta menu bardzo bogata, ale absolutnie nie przeładowana … * ceny bardzo , ale to bardzo przystępne ( miłe zaskoczenie! ) * oprawiona w elegancką
Ostra na Słodkomielonym, bo to niby nic nowego, a czasem wystarczy odrobina fantazji, aby przygotować nietypowe cudeńka. Zwyłke klopsiki, czy pieczeń rzymska z niebanalnym dodatkiem, zaskoczą niejedno podniebienie. Zapraszam na lekkie, wiosenne szaszłyki z soczystymi koktajlowymi pomidorkami. Moja starsza córka jedząc upieczone pomidorki wykrzyknęła: Mama zapachniało latem. Te pomidorki są jak swieża conserva ( tak uwielbiany przez Nią gęsty, domowy przecier pomidorowy(...)dodaję prawie do wszystkiego( bo strasznie tęskinię za latem). Oczywiście pole do popisu jest znacznie szersze, można dodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków
Mia Cucina Sofietależało w lodówce zamiast godziny - całą noc. Wszystko za sprawą NS, który wpadł znienacka - bardzo to miła była wizyta oczywiście. A ciastu nic się nie stało. I dzisiaj dało z siebie wszystko - wałek nieznacznie mu pomógł. Kiedy zobaczyłam na stronie Zapach rozmarynu przepis na kruche, cynamonowe ciasteczka wiedziałam, że to jest to, czego mi potrzeba(...)cienkie, kruchutkie (lekko się kruszą), bardzo, bardzo cynamonowe, i pachną też wspaniale. Pyszności! Jednak inne... Tak czy inaczej - mogę je polecić z pełną odpowiedzialnością. Efekt wart jest pracy, jaką trzeba w nie włożyć - ciasto jest dość lepkie i niezbyt dobrze się wałkuje - trzeba dość sporo podsypać mąką. Efekt jednak wynagradza cały trud! W stosunku do oryginału dałam więcej cynamonu, odrobinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaków. Tym razem, moje ulubione będą… czerwone ziemniaczki pieczone inaczej. Przepis oryginalny trochę zmieniłam. Początkowo miałam zamiar użyć masła, ale uznałam je za zbędne. Nie dałam również sera – danie jest lżejsze. I oczywiście wolę jogurt, niż śmietanę. Składniki: - po 2-3 ziemniaki na osobę (mniej więcej) - sól morska - świeżo mielony pieprz - oliwa z oliwek (wygodna jest(...)ziemniaczki obracamy na drugą stronę, lekko zraszamy oliwą i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Drobno siekamy szczypiorek. Podajemy z łyżką jogurtu, posypane szczypiorkiem i skwarkami (wolę bez). Ziemniak, to bylina znana i popularna na całym świecie. Serwowany na dziesiątki, a może i nawet setki sposobów. Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej mogą być daniem samodzielnym, podanym w upalny
mojewypiekiinietylkomalutka główka czosnku przypawy od Skworcu zamiast soli- kuchmistrz oraz suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim oliwa z oliwek pieprz seler naciowy powinno się dać ale JA NIE DAŁAM bo nie miałam Do dużego rondla z grubym dnem wlewamy troszke oliwy. Scieramy cebulę i marchewkę na dużych oczkach i wrzucamy na gorącą oliwę z oliwek, podsmażamy, przykrywamy, dusimy. Doprawiamy(...)więcej. Sprawdzamy stopień słoności i słodkości. To na końcu oczywiście, bo głównie od sosu i marchewki będzie zależało czego musimy dodać. Ważne by nie było kwaśne. Sos ragu jest lekko słodkawy. Gdy sos się zrobi, należy go odstawić do ostygnięcia. I lekkiego podtężenia. Ja swój sos przygotowuję czasami w nocy i na drugi dzień taki super przegryziony jest gotów
Z Kuchni Do Kuchnimnie zawsze kielecki * starty ser żółty - dałam Stary Olęder z Biedronki * sól, ew. przyprawy Najpierw nastawiłam piekarnik na 180*C. Starłam ser, pokroiłam szynkę. Pieczarki obrałam, pokroiłam, chwilkę poddusiłam na patelni, dorzuciłam półplasterki pora i za chwilę jogurt i majonez. Przez moment jeszcze trzymałam na ogniu, lekko mieszając. W międzyczasie zblanszowałam brokuły tzn. wrzuciłam(...)sowa_nie_sowa 2011/10/12 07:50:08 Prowadzenie bloga dostarcza mi wielu pozytywnych emocji, ale najmilej jest wtedy, gdy ktoś zainspiruje się przepisem i zrobi proponowane przeze mnie danie! Dlatego ciesze się Ren-ya , że zrobione - ukłony dla Kogo Trzeba - i że smakowało:) Lutka40 , zgadza się, por jest znakomity w takich kombinacjach i dziwię się, że tyle
Zdrowa Kuchnia Sowy