lekkie dania - 4237 przepisów (strona:63/283)

Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie 167

blogu coraz częściej zaczną pojawiać się przepisy na dania wegańskie lub bezglutenowe.  Placuszki mogą się rozwalać, dletego trzeba je smażyć na większym ogniu i szybko przewracać by nie zdążyły się rozpadnąć. Gdy jednak to nastąpi, należy je poprostu lekko "posklejać". Jest to zależne od ilości wody, ja przeważnie robię wszystko na oko.  By powstał jakiś kształt

Czarnawisienka
MOJE WARIACJE NA TEMAT SAŁATKI GRECKIEJ 239

rucoli i roszponki, z dodatkiem kolorowych papryk, olbrzymich greckich oliwek (te moje miały cudowny lekko orzechowy smak, nawet mój małżonek nie jadający oliwek tymi był zachwycony), pomidorów, prażonych ziaren słonecznika i prawdziwej owczej fety. Idealna jako dodatek do obiadu, grilla, na kolację (jako samodzielne danie) czy na imprezę (także sylwestrową). Polecam jest pyszna...:-) Składniki: - rucola , ok.1/2 opakowania (lub dowolnie

Smaczne Zdrowe
smaczny ucieraniec z jabłkami i brzoskwinią-czyli szybkie,łatwe ciasto... 163

tarce grubsze oczka i wymieszać z łyżką mąki, brzoskwinie pokroić na kawałeczki na ciasto dać starte jabłka - na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki jak wystygnie, posypać po rancie cukrem pudrem ciasto jest lekkie i smacznie owocowe............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 193

Kassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc zeberka,schab,karczek lub boczek.Kassler obok Sauerbraten to dwa sztandarowe dania kuchni niemieckiej. Nazwa nie pochodzi jednak od miasta Kassel,ale od pana Cassel,pewnego masarza z Berlina,ktory jest jego autorem.Ten berlinski

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba ghanoush - pasta z bakłażanów i sezamu 130

warzyw. Natomiast w Egipcie babę, posypaną pestkami granatu, można spotkać jako samodzielne danie. W polskich warunkach sprawdzi się ona jako świetne smarowidło kanapkowe. Chcąc uzyskać idealną pastę, posłuchałem rad Marty z Jadłonomii  i bakłażany najpierw opaliłem nad ogniem, dzięki czemu nabrała ona lekkiego dymnego posmaku. Składniki: 1 kg małych bakłażanów (4-5 sztuk) 2 łyżki pasty tahini

Food Square
Chleb bez drożdży i zakwasu 211

bliżej mi nieznanych okolicznościach (a wiadomo, do sklepu to mi się iść nie chciało...). Dałam też nieco więcej mąki ogólnie, i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu. Oczywiście od razu wiadomo, że nie jest to chleb na drożdżach, jednak smakuje naprawdę dobrze. Lekko się kruszy, wyraźnie czuć w nim dymkę i parmezan. Chrupiąca skórka i mięciutki środek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus kawowy - najlepszy 323

razu wiedziałam, że to cudo podbije nasze kubki smakowe. Nieco zmieniłam proporcje: nie dałam serka, za to więcej kremówki; zmieniłam też nieco sposób przygotowania (dodawanie żelatyny do ciepłej masy to moim zdaniem najłatwiejszy sposób, grudek nie będzie nigdy). Wyszło bosko! Naprawdę. Mus jest lekki, delikatny, mocno kawowy, mało słodki. Bita śmietana i truskawka wieńczą dzieło. Nie można się oprzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 180

największą przyjemnością.  Krem na początku nie chciał ze mną współpracować - barwnika trzeba dać naprawdę sporo, żeby uzyskać tak intensywną czerń. Niemniej, po kolejnych i kolejnych porcjach, w końcu zaczął wyglądać jak na zdjęciach Sosny. I muszę przyznać, że smakuje też nieźle - jest lekko słodki, bardzo delikatny. Całość wyszła rewelacyjna - i smakowo, i wizualnie. Polecam Wam to cudo, nie tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Policzki wołowe po burgundzku 228

postawiłam na klasykę. Zrobiłam je tak jak wołowinę po burgundzku. Prosto i klasycznie. Danie wyszło bardzo dobre, policzki się rozpływały w ustach. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze je kiedyś kupić i spróbować zrobić z nich coś pysznego. Bo warto, mięso jest lekkie, delikatne i co najważniejsze dietetyczne . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Trufelki z kawą Jacobs 124

lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, szybciutko wymieszać. Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować by masa się nie zwarzyła. Wsypać pistacje i wymieszać. Masę umieścić w miseczce przykrytej folią spożywczą,następnie schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy da się uformować trufle. Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Czekoladę oraz olejej roztopić

Z Kuchni Do Kuchni
Domowa biała kiełbasa 457

Szkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie 

Kulinarne przygody Gatity
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I JAGODAMI GOJI, BEZ LAKTOZY 219

górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu - 50g jagód goji (można dać żurawinę) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego - 100ml mleka owsianego - 2 całe jajka - 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni) Jagody goji (lub żurawinę) zalać wrzątkiem i odsączyć. Olej kokosowy lekko podgrzać, tylko do rozpuszczenia. Jajka ubić. Do miski wsypać płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki

Smaczne Zdrowe
Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) 140

cieniutkie plastry boczku to danie proste i szybkie w przygotowaniu. To idealne danie na letni obiad, na imprezę i kolację we dwoje. Są wyborne w smaku, do tego są eleganckie. Delikatne, miękkie i łagodne w smaku Szparagi harmonizują z ostrym, słonym i lekko chrupiącym boczkiem. Jest to idealne połączenie, idealny duet. Szparagi zawijane w boczek, czyli roladki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 162

ogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie. Danie wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość. Potrzebujemy: - 15 dużych muszli makaronowych - 1 cukinia, pokrojona

W mojej holenderskiej kuchni
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 192

odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się.  Wystudzić na kratce.  Świetnie smakują jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych lub sałatek. Przy piekarniku spotkały się ze mną następujące wielkie osoby :) Małgosia

Moje domowe kucharzenie