lekkie dania - 4237 przepisów (strona:56/283)

Marchewka z groszkiem z delikatną nutą imbiru i pomarańczy 221

pojawił się już przepis na tradycyjną marchewkę z groszkiem. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam tan przepis z delikatną modyfikacją, a mianowicie dodatkiem imbiru i pomarańczy. Oba te składniki nadają całemu daniu bardzo fajny, wyrazisty, ciekawy smak. Taki warzywny dodatek idealnie nadaje się do ryżu, mięs i ryb. Składniki: 3 duże marchewki Puszka groszku Pół łyżeczki soli Łyżeczka miodu Łyżka masła(...)wyciskamy sok. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na to imbir, lekko podsmażamy. Dorzucamy skórkę pomarańczową i mąkę, dokładnie mieszamy. Zasmażkę wrzucamy do marchewki z groszkiem i trzymamy chwilę na małym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Dolewamy stopniowo sok z pomarańczy sprawdzając smak dania. Podajemy koniecznie na ciepło jako dodatek do obiadu

Kolizje Smaków
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 251

Najpyszniejsze rzeczy na świecie, to te, do których mamy jakiś sentyment. Wspomnienie danego smaku, danego zapachu wprowadza w konkretny nastrój i przenosi do wybranych, naznaczonych tym smakiem chwil. U nas jednym z ciast, które ma przypisane całą długą kolejkę wspomnień, do której będziemy z biegiem lat dopinać kolejne wagoniki to "Niebo w Gębie". Rodzinny przepis, wyciągany niczym broń tajemna(...)momenty. Ciasto odświętne. Ciasto powtarzane od wielu lat. Ciasto, które się nie znudzi. Ciasto, które każdemu smakuje. Ciasto, którym pachnie w domu gdy szykuje się jakaś ważna chwila. Ciasto lekko miodowe przełożone kawową masą i kwaśnym dżemem domowej roboty. Nie ciasto... a mistrzostwo. SKŁADNIKI: /CIASTO TRADYCYJNE: - 1/2 kg mąki tortowej lub krupczatki - 2 łyżeczki sody - 1/2 kostki masła - 6 łyżek

Wypisz Wymaluj
Barszcz (?) z płatkami orkiszowymi - nadspodziewanie dobry 202

  został mi jeden niewykorzystany (surowy) burak. A dzisiaj nie miałam na nic szczególnej ochoty. Zdarza mi się to bardzo rzadko, że nie przychodzi mi do głowy żadne danie, które chciałabym zjeść na obiad.  Nie miałam ochoty dopóki nie zauważyłam tego buraka:)  I ju ż wiedziałam, że przerobię go na zupę buraczaną(...)jeszcze ich do zupy nie dodawałam (o) Gotowałam jeszcze ok. 15 min. , po czym lekko zmiksowałam. Na talerz wycisnęłam 1/2 ząbka czosnku, nalałam zupę, wymieszałam i włożyłam pokrojone jajko na twardo. Posypałam koperkiem i zjadłam dziwiąc się (i ciesząc), że takie dobre mi wyszło:) Danie bez dodatku jajka odpowiednie na I fazę MM. A na drugi dzień zamiast jajka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Malinowy sernik na Dzień Taty 187

Cóż... Z pewnymi porządkami nie da się walczyć, trzeba je zaakceptować takimi, jakimi są. Dzisiaj mam dla Was sernik na zimno. Idealny nie tylko na Dzień Ojca, ale na każdy inny świąteczny i powszedni dzień. Pracy z nim niewiele (poza wycinaniem kruchych ciasteczek, ale ten etap można pominąć), a smak jest rewelacyjny. Sernik wyszedł lekki, delikatny, bardzo owocowy. Po prostu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienny makaron z dynią 158

dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami. O szpeku pisałam tutaj . Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie przyćmiła jej słodycz, no bo jak można podawać słodkawą dynię z  wytrawnym!!? ( to nieustanne pytanie mojego M.) Nadmienię, że danie to miałam okazję skosztować w pewnej trattoria, rodzaju włoskiej przydrożnej gospody(...)smaku 2 łyżki oliwy Oczyszczone grzybki gotujemy do miękkości. Obraną dynię kroimy w dużą kostkę. Na patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy dynię, zioła i lekko podlewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż dynia się całkowicie rozgotuje (ok. 15 min). Dyniowe pure przecieramy na sitku, eliminujemy w ten sposób wszystkie grudki, farfocle i zioła. Do aksamitnego pure

Mia Cucina Sofieta
Kotleciki z zielonego groszku 179

Kotleciki z zielonego  groszku to  fajna propozycja na przygotowanie  bezmięsnego dania obiadowego. Kotleciki przygotowuję zawsze z mrożonego groszku i nie polecam zamieniać go  na konserwowy / ma  zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć  na tłuszczu  lub  w lekko naoliwionym w pergaminie , można je również upiec w piekarniku.  Kotleciki  podawać

Zakamarki mojej kuchni
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 395

Taka zapiekanka jest pyszna prosto z pieca. Ciasto filo z wierzchu jest lekko chrupkie, w środku miękkie. Po przestygnięciu potrawa nic nie traci na smaku, idealnie wiec się nada na przykład do pracy, kiedy nie ma możliwości odgrzać dania.  Polecam Wam börek. Daje olbrzymie możliwości kombinacji smaków i składników. Ja na pewno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone ziemniaczki 187

Fajny dodatek do drugiego dania! Składniki: ziemn iaki przyprawa do ziemniaków rozmaryn olej Sposó b przygotowania: 1. Ziemni aki obieramy, płuczemy i kroimy na 4 części każdy. Gotujem y w lekko osolonym wrz ątku na półmiękko. Odcedzamy i odparowujemy. 2. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemn iaków, rozmarynem i delikatnie skrapiamy olejem. 3. Ziemniakami przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Kuchnia domowa Ani
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 329

proszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy jak najszybciej, ciasto powinno być luźne, powinno dać się kruszyć pod palcami. Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nieco ponad połowę ciasta odkrajamy i kruszymy na spód tortownicy, następnie lekko ugniatamy. Resztę odstawiamy do lodówki. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Śliwki kroimy w malutką kosteczkę

Mania Gotowania
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 213

Prezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii,  ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... . SKŁADNIKI   1/2 litrowy kubek mleka taki sam kubek mąki szczypta soli kieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowy olej(...)jednym ruchem wsypać całą mąkę.   Szybko mieszać drewnianą łyżką ile się tylko da. Wyłożyć gorące ciasto na stolicę i uważając żeby się nie poparzyc zagnieść i uformować kulę.   Formować cienkie wałeczki i zlepiac  na krzyż.  Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce należy  zwilżyć   odrobiną oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta. Rozpuścić miód

zielonacukinka
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 551

dość syty, więc po konkretniejszym posiłku nikt w siebie takiej porcji nie wciśnie (my po zupce daliśmy naszym żołądkom odpocząć przez jakąś godzinkę, zanim zabraliśmy się do konsumpcji). Tak to jest - niektóre przepisy są dobre, inne pyszne, a niektóre wywołują to coś - lekkie drżenie na samą o nich myśl .  Rozpływają się w ustach, po prostu niebo w gębie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 347

będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany - do spodu dodałam kakao, do masy truskawkowej - mniej galaretki, żeby nie była za twarda. Do warstwy jogurtowej dałam więcej kawy, a jej smak i tak jest tylko delikatnie wyczuwalny. Całość komponuje się świetnie - gwarantuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paella mixta 200

olej do smażenia 1 cytryna Wykonanie: Najpierw  robimy sofrito , czyli smażoną bazę do naszego dania. W skład sofrito wchodzi: cebula, czosnek, pomidor i zielona papryka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, Gdy cebula się lekko zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Wszystko dusimy na małyn ogniu około

Kulinarne przygody Gatity
Lasagne rodem z Włoch 220

mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną cebulę. Po jej lekkim zeszkleniu dodałem niewielką drobno posiekaną papryczkę chili oraz 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażałem

Wyprawy kulinarne
PASZTET Z GĘSIEJ WĄTRÓBKI Z WINEM 214

domownicy się nim zajadali. Wręcz mlaskali z zachwytu. Cudowny zapach, kremowa konsystencja i obłędny smak - taka była ich ocena. Może zachwyci także i Was. Polecam bardzo gorąco. Bardzo wykwintne danie, idealne na imprezę. Szybkość i łatwość przygotowania sprawia iż na pewno powrócę jeszcze do tego przepisu. Inspiracją był ten przepis a także przepis na pasztet z "Wyśmienitej kuchni francuskiej(...)ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła (można pominąć) - świeży lub suszony tymianek (dałam 1/2 łyżeczki suchego) - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego tłuszczu) Wątróbkę umyć i pokroić na małe kawałki. W rondelku rozgrzać olej kokosowy i lekko przyrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszając chwilę podsmażamy

Smaczne Zdrowe