lekkie dania - 4237 przepisów (strona:56/283)

ciasto na naleśniki 287

Naleśniki - jedno z najprostszych i zarazem najbardziej uwielbianych dań, przez dzieci :) Składniki: 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski lub innego głębszego naczynia przesiewamy mąkę. 2. Do przesianej(...)cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy,  ż e na wierzchu nie mamy już surowego ciasta i da się, nasz naleśnik, poruszyć na patelni, przerzucamy go na druga stronę (np za pomocą łopatki kuchennej lub przez podrzucanie patelni). Nasz naleśnik ma mieć lekko złotawy kolor  (ok 1,5-2 minuty smażenia po każdej stronie

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zupa z kapustą włoską i pomidorami 151

Zapraszam na pyszną lekką zupkę z warzyw! Składniki: pół niedużej główki kapusty 1 marchewka 3 ziemniaki 1 cebula pół pora 1 puszka/karton krojonych pomidorów sól, pieprz przyprawa do dań z kapusty kminek siekana zielona pietruszka siekany koperek 1 liść laurowy ziele angielskie olej woda Sposób przygotowania: 1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew

Kuchnia domowa Ani
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 217

Dziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam

My Culinary Art
Surówka z kiszonej kapusty 351

Surówka z kiszonej kapusty... Lekko kwaśna, kiszona kaspusta. Wiórki jabłka i soczystej marchewki. Drobno posiekanka biała cebula. Całość oblana olejem i przyprawiona solą, cukrem i pieprzem. Pyszny dodatek do dań rybnych i nie tylko! Składniki: 400 g kiszonej kapusty (waga netto, po odsączeniu); 1 średnia marchewka; 1 jabłko; 1 mała cebula; 4 - 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowego

Gospodyni Miejska
KLUSKI ŚLĄSKIE 242

usilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze stroniłam od takich dań, kaloryczne to i tak w ogóle, w mojej głowie był to produkt raczej na nie... Aż natknęłam się na ten przepis i mnie zamurowało, bo nigdy nie pomyślałam, że kluski śląskie(...)ziemniaków - np.250g skrobi (mąki) ziemniaczanej Ugotowane, przestudzone (ja przeciskałam jeszcze ciepłe, przy formowaniu trochę się kleiły ale dałam radę) ziemniaki przcisnąć przez praskę lub zmielić, dodać odważoną proporcjonalnie ilość mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Odrywać kawałki ciasta, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej

Smaczne Zdrowe
Pierogi z grochem 273

dodatkiem wędzonego boczku, ale z powodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie. Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania. Najpierw farsz: - szklanki

Pasje Jolki
Bigos 226

szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki   przyprawy do dań z kapustą 2 łyżki smalcu sól pieprz Wykonanie: Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły. Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka  z grubym dnem Na patelni

Kulinarne przygody Gatity
Żółto - zielone placki smażone 166

Posypujemy kiełkami, ozdabiamy kapary i bazylii listkami.  Wszystko smakowicie wygląda, jak człowiek na to danie spogląda, to apetytu nabiera i do zjadania placków z dynią się zabiera. Takie warzywne połączenie, w niewielkiej cenie.   Placki dobrze smakują z jogurtem greckim lekko posolonym i pieprzem doprawionym. Smacznego

Moniki Smakołyki
Krem cukiniowy z dodatkiem pomidorów 203

zeszłego roku) i stosuję ją w dużym zakresie, odtąd zupa stała się moim stałym i ulubionym daniem, co jest o tyle dziwne, że do tamtej pory zupy nie stanowiły składnika mojego menu... W zimie praktycznie oparłam na niej moje obiady, wiosną lekko odpuściłam, a teraz powoli wracam do gotowania zup. I ostatnio na blogu Wedith wypatrzyłam zupę z cukinii

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placuszki serowe z ziolami 174

danie dla milosnikow sera i wszelakich placuszkow. Coz moze byc lepszego jak nie polaczenie tych dwoch rzeczy razem. Placuszki maja wyrazisty smak camemberta, sa tez lekko lejace gdy podamy je zaraz po usmazeniu. Zas dodatek ziol sprawia, ze placuszki nabieraja naszego ulubionego aromatu. Najlepiej smakuja w towarzystwie bukietu salat z sosem winegret i dobrego, czerwonego wina. skladniki

Przysmaki Karolki
Makaron z ostrym pesto z dodatkiem pomidorów 230

lubi i ciągle jak ja szuka nowych przepisów. Dlatego podaje wam przepis na ekspresowy makaron, bardzo smaczny, lekko pikantny. Ja użyłam do niego papryczki chilli tajskiej, jest mała ale bardzo ostra, ale wy możecie użyć takiej jak ą lubicie, bardziej łagodną albo dać więcej tych ostrzejszych, jeżeli lubicie bardzo pikantnie jeść, albo zamiast tego dodać trochę jakiejś ostrej chilli pasty

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak murgh masala 188

upały nie specjalnie chce się gotować wymagające czasu potrawy, ale gdy zobaczyłam ten przepis w Skarbcu kulinarnym wiedziałam, że muszę go wypróbować. Połączenie przypraw niezwykle mnie intrygowało, oczywiście lekko zmodyfikowałam przepis, ale myślę, że kwintesencję smaku zachowałam. Starsza córka nie przepada za kilkoma składnikami tej potrawy, ale nie powiedziałam jej przed spróbowaniem co w niej jest i się zachwycała(...)później się śmiała, kolejny dowód na to, że nie można się zrażać do czegoś zanim się nie spróbuje, a dzieci nie wszystko muszą wiedzieć od początku Nie podałam tego dania z chlebkami, ale z ryżem. Składniki: - 0,6 kg piersi z kurczaka; - 100 g masła; - 5 goździków - 0,5 laski cynamonu (5 cm) - 2 ząbki czosnku - 2 średnie

dom-agi.pl
Zupa ryżowa z dorszem 142

Bardzo smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy. Do zupy można

Kraina Miodem Płynąca
Pieczone ziemniaki ,,Jeżyki" 376

Pyszne zapieczone ziemniaczki przypominające kolce jeża. Tak na prawdę jest to nadkrojony ziemniak, który po upieczeniu lekko się rwie,a po oderwaniu powstają nam frytki. Podpatrzyłem

Kuchnia Łukasza
Marchewka z groszkiem z delikatną nutą imbiru i pomarańczy 210

pojawił się już przepis na tradycyjną marchewkę z groszkiem. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam tan przepis z delikatną modyfikacją, a mianowicie dodatkiem imbiru i pomarańczy. Oba te składniki nadają całemu daniu bardzo fajny, wyrazisty, ciekawy smak. Taki warzywny dodatek idealnie nadaje się do ryżu, mięs i ryb. Składniki: 3 duże marchewki Puszka groszku Pół łyżeczki soli Łyżeczka miodu Łyżka masła(...)wyciskamy sok. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na to imbir, lekko podsmażamy. Dorzucamy skórkę pomarańczową i mąkę, dokładnie mieszamy. Zasmażkę wrzucamy do marchewki z groszkiem i trzymamy chwilę na małym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Dolewamy stopniowo sok z pomarańczy sprawdzając smak dania. Podajemy koniecznie na ciepło jako dodatek do obiadu

Kolizje Smaków
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 238

Najpyszniejsze rzeczy na świecie, to te, do których mamy jakiś sentyment. Wspomnienie danego smaku, danego zapachu wprowadza w konkretny nastrój i przenosi do wybranych, naznaczonych tym smakiem chwil. U nas jednym z ciast, które ma przypisane całą długą kolejkę wspomnień, do której będziemy z biegiem lat dopinać kolejne wagoniki to "Niebo w Gębie". Rodzinny przepis, wyciągany niczym broń tajemna(...)momenty. Ciasto odświętne. Ciasto powtarzane od wielu lat. Ciasto, które się nie znudzi. Ciasto, które każdemu smakuje. Ciasto, którym pachnie w domu gdy szykuje się jakaś ważna chwila. Ciasto lekko miodowe przełożone kawową masą i kwaśnym dżemem domowej roboty. Nie ciasto... a mistrzostwo. SKŁADNIKI: /CIASTO TRADYCYJNE: - 1/2 kg mąki tortowej lub krupczatki - 2 łyżeczki sody - 1/2 kostki masła - 6 łyżek

Wypisz Wymaluj
Barszcz (?) z płatkami orkiszowymi - nadspodziewanie dobry 187

  został mi jeden niewykorzystany (surowy) burak. A dzisiaj nie miałam na nic szczególnej ochoty. Zdarza mi się to bardzo rzadko, że nie przychodzi mi do głowy żadne danie, które chciałabym zjeść na obiad.  Nie miałam ochoty dopóki nie zauważyłam tego buraka:)  I ju ż wiedziałam, że przerobię go na zupę buraczaną(...)jeszcze ich do zupy nie dodawałam (o) Gotowałam jeszcze ok. 15 min. , po czym lekko zmiksowałam. Na talerz wycisnęłam 1/2 ząbka czosnku, nalałam zupę, wymieszałam i włożyłam pokrojone jajko na twardo. Posypałam koperkiem i zjadłam dziwiąc się (i ciesząc), że takie dobre mi wyszło:) Danie bez dodatku jajka odpowiednie na I fazę MM. A na drugi dzień zamiast jajka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Malinowy sernik na Dzień Taty 178

Cóż... Z pewnymi porządkami nie da się walczyć, trzeba je zaakceptować takimi, jakimi są. Dzisiaj mam dla Was sernik na zimno. Idealny nie tylko na Dzień Ojca, ale na każdy inny świąteczny i powszedni dzień. Pracy z nim niewiele (poza wycinaniem kruchych ciasteczek, ale ten etap można pominąć), a smak jest rewelacyjny. Sernik wyszedł lekki, delikatny, bardzo owocowy. Po prostu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienny makaron z dynią 143

dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami. O szpeku pisałam tutaj . Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie przyćmiła jej słodycz, no bo jak można podawać słodkawą dynię z  wytrawnym!!? ( to nieustanne pytanie mojego M.) Nadmienię, że danie to miałam okazję skosztować w pewnej trattoria, rodzaju włoskiej przydrożnej gospody(...)smaku 2 łyżki oliwy Oczyszczone grzybki gotujemy do miękkości. Obraną dynię kroimy w dużą kostkę. Na patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy dynię, zioła i lekko podlewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż dynia się całkowicie rozgotuje (ok. 15 min). Dyniowe pure przecieramy na sitku, eliminujemy w ten sposób wszystkie grudki, farfocle i zioła. Do aksamitnego pure

Mia Cucina Sofieta
Kotleciki z zielonego groszku 158

Kotleciki z zielonego  groszku to  fajna propozycja na przygotowanie  bezmięsnego dania obiadowego. Kotleciki przygotowuję zawsze z mrożonego groszku i nie polecam zamieniać go  na konserwowy / ma  zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć  na tłuszczu  lub  w lekko naoliwionym w pergaminie , można je również upiec w piekarniku.  Kotleciki  podawać

Zakamarki mojej kuchni
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 379

Taka zapiekanka jest pyszna prosto z pieca. Ciasto filo z wierzchu jest lekko chrupkie, w środku miękkie. Po przestygnięciu potrawa nic nie traci na smaku, idealnie wiec się nada na przykład do pracy, kiedy nie ma możliwości odgrzać dania.  Polecam Wam börek. Daje olbrzymie możliwości kombinacji smaków i składników. Ja na pewno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryż jaśminowy z musem z mango i morwą 148

bardzo lekki aromat kwiatowy, bardzo popularny w Tajlandi jak i całej kuchni azjatyckiej. Ze względu na lekko słodki profil i konsystencję idealny jest do deserów a do tego szybki w przygotowaniu. Polecam wybierać ryż nieco droższy wtedy aromat będzie bogatszy. Jest to danie bezglutenowe o dużej zawartości białka, witamin z grupy B, miedzi czy wapnia. Zapraszam do przygotowania

Kuchnia PROzdrowotna
Pieczone ziemniaczki 173

Fajny dodatek do drugiego dania! Składniki: ziemn iaki przyprawa do ziemniaków rozmaryn olej Sposó b przygotowania: 1. Ziemni aki obieramy, płuczemy i kroimy na 4 części każdy. Gotujem y w lekko osolonym wrz ątku na półmiękko. Odcedzamy i odparowujemy. 2. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemn iaków, rozmarynem i delikatnie skrapiamy olejem. 3. Ziemniakami przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Kuchnia domowa Ani
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 322

proszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy jak najszybciej, ciasto powinno być luźne, powinno dać się kruszyć pod palcami. Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nieco ponad połowę ciasta odkrajamy i kruszymy na spód tortownicy, następnie lekko ugniatamy. Resztę odstawiamy do lodówki. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Śliwki kroimy w malutką kosteczkę

Mania Gotowania
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 203

Prezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii,  ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... . SKŁADNIKI   1/2 litrowy kubek mleka taki sam kubek mąki szczypta soli kieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowy olej(...)jednym ruchem wsypać całą mąkę.   Szybko mieszać drewnianą łyżką ile się tylko da. Wyłożyć gorące ciasto na stolicę i uważając żeby się nie poparzyc zagnieść i uformować kulę.   Formować cienkie wałeczki i zlepiac  na krzyż.  Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce należy  zwilżyć   odrobiną oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta. Rozpuścić miód

zielonacukinka
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 539

dość syty, więc po konkretniejszym posiłku nikt w siebie takiej porcji nie wciśnie (my po zupce daliśmy naszym żołądkom odpocząć przez jakąś godzinkę, zanim zabraliśmy się do konsumpcji). Tak to jest - niektóre przepisy są dobre, inne pyszne, a niektóre wywołują to coś - lekkie drżenie na samą o nich myśl .  Rozpływają się w ustach, po prostu niebo w gębie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 333

będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany - do spodu dodałam kakao, do masy truskawkowej - mniej galaretki, żeby nie była za twarda. Do warstwy jogurtowej dałam więcej kawy, a jej smak i tak jest tylko delikatnie wyczuwalny. Całość komponuje się świetnie - gwarantuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paella mixta 180

olej do smażenia 1 cytryna Wykonanie: Najpierw  robimy sofrito , czyli smażoną bazę do naszego dania. W skład sofrito wchodzi: cebula, czosnek, pomidor i zielona papryka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, Gdy cebula się lekko zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Wszystko dusimy na małyn ogniu około

Kulinarne przygody Gatity
Lasagne rodem z Włoch 202

mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną cebulę. Po jej lekkim zeszkleniu dodałem niewielką drobno posiekaną papryczkę chili oraz 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażałem

Wyprawy kulinarne
PASZTET Z GĘSIEJ WĄTRÓBKI Z WINEM 203

domownicy się nim zajadali. Wręcz mlaskali z zachwytu. Cudowny zapach, kremowa konsystencja i obłędny smak - taka była ich ocena. Może zachwyci także i Was. Polecam bardzo gorąco. Bardzo wykwintne danie, idealne na imprezę. Szybkość i łatwość przygotowania sprawia iż na pewno powrócę jeszcze do tego przepisu. Inspiracją był ten przepis a także przepis na pasztet z "Wyśmienitej kuchni francuskiej(...)ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła (można pominąć) - świeży lub suszony tymianek (dałam 1/2 łyżeczki suchego) - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego tłuszczu) Wątróbkę umyć i pokroić na małe kawałki. W rondelku rozgrzać olej kokosowy i lekko przyrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszając chwilę podsmażamy

Smaczne Zdrowe
TARTA ZE SZPARAGAMI I MASCARPONE 161

każdą postacią. Są dla mnie symbolem zbliżającego się lata. Dzisiaj na obiad mieliśmy delikatne i lekkie tarty ze szparagami. Zaserwowałam do nich białe wino. Wypiek można jeść na ciepło i zimno, więc idealny na wszelkie przyjęcia. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Zupa pomidorowa z soczewicą i masłem orzechowym 192

było okazji wypróbować tego pomysłu, aż do teraz, gdy ugotowałam swoja zwyczajną zupę cebulowo-pomidorową, z lekkimi zmianami, bo dodałam soczewice bo mi się pałętała po szafce i postanowiłam że raz kozie śmierć. Córka patrzyła podejrzanie na te moje poczynania, ale kiedy dałam jej spróbować zupy z kubeczka stwierdziła tylko BOMBA i poprosiła od razu o jedną porcję

Bernika - moj kulinarny pamietnik