lekkie dania - 4237 przepisów (strona:47/283)

Lekka sałatka z grzankami 185

Sałatka jest dobra zawsze. Szczególnie gdy czasu mamy mało, a zjeść potrzebujemy treściwie. Dodatek czosnkowych grzanek sprawi, że będziemy najedzeni sałatką na kilka godzin. Smacznego! Składniki

Magiczne Życie Marty
Zrób to sam: kwiatki z masy cukrowej 229

wycinamy pięć kółek. Składamy je na cztery, tak żeby powstały małe rożki, ważne, żeby nie dociskać brzegów, powinny być lekko pofalowane i imitować płatki. Wycięta kółka nie mogą leżeć zbyt długo na stole, bo wyschną i nie będzie się dało ich ładnie poskładać. Poszczególne kawałki kwiatka możemy połączyć ze sobą nakładając na krawędzie odrobinę wody. Jeśli jednak będziemy je nakładać

Ciastkozercy
Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim 210

drodze. A ponieważ ostatnio skończyły mi się pomysły na dania obiadowe , moja młodsza córka książkę odkurzyła i wybrała na dobry początek pulpeciki. Danie jest pikantne, więc jeśli nie przepadacie aż tak bardzo za takimi ostrymi smakami, możecie zmniejszyć ilość papryczek. Ja też lekko zmodyfikowałam ilość pikantnych składników. W oryginalnym przepisie do mięsa dodawana jest

Kulinarne przygody Gatity
Surówka warzywno-owocowa 215

Wczoraj był przepis na danie główne, a dzisiaj dodatek... Pyszny warzywna z surówka z dodatkiem domowych brzoskwiń , które nadają jej słodki posmak. Do tego lekki sos jogurtowo - pomarańczowy i surówka gotowa w zaledwie kilka minut;) Dostarczy nam wiele witamin a mało kalorii... Inspiracja Składniki:   1/3 kapusty pekińskiej,   2 marchewki,  kawałek pora,  3 brzoskwinie

Z miłości do słodkości
Marchewka w roli głównej 127

podświadomie komponuje kolorowe dania i tak czerwień przeplata się z zielenią, żółcią czy pomarańczą. Dzisiejsze danie jest mocno pomarańczowe za spraw ą marchewki. To właśnie z niej stworzyłam małe i cieple danie, które sw ą optymistyczn ą barw ą bez trudu poprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch

Przysmaki Karolki
Deser budyniowy z amaretti 145

wykonać w trakcie go goście już są, jedyny czas jaki trzeba poświecić to na wystygniecie budyniu i na lekkie schłodzenie deseru w lodowce. To co do niego użyjemy praktycznie nie ma znaczenia, zamiast amaretti, których ja użyłam można dać inne aromatyczne ciasteczka albo biszkopty, można zmienić owoce, smak budyniu, można przełożyć jeszcze śmietana albo dać suszone owoce czy jakieś bakalie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z piersi gęsiej w owocowym sosie 151

już jak ostatnia propozycja na gęsinę z jej części, świetna sałatka idealna na sylwestra czy noworoczny lekki obiad. Pierś z gęsi z owocami i sałatą nie tylko zaspokoi głód, ale milo zaskoczy gości. Proste ale wykwintne danie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wiatraczki z makiem 186

wdzięczne. Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Czasami kombinuję i zmieniam nieco proporcje składników - tym razem dałam o połowę mniej masła niż w pierwotnym przepisie bo ciastka są ze sporą ilością nadzienia. Mimo tej zmiany wyszły lekko chrupiące, pachnące, słodkie i znikają nie wiadomo kiedy . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ogarniam bloga - pierniczki 173

miodu 1 łyżka przyprawy piernikowej (ja dałam całe opakowanie) 1 łyżka kakao (ja pominęłam ten składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki) 1 łyżeczka sody Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut

Delicious Titbits
Tarta ze śliwkami - możliwe, że najlepsza 302

spodu dałam cynamon, bo pomyślałam, że będzie pasował. Do śliwek i kremu dałam miód zamiast cukru, bo jego posmak wydawał mi się znakomitym uzupełnieniem. Wyszło, szczerze mówiąc, lepiej, niż się spodziewałam. Bardzo kruchy spód, delikatna masa serowa i miękkie, rozpływające się w ustach śliwki, lekko kwaskowate, trochę słodkie - całość komponuje się rewelacyjnie! Smaki są doskonale wyważone, i mówię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 159

400g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka sody - skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao - 2 jajka - 2 opakowania przyprawy do piernika ( op. po 20g) - 660g mąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski(...)kratce do zastygnięcia. Gotowe pierniki przechowujemy w zamkniętym pudełku. Moje uwagi: Marmolady mogłam dać więcej. Lukier mogłam zrobić trochę rzadszy. Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą swym korzennym zapachem i aromatem pobudzą zmysły każdego. Już po upieczeniu są miękkie i wilgotne, by stygnąc, na chwilę lekko stwardnieć. Po zanurzeniu w lukrze ponownie stają się miękkie. Z powyższych proporcji upiekłam

mojewypiekiinietylko
Makaron Puttanesca 254

Pewien czas temu odkryłam to cudowne danie i powiem szczerze, że od dłuższego czasu gości ono u nas na stole raz w tygodniu. Bardzo przypadł mi do gustu ten lekki smak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego(...)Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje. Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły wieczór gwarantowany. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Ragoût miesno-warzywne 203

Uwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.    SKŁADNIKI: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego(...)Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki

Pyry na Gaz
Jarski gulasz z pieczarkami 136

daniu jest zamknięty ogrom wspaniałych składników. Prawie każdy z osobna (oprócz przypraw) stwarza możliwość przygotowania różnych potraw. Połączone wszystkie razem komponują się w… jarski gulasz z pieczarkami. Składniki: - 750g pieczarek brunatnych - 800g papryki Ramiro - 2 papryki (zielona i żółta) - 1 czerwona papryczka chili - 3-4 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 owoce tamarillo - 2 pomidory - 2 białe części pora(...)warta uwagi. Wśród składników przemyciłam trochę egzotyki, a dokładnie owoce tamarillo (pomidor drzewiasty). W smaku – lekko kwaśne przypominają, bynajmniej dla mnie, połączenie pomidora z brzoskwinią. Skórkę trzeba sparzać i zdjąć – jest gorzka. Ogrom składników przełożył się na bogactwo smaków. Tym razem danie wybitnie jarskie, ale mam nadzieję, że trafi także w inny gust. Smacznego. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko
Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 223

puch. Ciągle miksując, dodajemy połowę cukru pudru, a następnie 2 łyżki mleka. Później resztę cukru pudru i znów mleko. Krem powinien być dość gęsty, ale jednocześnie musi się dać łatwo smarować. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru i znów miksujemy. Masa musi być idealnie gładka i bez grudek. Krem odstawiamy na bok, ale nie wkładamy do lodówki. Kiedy(...)odrobinę kremu śmietankowego, a na nim pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go bardzo lekko herbatą i nakładamy krem śmietankowy. Na nim układamy kolejny krążek, nasączamy i układamy krem z owocami. Postępujemy tak z każdym krążkiem, naprzemiennie przekładając je obydwoma kremami. (Mnie obu kremów troszeczkę zostało, ponieważ nie można dać ich zbyt dużo. Tort może się wtedy nie utrzymać.) Całość smarujemy resztą

Ratunku obiad