Wiosna w pełni, a ja wciąż szukam nowych inspiracji do tworzenia lekkich i zdrowych sałatek. Nie ukrywam, że to ostatnio mój numer jeden, jeśli chodzi o danie główne. Zapewne zapragnę podzielić się z wami kolejnymi prostymi, lecz nieco wyszukanymi recepturami na sałatki. Ta może początkowo niczym Was nie zaskakuje, bo jajo i tuńczyk to połączenie znane od lat - jednak
Sajkofanka smakuTroszkę odchudziłam tradycyjne gołąbki, zamieniłam na lżejsze mięso karkówkę oraz biały ryż na brązowy. I podałam bez żadnych ciężkich sosów. Bardzo nam smakowały. To dobry pomysł
Magiczne Życie Martyniedoceniane, a tymczasem można je wykorzystać w tak różnoraki sposób. Ja postanowiłam tym razem użyć go do swojej wariacji curry z lekkim posmakiem limonki i z mlekiem kokosowym. Córka stwierdziła ze było to jedno z lepszych dań ostatnio. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksprzedawane w małych saszetkach, w porcjach potrzebnych na przygotowanie ciasta z pół kilograma mąki. (Na opakowaniu zawsze jest to napisane). Z ilością drożdży nie ma co przesadzać, bo kiedy damy ich więcej (zgodnie z często praktykowaną zasadą że od przybytku głowa nie boli), to ciasto stanie się ciężkostrawne i może mieć mało fajny zapach drożdży. Drożdże w saszetkach mogą być(...)także sezamem, czarnuszką, grubą solą, makiem etc. Przedtem należy jednak posmarować ciasto mlekiem lub jajkiem, aby posypka przykleiła się lekko. Posmarowanie ciasta masłem nada mu delikatniej chrupkości, pięknego koloru i maślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki
Codzienna kuchnia niecodziennapotraw. Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek . Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko - gotujemy makaron, w tym czasie kroimy pieczarki i mieszamy z dodatkami. Gotowe(...)dziwo, królowa dekadenckiej kuchni, Nigella Lawson . Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami jest według mnie jednym z jej najlepszych przepisów i chyba najlżejszym daniem jakie wymyśliła. Wiecie, pieczarki prawie nie zawierają kalorii, a to danie to w gruncie rzeczy makaron, pieczarki, cytryna i kilka przypraw. - Czy pieczarek nie trzeba wcześniej poddusić? - Nie, do tego makaronu wykorzystujemy świeże
Chilli Czosnek i Oliwaupodobań można wzbogacać ją dowolnymi dodatkami. Jej przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne, a efekt jest naprawdę pyszny, Po takim śniadaniu dzień na pewno bedzie udany :) Tym daniem "odhaczam" jeden z punktów Wyzwania Kulinarnego-"Śniadanie na ciepło". Porcja dla 2 osób: 4 pomidory 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz(...)kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Na rozgrzanej patelni smażymy lekko posoloną cebulę, aby się zeszkliła. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę, uważając, aby się nie przypalił. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i wszystko razem dusimy do momentu, aż pomidory sie rozpadną. Dodajemy kmin rzymski, sól, pieprz, chili (danie smakuje najlepiej, gdy pomidory są dosyć ostre) i odrobinę
Zawsze głodna!Pyszna, sycąca, idealna jako danie na obiad, ale może być także na kolację. Zapiekanka z ziemniaków świetnie sprawdzi się również na imprezie (wystarczy dla dużej liczby gości...). Niesamowite połączenie smaków zaskoczy myślę niejedną osobę. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . lekko tylko zmodyfikowany, część była celowa, część wyszła przypadkiem, w pośpiechu zapomniałam dodać ser.. mimo tego zapiekanka(...)oleju kokosowego - sól i pieprz do smaku - ulubione zioła - ja dałam pokrojoną drobno małą gałązkę świeżego rozmarynu (nie trzeba) + Masło i bułka tarta lub mąka lub otręby do wysmarowania i wysypania formy. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić przecisnąć przez praskę lub podusić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gdy wykorzystujemy ziemniaki z poprzedniego dnia wówczas najlepiej lekko
Smaczne ZdroweCałość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem. Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość pieprzu charakteru. Pełen sukces. Kruche ciasto oczywiście od niezawodnego Michela(...)jego Ciast pikantnych i słodkich , inspirację co do nadzienia znalazłam na Amu amu , ale pozmieniałam bardzo dużo, dostosowując składniki do mojego smaku i zawartości lodówki. Razem ze mną dania ze szparagami, jajkami i serem przygotowali również Maggie , Panna Malwinna , Wiera , Dobromiła , Siaśka , Mirabelka , Martynoosia , Małgosia , Siankoo , Wojciech i Bartoldzik . Koniecznie do nich
Pożeraczka, czyli raz adobrzedeser bardziej niż jakieś ciacho. Kiedyś zrobiłam pannę cottę i wspominam ją smacznie, więc pomyślałam, że może pora na powtórkę w innej wersji, najlepiej czekoladowej:) Znalazłam stosowny przepis , lekko go zmodyfikowałam i przystąpiłam do pracy:) Składniki na 4 porcje - spore filiżanki: * 250 g śmietanki 30% * 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 50 g mleka zwykłego 1.5% * 2.5 łyżeczki(...)skuszę się w weekend:D sowa_nie_sowa 2011/04/29 14:30:47 Jeszcze sobie pomyślałam, że jakby podprażyć lekko orzechy to byłyby jeszcze lepsze:) Fajnie, że Wam się podoba, to bardzo prosty deser:) Gość: MartaF, zol-a.merinet.pl 2011/09/22 21:09:24 Nie dałam rady się oprzeć temu deserowi. W zasadzie nawet nie próbowałam - robiłam go chyba o godzinie 22 ale udało
Zdrowa Kuchnia Sowyfantastyczne placuszki! Do zrobienia w 5 minut, łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Mega puszyste a zarazem lekkie! Są świetnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki obiad. Idealnie smakują solo, z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą albo miodem. Koniecznie wypróbujcie! A potem oczywiście dajcie mi znać jak smakowały! Polecam! SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * gęsta, kwaśna śmietana 18% – 4 czubate
Ostra na Słodkomnie na ciepłą kolację, więc postanowiłam zrobić coś prostego i dobrego. Brat uwielbia Meksyk, dlatego ku jego uciesze przyprawiłam danie przyprawą do kuchni meksykańskiej Kamis. Był to strzał w 10! Całość dobrze ze sobą komponowała, i do tego była lekko ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę. Składniki(...)250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej) 70 g koncentratu pomidorowego (mała puszka) Sól Pieprz Olej Przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis (ja dałam 1,5 łyżki, ale to zależy jak ostre ma być Wasze danie) Przygotowanie: 1. W osolonej wodzie ugotować makaron (al dente), odcedzić
Fabryka pomysłówNajlepszy sposób na poprawę humoru w deszczowe popołudnie? Naleśniki! Lekkie, pyszne, słodkie, przekładane twarogiem i owocami, a przy tym nadal zdrowe... i jak tu ich nie
peanutbuttermonstertypki bardziej lub mniej wybredne, ale większość raczej zjada wszystko umęczona upałami... by potem poczłapać na słynną sjestę i dać kobiecie święty spokój. Mój śp. Teść był typem dość skomplikowanym, gdyż był..typowym Sycylijczykiem. Niech mu ziemia lekką będzie. Miałam do niego szczególną sympatię z kilku powodów. Był twardy i nieugięty jak głaz, ale miał też swoje zdanie, potrafił(...)gotowaniem. I wierzcie mi... smakowało dokładnie tak jak kilka lat temu, kiedy byliśmy wszyscy razem siedzący przy stole, pijący wino, drący się na siebie i machający zamaszyście rękoma... Oto danie teścia. Co będzie potrzebne? ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego pomidory z puszki już pokrojone , nie całe ..Teściu nie wiedziałby co zrobić z całymi pieczarki- to ja je dodałam, gdyż
Z Kuchni Do Kuchnieksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych krajach podobne szaszłyczki są bardzo popularną przekąską. Oczywiście marynaty i dodatki się zmieniają ( o składnikach głównych nie mówiąc), ale idea pozostaje ta sama- pokroić, zamarynować, nadziać na patyczki i grillować. Czas: 15 minut + 30 minut(...)moment ze względu na to, że składniki są tak drobno pokrojone. Jedynym elementem który pozostaje lekko twardy jest rzodkiewka- ale tak ma być. Na osobnej patelni lekko uprażyć sezam . Zdjęte z grilla szaszłyki posypywać sezamem( przyklei się do marynaty). Jeśli ma to być danie obiadowe proponuję podawać z ryżem zmieszanym po ugotowaniu z odrobiną masła . * ja robiłam na zwykłej
Buniabaje w kuchniMieliśmy już na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek , dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc(...)grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej . To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia kryteria naszego „ przepisu na szybki obiad ”, ale mimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez różne kasze
Kulinarna Pokusa