Pyszna, sycąca, idealna jako danie na obiad, ale może być także na kolację. Zapiekanka z ziemniaków świetnie sprawdzi się również na imprezie (wystarczy dla dużej liczby gości...). Niesamowite połączenie smaków zaskoczy myślę niejedną osobę. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . lekko tylko zmodyfikowany, część była celowa, część wyszła przypadkiem, w pośpiechu zapomniałam dodać ser.. mimo tego zapiekanka(...)oleju kokosowego - sól i pieprz do smaku - ulubione zioła - ja dałam pokrojoną drobno małą gałązkę świeżego rozmarynu (nie trzeba) + Masło i bułka tarta lub mąka lub otręby do wysmarowania i wysypania formy. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić przecisnąć przez praskę lub podusić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gdy wykorzystujemy ziemniaki z poprzedniego dnia wówczas najlepiej lekko
Smaczne ZdroweCałość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem. Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość pieprzu charakteru. Pełen sukces. Kruche ciasto oczywiście od niezawodnego Michela(...)jego Ciast pikantnych i słodkich , inspirację co do nadzienia znalazłam na Amu amu , ale pozmieniałam bardzo dużo, dostosowując składniki do mojego smaku i zawartości lodówki. Razem ze mną dania ze szparagami, jajkami i serem przygotowali również Maggie , Panna Malwinna , Wiera , Dobromiła , Siaśka , Mirabelka , Martynoosia , Małgosia , Siankoo , Wojciech i Bartoldzik . Koniecznie do nich
Pożeraczka, czyli raz adobrzedeser bardziej niż jakieś ciacho. Kiedyś zrobiłam pannę cottę i wspominam ją smacznie, więc pomyślałam, że może pora na powtórkę w innej wersji, najlepiej czekoladowej:) Znalazłam stosowny przepis , lekko go zmodyfikowałam i przystąpiłam do pracy:) Składniki na 4 porcje - spore filiżanki: * 250 g śmietanki 30% * 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 50 g mleka zwykłego 1.5% * 2.5 łyżeczki(...)skuszę się w weekend:D sowa_nie_sowa 2011/04/29 14:30:47 Jeszcze sobie pomyślałam, że jakby podprażyć lekko orzechy to byłyby jeszcze lepsze:) Fajnie, że Wam się podoba, to bardzo prosty deser:) Gość: MartaF, zol-a.merinet.pl 2011/09/22 21:09:24 Nie dałam rady się oprzeć temu deserowi. W zasadzie nawet nie próbowałam - robiłam go chyba o godzinie 22 ale udało
Zdrowa Kuchnia Sowyfantastyczne placuszki! Do zrobienia w 5 minut, łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Mega puszyste a zarazem lekkie! Są świetnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki obiad. Idealnie smakują solo, z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą albo miodem. Koniecznie wypróbujcie! A potem oczywiście dajcie mi znać jak smakowały! Polecam! SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * gęsta, kwaśna śmietana 18% – 4 czubate
Ostra na Słodkomnie na ciepłą kolację, więc postanowiłam zrobić coś prostego i dobrego. Brat uwielbia Meksyk, dlatego ku jego uciesze przyprawiłam danie przyprawą do kuchni meksykańskiej Kamis. Był to strzał w 10! Całość dobrze ze sobą komponowała, i do tego była lekko ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę. Składniki(...)250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej) 70 g koncentratu pomidorowego (mała puszka) Sól Pieprz Olej Przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis (ja dałam 1,5 łyżki, ale to zależy jak ostre ma być Wasze danie) Przygotowanie: 1. W osolonej wodzie ugotować makaron (al dente), odcedzić
Fabryka pomysłówNajlepszy sposób na poprawę humoru w deszczowe popołudnie? Naleśniki! Lekkie, pyszne, słodkie, przekładane twarogiem i owocami, a przy tym nadal zdrowe... i jak tu ich nie
peanutbuttermonstertypki bardziej lub mniej wybredne, ale większość raczej zjada wszystko umęczona upałami... by potem poczłapać na słynną sjestę i dać kobiecie święty spokój. Mój śp. Teść był typem dość skomplikowanym, gdyż był..typowym Sycylijczykiem. Niech mu ziemia lekką będzie. Miałam do niego szczególną sympatię z kilku powodów. Był twardy i nieugięty jak głaz, ale miał też swoje zdanie, potrafił(...)gotowaniem. I wierzcie mi... smakowało dokładnie tak jak kilka lat temu, kiedy byliśmy wszyscy razem siedzący przy stole, pijący wino, drący się na siebie i machający zamaszyście rękoma... Oto danie teścia. Co będzie potrzebne? ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego pomidory z puszki już pokrojone , nie całe ..Teściu nie wiedziałby co zrobić z całymi pieczarki- to ja je dodałam, gdyż
Z Kuchni Do Kuchnieksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych krajach podobne szaszłyczki są bardzo popularną przekąską. Oczywiście marynaty i dodatki się zmieniają ( o składnikach głównych nie mówiąc), ale idea pozostaje ta sama- pokroić, zamarynować, nadziać na patyczki i grillować. Czas: 15 minut + 30 minut(...)moment ze względu na to, że składniki są tak drobno pokrojone. Jedynym elementem który pozostaje lekko twardy jest rzodkiewka- ale tak ma być. Na osobnej patelni lekko uprażyć sezam . Zdjęte z grilla szaszłyki posypywać sezamem( przyklei się do marynaty). Jeśli ma to być danie obiadowe proponuję podawać z ryżem zmieszanym po ugotowaniu z odrobiną masła . * ja robiłam na zwykłej
Buniabaje w kuchniMieliśmy już na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek , dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc(...)grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej . To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia kryteria naszego „ przepisu na szybki obiad ”, ale mimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez różne kasze
Kulinarna PokusaJeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ogrzać do tej temperatury. Ugotuj kaszę gryczaną, ale nie do całkowitej miękkości. Kasza powinna być lekko twarda, aby potem w trakcie wyrabiania ciasta nie rozgniotła się. Wystarczy nie więcej niż 5 minut gotowania. Odstaw kaszę(...)Uformuj z ciasta kulę i włóż do natłuszczonej miski, odstaw po przykryciem na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Podziel ciasto na osiem równych części i daj im odpocząć pod przykryciem około 10 minut. Każdą z części ciasta delikatnie rozciągnij, następnie ostrożnie rozwałkuj, aby uzyskać długi pask o szerokości równej szerokości foremki. Zroluj pasek wzdłuż dłuższego boku
Grahamka, weka i kajzerkaCzasem bywa tak, że chcę zachwycić i porozpieszczać trochę najbliższych i komponując danie, koncentruję się tylko na doznaniach kubków smakowych. Tak też powstała ta sałatka – jako pełna witamin, lekka, kolorowa przystawka na przyjęcie urodzinowe. Miała dobrze wyglądać, zachwycać smakiem i rozpieszczać składnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat
Eat me! Fit me!Anglii. Moja kuzynka Danka przywiozła nam to danie jako deser na świąteczny obiad bożonarodzeniowy( który szybko stał się daniem częściej u nas goszczącym). Od tej chwili ten pyszny deser, który równie dobrze może być lekkim obiadem zagościł w naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja jest podstawowa. Niedawno nasz wspólny znajomy Adam
Kuchnia BeatyAmelie Nothomb pisałam już ostatnio. Jej książki mi się podobają - za lekkie pióro, oszczędność słów i pobudzanie wyobraźni. Po ostatnią, którą mam, sięgnęłam nieco niepewnie - nie prędko dane mi będzie poszerzyć księgozbiór... Nie mogłam się jednak oprzeć - i przeczytałam ją na jedno posiedzenie. Tak wyszło ma zaledwie 110 stron - czyta się błyskawicznie, tym bardziej, że akcja wciąga od samego początku
Pożeraczka, czyli raz adobrzechwilę będziemy":) Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego (ja nie lubię, więc nie dałam) woreczek ryżu majonez wegański lub zwykły natka pietruszki Produkty z puszek odsączamy, ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, natkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez. Smacznego
chwile dla mnieoryginalnie wyglądającym śniadaniem. Bazowy przepis możemy dowolnie modyfikować zależnie od kulinarnego gustu, a więc po raz kolejny przedstawiam niezwykle uniwersalne "danie" SKŁADNIKI: 3 białka jaj 40g otrębów owsianych lub żytnich 20g jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki chudego twarogu 40g banana cynamon imbir łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka miodu-opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki najzwyczajniej w świecie
peanutbuttermonster