Odpowiednio zmotywowany (!) przystąpiłem dziś rano do produkcji curry i muszę przyznać, że efektem moich kulinarnych działań jest całkiem przyjemne 100% wegańskie danie. Bardzo lubię przyrządzać wszelkie odmiany curry. Niestety towarzyszy mi przy tym zawsze lekka obawa o odpowiednią pikantność potrawy. Odpowiednią dla wszystkich, którzy będą próbować i pogodzenie tych różnych preferencji do łatwych nie należy. Druga obawa jest taka
zadanie-gotowanieprzyciągając uwagę kupujących. Kocur w końcu wylazł spod maski, ale spod samochodu, mimo nawoływań jednego z przechodniów, już się ruszyć nie chciał. Z lekka rozbawiony właściciel auta odpalił silnik, chcąc kota przegonić, ale to nic nie dało. W momencie, kiedy pan zaczął rozważać, czy po prostu nie wyjechać, zwierz wyczuł chyba desperację w moim głosie i wciąż koncertując przylazł
les mirabellesosób używa jarmużu w kuchni. A warto – to kapusta, która nie tylko ma wiele wartości odżywczych, ale także charakteryzuje się wspaniałym, lekko orzechowym smakiem. Teraz jarmuż jest dostępny w coraz większej ilości sklepów, więc dania z niego będą pojawiać się u mnie częściej. Na początek przygody z jarmużem polecam chipsy – jarmuż bowiem można podgrzać na chrupiąco
Poezja smakumoment, kiedy w całym domu pachnie nieziemsko!!! Blendujemy podpieczone warzywa razem z marchewką z wywaru i bulionem ( tu kontrolujemy płynną ilość. Lepiej dać mniej i dolać w razie potrzeby ). Gotujemy. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną ( lekko przełamie bardzo słodki smak, który zawdzięczamy pieczonym pomidorom, cebuli, papryce i czosnkowi ) i serkiem mascarpone ( doda kremowości, aksamitności ). Dodajemy czosnek (połowę dużego
Wypisz WymalujZupa krem ze szpinakiem i awokado Wiosna coraz bliżej, dlatego czas na lekki, smaczny oraz pożywny posiłek jakim jest zupa krem ze szpinakiem i awokado. Danie, które jest doskonałym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki: - szpinak świeży lub mrożony - 2 opakowania - awokado - 2 sztuki - cebula - 1 sztuka
Fit-aminaSłoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 400 g makaronu razowego penne
kulinarnyJabyło wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być cappuccino a wyszedł tylko z lekkim posmakiem kawy:) Także w przepisie zmieniłam już te składniki. Tort pięknie się prezentował, bardzo dobrze kroił i był wyśmienity w smaku! Czego chcieć
Słodko-Słony Świat Ilonyzbyt świeże. Alive or dead? Aby sprawdzić żywotność muli wystarczy postukać nimi o blat stołu, jeśli rozwarta skorupka się zamknie, to znaczy, że dany osobnik jest żywy. Jeśli nie - martwego omułka należy wyrzucić. Ewentualnie mule z lekko otwartymi skorupkami wkładamy do miski z mocno osoloną wodą. Żywe małże zamkną skorupki, martwe pozostaną uchylone. Świeże mule można przechowywać w lodówce przez
W kuchni KatieDzień dobry, Choć jesień mamy piękną i słoneczną, robi się coraz chłodniej i powinniśmy dopasować odżywianie do zmieniającej się aury. Zamiast lekkich, powinniśmy postawić na ciepłe i bardziej sycące śniadania, które nas wzmocnią i dadzą dużo energii. Taka właśnie była myśl przewodnia Śniadania Mistrzów "Smaki Jesieni", na które wybrałam się wraz z Mężem w ostatnią sobotę. Śniadanie odbyło się(...)swoje śniadanie. Chcemy jeść! ;) No dobra, teraz przechodzimy do sedna:) Według slowfoodowych mistrzów kuchni jesienne śniadanie powinno opierać się przede wszystkim na kaszach, ziarnach i sezonowych owocach. Pierwsze danie przygotowane przez blogerkę Rudej Gotowanie składało się ze śliwek duszonych na maśle z kakao (tzw. czekośliwka) z chrupiącą posypką. Zapach czekolady był nieziemski, a ja nie mogłam się doczekać
Chilli Czosnek i Oliwacukru 6 łyżek wody 2 płaskie łyżki kakao 6 łyżek mleka w proszku Wszystkie składniki masy z wyjątkiem mleka w proszku dać do garnka i chwilę gotować na małym ogniu. Oczywiście cały czas mieszać. Lekko przestudzić, a następnie wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać.Ciepłą masą przełożyć wafle. Przyłożyć deseczką i lekko obciążyć. Pozostawić na kilka godzin
Praktyczna plKilka postów temu pokazałam przepis na pierogi z łososiem . Pomyślałam, że taki farsz (oczywiście lekko zmodyfikowany) byłby idealny na pożywne i zdrowe śniadanie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrysamo jak mnie smakował:) nicpotka 2010/01/24 19:28:30 Zrobiłam dzisiaj mój genialny batonik i się udał. Zamiast płatków kokosowych dałam migdałowe, bo lubię. Zamiast siekać palce wsadziłam orzechy do woreczka foliowego i lekko potłukłam brzegiem tłuczka (wyglądały jak posiekane):)) Kupiłam foremki jednorazowe i za Twoją radą Sowo wysmarowałam brzegi masłem i wszystko udało się genialnie:)) Jestem zachwycona, moja rodzinka
Zdrowa Kuchnia Sowykaszę w najstarszej formie . Tak jak ją najprawdopodobniej gotowano w czasach historycznych. Bo to przecież kasza a nie ziemniaki jest naszym historycznym daniem. Taka kasza była całym posiłkiem , co najwyżej podawano do niej zsiadłe mleko . Lekkim odstępstwem od oryginału jest pewnie natka pietruszki bo raczej ,,zieleniną " w tamtych czasach potraw nie posypywano. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipłatów makaronu o tej samej nazwie przekładanych farszem. Poniższy przepis prezentuje lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Dobrze doprawiony, lekko pikantny szpinak idealnie współgra z delikatnym, kremowym sosem beszamelowym, a serek pleśniowy zwieńcza dzieło tworząc charakterystyczny, wyjątkowy smak dania. Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Składniki: Ok. 15 płatów lasagne (ok. 300 g) ok. 150 g żółtego sera
Słodka Stronamożna kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż(...)czubka ściąć "kapelusz". Używając noża i łyżki wydrążyć dynię aż do dna, usuwając jednocześnie pestki. Nałożyć do niej farsz ubijając go lekko długą łyżką, aby dostał się do samego dołu. Przykryć dynię "kapeluszem", nasmarować lekko olejem i owinąć folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekać przez około 70 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaShakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi(...)przeszkodzie, aby stanowiła także obiad czy kolację – warto wtedy dodać do dania coś mięsnego np. wędzony boczek. Szakszukę podajemy z pieczywem – prosto z patelni. Składniki: 4 ekologiczne jajka 2 duże ząbki czosnku 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych 1 cebula 1 czerwona papryka 1 papryczka chili (lub ok. 1/2 łyżeczki chili w płatkach) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Poezja smakudobre muffinki czekoladowe z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (kawa wzmacnia smak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS /źródło
coolinarnastrefa.blogspot.comPo dość kalorycznej przekąsce, czas na lekki obiad. Pewnie już nie raz wspomniałam, że jestem fanką owoców morza. Pierwszy raz ich spróbowałam w Hiszpanii, jak miałam
Zgrabne Gotowaniedania. Odkąd na święta przygotowałam pełną mięsa i sera lasagne bożonarodzeniową , chodził za mną pomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege . Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii. I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe(...)uprościłam do minimum. Robimy tylko jeden sos (pomidorowy ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi), a zamiast sosu beszamelowego smarujemy makaron odrobiną śmietany (podpatrzyłam ten sposób u Jamiego Olivera). Skoro danie ma być zdrowsze, to po co dodawać śmietanę? - możecie zapytać. Do lasagne używam suchego makaronu, który gotuje się dopiero w czasie pieczenia - dlatego uważam, że należy posmarować makaron
Chilli Czosnek i Oliwawszyscy dobrze wiemy jednym z najpopularniejszych dań / deserów we Francji są naleśniki CREPES SUZETTE . Legenda głosi , że podobno bardzo niezdarny kelner, podając naleśniki pięknej damie Suzette i zakochanemu w niej księciu Walii, niechcący potrącił kieliszek z likierem. Alkohol wylał się na naleśniki i zapalił od płomienia świecy. Ponieważ naleśniki „pojawiły się” na stole w sposób niezwykle widowiskowy(...)naleśników – zrobiłam z makaronowego ciasta pierożki zwane Agnolotti . Nadziałam je delikatnym , francuskim serem śmietankowym coeur a la crème , lekko osłodzonym i podałam tak jak się podaje naleśniki Suzette – podpalane … z odrobiną alkoholu i karmelizowanymi pomarańczami . Tego nie da się opisać – tego trzeba spróbować! Ja ze swojej strony powiem jedno : niebo w gębie!!! SKŁADNIKI : CIASTO MAKARONOWE
Ostra na SłodkoProwansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Menu kolacji Gros souper jest lekkie i dietetyczne , oparte na najlepszych śródziemnomorskich produktach. Myślę, że gdyby tak wyglądało polskie świąteczne menu, nie musielibyśmy odchorowywać naszego bożonarodzeniowego
Chilli Czosnek i Oliwapodstawowym składnikiem makaronem. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego i często gości w sałatkach, daniach obiadowych czy zupach. W tym daniu łączymy makrelę i kukurydzę co razem z serkiem śmietankowym daje nam pyszne doznania smakowe. Coś lekkiego po świętach na pewno się przyda. Składniki : * 2 szklanki makaronu penne * 100 g fileta z makreli * 3 łyżki(...)mieszamy dokładnie z serkiem. Całość mieszamy z makaronem, dodajemy kukurydzę. Podajemy w miseczkach, posypujemy rzeżuchą i świeżo mielonym pieprzem. To moja propozycja na przepis miesiąca kwietnia - Szybkie dania z makaronu
Magiczne Życie Martyzostawiamy do podsypywania), - drożdże - 10 dag, - mleko - 2 łyżki, - cukier - 1 łyżeczka, - sól - 1 łyżeczka, - jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania, - masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą. - smalec - 1/4 kostki, - kwaśna śmietana - 2 łyżki, + dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem. WYKONANIE CIASTA TRADYCYJNEGO i CIASTA BEZGLUTENOWEGO-OWSIANEGO: 1. Drożdże wrzucamy do kubeczka, zasypujemy łyżeczką cukru, wlewamy 2 łyżki(...)główka, - cebula - 10, - przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ewentualnie przyprawa do bigosu i dań z kapusty - dla wzmocnienia smaku, - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej). My smażymy na maśle. WYKONANIE FARSZU: 1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko posolonej wodzie (my gotujemy w szybkowarze i po 10 minutach jest mięciutka). 2. Cebulę drobno
Wypisz WymalujLekkie salatki sa zawsze mile widziane na miom stole. Bardzo lubie je przerzadzac, bo moga byc samodzielnym daniem, pasuja tez do roznych mies. Ta dzisiejsza doskonale pasuje do grillowej uczty, chociaz ja przy obecnej pogodzie na grilla liczyc nie moge. Jedyne co moge to przygotowac miesko na specjalnej patelni, ale to nie to samo. Podstawowym skladnikiem mojej salatki(...)ziemniaki, bo ciagle gotuje pod znakiem Ziemniaczanego tygodnia :) Do tego doskonale komponujace sie jablko i kukurydza. Zielonym akcentem jest tu salata i ogorek. Calosci zas dopelnia bardzo smaczny sos, lekko kwaskowy, rzezki, taki ktory nie przytlacza swym smakiem. skladniki: mlode ziemniaki okolo 500g 1 winne jablko 200 g kukurydzy gotowanaj (moze byc z puszki) 1 maly ogorek zielony salata peczek
Przysmaki KarolkiFilety z dorsza zawinięte w plasterkach cukinii - pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Uwielbiam ryby z piekarnika, ponieważ nie są tłuste i są pozbawione panierki (tak, tak wolę zjeść rybę bez panierki) :) Ponadto, dorsz owinięty w cukinii to świetny pomysł na piątkowy obiad. Poniższe danie możecie podać z upieczonymi ziemniakami lub frytkami. Składniki na 2 porcje(...)minut w 180ºC. Rady: - cukinii nie trzeba obierać ze skórki, - najlepiej, aby plasterki cukinii były jak najcieńsze - dzięki temu rybę bez problemu owiniecie, - jeżeli zauważycie, że wierzch dania się przybiega, to naczynie żaroodporne przykryjcie pokrywką
Ugotowaćgłęboko, żeby dotrwały Świąt. Przepis znalazłam już w zeszłym roku na blogu Cake Caprice , ale jak to bywa tuż przed Świętami, nie dałam rady go wtedy wypróbować. Ciągle jednak chodził mi po głowie, bo połączenie kruchutkich, lekko pikantnych pepparkakor z kawą, której smak i zapach w wypiekach wprost ubóstwiam, nie mogło się nie udać. Już gdy zagniotłam ciasto, jego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChrupiące jędrne szparagi i nuta włoskiej finezji, za którą Polacy tak przepadają tj. świeża bazylia i czarne oliwki. Moja propozycja to idealne danie dla Nas! Zawiera w sobie wszystkie te smaki, które lubimy najbardziej! Sałatka jest lekka w formie, bardzo aromatyczna, przepyszna - jest moim zdecydowanym numerem jeden, rozchodzi się do pustego dna, w kilka minut. Jak ją przygotować
SMYKWKUCHNIPyszna, pikantna, lekko chrupiąca brukselka z dodatkiem azjatyckich sosów i papryczki chilli. Idealna jako dodatek do dań głównych. Zainspirował mnie ten przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 300 g świeżej brukselki sól, cukier 1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu
Tajskie smakiobiadu i nie tylko. Lekka, cudownie pachnąca słonecznikiem za sprawą dodania oleju słonecznikowego. Z pewnością sprawdzi się do dań z makaronem jak i ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm
MamaOskarkatradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie „pogrzebany” łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza się
UgotujmyTo.plSałatka powstała spontanicznie z produktów, które akurat miałam pod ręką :) Na lekką kolację taka sałateczka "jak znalazł". Można się najeść, ale nie przejeść. I takie dania lubię. Oczywiście wiem, że wstawiając sałatkę, gdzie pomidor łączy się z ogórkiem narażam się na komentarze : pomidora nie łączy się z ogórkiem- i wywód dlaczego :)) Od razu nadmieniam
Walijskie Pichceniewszystko wymieszać z budyniem - nadzienie nie puści soków do ciasta tortownica 24cm / dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki lekko nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką ciasto rozsmarować w blaszce i na wierzch dać nadzienie na wystudzone ciasto dać tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest smacznie i szybko się zjadło do kawki i herbatki.......SMACZNEGO(...)Royal Brand, wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
W Mojej Kuchni LubięWędzony łosoś z jarmużem. Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. Wędzony łosoś ułożony na gorących ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny jarmuż idealnie pasuje do łososia. Składniki. 600g wędzonego łososia, plastry 350g małych ziemniaczków 150ml śmietany 36% 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego
Kulinarny karnet ChristopheraPyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem. Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony . Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru
Zabawa smakiem