pyszną pizzą. Ta ze szparagami wyróżnia się niezwykłym smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast food, pizza ta nie jest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami! Pizza
Ale ProsteLekkie, sezonowe ciasto ze świeżymi gruszkami idealne do porannej kawy lub jako późniejsza przekąska. Połączenie mąki kasztanowej i migdałowej dodaje daniu charakterystycznego posmaku i sprawia, że staje się zdrowszą wersją klasycznych pszennych ciast. Także brak cukru przemawia na jego korzyść, a niewielki dodatek syropu klonowego i cynamonu oraz unoszący się w pomieszczeniu zapach powoduje, ze ciasto znika w mgnieniu
Milion Smakówprzepis to próba odtworzenia indyka w wersji w jakiej jest podawany w Maroku. Lekko na słodko, z egzotyczną nutą przypraw - duszony aż mięso będzie miękkie. Nietypowe połączenie, które jest dobrą odskocznią od klasycznych dań z drobiu, jakie spotykamy w polskiej kuchni
Milion Smakówzamierzam. Mimo, że wcale nie mam na to czasu. Ale chcę dzisiejszy dzień spędzić na luzie, w kuchni, lekko eksperymentując z potrawami, których nigdy nie robiłam. Gdyby chodziło o desery to bym się nie przejmowała, ale chodzi o dania wytrawne Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie i będzie zjadliwe. A co do jedzenia, przygotowałam dziś
Słodkie Przyjemnościzniewalającego aromatu. W mgnieniu oka przenosimy się do świata aromatów, smaków i kolorów. Budzą się w nas Greckie korzenie... Lekko i apetycznie, zdrowo i kolorowo, aromatycznie i nie za drogo - czy to nie brzmi jak kulinarny ideał? Pora chyba dać się uwieść. Nas zapach z piekarnika zniewolił. Serca podbite, umysł zawładnięty, wszyscy najedzeni i zadowoleni. Składniki: - 4 papryki (2 żółte(...)siebie wkładałyśmy do naszego zapiekanego raju odnalazłyśmy również w małym, zgrabnym, poręcznym opakowaniu. Grzechem byłoby przejść koło niego obojętnie i nie dać się uwieść obrazkowi, który tak bardzo przypominał nam powstałą w naszych głowach wizję dania. Maślankowo-śmietankowy serek "tapas" stał się więc kremowym połączeniem wszystkich smaków jakich zapragnęłyśmy użyć. Pasuje... idealnie. To propozycja z serii "zaznaj
Wypisz WymalujPierogi z Truskawkami - prawdziwe smaki lata. Jedno z popularniejszych i najprostszych dań mimo, że troszkę pracochłonnych. Pierogi z Truskawkami polane świeżą śmietaną i oprószone cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad. Pierogi z Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju + łyżka do wrzątku szczypta soli
Słodka Stronażółtek. Zrobiłam je raz dwa , i okazało się, że mają zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe
Pożeraczka, czyli raz adobrzenagrzewam piekarnik na 200 stopni - wkładam na ok 16 - 20 min ( wszytko zależy od naszego piekarnika obserwujemy) - gdy lekko ostygną polewam masełkiem i wcinamy :) Są pyszne na ciepło jak i na zimno WSKAZÓWKI - z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8 bułek resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już
Basia w kuchniSałatka jest dobra zawsze. Szczególnie gdy czasu mamy mało, a zjeść potrzebujemy treściwie. Dodatek czosnkowych grzanek sprawi, że będziemy najedzeni sałatką na kilka godzin. Smacznego! Składniki
Magiczne Życie Martywycinamy pięć kółek. Składamy je na cztery, tak żeby powstały małe rożki, ważne, żeby nie dociskać brzegów, powinny być lekko pofalowane i imitować płatki. Wycięta kółka nie mogą leżeć zbyt długo na stole, bo wyschną i nie będzie się dało ich ładnie poskładać. Poszczególne kawałki kwiatka możemy połączyć ze sobą nakładając na krawędzie odrobinę wody. Jeśli jednak będziemy je nakładać
Ciastkozercydrodze. A ponieważ ostatnio skończyły mi się pomysły na dania obiadowe , moja młodsza córka książkę odkurzyła i wybrała na dobry początek pulpeciki. Danie jest pikantne, więc jeśli nie przepadacie aż tak bardzo za takimi ostrymi smakami, możecie zmniejszyć ilość papryczek. Ja też lekko zmodyfikowałam ilość pikantnych składników. W oryginalnym przepisie do mięsa dodawana jest
Kulinarne przygody GatityWczoraj był przepis na danie główne, a dzisiaj dodatek... Pyszny warzywna z surówka z dodatkiem domowych brzoskwiń , które nadają jej słodki posmak. Do tego lekki sos jogurtowo - pomarańczowy i surówka gotowa w zaledwie kilka minut;) Dostarczy nam wiele witamin a mało kalorii... Inspiracja Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej, 2 marchewki, kawałek pora, 3 brzoskwinie
Z miłości do słodkościpodświadomie komponuje kolorowe dania i tak czerwień przeplata się z zielenią, żółcią czy pomarańczą. Dzisiejsze danie jest mocno pomarańczowe za spraw ą marchewki. To właśnie z niej stworzyłam małe i cieple danie, które sw ą optymistyczn ą barw ą bez trudu poprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch
Przysmaki Karolkiwykonać w trakcie go goście już są, jedyny czas jaki trzeba poświecić to na wystygniecie budyniu i na lekkie schłodzenie deseru w lodowce. To co do niego użyjemy praktycznie nie ma znaczenia, zamiast amaretti, których ja użyłam można dać inne aromatyczne ciasteczka albo biszkopty, można zmienić owoce, smak budyniu, można przełożyć jeszcze śmietana albo dać suszone owoce czy jakieś bakalie
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż jak ostatnia propozycja na gęsinę z jej części, świetna sałatka idealna na sylwestra czy noworoczny lekki obiad. Pierś z gęsi z owocami i sałatą nie tylko zaspokoi głód, ale milo zaskoczy gości. Proste ale wykwintne danie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik