Kończy się sezon. Zaczynają się pojawiać "nowości" na sklepowych półkach. Zima odchodzi w niepamięć, bo już mamy wiosnę! Pancakes to chyba moje ulubione danie. Można je modyfikować jak się chce i zawsze wyjdą przepyszne :) choć u mnie w domu często mają bardziej wygląd jajecznicy, bo różnie z moimi eksperymentami bywa. Ale spokojnie. Te niżej wyszły(...)płatków owsianych 1 łyżeczka otrębów Średnie jabłko Cynamon Przygotowanie: Płatki zalać wrzątkiem do ich poziomu (nie dolewać wody!). W tym czasie zetrzeć jabłko na małych/średnich oczkach. Wymieszać z lekko ubitymi jajkami, otrębami, cynamonem i mąką. Dodać "napęczniałe" płatki owsiane. Smażyć na lekko naoliwionej patelni, na małym ogniu. Dodatki do moich placuszków: tahini i żurawina (według mnie idealnie współgrają
CzarnawisienkaJeśli można użyć coli do stworzenia wyjątkowego sosu barbecue to dlaczego nie piwa. Pikantny sos piwny do grilla Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny i dodaje lekko słodki i jednocześnie pikantny smak potrawie. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru(...)gotować jeszcze 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć sos z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Sos paprykowo-piwny Ten paprykowo-piwny sos jest fantastyczny do dań z wieprzowiny i drobiu. Daje on nam na etapie przygotowania możliwość regulacji ostrości poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości papryczki chili. Składniki: ¾ szklanki piwa ½ szklanki soku pomidorowego ¼ szklanki bardzo drobno posiekanej
naRuszcienazwy makaronu, z którego jest przyrządzane. To nic innego jak pocięcie przeschniętych płatów makaronu na paski, a docelowo na kwadraciki. Ci, którzy śledzą mojego bloga wiedzą, że uwielbiam dania, które można do woli modyfikować. Tak samo jest i z łazankami . Znajdą się tam pieczarki, boczek, mięso mielone... tym razem jednak pozostanę wierna recepturze mamy i podam(...)tłuszczem!). Garnek zostawiamy na malutkim ogniu, by wszystko było ciepłe. Kapustę wyjęłam z opakowania i lekko poszatkowałam. Dodałam do garnka i wymieszałam. Kapusta ma tak pyszny smak i zapach, że postanowiłam dodać tylko odrobinę pieprzu czarnego. I co? Proste? ;) Idealne jesiennie i polskie danie! Szybkie, tanie, niewymagające zbyt dużo uwagi i czasu, za to doznania kulinarne gwarantowane
Kitchens Alphabetwiem jak to się stało, że ja "mięsożerca " a tak mało przepisów z tej dziedziny na moim blogu. No nic nadrobię to :) Gulasz ulubione danie w moim domu, super smakuję z ziemniakami jak i z kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła(...)jeśli nie lubimy czegoś po prostu można to pominąć lub dodać sobie więcej danego składnika. SPOSÓB WYKONANIA : - mięso myjemy, osuszamy, wykrawamy zbędne błony i kroimy w kostkę (ja kroję w mniejszą kostkę ) - doprawiamy naszymi przyprawami, i krótko z każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia i zamknięcia por. - tak gotowe mięso przekładam do naczynia żaroodpornego (równie dobrze
Basia w kuchniwystarczy przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę i danie praktycznie gotowe! Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i wycinamy romby. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku(...)dołożyć jej za mało i podsypywać, niż dodać za dużo, bo wtedy kopytka wyjdą za twarde. Kopytka można podawać z masłem, cukrem bądź cynamonem albo podać jako dodatek do dania głównego zamiast ziemniaków, kasz czy ryżu
upichcicprzygotowaną pizzę przekładamy na wyjętą z nagrzanego piekarnika blachę i pieczemy przez kilkanaście minut. (Przy włączonym termoobiegu trwa to krócej.) Kiedy pizza ma lekko zrumienione brzegi, wtedy wiadomo, że jest gotowa. Wyjąć najlepiej na ruszt żeby lekko odparowała i nie zaparzyła się (można wykorzystać kratkę z piekarnika) i po chwili podawać na stół. Pizza powinna być chrupiąca ale jednocześnie miękka(...)przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy sos będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze. Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się, że domowa pizza to szybkie danie, jakie łatwo przygotować kiedy brakuje czasu na coś "konkretniejszego". Druga kwestia to świadomość
Codzienna kuchnia niecodziennaSurówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest(...)szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól,pieprz Wykonanie: z kapusty odrzucić wierzchnie liście,przekroić na pół,wyciąć gruby głąb.Kapustę pokroić w paski.Wymieszać z solą i odstawić,by lekko zmiękła marchewkę obrać,przekroić na pół,następnie pokroić skośnie w cieniutkie paseczki oliwę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Raclette to danie na każdą okazję – na romantyczny wieczór we dwoje, rodzinną biesiadę i na super prywatkę. Przygotowanie raclette jest bardzo proste, a efekt końcowy gwarantowany. Ser jest podstawą potrawy Raclette – lekko rozpuszczony podaje się razem z gotowanymi ziemniakami lub jako zakąskę. Ser raclette po podgrzaniu w tradycyjnym piecyku lub raclette z łopatkami nakładany jest na talerz. Jest(...)smak topionego sera. Nazwa raclette pochodzi od francuskiego słowa „racler” co znaczy zdrapywać. Dosłownie zdrapuje się ser stopiony na powierzchni krążka sera. Potrawa stała się jedną z serowych tradycyjnych dań kuchni szwajcarskiej. Z czasem urozmaicono i wzbogacono sposoby przyrządzania Raclette poprzez zastosowanie nowych, coraz to bardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków sera. Opisując dzisiejszą potrawę korzystałem ze strony
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiajsza moja propozycja to mięciutka, soczysta i delikatna polędwiczka z grilla, polana aromatycznym sosem na bazie wina, przypraw i... czekolady :) I jeżeli chcecie cieszyć się doskonałym
Kraina Miodem PłynącaRozpoczynając kolejny tydzień zapraszamy Was na coś lekkiego. Dzisiaj prosta, klasyczna ale z pewnością kolorowa i smaczna surówka ze świeżych warzyw. Idealna na ciepłe dni. To również świetny dodatek do wszelakich dań mięsnych i obiadowych. Kolorowa surówka z białej kapusty SKŁADNIKI : 250 g kapusty białej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 1/3 pęczka szczypiorku sól
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz. Na omlet nałożyć serek - rozsmarować. Podawać z dodatkami. Smacznego! *wartości obliczone na podstawie danych z tablic kalorii
Chocolate Muffin Blogdodajemy, ponieważ ser bałkański jest słony. Możecie dodać drobno posiekaną papryczkę chili, jeśli lubicie ostrzejsze dania. My dla ozdoby utarliśmy na wierzch kozi ser twardy. Gotowe :) Grzanki z pomidorami : Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy na każdą żółte i czerwone pomidory pokrojone w drobną kostkę (wyrzucamy gniazda nasienne
vegetaniegroszku cukrowego oraz pokrojoną w krótkie paski szynkę parmeńską. Doprawić odrobiną chilli, dzięki któremu nasze risotto nabierze lekko szafranowego koloru. Gotować jeszcze ok. 10 minut, dolewając bulion, gdy risotto będzie robić się zbyt suche. Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści. Przed podaniem risotto należy posypać parmezanem
W SMAKNigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów i wydobywający się
W kuchni wieczoremPomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance. Tym razem zainspirowana książką „Kuchnia fit
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię