Dzisiajsza moja propozycja to mięciutka, soczysta i delikatna polędwiczka z grilla, polana aromatycznym sosem na bazie wina, przypraw i... czekolady :) I jeżeli chcecie cieszyć się doskonałym
Kraina Miodem PłynącaRozpoczynając kolejny tydzień zapraszamy Was na coś lekkiego. Dzisiaj prosta, klasyczna ale z pewnością kolorowa i smaczna surówka ze świeżych warzyw. Idealna na ciepłe dni. To również świetny dodatek do wszelakich dań mięsnych i obiadowych. Kolorowa surówka z białej kapusty SKŁADNIKI : 250 g kapusty białej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 1/3 pęczka szczypiorku sól
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz. Na omlet nałożyć serek - rozsmarować. Podawać z dodatkami. Smacznego! *wartości obliczone na podstawie danych z tablic kalorii
Chocolate Muffin Blogdodajemy, ponieważ ser bałkański jest słony. Możecie dodać drobno posiekaną papryczkę chili, jeśli lubicie ostrzejsze dania. My dla ozdoby utarliśmy na wierzch kozi ser twardy. Gotowe :) Grzanki z pomidorami : Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy na każdą żółte i czerwone pomidory pokrojone w drobną kostkę (wyrzucamy gniazda nasienne
vegetaniegroszku cukrowego oraz pokrojoną w krótkie paski szynkę parmeńską. Doprawić odrobiną chilli, dzięki któremu nasze risotto nabierze lekko szafranowego koloru. Gotować jeszcze ok. 10 minut, dolewając bulion, gdy risotto będzie robić się zbyt suche. Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści. Przed podaniem risotto należy posypać parmezanem
W SMAKNigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów i wydobywający się
W kuchni wieczoremPomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance. Tym razem zainspirowana książką „Kuchnia fit
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciepłym kocem i nie wystawiała nosa za drzwi! Ale trzeba! O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny. Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca. Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad. SKŁADNIKI: - marchew
Ostra na SłodkoKiedy jabłka się rozgotują dodać cukier, cukier waniliowy. Pogotować chwilę i dodać sok z cytryny i cynamon. lekko ostudzić. Piana z białek: Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć białka i zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50
Moje pyszne gotowaniebananowe, lub, jak kto woli, chlebek. Wzorowałam się na słynnym cieście Sophie Dahl, jednak dodałam kawę, cukier dałam ciemny, a do tego cynamon i gałkę muszkatołową. Wyszło bosko! Chlebek wygląda trochę, jakby miał zakalec, ale już taka jego uroda. Ma śmieszną, lekko gumowatą, puddingową konsystencję, która bardzo nam przypadła do gustu. Pachnie i smakuje kawą i bananami, i choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDobrej kaczki nie należy przesuszyć, musi być soczysta, a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy, że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a
Apetyczna babeczkaTo jest coś, czym się ostatnio zajadamy! Rewelacja jako dodatek do obiadu, ale na lekką kolację sprawdzi się wyśmienicie. Spróbujcie! Składniki : * brokuł * sól * ulubiony tarty ser
Magiczne Życie MartyDziś kolejna odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na
Kulinarne przygody Gatityoprócz jajka - przyprawić, dodać oliwę z oliwek i wymieszać razem. Na sam wierzch ułożyć jajko. Sałatka jest lekka, chrupiąca, kolorowa i bardzo śródziemnomorska w swoim charakterze. Jednocześnie stanowi pełnowartościowy i kompletnie dietetyczny posiłek. Wy-GOOGLE-ane w necie - sałatka nicejska danie kuchni francuskiej , rozpropagowane m.in. przez Julię Child - popularyzatorkę kuchni francuskiej w USA i nie tylko; tradycyjna
Grunt to przepis!jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki to można zrobić "zatrzepkę" z mąki w małej ilości wody i wszystko jeszcze raz zagotować- mieszając Danie na tyle proste i szybkie, że warto zrobić (choć może nie wygląda zbyt efektownie
Proste Potrawy