bardzo lekki aromat kwiatowy, bardzo popularny w Tajlandi jak i całej kuchni azjatyckiej. Ze względu na lekko słodki profil i konsystencję idealny jest do deserów a do tego szybki w przygotowaniu. Polecam wybierać ryż nieco droższy wtedy aromat będzie bogatszy. Jest to danie bezglutenowe o dużej zawartości białka, witamin z grupy B, miedzi czy wapnia. Zapraszam do przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaFajny dodatek do drugiego dania! Składniki: ziemn iaki przyprawa do ziemniaków rozmaryn olej Sposó b przygotowania: 1. Ziemni aki obieramy, płuczemy i kroimy na 4 części każdy. Gotujem y w lekko osolonym wrz ątku na półmiękko. Odcedzamy i odparowujemy. 2. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemn iaków, rozmarynem i delikatnie skrapiamy olejem. 3. Ziemniakami przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Kuchnia domowa Aniproszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy jak najszybciej, ciasto powinno być luźne, powinno dać się kruszyć pod palcami. Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nieco ponad połowę ciasta odkrajamy i kruszymy na spód tortownicy, następnie lekko ugniatamy. Resztę odstawiamy do lodówki. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Śliwki kroimy w malutką kosteczkę
Mania GotowaniaPrezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii, ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... . SKŁADNIKI 1/2 litrowy kubek mleka taki sam kubek mąki szczypta soli kieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowy olej(...)jednym ruchem wsypać całą mąkę. Szybko mieszać drewnianą łyżką ile się tylko da. Wyłożyć gorące ciasto na stolicę i uważając żeby się nie poparzyc zagnieść i uformować kulę. Formować cienkie wałeczki i zlepiac na krzyż. Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce należy zwilżyć odrobiną oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta. Rozpuścić miód
zielonacukinkadość syty, więc po konkretniejszym posiłku nikt w siebie takiej porcji nie wciśnie (my po zupce daliśmy naszym żołądkom odpocząć przez jakąś godzinkę, zanim zabraliśmy się do konsumpcji). Tak to jest - niektóre przepisy są dobre, inne pyszne, a niektóre wywołują to coś - lekkie drżenie na samą o nich myśl . Rozpływają się w ustach, po prostu niebo w gębie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany - do spodu dodałam kakao, do masy truskawkowej - mniej galaretki, żeby nie była za twarda. Do warstwy jogurtowej dałam więcej kawy, a jej smak i tak jest tylko delikatnie wyczuwalny. Całość komponuje się świetnie - gwarantuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeolej do smażenia 1 cytryna Wykonanie: Najpierw robimy sofrito , czyli smażoną bazę do naszego dania. W skład sofrito wchodzi: cebula, czosnek, pomidor i zielona papryka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, Gdy cebula się lekko zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Wszystko dusimy na małyn ogniu około
Kulinarne przygody Gatitymozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną cebulę. Po jej lekkim zeszkleniu dodałem niewielką drobno posiekaną papryczkę chili oraz 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażałem
Wyprawy kulinarnedomownicy się nim zajadali. Wręcz mlaskali z zachwytu. Cudowny zapach, kremowa konsystencja i obłędny smak - taka była ich ocena. Może zachwyci także i Was. Polecam bardzo gorąco. Bardzo wykwintne danie, idealne na imprezę. Szybkość i łatwość przygotowania sprawia iż na pewno powrócę jeszcze do tego przepisu. Inspiracją był ten przepis a także przepis na pasztet z "Wyśmienitej kuchni francuskiej(...)ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła (można pominąć) - świeży lub suszony tymianek (dałam 1/2 łyżeczki suchego) - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego tłuszczu) Wątróbkę umyć i pokroić na małe kawałki. W rondelku rozgrzać olej kokosowy i lekko przyrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszając chwilę podsmażamy
Smaczne Zdrowekażdą postacią. Są dla mnie symbolem zbliżającego się lata. Dzisiaj na obiad mieliśmy delikatne i lekkie tarty ze szparagami. Zaserwowałam do nich białe wino. Wypiek można jeść na ciepło i zimno, więc idealny na wszelkie przyjęcia. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrybyło okazji wypróbować tego pomysłu, aż do teraz, gdy ugotowałam swoja zwyczajną zupę cebulowo-pomidorową, z lekkimi zmianami, bo dodałam soczewice bo mi się pałętała po szafce i postanowiłam że raz kozie śmierć. Córka patrzyła podejrzanie na te moje poczynania, ale kiedy dałam jej spróbować zupy z kubeczka stwierdziła tylko BOMBA i poprosiła od razu o jedną porcję
Bernika - moj kulinarny pamietnikklopsikami, ostra, pachnącą olejem sezamowym, trawa cytrynowa, o lekko słodko-kwaśnym smaku. I powiem wam ze była pyszna, a do tamtej restauracji już nigdy nie pójdziemy jeść glutaminianu sodu. Przepis dodaje do akcji danie jednogarnkowe, bo chce pokazać ze wok może nam świetnie służyć jako jeden garnek do przygotowania całego dania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjeśli takowych doczekam. Z racji piątkowego postu, zwykle na stole pojawia się obiad bezmięsny, lekki i bynajmniej zdrowszy niż w dni powszednie. W piątki odpoczywamy od ciężkiego jedzenia z mięsem w roli głównej. Ogółem nie jadam zbyt wiele mięsnych wyrobów, dań, ale moja rodzina jest stricte mięsożerna. Dla nich kawałek karkówki, schabowy, mielony czy też inny rodzaj
W kuchni Karmel-itkimojej wersji z morelami, które nadają lekko kwaskowy posmak.Ciasto godne wypróbowania. Gorąco polecam. Następnym razem użyję tylko mniej sody, była zbyt wyczuwalna. Znalezione tutaj . Składniki: 500g mąki orkiszowej 700 600g jogurtu greckiego 3/4 szkl.ksylitolu (lub cukru trzcinowego) 1 duże jajko 160 ml oleju sok wyciśnięty 1 cytryny 2 łyżeczki sody ( proponuję dać mniej) 700g owoców ( dałam morele, ale mogą(...)trochę mniej, ciasto co prawda super wyrosło, ale soda jest troszkę za bardzo wyczuwalna). Ciasto dokładnie wymieszać , będzie dość gęste, moje było super gładkie, ale może też wyjść lekko zważone- w niczym to nie przeszkadza. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć na nim przekrojone na pół morele i wstawić do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika . Piec
Smaczne Zdrowektórego nie może zabraknąć na żadnej letniej imprezie... :-) Beza cudownie chrupiąca zewnątrz i lekko ciągnąca wewnątrz, przy tym niezbyt słodka (nie tak jak te gotowe), z dodatkiem ubitej śmietanki i z mnóstwem pysznych owoców. Wiem, wiem, że niezbyt to zdrowe (niestety na ksylitolu się nie da) ale jest tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Zresztą któż(...)wsypujemy po 1 łyżce cukier i cały czas ubijamy. Masa musi być bardzo sztywna i błyszcząca. Gotową masę bezową wykładamy na dwie blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Lekko wyrównujemy. Można obrysować sobie ołówkiem spody od tortownicy , śr.ok.20cm. Podczas pieczenia beza się troszkę rozleje i powiększy. Lubimy gdy jest taka wysoka, dlatego wykładam na mniejszą powierzchnię. Blaszki wkładamy
Smaczne Zdrowe