lekkie dania - 4237 przepisów (strona:48/283)

Pancakes'y z Ricottą Nigelli Lawson 229

Pancakes'y z Ricottą to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub nawet lekki obiad. Placuszki są wyjątkowo delikatne, niezwykle puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach

Słodka Strona
Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia 2369

czasie jeszcze nie użyte masy również powinny znaleźć się w chłodnym miejscu). Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, uważając, aby ich nie przypalić. Całkowicie studzimy. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową (możemy ją wcześniej zmiksować, aby łatwiej się dała rozprowadzać). Całość posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce.   Moje posty

Słodka Strona
ŚLEDŹ PO KASZUBSKU 2960

Śledź w zalewie pomidorowej o lekko słodko-pikantnym smaku to bardzo smaczna przekąska i w dodatku szybka do zrobienia.  Fajny pomysł na imprezę rodzinną, na danie wigilijne albo ... po prostu na kolację :) Składniki: 6 filetów ze śledzia  2 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego 200g ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku) papryka konserwowa  łyżeczka miodu słodka papryka

Walijskie Pichcenie
Łatwo, szybko, smacznie - sałatka caprese 263

Chcę się z Wami podzielić pomysłem na bardzo proste, a zarazem smaczne i pożywne danie, jakim jest sałatka caprese, uwielbiana przez W. Często jemy ją na kolację, ale doskonale sprawdzi się również jako przystawka lub lekki, szybki obiad jedzony w pośpiechu. Szybki, bo przyrządzenie sałatki zajmie nam nie więcej niż 5 minut. Składniki: ser mozzarella pomidory

Taste Of My Day
Ciasteczka czekoladowe z melasą 205

rodzynek   1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec

Apetyczna babeczka
ROSÓŁ Z KUKURYDZĄ, KURCZAKIEM I NOODLAMI 262

dzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki jak widać powyżej). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
CIASTECZKA DIGESTIVE 210

tylko na mniejsze kawałki) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki soli -50g zmielonych płatków owsianych(ja dałam błyskawiczne) -50g mąki orkiszowej 700 -175g mąki pełnoziarnistej orkiszowej  Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami(ja lekko podusiłam w woreczku i było ok), nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na klejące

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 627

jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie

Smaczne Zdrowe
Tort cieniowany z kremem na bezie szwajcarskiej 200

naprawdę to jest tort jaki przygotowałam jeszcze w styczniu na prośbę córki i jej klasy, który jako niespodziankę dali na urodziny swojej Pani Dyrektor. Niespodzianka wypaliła. Tort wyszedł całkiem atrakcyjny, aczkolwiek nie obyło się bez stresu i przy fotografowaniu lekkiego uszkodzenia dekoracji, podobno bardzo dobrze smakował a ze wygląda na dzieło różowego bobasa ze skrzydełkami i strzałą to już

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szpinak, truskawki, stokrotki i jest pysznie ! 245

stokrotkami - czyż to nie brzmi pysznie i wiosennie ? Do tego jeszcze pyszny, zielony sos i mamy zdrowe danie. Do tego ładne i cieszące oko. Taką sałatkę można podać na lunch, kolację czy nawet na śniadanie. Jest pyszna i lekka. Spróbuj koniecznie ! Zobacz także przepis na Wiosenną zupę szparagową ze stokrotkami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tarta z klopsikami i czosnaczkiem pospolitym 167

Mogę tylko powiedzieć, że tarta zniknęła w oka mgnieniu bo była przepyszna ! Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą czosnku bo dodałam liście czosnaczka pospolitego i warzywa. A na wierzchu zapieczone klopsiki więc Żarłoczek był zachwycony taką formą dania obiadowego. Tak, zdecydowanie potrawa do powtórzenia i to wielokrotnego bo bardzo nam smakowało :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kransekake 265

posiadamy specjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich! :) Ciasto migdałowe rolujemy na stole oprószonym cukrem pudrem na rolkę grubości palca. Odmierzamy pierwszy krążek przy

Pudełko rozmaitości
Bakłażan zapiekany 156

jeszcze  cebulką zieloną i przystąpiłam do konsumpcji. Baaardzo to było smaczne, z jedną uwagą: nie smakuje mi skórka (choć może ładnie wygląda), więc następnym razem ją wyeliminuję;) Aby danie było zgodne z I fazą  Metody Montignac nie dodajemy ryżu.     Komentarze m.dawid 2011/09/12 14:35:04 cudowny jest, i jaki fajny nowy szablon!!!! moje ulubione kolory(...)M.dawid - fajnie Cię u mnie widzieć! Z nowym szablonem czuję się z lekka odnowiona, choć to nie wiosna idzie, tylko jesień;) Shaday - ja też jak raz spróbowałam, to stałam się ich wielbicielką:) Kulinarnespotkania - dzięki! Slyvvia - tak, poza walorami smakowymi to danie fajnie wygląda, szkoda mi było je zjeść;)   burczymiwbrzuchu 2011/09/13 09:51:32 To zdjęcie jest niesamowicie apetyczne

Zdrowa Kuchnia Sowy
Produkty Blue Dragon - testowanie 159

sposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata.  W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie lekko słodkie - mama była zachwycona :) Później dorwałam pierś z kurczaka i postanowiłam ją zamarynować w ww. sosie. Sos stracił na ostrości, jednak doskonale(...)trzymać pod przykryciem 3 minuty). Podsumowanie Produkty marki Blue Dragon znakomicie oddają smaki azjatyckie, pozwalając nam poczuć się przez chwilę jak w prawdziwej knajpce serwującej frykasy z tych regionów. Dania są proste i szybkie w przygotowaniu, co dla zabieganych i wiecznie zmęczonych ludzi stanowi duży plus. Ceny produktów nie są wygórowane a ich dostępność jest całkiem spora. Pomimo

Emcia Pichci
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 156

dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem  —  fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą, a dodatek lekko kwaskowatej i grillowanej gruszki świetnie wplata się(...)spodzie. Przekroić na pół i pokroić na grubsze paski. Następnie grillować z obu stron do zarumienienia (dzięki temu wydobywamy cudowny anyżowy aromat). Na patelni rozgrzać masło i wsypać cukier, lekko skarmelizować. Wrzucić grillowane kawałki fenkułu i smażyć aż do momentu, gdy staną się bursztynowe i szkliste (ok. 15 min). Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować

Food Square
Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały 240

działaniu ogórka i mięty. Coś w sam raz na lekki lunch lub przyjęcie! Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki " Łatwa kuchnia Śródziemnomorska " Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh - mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory. Jednak tabbouleh to zupełnie inne danie - używa się do niego kaszy bulgur, zaś dominującym składnikiem sałatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z zielonego groszku 205

Krem z zielonego groszku, to jedna z ulubionych zup moich dzieciaków. Jest gęsta sycąca, lekko słodka, choć nieco przełamana smakiem słonego sera.  Poza tym nie bez znaczenia jest fakt, że jej delikatnie zielony kolor kojarzy mi się z wiosną, na którą tak długo już czekam... Zupa krem z zielonego groszku   Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie zielonego groszku(...)rozmarynem. Podawać na gorąco. Smacznego! groszek 2,70 zł cebula 0,20 zł czosnek 0,50 zł ser 1,30 zł oliwa, przyprawy 0,50 zł Koszt całego dania: 5,20 zł Porcja

Obiad za dychę
Lukier niejedno ma imię 226

rożnymi jego rodzajami po to by wybrać ten który najlepiej pasuje do danego wypieku a także ten który nam najbardziej smakuje. Lukier podstawowy Składniki: Szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny/mleka/ śmietanki/ wody/soku owocowego Sposób przygotowania: Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Jeżeli nie lubimy kwaskowego posmaku lukru możemy sok z cytryny(...)kolorze, o czym dalej. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (szybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać, gdy pokryjesz

Pyry na Gaz
MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI 235

chwili, z zapasów dostępnych w lodówce. A że tego dnia zapasów było niewiele, tzn.trochę za mało mięsa, ale za to duuużo grzybów i to różnych, powstało naprawdę super danie, dużo lepsze niż to , który przygotowywałam dotychczas. Polecam ;-) Składniki: - 500g boczniaków - 250-300g pieczarek - ok.250g piersi z kurczaka - 250g mascarpone - 1 większa cebula - oliwa z oliwek lub olej(...)oleju pokrojoną w większą kostkę cebulę, dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki piersi od kurczaka. Lekko przyrumienić, doprawić mielonym czosnkiem. Dorzucić do tego pokrojone i umyte wcześniej pieczarki. Wszystko razem smażymy, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu wody (którą puszczą pieczarki) doprawiamy danie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy rozmarynem, mieszamy.  Na końcu

Smaczne Zdrowe