lekkie dania - 4237 przepisów (strona:48/283)

Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Zapiekana w piekarniku Pyszna i prosta. 165

Nadziałam ją bardzo prostym farszem jak do zapiekanki, czyli szynka, pieczarki i ser. Wyszło bardzo smaczne i szybkie danie. POLECAM :) Składniki ( porcja dla 3 osób) - okrągła cukinia 3 szt. ( z braku okrągłej może być też zwykła podłużna ) - dobra najlepiej lekko podwędzana szynka 20-25 dkg - pieczarki 30-35 dkg. - mała cebulka 1 szt - ser żółty 25-30 dkg. - sól

Kuchnia z widokiem na ogród
Pancakes'y z Ricottą Nigelli Lawson 194

Pancakes'y z Ricottą to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub nawet lekki obiad. Placuszki są wyjątkowo delikatne, niezwykle puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach

Słodka Strona
Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia 2341

czasie jeszcze nie użyte masy również powinny znaleźć się w chłodnym miejscu). Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, uważając, aby ich nie przypalić. Całkowicie studzimy. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową (możemy ją wcześniej zmiksować, aby łatwiej się dała rozprowadzać). Całość posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce.   Moje posty

Słodka Strona
ŚLEDŹ PO KASZUBSKU 2931

Śledź w zalewie pomidorowej o lekko słodko-pikantnym smaku to bardzo smaczna przekąska i w dodatku szybka do zrobienia.  Fajny pomysł na imprezę rodzinną, na danie wigilijne albo ... po prostu na kolację :) Składniki: 6 filetów ze śledzia  2 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego 200g ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku) papryka konserwowa  łyżeczka miodu słodka papryka

Walijskie Pichcenie
Łatwo, szybko, smacznie - sałatka caprese 241

Chcę się z Wami podzielić pomysłem na bardzo proste, a zarazem smaczne i pożywne danie, jakim jest sałatka caprese, uwielbiana przez W. Często jemy ją na kolację, ale doskonale sprawdzi się również jako przystawka lub lekki, szybki obiad jedzony w pośpiechu. Szybki, bo przyrządzenie sałatki zajmie nam nie więcej niż 5 minut. Składniki: ser mozzarella pomidory

Taste Of My Day
Ciasteczka czekoladowe z melasą 175

rodzynek   1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec

Apetyczna babeczka
ROSÓŁ Z KUKURYDZĄ, KURCZAKIEM I NOODLAMI 237

dzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki jak widać powyżej). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
CIASTECZKA DIGESTIVE 180

tylko na mniejsze kawałki) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki soli -50g zmielonych płatków owsianych(ja dałam błyskawiczne) -50g mąki orkiszowej 700 -175g mąki pełnoziarnistej orkiszowej  Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami(ja lekko podusiłam w woreczku i było ok), nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na klejące

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 596

jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie

Smaczne Zdrowe
Tort cieniowany z kremem na bezie szwajcarskiej 162

naprawdę to jest tort jaki przygotowałam jeszcze w styczniu na prośbę córki i jej klasy, który jako niespodziankę dali na urodziny swojej Pani Dyrektor. Niespodzianka wypaliła. Tort wyszedł całkiem atrakcyjny, aczkolwiek nie obyło się bez stresu i przy fotografowaniu lekkiego uszkodzenia dekoracji, podobno bardzo dobrze smakował a ze wygląda na dzieło różowego bobasa ze skrzydełkami i strzałą to już

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szpinak, truskawki, stokrotki i jest pysznie ! 219

stokrotkami - czyż to nie brzmi pysznie i wiosennie ? Do tego jeszcze pyszny, zielony sos i mamy zdrowe danie. Do tego ładne i cieszące oko. Taką sałatkę można podać na lunch, kolację czy nawet na śniadanie. Jest pyszna i lekka. Spróbuj koniecznie ! Zobacz także przepis na Wiosenną zupę szparagową ze stokrotkami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tarta z klopsikami i czosnaczkiem pospolitym 133

Mogę tylko powiedzieć, że tarta zniknęła w oka mgnieniu bo była przepyszna ! Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą czosnku bo dodałam liście czosnaczka pospolitego i warzywa. A na wierzchu zapieczone klopsiki więc Żarłoczek był zachwycony taką formą dania obiadowego. Tak, zdecydowanie potrawa do powtórzenia i to wielokrotnego bo bardzo nam smakowało :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kransekake 240

posiadamy specjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich! :) Ciasto migdałowe rolujemy na stole oprószonym cukrem pudrem na rolkę grubości palca. Odmierzamy pierwszy krążek przy

Pudełko rozmaitości
Bakłażan zapiekany 120

jeszcze  cebulką zieloną i przystąpiłam do konsumpcji. Baaardzo to było smaczne, z jedną uwagą: nie smakuje mi skórka (choć może ładnie wygląda), więc następnym razem ją wyeliminuję;) Aby danie było zgodne z I fazą  Metody Montignac nie dodajemy ryżu.     Komentarze m.dawid 2011/09/12 14:35:04 cudowny jest, i jaki fajny nowy szablon!!!! moje ulubione kolory(...)M.dawid - fajnie Cię u mnie widzieć! Z nowym szablonem czuję się z lekka odnowiona, choć to nie wiosna idzie, tylko jesień;) Shaday - ja też jak raz spróbowałam, to stałam się ich wielbicielką:) Kulinarnespotkania - dzięki! Slyvvia - tak, poza walorami smakowymi to danie fajnie wygląda, szkoda mi było je zjeść;)   burczymiwbrzuchu 2011/09/13 09:51:32 To zdjęcie jest niesamowicie apetyczne

Zdrowa Kuchnia Sowy