Bajecznie czekoladowe, kruche orzechowe ciasteczka. Ciemne i aromatyczne, lekko wytrawne, idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim czy po prostu do schrupania przy herbacie. To jedne
Karo in the Kitchenmile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową i lodami z natki pietruszki. Było przepysznie. Składniki dla 4 osób
Jadło i czytadłołyżeczki morskiej (lub więcej) Dodatkowo: sól do ugotowania warzyw masło Brokuły (różyczki) gotować w lekko osolonej wodzie przez parę minut (nie rozgotować). Następnie odcedzić i przelać zimą wodą. Marchewki obrać, pokroić w grube plastry i gotować parę minut, na tyle, żeby dała się zmiksować. Kurczaka pokroić w kostkę. Do malaksera wrzucić dobrze odsączone warzywa oraz mięso i czosnek. Zmiksować
Delicious TitbitsDanie na każdą porę dnia. Ja jadłam na śniadanie, ale można spokojnie zrobić sobie na podwieczorek, a nawet na kolację. Można też przyrządzić dzieciom ponieważ omlet jest lekki - nie zawiera mąki. Składniki: 2 jajka 1 różyczka brokuła 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy sprężynką Różyczkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comObiad ekstra klasa :) sos poezja! Mogłabym go jeść sam bez niczego :) Piersi takie jak lubię, lekko różowe i soczyste. Ale jednak upieczone. Składniki na piersi:2
Bon Appetit Małgorzatyustach. Jaka ona była dobra, pamiętam skrzynki stojące w garażu piliśmy wtedy ile się dało .... to były czasy. Dziś wszytko dostępne na wyciągnięcie ręki a w tym tyle syfu........ SKŁADNIKI : z tej porcji otrzymałam 1 dzbanek ok 1,5 l woda lekko gazowana (można użyć niegazowanej ) ok 1,5 l pomarańcze 2 szt truskawki 2 garście
Basia w kuchninajzdrowszych obiadów, to jednak lubię przygotować ją od czasu do czasu. Cola i ketchup tworzą ciekawy lekko słodkawy posmak mięsa, który doskonale komponuje się z puree z groszku lub ziemniaczanym. Składniki na 3 - 4 porcje: 800g karkówki ¾ szklanki coca coli ¾ szklanki ketchupu (ja dałam pikantny) ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól Pieprz 1 średnia
Fabryka pomysłówPingwin w Oceanarium. 3. Widok na nabrzeże 4. Kolejka linowa (Teleférico) 5. Most Vasco Da Gama 6. Sangria na białym piwie Pomysł na zastąpienie wina piwem pszenicznym w tym sławnym hiszpańskim trunku okazał się strzałem w dziesiątkę! Białe piwo pszeniczne jest lekkie, orzeźwiające, owocowe z cytrusowym posmakiem. Według mnie jest po prostu pyszne. Nie bardzo pamiętam, co dokładnie zawierała
Chilli Czosnek i Oliwaobłożyłam pozostawionym pieczarkami przykryłam i piekłam przez 65 min. w temp. 220 stopni C. To danie można przygotować z piersi kurczaka :) Ja zrobiłam kurczaka dwukrotnie. Raz z ziemniakami i udkami, a drugi raz z całą piersią kurczaka ( podzieliłam na pół i pokroiłam lekko z wierzchu), a zamiast ziemniaków włożyłam czerwoną paprykę
Proste Potrawypodanej porcji wychodzi ok. 14 małych pączków. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. JAJKA + CUKIER (2 min): jajka rozbijamy i wlewamy do wysokiej miski. Dorzucamy 2 łyżki cukru i szybko mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania lekkiej pianki. 2. BANANY + SOK Z CYTRYNY + ALKOHOL (2 min): > obieramy je ze skórki i gnieciemy widelcem
Nerds Kitchenktórej lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest tego przykładem. Bazą na jego przygotowanie jest mój przepis na miodownik. Zrobiłam w tym przepisie lekkie modyfikacje i wyszedł mi idealny, pachnący miodem i przyprawą piernikową piernik ekspresowy został przełożony domowymi powidłami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże być bardziej specjalna niż przylot Misia do Nas? Już chyba bardziej specjalnie się nie da. Zatem "zniewoliłam" mielone, bo takie same już mi się znudziły. No i oko jest czym nacieszyć ;) Mielone połączyłam ze śmietaną, musztardą, jajkiem, bułką tartą, podsmażoną cebulką, lekko popieprzyłam ( proponuję doprawić wg własnego uznania, mój zmysł smaku jest obecnie nieco zachwiany ). Wyrobiłam na gładką masę
bastalenaFioletowy kalafior wciąż zachwyca mnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra ! Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu
Smaczna Pyzacurd (lemon curd) lubię, ale pomarańczowy wręcz uwielbiam (smakuje jak moje ukochane lody pomarańczowe). Taki lekki owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandryDoskonałe danie, w sam raz na lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjne gołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :) Składniki - papryka żółta, podłużna 10 szt. - mięso mielone ( u mnie(...)olej Na sos pomidorowy - koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki - mąka, śmietana - bazylia Wykonanie Z papryki odkrawam ogonki, łyżeczką wyjmuję nasionka, myję i suszę. Ryż gotuję w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż jest gotowy,odcedzam go i studzę. Do wystudzonego ryżu dodaje surowe mięso mielone, wbijam jajko i doprawiam przyprawami. Mieszam,zostawiam na chwilkę do "przegryzienia się ". Powstałym
Kuchnia z widokiem na ogródefekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i czekoladowe , lekką słodycz kremu przełamują wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :) Jest to mój ostatni wpis w tym roku , więc życzę wszystkim Wam , życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU, oby nowy rok dał nam dużo radości . Wymiary blaszki : 36 x 25 cm Czas pieczenia(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsypujemy do masy jajecznej. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej folią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 C na ok. 15 - 17 minut. Studzimy Wiśnie odsączamy na sicie. Proszek budyniowy mieszamy z kilkoma łyżkami mleka
Słodkości i nie tylkoszklanki zielonego groszku Przygotowanie : Polędwiczki pokroić a plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na łyżce oleju obsmażyć mięso z obu stron, dodać pół szklanki wody i dusić mięso przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dusić całość 2-3 minuty, po czym dodać groszek. Danie podawać na ciepło
Magiczne Życie Martytortownicy o śr. 26 cm i też mi się bardzo podobało:) Przepis lekko dopasowałam do swoich potrzeb, czyli zmieniłam przede wszystkim mąkę pszenną na mix mąk bezglutenowych i zastąpiłam kupną polewę prawdziwą, czyli z czekolady i mleka. Składniki: * I wariant : 1 i 1/3 szklanki mąki: dałam najwięcej mąki jaglanej, mniej ryżowej i najmniej zmielonego siemienia lnianego(...)mąkę z ciecierzycy w (sn). Umieściłam w okrągłej formie wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką i wsadziłam do piekarnika na ok. 40 min. Po wyjęciu i przestudzeniu ciasto lekko opuściło foremkę (przy drugim zostawiłam podstawę z tortownicy, bo trochę mi przywarło i bałam się, że się rozleci przy zdejmowaniu). Polałam je rozpuszczoną na parze czekoladą z mlekiem i lekko
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj polecam Wam dość wysokoenergetyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się przed dużym wysiłkiem fizycznym. Nie jest on ciężki, wręcz przeciwnie, będzie po nim, czuć się lekko
SMYKWKUCHNIkartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami w rozmarynie i zielonym kalafiorem romanescu. Narzeczony wybrał tradycyjnie - kotlet schabowy z kostką podany z kapustką i grzybami oraz ziemniakami w koprze. Niestety ziemniaków w koprze nie było, więc schabowy został podany z opiekanymi ziemniaczkami. Oczekiwanie na wydanie dań nie zajęło(...)zbyt wiele czasu. Kelner, który nas obsługiwał na szczęście nie miał zbyt wiele pracy i mógł nas obsłużyć z należną uwagą. Po otrzymaniu dań nie mogłam się powstrzymać od ich próbowania. Spróbowałam zarówno swojego dania, jak i dania mojego ukochanego. Polędwiczki były dobrze usmażone, były delikatne i bardzo smaczne - świetnie doprawione i aromatyczne. Dodatek sosu
Emcia Pichciwiosna za progiem to można sobie pozwolić na coś lżejszego. Sałatka choć lekka, to jednak pożywna dzięki kurczakowi. Jest więc dobrą propozycją na lunch. Najlepiej smakuję, gdy kurczak i papryka są jeszcze ciepłe, ale sprawdzi się też na zimno jako danie na wynos np. do pracy. Dzięki przyprawom i awokado danie
Simple DishExtra Vergine Olio Terre Rosse ma intensywny aromat i lekko pikantny smak oraz głęboki lekko zielonkawy kolor. To kwestia użytej odmiany oliwek. Moraiolo uchodzi za najlepszą zaraz obok Corregiolo i Casailva. Wspaniale nadaje się do łączenia z samym pieczywem, ale także do dań i sałatek. Pierwsze wrażenie niesamowicie pozytywne, starannie przygotowany produkt, estetyczny, a przede wszystkim w 100% tradycyjny
Bon Ton Italiaupiec. Po prostu naszło mnie któregoś wieczoru, miałam białka, które pozostały od innego dania, pomyślałam więc, że najlepiej będzie spożytkować je właśnie na naukę ponownego robienia bez. Tym razem wyszły idealne! Dokładnie takie, jakie można kupić w cukierni - chrupie na zewnątrz, lekko wilgotne i ciągnące wewnątrz. Masa białkowa na bezy powinna być lśniąca i gęsta, a pieczenie
Moje Qulinariaciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Zawinąć w folię i chłodzić 1-2 godziny, by dało się rozwałkować. W tym czasie białą czekoladę stopić z mlekiem, ostudzić, dodać do rozgniecionego widelcem twarogu i dokładnie wymieszać, schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, lekko podsypując mąką, wycinać koła o średnicy 10 cm. Na każdy placek ciasta nakładać po łyżeczce twarogu
Czerwień i błękitciasteczka ładnie się zarumienią. Wyjąć ciasteczka z piekarnika. Zostawić chwilę na blaszce by lekko przestygły. Ostrożnie przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnej puszce. Smacznego psiaki! :-) Toffik nie odstępował ciasteczek na krok.. jego wzrok mówił wszystko: "No daj ciasteczko, daj, to przecież wszystko moje..." Spytka od razu chciała uciec i ciasteczko schować
maniapieczeniaChinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią tej kapusty jest zgrubiały, soczysty ogonek liściowy o lekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup. Pasuje też do dań typu stir fry. Składniki (dla 2-3 osób): 1 kubek czerwonego ryżu 2 główki kapusty
W SMAKtruskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów. Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję
Słodkie Przyjemnościświątecznych mięsnych daniach brakowało mi świeżych warzyw. Dlatego w sylwestrowy wieczór przygotowałam kolorową sałatkę z kilku prostych składników. Zapomniałam jednak dodać zielonych oliwek, choć miałam to w planie. Sałatka jest lekka i według mnie bardzo smaczna, może i Wam przypadnie do gustu... Składniki: 3 mini główki sałaty rzymskiej lub główka lodowej opakowanie mozzarelli mini ok. szklanki czerwonej fasoli odsączonej
Czerwień i błękitOprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony. Składniki: 450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudru sok z 1/2 cytryny
Smakowity Blog Kulinarnygarści połowa sałaty lodowej 3-4 pomidory Przygotowanie : Umyte liście rukoli i sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w drobna kostkę Składniki sałatki wymieszałam, posoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałam Taka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami .Zawsze do tego dania serwowałam
Proste Potrawypotrawa przetrwała i jest podawana jako dodatek to klusek, pyz, koletów mielonych albo jako danie główne. Składniki: 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 200g boczku wędzonego sól pieprz łyżka oleju Wykonanie: Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kawałki. Gotować w lekko osolonej razem wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni
Walijskie PichcenieDekorowanie potraw " - dania ładnie podane bardziej smakują. Jest to kolejna książka, którą chciałabym polecić. Znajduje się w niej wiele przepisów, a każdy z nich udekorowany jest z gracją i nutką lekkiej wyobraźni :) Wszystkie przepisy są przygotowane w szklanych i przezroczystych naczyniach, a wszystko wygląda niezwykle apetycznie. Oprócz deserów znajdziemy wiele ładnie prezentujących się sałatek- ja z nimi
Aga w kuchnilekko rozbiłam i posypałam pieprzem Pieczarki i cebulę pokroiłam drobno, przesmażyłam na oleju, posoliłam - wystudziłam farsz Na płatach mięsa kładłam po łyżeczce farszu, mały paseczek papryki (do części dałam kawałki śliwki) i wąski plasterek sera Zwijałam mięso, maczałam w roztrzepanym jajku, bułce i smażyłam ze wszystkich stron na dość głębokim tłuszczu. Jeśli komuś wydaje się, że jest to danie
Proste Potrawybiałym winem i warzywami Dzisiaj pomysł/przepis na coś bardziej prostego. Ot takie szybkie danie mięsno-warzywne, ale naprawdę smaczne i sycące. Ważne, żeby nie dusić zbyt długo i żeby warzywa nie zmiękły zupełnie. Powinny pozostać jędrne a groszek cukrowy nawet lekko chrupiący bo w takiej postaci jest najsmaczniejszy. Oczywiście jeśli najpierw nie zje się słodkich strączków na surowo
Smaczna Pyzawątrobę wieprzową. Dlatego nie kombinowałam z jego przyrządzeniem i zrobiłam go najprościej jak się dało. Na patelni podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę. Kawałki mięsa posypałam pieprzem, obtoczyłam w mące i dołożyłam do cebuli. Smażyłam, aż zmiękło. Ryż wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Gdy lekko zbrązowiał zalałam go szklanką rosołu. Po chwili dorzuciłam warzywa i dusiłam na małym ogniu
bastalenakapeluszami. Od spodu kapelusza hymenofor , czyli warstwa zarodnikonośna, kolczasta. Kolce są małe, kruche, mogą lekko zbiegać na trzon. Koloru bladokremowego, żółtawego. Można je łatwo uszkodzić palcami. Czyszcząc kolczaki przed gotowaniem dobrze jest te kolce zeskrobać bo później nieapetycznie wyglądają pływając na powierzchni dania lub z marynacie. Trzon walcowany, gruby, pełny w środku. Często ustawiony ekscentrycznie w stosunku
Smaczna Pyzamakaronu fusilli ( świderki ) 1 szklanka jagód 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru ( lekko czubatych) szczypta soli Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron-gotować do miękkości ( tu stosuję odstępstwo bo ugotowany al dente nie pasuje mi do tego dania ). Odcedzić makaron. W czasie kiedy makaron się gotuje wypłukać w zimnej wodzie jagody ( powybierać listki ). Odłożyć
Buniabaje w kuchniksylitol lub puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego
Smaczne Zdrowe