Dziś kolejna propozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną
karmelowyCześć :)) Dziś chce Wam zaprezentować przepis na tartę , którą przygotowałam wraz z Weroniką i Martą:) Robiłyśmy ją przed przyjściem gości w lekkim pośpiechu, ale wyszło pysznie
Cukier&Puder½ kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 2-3 lekko kwaśne jabłka Racuchy z
Świat Domowej KuchniTakie placuszki to wspaniała alternatywa dla naszych popularnych naleśników, i śmiem twierdzić, że zdjęte prosto z patelni są smaczniejsze :-) ...niezbyt słodkie, lekko chrupiące, rewelacyjne! Niestety
Walijskie Pichceniemarynacie Tym razem proponuję Wam upiec lekko pikantną pieczoną karkówkę z sokiem pomarańczowym, z dodatkiem sosu sojowego zaraz soli, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw. Można karkówkę po upieczeniu pokroić w cienkie plastry i obłożyć nimi kanapki lub pokroić w grubsze ok. 2 cm plastry i podać jako danie obiadowe z ziemniakami, koperkiem i sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękonkretnie do Maroka. Polecam przygotowanie kefty marokańskiej z mielonego mięsa wołowego, przyprawionego w charakterystyczny dla Maroka sposób w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie pomidorów i selera. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 puszek pomidorów krojonych, selera naciowego, 2 cebul, 4 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka koziego, kminku, kminu rzymskiego, cynamonu(...)Całość gotowałem na małym ogniu przez około 30 minut, aż do odparowania wody i uzyskania lekko gęstego sosu. Pod koniec przygotowywania sosu wyjąłem z lodówki wcześniej przygotowane mięsne kulki. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i smażyłem mięso z każdej strony, do jego lekkiego zarumienienia się. Po przesmażeniu dodałem mięso do sosu i całość podgrzewałem na małym ogniu przez około
Wyprawy kulinarnenajważniejsze, w międzyczasie można zająć się innymi, pilnymi sprawami, bez konieczności cyklicznego mieszania w rondlu;) Dzisiejszego popołudnia upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu;) Zapakowałam do piekarnika dwa dania: Kurczaka w ketchupie z pieczarką i papryką na kolację i kurczaka w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad. Szczegóły poniżej: Kurczak(...)ketchup mały ostry , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku curry , 1 łyżka oliwa z oliwek , 1 szt papryka czerwona Filet z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy posiekaną w kostkę cebulę dymkę, następnie pokrojone w plastry pieczarki i posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaśmietany lub jogurtu -łyżka oleju do smażenia -sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy lekko przyprawami i smażymy na jasno złoty kolor na oleju. Tortillę podgrzewamy lekko na rozgrzanej patelni lub w inny zgodny z opakowaniem sposób. Podgrzewanie ma sprawić że będzie bardziej elastyczna. Smarujemy placuszek majonezem, śmietaną, jogurtem lub jeśli posiadamy to gotowym sosem czosnkowym, ketchupem(...)puszczą trochę soku może się okazać że tortilli nie da się zjeść w rękach ze względu na wyciekające z niej płyny. Tortillę zawijamy pomagając sobie w tym celu podłożoną pod nią folią aluminiową, a następnie jeśli chcemy to zapiekamy ją w grillu elektrycznym lub w piekarniku. Polecam przygotowywanie tego dania zwłaszcza w lecie gdy mamy tanie i smaczne
Tanie przepisy studenckieda się ukryć, ale Linia Salento White Stone jest niezwykle elegancka. Rączka z możliwością dokręcenia śruby po miesiącach eksploatacji, ja jeszcze nie miałam potrzeby niczego dokręcać w naczyniach Ballarini, a uwierzcie nie oszczędzam ich wcale i non stop coś w nich jak nie gotuję, to smażę, duszę, karmelizuję. Rączki w linii Salento Whitestone są silikonowo - bakelitowe, co daje wrażenie lekkiej(...)magiczne kółeczko, które jest zielone jak patelnia jest zimna, a zmienia kolor na czerwony jak się nagrzewa, czerwony znaczy pełne nagrzanie patelni - działa i to naprawdę duże udogodnienie, dania znajdujące się na patelni można zapiekać lub odgrzewać w piekarniku nagrzanym do max 160 stopni - trudno uwierzyć, ale tak jest. Jak widzicie na zdjęciach na pierwszy ogień wzięłam jajecznicę
Blondynka GotujeTe serowe bułeczki to pyszna i szybka opcja na weekendowe śniadanie. Czy z jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią
Karo in the KitchenPyszne, lekko słodkie, choć bez dodatku cukru, placuszki bananowe to dobra propozycja na śniadanie. Jeden placuszek to tylko 92 kcal. Składniki (ok 8 placuszków): 2 dojrzałe banany 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 5 łyżek otrębów (dałam pszenne i żytnie) 5 łyżek płatków owsianych górskich łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie Banany blendujemy z jogurtem, albo rozgniatamy widelcem. Dodajemy
e-PrzepisyKulinarnedobrze słyszałaś. P owiedziałam 5 minut. Powiem więcej. Do przygotowania tego dania potrzebujesz tylko 4 składników . T ak, dobrze słyszałaś. P owiedziałam 4 (bez soli ). Co to za magiczna potrawa ? To Chimichurri . Więcej czasu zajmie ci wymówienie jej nazwy niż jej przygotowanie . Dobrze , może tym razem lekko przesadzam, ale wiesz co mam na myśli . Wiem, że nie masz
Jem więc Jestemwyda się Wam zbyt odkrywczy. Zwykła marchewka, pokrojona w plasterki, lekko podgotowana z dodatkiem mleka sojowego. W tym wypadku mleko sojowe sprawdza się jako dobry zamiennik mleka krowiego, który smacznie łączy się z marchewką. Taka surówka stanowi smakowity, ekonomiczny i łatwy do przygotowania dodatek do dań. Dlatego serdecznie go (jak i samą marchewkę) polecam. Bo marchewka to warzywo bogate
MODA NA BIOmogłam się doczekać, kiedy zacznę pieczenie :) Jeżeli jestescie wiewiorkami i lubicie lekko chrupiące pierniki, to mam aaaabsolutnie rewelacyjny przepis! Pochodzi on z tej strony , która, z tego co zauważyłam jest ostatnio popularna wśród innych blogów :) uwierzcie mi, cała tajemnica tkwi w idealnym (!) odmierzeniu składników. Trzymajcie się danych, a obiecuję Wam, że ciasto nie będzie się kleiło :) Jako
Kitchens AlphabetWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota
W kuchni Karmel-itki