lekkie dania - 4237 przepisów (strona:80/283)

sernik "Goplanka" na zimno z truskawką, czekoladą, galaretką... 171

gorącej wody, wystudzic i tężejącą dać na sernik - czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej, maczać w niej truskawki i poukładać na galaretce - schować do lodówki najlepiej na całą noc jeśli lubisz bardziej słodki sernik to razem z galaretką wsyp np 4-6 łyżeczek cukru pudru sernik jest lekki, mało słodki, orzeźwiający.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Konrad Gaca "Kuchnia Fit" - recenzja książki 255

Kuchnia Fit" i przez najbliższy czas zadbam o lekką strawę dla swego organizmu. Konrad Gaca w swojej książce prezentuje bardzo ciekawe, a jednocześnie nieskomplikowane przepisy na śniadania, obiady i kolacje. W każdym z przepisów na próżno szukać zmyślnych składników, których zakup niejednokrotnie wiąże się z maratonem po wielu sklepach. Do przygotowania dań z książki, wystarczy jeden wypad do najbliższego(...)odchudzone" propozycje dań świątecznych, zarówno tych na minione już Boże Narodzenia, jak  i tych na zbliżającą się Wielkanoc. Każdy przepis prezentowany w książce, opatrzony został dodatkowymi informacjami, dzięki którym wiemy, jaki wpływ na nasz organizm wywiera danie, np.:   "Tatar z łososia z awokado i limonką" * posiłek poprawia myślenie, korzystnie oddziałuje na układ nerwowy * danie korzystnie

kolorowotorcikowo
ZAPIEKANKA Z KASZANKI, ZIEMNIAKÓW I KAPUSTY KISZONEJ 308

obiad albo gorącą kolację. Proste i smaczne danie. Gorąco polecam wszystkim miłośnikom kaszanki :)) Składniki ziemniaki kapusta kwaszona (dość kwaśna) kaszanka cebula  ser żółty majeranek ziele angielskie liść laurowy Nie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów. Wykonanie : Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę

Walijskie Pichcenie
Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 254

Jeśli szukacie małej odmiany dla tradycyjnej smażonej ryby zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu. Sos pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem, który dodaje daniu nowego wymiaru smakowego. Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym  Składniki: 3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz ½ szklanki bułki tartej 1/3 szklanki(...)bułkę tartą. Migdały lekko rozgniatamy, aby uzyskać nieco mniejsze kawałki. Dodajemy do bułki tartek i mieszamy. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce z migdałami. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy filety około 20-25 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Rybę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Jako dodatek do dania podałam pieczone

Mania Gotowania
Tata, tata jest frittata!!! 124

łaski wracają w naszym domu wszystkie dania typu szybki pomysł, szybka realizacja. Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata(...)kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe

I tu będę miała takie te
Dietetyczne naleśniki na kefirze 515

naleśnikowe Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wykorzystywania przy smażeniu naleśników: jaj, mleka, cukru i dużo oleju do smażenia. Nie bardzo wychodzą wtedy dietetyczne. Ponieważ nie potrafię zrezygnować z tego przesmacznego dania, staram się tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt. Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in(...)kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką kefiru .   Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją . Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie to już konieczne . Ciasto

Grunt to przepis!
TALARKI Z BURAKA Z KOZIM SEREM, ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 179

nich bez pamięci!:)) Po raz pierwszy jadłam je u mojej koleżanki Kasi i z miejsca skradły moje serce:) Postanowiłam zrobić je koniecznie w domu. Ugotowałam buraki lekko al dente, w wodzie z cukrem i octem jabłkowym, następnie pokroiłam w półcentymetrowe plastry, przykryłam kawałkami koziego sera, polałam żurawiną ze słoiczka (którą specjalnie wcześniej podgrzałam) i udekorowałam(...)genialne:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI (porcja dla 3 osób): 3 średniej wielkości buraki 1,7 l wody 5 łyżeczek cukru 5 łyżek octu jabłkowego (można użyć spirytusowego i dać wtedy o 1 łyżkę mniej) 10 dag koziego sera filiżanka żurawiny ze słoiczka orzechy włoskie sól, pieprz (opcjonalnie, ja nie użyłam) WYKONANIE: Garnek napełnij wodą, wsadź do niego

Słodko-Słony Świat Ilony
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 184

sporządza się chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań -  fritto misto . Z kolei smażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o nazwie  griva .  Tapulone  to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się(...)jednak chrupiąca. Ugotowane farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze.  Dodać naszej piemonckiej, duszonej ,aromatycznej dyni. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach dynię surową, następnie obficie zetrzeć Grana Padano DOP po wierzchu i podawać, podawać szybciutko. Farfalle lubią sobie stygnąć. Grana Pandano DOP jest idelane do dyni. Dzięki temu prostemu daniu przeniesiecie się , chociażby

Z Kuchni Do Kuchni
Uwaga: czytam! 143

się jakoś dziwnie złożyło, o czym już kilkakrotnie wspominałam, że mam lekkiego fizia na punkcie książek. O ile D. podzielał to zboczenie, a wręcz doprowadzał do postępującego, trwałego uzależnienia, C. jest pod wrażeniem ilości kartonów wypełnionych książkami układanych ciasno jeden przy drugim. Myślę jednak, że chłopak jakoś to przełknie - w ramach przyzwyczajania, na urodziny dostał... Książkę. I to nie byle(...)podobno starych drzew się nie przesadza , uda mi się go przekonać, że książki są co najmniej warte uwagi. Coś tam niby czyta, ale sądzę, że owo coś tam da się zmienić w pełnowartościową, regularną lekturę. O postępach mojej pracy u podstaw będę informować na bieżąco. W każdym razie - wracając do meritum - zostałam zaproszona przez  Maggie  do zabawy. Gdzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone ogony langusty 261

Sylwester, Nowy Rok, Karnawał, to okres kiedy na stołach królują przystawki. Dzisiejsze danie będzie dla miłośników owoców morza, ale mam nadzieję, że nie tylko. Langusta – prawdziwy rarytas i jednocześnie kulinarne wyzwanie. Zbyt długie gotowanie lub stosowanie zbyt intensywnych przypraw może ją pozbawić wspaniałego smaku. Dlatego, szukając inspiracji wybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki: - 2 zamrożone ogony langusty (280g(...)soku z cytryny - sól - biały pieprz - szczypta słodkiej papryki - koperek (świeży lub mrożony) Langustę rozmrozić. Nożycami naciąć powłokę z dwóch stron i usunąć ją, aby dostać się do mięsa. Lekko podważyć przy skorupce, aby mięso po upieczeniu łatwiej odchodziło. Przygotować sos. Wymieszać – roztopione masło, zmielony czosnek, sól, biały pieprz i szczyptę słodkiej papryki. Przygotowane ogony, każdy osobno, ułożyć

mojewypiekiinietylko
Dymka smażona 129

pęczek dymki, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 3 łyżki mąki pszennej, sól, cukier, masło lub oliwa do smażenia Dymkę oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować

królestwo garów
Udka zapiekane z papryką i cebulą 298

Udka z kurczaka upieczone w sałatce paprykowo cebulowej z  tego przepisu 2 udka sól, przyprawa typu vegeta 1 słoiczek (400 - 500 ml) sałatki paprykowo cebulowej

Praktyczna pl
Frittata ze szpinakiem 149

Od kilku dni "chodził" za mną szpinak. Naoglądałam się różnych szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować

Kulinarne przygody Gatity
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 245

konieczne jego używanie! Patelnia jest lekka i niezwykle poręczna. Jest duża, dzięki czemu można na niej spokojnie przyrządzić cały posiłek nawet dla 2 osób! NIC nie przywiera …. NIC się nie przypala. Zdecydowania warta swojej ceny. GODNA POLECENIA! A ja daje sobie rękę uciąć , że kto kupi będzie zadowolony z produktu! __________________________________________________________________________________________ Inne dania, które niebawem pokażę na blogu

Ostra na Słodko
Stek z rekina. 150

Dzisiaj prezentuję danie z rekina ,ale z mieszanymi uczuciami. Rozwijające się zainteresowanie kuchnią azjatycką doprowadza do zabijania 75 mln rekinów rocznie. Proces ten jest wyjątkowo okrutny ,kiedy odławiany jest tylko dla płetw, z których gotuje się zupę. Płetwy rekina w Azji symbolizują zamożność. Rekiny są masowo odławiane nie tylko w celach kulinarnych ,ale i farmakologicznych. Jeżeli nic się(...)się skusi na naprawdę bardzo smaczne ,delikatne mięso z rekina. Stek z rekina saute. Stek odmrozić w lodówce ,wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Posypać solą i białym pieprzem ,oprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania