długa i tym razem ten "kij" nie ma dwóch końców (brak odnotowań, jeśli o "przeciw" chodzi). Przede wszystkim smak - wyśmienite połączenie pesto i rukoli idealnie komponuje się z naszym daniem, wydobywa nowe smaki z potrawy i podkręca te, które są najbardziej pożądane. Wpasowuje się w klimat jaki chciałyśmy osiągnąć, aby zadowolić nie tylko nasze (babskie i wybredne) podniebienia(...)wpadnie nam do głowy go zmieszać. Pasuje i na zimno i na gorąco, więc niezależnie od tego czy jemy pierwszą porcję (po wyjęciu z piekarnika), czy kolejną (gdy już lekko ostygnie) - zawsze będzie pysznie. Jak smakuje? IDEALNIE! Wszystko razem wzięte tworzy idealne połączenie. Delikatny łosoś, utulony z jednej strony kremowym serkiem, który na ciepło jest chyba jeszcze lepszy niż
Wypisz Wymalujplastry, posypujemy lekko solą i pieprzem w szklance wody rozrabiamy przyprawy, które były dołączone do mieszanki warzyw i wlewamy do torebki na wierzch warzyw wykładamy kurczaka, zamykamy worek worek wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut (na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg) gotowe danie możemy podawać z sosem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprawdziwkach kończąc.Aby przygotować to danie potrzebny jest zapasik z jesieni. Specjalnie robię kila słoików osolonych i odrobinę ukwaszonych opieniek aby w zimie i teraz podczas Wielkiego postu można było np w piątek, jak to było u mnie, przygotować sobie w kilkanaście minut pyszny obiad. Polecam. Składniki: 1 słoik 0,7 l solonych, lekko ukwaszonych opieniek 1 duża cebula
Gosia gotujesałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów. Składniki: - 2 duże garście bazylii (z całej doniczki) - ok.60g mielonych migdałów - ok. 100ml oleju sezamowego - sól morska Umytą bazylię odsączamy z wody. Do blendera wrzucamy liście bazylii, migdały, lekko solimy, wlewamy olej
mojewypiekiinietylkoJestem szczęściarą ponieważ mój brat hoduje gąski :) Dlatego od czasu do czasu dostaję jakąś w prezencie. Tym razem postanowiłam przygotować ją w soku jabłkowym. Była bardzo
Bon Appetit MałgorzatyJest to przepis, który moja mam przyniosła od sąsiadki ze słowami: Musimy wypróbować. Już następnego dnia zabrałyśmy się za gotowanie i efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania
Kolizje Smakówpewno większość z Was miała okazję spróbować szwedzkich klopsików K öttbullar w popularnej sieciówce z artykułami wyposażenia wnętrz:) Danie to stało się kilka lat temu bardzo popularne w Polsce i raczej nie za sprawą swojej wyjątkowości, lecz dlatego, że wygłodniali klienci sklepu po czasem kilku godzinach wędrówki, obładowani zakupami, rzucali się na w miarę "domowy" obiadek, który sieć serwuje(...)drobniutko, tak drobno jak się da, by się nie rozpadał. Zrumień boczek na złoto za rozgrzanej patelni (gdyby boczek przywierał do patelni, dodaj 1 łyżeczkę oleju). Uprażony odlóż na bok. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i 1łyżkę masła i wrzuć na nią posiekaną w drobną kosteczkę cebulę. Usmaż również na lekko złoty kolor. Do miski przełóż mięso
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub
My Culinary ArtDzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub
My Culinary ArtSKŁADNIKI 1 kg szpinaku ( świeży lub mrożony ) 150 g białego sera mozzarella sól oliwa z oliwek por 4 łyżki tartego sera Parmezan SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na głębokiej
zielonacukinkawyrobić do połączenia składników. Ja dałam na początku 400g mąki orkiszowej, jednak w trakcie wyrabiania dodałam jeszcze 40g tak, by ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok.40 minut (pod przykryciem), w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, lekko zagniatamy, posypujemy delikatnie mąką i formujemy
Smaczne ZdroweKolejna wersja tak uwielbianej przez nas sałaty. Bardzo fajna kompozycja smakowa: pikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami
Smaczne ZdroweWami przepisem na wiosenne danie makaronowe, które zostało wyróżnione w konkursie na blogu " Cuda i smaki regionu " związany z akcją "Makaron Rządzi Zdrowo!" :) Przepis jest niezwykle prosty, zdrowy i bardzo pożywny :) Składniki: 150g makaronu w kształcie ryżu 1 papryka czerwona 1 ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 2 gałązki koperku 1 łyżka majonezu lekkiego Sól, pieprz do smaku
Emcia Pichcisosem to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na te klopsiki jest bardzo uniwersalny, gdyż można je podawać na różne sposoby. Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym oraz klopsiki z ryżem. Klopsiki w pikantnym sosie lutenica są też lekkie i puszyste, do tego szybkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam, bo smaczne to było. Grillowany schab (marynowany w oliwie (1 łyżeczka), sosie chili (1 łyżeczka), po 1 łyżce siekanej pietruszki i świeżej mięty) + lekka sałatka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię