Śniadanie posypane daktylami:) 225przygotowywaniu tego typu placków/pancake'ów czy naleśników (bo dalej nie bardzo wiem czym się zasadniczo różnią) doszłam już do dużej wprawy. Właściwie co by się tam nie dało, jeśli jest jajko, mąka jakaś i coś mokrego plus dodatki to zawsze wychodzi;) Dzisiaj proponuję kolejne placuszki orkiszowe, w wersji z dodatkiem banana i posypką z daktyli. Składniki(...)pokrojone daktyle do posypania * ok. 80 ml wody * kurkuma, imbir, sól * odrobina oliwy Tradycyjnie przygotowałam wg Kuchni 5 Przemian, a więc po kolei mieszałam: 1. jajko lekko rozbełtane, odrobina oliwy (sł) 2. szczypta imbiru (o) 3. szczypta soli i zimna woda (sn) 4. mąka orkiszowa i otręby orkiszowe (k) 5. szczypta kurkumy (g) 6. pokrojony banan
Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 226danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego sera typu mozarella łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego pęczek bazylii Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, Wrzucamy je do lekko posolonej wrzącej wody
greenscarf
Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną 234tego dania były również pieczone figi. SKŁADNIKI: 60 dag filetu z piersi indyka, 10 plasterków suszonych jabłek, 6 łyżek oleju 15 dag żurawiny świeżej lub mrożonej, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżeczki miodu, sól, pieprz kolorowy, papryka ostra mielona. PRZYGOTOWANIE: Mięso nacinam nożem wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam solą
Tradycyjna kuchnia Kasi
Chruściki drożdżowe. 185wekend danie główne to trochę za mało, proponuję więc CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE , pyszne możecie mi wierzyć. SKŁADNIKI: 1kg mąki 1/2l mleka 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 5 dkg drożdży 3 jajka cukier waniliowy szczypta soli WYKONANIE: Do miski wsypać cukier,cukier waniliowy,sól,rozkruszone drożdże,rozmącone jajka, Następnie dodać roztopioną,ciepłą margarynę i lekko podgrzane mleko, Wszystko
Kuchnia Beaty
Przepis na chrupiące skwarki. 250garnek możemy dać blaszkę aby się nam wolno topiła nasza słonina i się nie przypaliła. Topimy około2,5 godziny na małym ogniu mieszając co kilkanaście minut. Gdy nasze skwarki zarumienią się na złoty kolor i wypłyną na wierzch, zdejmujemy z ognia i studzimy. W tym czasie jeszcze trochę się nam wytopią same. Jak już lekko z chłodzimy zlewamy
Przepisy i porady kulinarne
Drożdżówki z makiem 247dotrzymać danego sobie słowa… Przez moment przemknęło mi przez myśl wiele przepisów, które powinnam przygotować w związku z nadchodzącymi Świętami…. Jednak tylko przez chwilę… Tak naprawdę jednak miałam ochotę na coś prostego… na drożdżówkę! Nie było więc dla mnie innej opcji jak przygotować drożdżówki z makiem a właściwie z masą makową. Wyszły obłędnie lekkie i wilgotne
UgotujmyTo.pl
Batoniki musli 273płatków owsianych (dałam połowę żytnich) 75 g słonecznika łuskanego 75 g pestek dyni 75 g orzechów laskowych 75 g migdałów 75 g orzechów pekan 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonej śliwki 50 g wiórków kokosowych 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 100 g miodu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Mleko słodzone podgrzej lekko w garnku. Osobno podgrzej
Słodko-Słony Świat Ilony
Łódeczki ziemniaczane faszerowane boczkiem i cebulą 1650cebuli, oprawiamy lekko solą i pieprzem. 7. Łódeczki układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C i pieczemy przez około 15 minut. 8. Po tym czasie wyciągamy łódeczki z piekarnika, posypujemy posiekaną natką pietruszki, serem żółtym startym na tarce o małych oczkach i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Podajemy jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną wymieszaną
W kuchni Katie
Placek po węgiersku 229jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzuciłem pokrojone mięso i smażyłem na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do jego lekkiego zarumienienia się
Wyprawy kulinarne
Roladki szparagowe 182mięsa drobiowego. Danie proste do zrobienia, a bardzo efektowne i sycące. Składniki na 2 roladki: 10 zielonych szparagów 2 sznycle z kurczaka lub indyka rozmaryn suszony oliwa z oliwek pieprz, sól 5 łyżek śmietany 30 % 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Mięso lekko rozbić, skropić oliwą
wyzwania kuchenne
Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) 1462popsuć smak, ja dałam olej ryżowy) Dodatkowo 2 galaretki morelowe truskawki Przygotowanie Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta
coolinarnastrefa.blogspot.com
Zupa cebulowa 295minut, aż nabierze lekko brązowego koloru. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion, gotujemy pokrojone warzywa w 1,5 litra wody. Ugotowane warzywa wyjmujemy, a wywar wlewamy do naszej skartelizowanej cebuli. Gotujemy przez 10 minut doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na wierzchu dwa kawałki bagietki, a całość posypujemy startym serem. Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku
cookpl
Pieczarki faszerowane 234Składniki: 10 dużych pieczarek 1 mała cebulka 4 plasterki szynki 4 plasterki żółtego sera 1 jajko siekana natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżka bułki tartej olej
Kuchnia domowa Ani
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 399Z dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są
Kraina Miodem Płynąca
Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe 236Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa. Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do
Kulinarne przygody Gatity
87. Szybki i lekki obiad, czyli placki z cukinii na słono. 3454Za oknem zimno, wiatr hula... Jesień oddycha pełną piersią. Już tęskno za latem, ale niedługo jesień będzie piękna i złota, nie? Ostatnio staramy się robić
Symfonia Smaków
Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem 229Przepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej" . Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i
Gorący kąsek
Pierożki z "francuza" ze szpinakiem 244Składniki : ciasto francuskie 4 "kostki " szpinaku mrożonego lub świeży ( choć 2 garści) 5 ząbków czosnku 7-10 dag żółtego sera 2 łyżki
Proste Potrawy
Schabowy z "cycków" 220Kotlety z piersi kurczaka..bardzo smaczne... 2 piersi z kurczaka 2 jajka 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl.bułki tartej 1/2 szkl. mleka
Moje domowe kucharzenie