lekkie dania - 4237 przepisów (strona:90/283)

Pierogi empanadas 384

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Empanadas są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw są duże i bardzo sycące. Można podać je na ciepło jako przekąskę lub na obiad z dodatkiem surówki i sosu: np. czosnkowego. Ciasto na bazie serka(...)kremowego jest bardzo delikatne i kruche, farsz zaś lekko pikantny dzięki dodaniu pieprzu Cayenne. Takie pierogi smakują wyśmienicie. Zawsze przygotowuję je z podwójnej porcji ponieważ mój mąż je uwielbia. Można je również mrozić. Post Pierogi empanadas pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Poniedziałkowy "fit" - Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem 184

pożywny obiad. Danie zachęca zapachem, kolorami i smakiem.  Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem SKŁADNIKI: 15 dag makaronu spaghetti durum 25 dag filetu z kurczaka 1 mała cukinia 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego sól ziołowa do smaku pieprz kolorowy do smaku sól    PRZYGOTOWANIE: Makaron durum gotujemy w lekko osolonej wodzie przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet z kurczaka z kminkiem 193

plastry i lekko rozbić. Z obu stron oprószyć solą - najlepiej taką z młynka ;) i z jednej strony dodatkowo posypać suszoną cebulką, a z drugiej przyprawą do kurczaka i mielonym kminkiem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kiedy będzie już podsmażone należy posmarować z obu stron surowym żółtkiem i obsmażyć ;)  Idealne jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. Smacznego

Lawendowe Niebo
Figi z mozzarellą i pomidorami w balsamicznym sosie 145

awokado . Dziś inna propozycja na lekką i smaczną przystawkę. Połączyłem świeże figi z pomidorem, mozzarellą i słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Jeśli lubicie świeże figi, a nie wiecie jak wykorzystać je w kuchni. Polecam Wam moją inspirację. Polubicie to połączenie. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI na danie: 1 świeża figa(...)balsamicznego PRZYGOTOWANIE sosu balsamicznego: Na patelni podgrzewamy cukier, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu. Dolewamy ocet balsamiczny i energicznie mieszamy, aż karmel się rozpuści. Chwilę redukujemy, aby sos zgęstniał. PRZYGOTOWANIE dania: Figi kroimy na 4 części i podsmażamy na oliwie z obu stron. Pomidora i mozzarellę kroimy na grube plastry. Na talerzu, który polewamy sosem balsamicznym układamy na przemian

kulinarnyJa
Kiełbaski faszerowane 291

da się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane.   Składniki: - 4 kiełbaski (u mnie wieprzowo drobiowe) - 1 duża cebula - 1 mała główka czosnku - 2 łyżeczki musztardy Dijon - olej - prażona cebulka   Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju, lekko posolić. Czosnek również drobno pokroić, dodać

mojewypiekiinietylko
Stefanka 344

przykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć. Polewa: Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić, aż czekolada stężeje. Następnie ciasto włożyć na minimum kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 32x22 cm. Może się wydawać, że ciasta nie da się rozciągnąć na tak dużą blachę

Gospodyni Miejska
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 264

KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. 2. CIASTO

Nerds Kitchen
Kiełbaski z kapustą i jabłkami 158

pokrojoną kapustę- lekko przesmażyć tyle by dobrze ją rozgrzać, posypać pieprzem, majerankiem, ewentualnie solą  Dołożyć kapustę do cebuli z jabłkami- wymieszać i chwilę razem smażyć Przesmażyć  pokrojoną kiełbasę w grube plastry Na talerzu układamy kapustę z jabłkami, a na wierzchu układamy kiełbaski Pomysł zaczerpnęłam z programu kulinarnego "Łatwe przepisy na wielki apetyt"  Danie jest szybkie

Proste Potrawy
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 260

KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie

Nerds Kitchen
Sałatka z wędzonym łososiem 309

lekki obiad lub też kolację. Jak ja lubię takie sałatki :) składniki: 4 garście porwanej sałaty 125 g wędzonego łososia w kawałku 4 pomidorki cherry 1 łyżeczka octu balsamicznego Jamar 4 łyżki oleju słonecznikowego sól z pieprzem Kamis Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, ja używam zawsze mieszanki różnych sałat ale można dać jedną np. masłową. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Na sałacie

Monia miesza i gotuje
Kapusta Pak choi z krewetkami 228

Całkiem smaczne i szybkie do zrobienia danie. Pak choi to  moja ulubiona azjatycka kapusta. Szczęśliwie pojawia się dosyć często w sprzedaży. Lubię ją smażyć, więc dzisiaj prosta propozycja  - Pak choi z krewetkami. Możemy użyć krewetek koktajlowych lub nieco większych, należy je pozbawić skorupek jeżeli takie mają, będzie nam wygodniej. Polecam! Inspiracją był(...)chili w proszku 1 czubata łyżeczka nasion sezamu sól do smaku (w razie potrzeby) przygotowanie rozgrzać  łyżeczkę oleju na patelni, dodać nasiona sezamu i smażyć aż zaczną  lekko pryskać, Dodać krewetki i część sosu sojowego, smażyć przez chwile z obu stron , wyjąć i trzymać w cieple. Na patelnie dodać 1 łyżkę oleju, dodać czosnek, cebulę i imbir

Stare Gary
Fusilli z amarantusem, mango i groszkiem cukrowym 191

Akcja "Mistrzowskie Smaki" z firmą Monini zmotywowała mnie do czegoś o wielowarstwowym smaku i aromacie. To oczywiście wymaga czasu i motywacji która w moim przypadku zaowocowała daniem które na długo zapamiętacie. Proponuję dziś żytni makaron fusilli z goździkowym amarantusem, soczystym mango i obłędnie chrupiącym cukrowym groszkiem z marchwią. Wszystko to doprawione szczyptą anyżu, imbiru czy cynamonu z miodowymi orzechami(...)sprawdza się do przesmażania w wysokich temperaturach szczególnie na patelni typu Wok. Wysoka temperatura przyspiesza cały proces a także pozwala zachować więcej wartości odżywczych produktu. Sam olej dodatkowo nadaje lekko orzechowy posmak, posiada niezbędne kwasy Omega 3 i 6 a co istotne nie podwyższa kaloryczności potrawy. Zapraszam Was do kuchni :) Czas przygotowania: ok, 40 minut Dla 2 osób Składniki: Olej

Kuchnia PROzdrowotna
Fondue serowe. 204

Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na fondue w którym głównym składnikiem jest ser pochodzący z danej okolicy. Fondue to świetne zagospodarowanie wieczoru z przyjaciółmi. No, bo czy może być coś przyjemniejszego jak jedzenie z jednego kociołka, jak za Piasta i popijanie wyśmienitym francuskim winem np. Celebro France [TUTAJ] Dobre fondue,  to bardzo dobrze dobrane(...)ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu białego 1 bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cm Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem  ,wlać wino i lekko podgrzać. Sery pokroić w kostkę i roztopić w winie na średnim ogniu ,stale mieszając. Jeżeli ser  nie tworzy jednolitej masy z winem , nie martwimy się, tylko dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną

Kulinarny karnet Christophera
Oliwa Band of Chefs 116

komponuje się z daniami z wieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami. Mi smakuje również ze świeżą bagietką.  Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki podsmażone na oliwie z odrobiną tymianku... Polecam. Jest aromatyczna, z lekko słodkimi owocowymi nutami

królestwo garów
w kruszonce jabłuszka... 131

kruszonkę 3/4 kruszonki dać do tortownicy 24 cm wyłożnej na dnie papierem do pieczenia i dłonią przyklepać do reszty kruszonki wsypać wiórki kokosowe i chwilę zamieszać do połączenia się z kruszonką na kruszonkę w blaszce nałożyć jabłka; 6 sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec

W Mojej Kuchni Lubię
Pełnoziarniste pancakes na serku homogenizowanym 127

homogenizowanego - u mnie waniliowy danio 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 50 ml mleka 1 łyżka otrębów 1 łyżka miodu / cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Jajko, serek i mleko mieszamy, dosypujemy mąkę, otręby, cukier, sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, 2. Placuszki smażymy na patelni (suchej lub lekko przetartej olejem). 3. Podajemy

Kuchnia domowa Ani
Sushi maki z ogórkiem i surimi 157

najpopularniejszych japońskich dań jest sushi, które dzielimy na wiele rodzajów. Dzisiaj przygotowałam maki, czyli sushi zawijane na tradycyjnej bambusowej macie.  Potrzebne nam (na 2-4 porcje): - 4 płaty nori - 250 g ryżu do sushi - 40 ml ryżowego winegret - jeden długi ogórek - opakowanie paluszków krabowych - 40 ml sosu sojowego - wasabi - kandyzowany imbir  Przygotowanie:  Do lekko osolonego wrzątku

W poszukiwaniu inspiracji
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 189

Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu. Pycha!   Składniki: 250 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 2 łyżeczki soli; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam; 2 szklanki mąki pszennej

Gospodyni Miejska
Chleb piwny - wyzwanie 156

zasypiemy cukrem oraz dodamy lekko ogrzane mleko (2-3 łyżki) jak drożdże zaczną już pracować dodajemy do tego piwo, dokładnie mieszamy dodajemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. - wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi - ja dałam jeszcze ciastu

Basia w kuchni
Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie 207

Był pstrąg , był łosoś , był tuńczyk , więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to

peanutbuttermonster
Brioszka dyniowa 178

górnym bokiem. Ciasto lekko rozpłaszczamy. Całe składanie powtarzamy raz jeszcze. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połowkę ciasta kroimy na 8 kawałków o takiej samej wielkości/wadze. Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie   każdej keksówki umieszczamy 8 kulek ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy da napuszenia

Mia Cucina Sofieta
Obiadki wyparowane:) 149

nosem na takie dania;) Oto dwie wersje obiadu, które ostatnio sobie sprawiłam. Obie bardzo dobre:) I. Brokuły z fasolką szparagową: Składniki: * fasolka * brokuły * pomidory suszone w oliwie + oliwa spod nich * starty ser żółty - polecam moje ostatnie odkrycie czyli Stary Olęder (z Biedronki) * kilka kaparów Warzywa ugotowałam na parze, posypałam pokrojonymi pomidorami, kaparami i serem, lekko skropiłam oliwą

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sałatka z kaszą kuskus 447

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja propozycja na sałatkę wykonaną z kaszy kuskus z dodatkiem pomidora, ogórka, cebuli, czerwonej i zielonej papryki. Doskonała

Marta Gotuje
Ryż ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym 160

użyć go do dania obiadowego. W pierwszej chwili pomyślałam o  curry z soczewicy , bo dawno bardzo go nie robiłam, ale ostatecznie zdecydowałam się na połączenie, dotąd mi nieznane, ryżu brązowego ze szpinakiem, niewielką ilością papryki i pomidora i mleczkiem kokosowym. Jak zwykle wyszło pyszne, choć - też jak zwykle - ja najbardziej się tym daniem zachwycałam;) Składniki(...)lubczyk, ząbek czosnku, papryka ostra łyżka oliwy W czasie kiedy gotował się ryż na łyżkę oliwy wrzuciłam pokrojony szpinak i paprykę (sł). Po chwili dodałam rozgnieciony ząbek czosnku (o), lekko posoliłam (sn), dorzuciłam pokrojonego pomidora (k), szczyptę lubczyku (g) i dusiłam przez chwilę.  A potem dodałam mleczko kokosowe (sł) i na końcu ryż i szczyptę papryki ostrej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pyszne ciasto owsiane z otrębami (na zdrowie!) 1588

szklanka rodzynków (dałam żurawinę)   dodatkowo dodałam (nie było w przepisie):  1 duża łyżka masła orzechowego ziarenka z 1 laski wanilii garść orzechów brazylijskich garść orzechów laskowych Przygotowanie Płatki owsiane, siemię lniane , otręby pszenne oraz opcjonalnie orzechy wsypać na dużą blachę i opiekać w temp. 180 o C   ok. 7-9 min., aż otręby lekko się przyrumienią. Przełożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com