boczek ( jeśli boimy się że boczek się przyklei do patelni można dodać troszkę tłuszczu ) Po chwili jak już z boczku wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę Po lekkim zezłoceniu dodajemy pokrojoną w kostkę cebule Jak wszystko nabierze ładnego złotego koloru to zawartość patelni - bez tłuszczu przekładamy do garnka z fasolką Do gorącego tłuszczu dodajemy mąkę ciągle(...)mieszamy aż się zrumieni Dodajemy ostrożnie chochelkę wywaru z garnka z fasolą Po wymieszaniu wlewamy do reszty fasolki Przyprawiamy solą , pieprzem , majerankiem , łyżką musztardy i czosnkiem . Smacznego :) To danie jak wiadomo nie jest dietetyczne , ale proponuje do gorącej fasolki na talerzu dodać łyżkę kwaśnej śmietany i kilka wiórek zimnego masła - totalna rozpusta ( ale jaka smaczna
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęBywa, że w upalne, letnie dni zupełnie nie mamy ochoty na jedzenie. Marzy nam się szklanka wody z cytryną i porcja lodów, ale przecież jeść trzeba
peanutbuttermonstermożna dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 4 łyżki masła orzechowego 2 batoniki Snickers (opcjonalnie) 200 g orzeszków ziemnych solonych 1,2 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko przestygła
Mania GotowaniaDzisiaj propozycja tradycyjnych gołąbków przygotowanych w innowacyjny sposób, a mianowicie na parze. Sam proces przygotowania nie różni się za dużo od tego co znamy, jednak zamiast
Kolizje SmakówWłosi dali światu jeden ze wspaniałych deserów- Semifreddo, czyli mrożony deser lodowy. Semifreddo to znaczy na pół zmrożony i powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu. Odkąd zrobiłam sama moje pierwsze semifreddo, czyli owocowy deser lodowy, to przyrzekłam sobie, że będę je robić regularnie. Tym razem przygotowałam z czarnych porzeczek. Semifreddo porzeczkowe nie jest za słodkie, jest lekkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszym ogrodzie nie brakuje cukinii, ja muszę to potem jakość przerobić na dania, cukinie rosną na działce jak zwariowane. Cukinia to bardzo modny składnik wielu dań. Do tego doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. Ja zawsze znajdę dla niej zastosowanie. Bardzo lubimy placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Tym razem postanowiłam zrobić(...)kotleciki z kurczaka i cukinii, kurczaka drobno się kroi, a cukinię ściera na tarce. Aby masa na kotleciki nie była zbyt wodnista, startą cukinię trzeba lekko posolić i zostawić aby nadmiar płynu z niej odciekł, następnie wystarczy cukinię lekko odcisnąć i dodać do kurczaka. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii , które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate. Jak ktoś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędałam jogurt naturalny i zrobiłam polewę..no i ja zwiększyłam proporcje bo piekłam w tortownicy 28 cm. Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao bez cukru 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml oleju 220ml maślanki [ jogurtu naturalnego] 3 jajka lekko
Moje domowe kucharzenieDało się go rozsmarować cieniutko i dzięki temu był bardziej chrupiący, dodałam też inne przyprawy, takie które odpowiadają bardziej naszym gustom i wyszło cuuudo... Chlebuś baaardzo godny polecenia ! Nie tylko zdrowy- na bazie kaszy jaglanej i mąk bezglutenowych to jeszcze smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past
Smaczne Zdrowedanie ze szparagów :) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka ziół prowanslaskich - pół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić
Zgrabne GotowaniePolecam Wam przepis na chlebki z Brindisi - z anchois, oliwkami i botwiną, którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia jednego z najstarszych chlebów Pity są rodzajem płaskiego, lekko wyrośniętego pszennego chleba w kształcie okrągłym lub owalnym. Takie płaskie chlebowe placki (po angielsku flatbread) są najstarszym przygotowywanym przez człowieka rodzajem chleba , nie wymagającym specjalnych narzędzi czy pieców. Z łatwością(...)składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami są tu sławne potrawy greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy (popularne w Turcji lahmacun, czyli okrągłe placki pokryte posiekanym mięsem i ziołami). Współczesnym pomysłem
Chilli Czosnek i OliwaGorąco. Zdecydowanie za gorąco. Żar leje się z nieba i, gdyby nie te lekkie powiewy wiatru, padlibyśmy w Kościanie jak kawki. Wracając z pociągu, z kursów językowych, na termometrze znajdującym się na największym w mieście rondzie zobaczyłam.. przerażającą liczbę. 42 stopnie! Co prawda, w słońcu, ale przy tej duchocie nawet w cieniu ma się ochotę rozpłynąć. Przy takim upale(...)inne do jedzenia. A ja tak lubię, nawet najzwyklejszy eintopf mnie zachwyca. No, to będzie kalafiorowa. Bardzo ekspresowa. Idealna dla tych o dwóch lewych rękach w kuchni. Jej nie da się zepsuć. Chyba, że przesolimy ;] EKSPRESOWA KALAFIOROWA. (własna, z tego co pod ręką) 1 średni kalafior 5 małych marchewek 2 pietruszki (korzeń) natka pietruszki 2 surowe ziemniaki
W kuchni Karmel-itkiTagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne
Moja smaczna kuchnialekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką, pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Gotowe ślimaczki podajemy na ciepło lub zimno. Ślimaczków celowo nie doprawiałam, gdyż podałam je z niezwykle aromatycznym czatni ostry zielony pomidor od Luks Pomada , który dodał smaku i pikanterii całemu daniu
słodki bratekdlatego dla zrównoważenia smaków proponujemy podać ją z ryżem. Podobnie jak we wspomnianym wcześniejszym przepisie, również i tutaj nie musimy użyć koniecznie polędwicy. Delikatność tego mięsa skraca czas przyrządzenia dania, ale jeśli ktoś lubi, niech ugotuje taką potrawkę z łopatki, biodrówki czy szynki – one również doskonale pasują do pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny(...)czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 2016-02-12 03:14:29 Oryginalna, lekko pikantna potrawka z polędwicy wieprzowej z dodatkiem kolorowych warzyw – pomidorów, papryki i zielonego groszku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g polędwicy wieprzowej 1 puszka krojonych pomidorów w soku
Kulinarna Pokusalekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około 7 minut (im cieńsze ciasteczka tym szybciej się upieką). Jeśli tak jak ja zdecydujecie się dać ciasteczka
Ciastkozercy