dlatego, że wzięłam za dużo nasion konopi (70 g), co spowodowało, że powstający napój kipiał z urządzenia. Lekcja na przyszłość - wziąć mniej surowca 😊 Mleko konopne ma bialutką barwę, pachnie lekko orzechowo, a w smaku czuć subtelną słodycz. Jest bardzo smaczne i może znaleźć wiele zastosowań w kuchni. Składniki: 40 g łuskanych nasion konopi (GoodFoods) Przygotowanie: Nasiona przełóż do sojowirówki(...)wodę do poziomu pomiędzy minimum i maximum. Nałóż pokrywę i podłącz sojowirówkę do prądu. Wciśnij przycisk mleko sojowe jeden raz, aby wybrać ziarno suche. Po ok. 30 minutach urządzenie da sygnał dźwiękowy informujący, że mleko jest gotowe. Wtedy należy odłączyć sojowirówkę od prądu. Gotowe mleka przecedź przez sitko i przechowuj w lodówce. Pozostałości po nasionach konopi
Zdrowie na języku :Ppołudniu :) Sezon fasolki szparagowej trwa, ale już nie długo. Dzisiaj proponujemy klasyczną fasolkę szparagową z czerwonymi kulami ryżowymi. Wspaniałe i proste danie, a przy tym niezwykle smaczne. Na pewno będzie Wam smakować. Kule ryżowo-warzywne z fasolką szparagową (4 osoby) Składniki: 1 torebka ryżu białego długoziarnistego ½ marchewki ½ małego buraka plaster selera korzeniowego kilka piórek szczypiorku(...)pieczarki mała cebula 1 jajko pieprz, ostra papryka 1/2kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa z oliwek olej ryżowy Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty, ok. 15 minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek. Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy
vegetaniesosem czosnkowym. Niezwykle prosty i smaczny pomysł na piersi z kurczaka. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Dania z kurczaka nr 3/2012 (34). Składniki: ok 50 dag filetów z kurczaka 1 szklanka mąki ok 1 szklanka wody 1 jajko, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu(...)jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. 2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto. 3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy
Kuchnia domowa AniSzybki,dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach,bo całe mięso spowite jest w bieli.Schabowi towarzyszy pyszny,aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników,a zadowoli podniebienie niejednego smakosza.Prosto i pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki: 4 spore plastry schabu 150 ml bulionu warzywnego sól,pieprz z młynka 150 ml gęstej śmietany(...)mnie Schmand) 2-3 łyżki chrzanu 1 listek laurowy 2 łyżki mąki mało ghee do smażenia Wykonanie: schab pokroić w 2-cm plastry.Pod folią lekko rozbić tłuczkiem.Posolić i oprószyć pieprzem.Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stron zrumienione mięso podlać bulionem warzywnym,dodać listek laurowy,ziarenka ziela angielskiego,przykryć pokrywką i dusić do miękkości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują. Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone pod serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad , ale też imprezowe danie na gorąco. Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : ** mąka pszenna – 1 szkl ** mleko – 2 szkl ** proszek do pieczenia -1 lyżeczka ** jajko – 2 szt ** sól – 1 szczypta ** zioła : pietruszka , szczypiorek cebula dymka(...)ziołami ogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki FARSZ: ** bryndza – 250 g ** oscypek – 150 g ** pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI : Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy w rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia . Dodajemy mleko roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk. Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie
Ostra na Słodkoszklanki białego cukru; 1 łyżeczka cynamonu; Skórka otarta z całej, średniej cytryny; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 jajo; 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18% (ja dałam 2). Dodatkowo: 1 białko jaja; 1 szklanka cukru pudru; Zielony barwnik spożywczy (u mnie w żelu); Perełki i serduszka cukrowe do ozdoby. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski(...)robota kuchennego) wsypać mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, skórkę z cytryny, jajo i 2 łyżki śmietany i wyrobić miękkie, lekko klejące się, ale zwarte ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany
Gospodyni Miejskawiem, że będę wracać do tego przepisu i pewnie modyfikować go :) Zupa tak bardzo kusiła zapachem, że nie chciałam tracić czasu na fantazyjne krojenie grzanek czy przystrajanie dania ;) Składniki: ok 1-1,5 kg cebuli 2-3 łyżki oleju ok 1-1,5 l bulionu drobiowego 1 -1,5 szklanki białego wytrawnego(...)suszony), karmel z łyżki cukru by wzbogacić smak i kolor. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy je na patelnię,rozgrzany olej. Cebula musi się zeszklić i lekko zezłocić. Nie możemy jednak dopuścić, aby się usmażyła. Tak przygotowaną cebulę przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy i wino w proporcjach
Codzienna kuchnia niecodziennakiszoną kapustą to mój nowatorski pomysł na danie jednogarnkowe z tego co lubię najbardziej: karkówki, kapusty kiszonej, papryki i czerwonej fasoli. Smaczne, pożywne, trochę odbiegające od standardów....danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polecam! A potrzebujemy: 1/2 kg karkówki 1 paprykę czerwoną 1 paprykę żółtą 400g kapusty kiszonej 1 cebulę 200g pieczarek puszkę czerwonej fasoli ziele angielskie liść(...)leczo przyprawę do karkówki puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia mięsa koperek sól ostrą paprykę Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h. Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy. Pieczarki kroimy
Walijskie PichcenieOdkąd pamiętam nie uznaję (K) słodkich dań jako danie główne, więc jeśli na obiad pojawiają się naleśniki, to na pewno w wersji wytrawnej. :-) Dziś więc przepis na zapiekane naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem", którego raczej w innej postaci niekoniecznie chciałybyśmy jeść. ;-) Przepis na 6-8 naleśników (zależy od wielkości Waszej patelni :-) Składniki na ciasto(...)szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej 3 szklanki wody lekko gazowanej 2 jajka szczypta soli (my używamy himalajskiej) 5 łyżek oliwy Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy do uzyskania jednolitego, w miarę rzadkiego ciasta. Smażymy naleśniki na patelni lekko wysmarowanej oliwą. Składniki na farsz: 2 papryki 2 małe cebulki 15 małych pieczarek 8 łyżek prażonego sezamu
kuchnia do kwadratubotwinka, wiele świeżych warzyw, kiedy przychodzi lato, pojawiają się wyczekiwane owoce, truskawki, czereśnie, jagody i pojawia się też bób! Bób, który mimo moich chęci, nigdy nie trafiał do żadnego dania, tylko był zjadany od razu, nawet parzący w palce, prosto z garnka, w którym się gotował. Czasem już było blisko, aby trafił do jakiejś sałatki, ale wiecie, jedno(...)buzi... i koniec końców wiele do obiadu nie zostawało :-). Tym razem podjadałam tylko odrobinę i w ten oto sposób mogę zaprezentować Wam całkiem fajną sałatkę. Bób, jeszcze lekko chrupiący, podpieczony boczek, jajka, odrobina sera i pomidorów. Bardzo smaczne i pasujące do siebie połączenia smaków. Polecam, póki bób jest na straganach, cieszmy się jego smakiem! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćWydaje mi się, że moment, w którym w mojej kuchni pojawił się garnek do gotowania na parze, był jednym z przełomowych w moim gotowaniu. Staram się wciąż poszerzać ilość dań, które robię na parze, zwiększając ich stopień trudności i skalę smakową. Czasem jednak zupełnie nie chce mi się robić obiadów wymagających wielkiego wysiłku. Prostota! Ot, co uwielbiam w kuchni(...)właśnie taki jest. Składniki: (dla 4 osób) pojedyncza pierś z kurczaka brokuł 4 średnie ziemniaki curry oregano przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Filet podzielić tak, by wyszły 4 kawałki. Lekko je rozbić, posypać oregano i przyprawą do kurczaka. 2. Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plasterki, wrzucić do miski. Plasterki ziemniaków posypać curry i oregano, wymieszać. 3. Brokuł podzielić na różyczki
Pasja Smakuostatniego odkrycia, czyli pomidorków daktylowych. Jeśli tylko znajdziecie je w sklepie, koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały się idealnie z lekko ziemistym smakiem szpinaku i kremową, słoną fetą. Nam bardzo smakowało :). Polecam! Składniki na 4 duże porcje (lub 6 mniejszych): 1 płat ciasta francuskiego ok. 300g (może być gotowe, ale zrobione(...)czosnek 0,3 zł pomidorki 2 zł ser typu feta 1,6 zł jajka 2,10 zł śmietana 1,69 zł przyprawy 0,1 zł Koszt całego dania: 13,39 zł Porcja
Obiad za dychęBułki nocne ja śpię a one rosną sobie w lodówce :) Jest to bardzo dobry sposób gdy lubimy cieplutkie pieczywo z rana a nie lubimy bardzo wcześnie
Basia w kuchniBardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym serem. Takie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Gdy cebula się lekko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKuchnię wietnamską charakteryzuje świeżość i wyrazistość smaków, bogactwo barw oraz zapachów. Ponadto jest zdrowa i lekka. Kuchnia wietnamska nie istnieje bez dużej ilości przypraw i warzyw. Najbardziej charakterystyczna dla tej kuchni jest obfitość wszelkiego rodzaju zup i wywarów, więc smakosze… i nie tylko – zupa wietnamska. Inspiracją była dla mnie Kuchnia magazyn dla smakoszy oraz SlodkoKwasny.com . Przepis przytaczam za Kuchnią(...)Składniki na wywar jarzynowy: - 2 kg włoszczyzny - 3 listki laurowe - 8 ziaren pieprzu - 4 ząbki czosnku - kawałek imbiru (dałam 2 łyżeczki świeżo startego) - sól - 1 pęczek natki - 2 cebule Dodatkowo: - 10 dag makaronu ryżowego - 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę zieloną) - garść liści szpinaku (pominęłam) - garść kiełków fasoli mung - po ½ pęczka kolendry, dymki i mięty (zamiast kolendry dałam natkę
mojewypiekiinietylkoPołożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko solą, płatkami chili, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15 minut, aż liście lekko się podpieką. Cebulkę i szczypior pokroić w krążki, cebulę w cienkie pół krążki. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować trzy cienkie placki. Ułożyć je na papierze do pieczenia(...)łyżkami jogurtu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie delikatnie posolić, posypać płatkami chili Na śmietanie rozłożyć podpieczoną botwinkę, szczypior i pokrojoną cebulę, posypać pokruszoną fetą. Można dać na wierzch łyżkę jogurtu. Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić
Stare Garywłaśnie on był inspiracją do stworzenia mojego dzisiejszego dania. Jest ciekawym urozmaiceniem śniadań czy też kolacji i doskonałą alternatywą dla jajecznicy , czy tez jajka sadzonego ;) Smažený sýr w każdym domu przyrządza się ” po swojemu ” , jednak jedno pozostaje niezmienne – smażymy go na patelni. Danie niesamowicie sycące , ale też niesamowicie kaloryczne. Od czasu jednak taki grzeszek(...)napewno nie zaszkodzi. Ja postanowiłam Smažený sýr przyrządzić w wersji obiadowej. Po zmieszaniu z makaronem conchigliette ( drobnymi muszelkami ) i karmelizowaną cebulką powstało super danie , które zachwyciło domowników! Z całą pewnością na stałe wkracza do naszego menu. SKŁADNIKI : ( 8 szt ) * twardy żółty ser – 150 g * makaron conchigliette – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * bułka tarta
Ostra na SłodkoBiała kiełbasa z pieczarkami to proste danie, nie tylko na obiad. Składniki: -kiełbasa biała surowa -ok. 0,5 kg pieczarek -2-3 cebule -pieprz, sól, przyprawa warzywna -olej Cebulę kroimy w półplasterki a pieczarki w plasterki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki a kiedy pojawi się sosik przyprawiamy solą, pieprzem(...)przyprawą warzywną. Smażymy do zredukowania sosu. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch, lekko wciskając układamy nasze kiełbaski. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i zdejmujemy pokrywę naczynia. Pieczemy kolejne 15 minut. Rumiane kiełbaski są gotowe
Maminek kulinarnyformie bigosu i w najprostszej formie: podana prosto z wody i polana zrumienioną bułeczką. Często podaje ją właśnie w takiej postaci jako dodatek do II dania, albo po prostu jako danie kolacyjne. tak przyrządzona kapusta jest syta, niskokaloryczna i oczywiście przepyszna!!! Składniki: 1 m łoda kapusta sól plaska łyżeczka cukru łyżka masła bułka tarta Wykonanie: Kapustę(...)ćwiartki i zalewamy wodą z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy do miękkości (bez przykrycia, aby nie zatraciła swojego pięknego koloru). Na suchej patelni podsmażamy 2 łyżki bułki tartej, kiedy lekko się zrumieni dodajemy czubatą łyżkę masła. Łyżką cedzakową wyjmujemy ugotowaną kapustę, polewamy zrumienioną bułką
Walijskie PichcenieLasange w wydaniu bez makaronu, który został zastąpiony ziemniakami. Do tego dania fantastyczne aromatyczne przyprawy od www.owocowyraj.eu Składniki na lasange na duże naczynie żaroodporne ok 45x25 cm : 1200 dag obranych ziemniaków puszka pomidorów w zalewie 2 średnie cebule 500 dag dobrego wędzonego boczku 500 dag startej mieszanki serów żółtych 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej(...)papryki w proszku 3/4 łyżeczki pieprzu bałkańskiego sól Obrane ziemniaki gotować przez 20 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić i pokroić na plastry. Cebulę, pomidory z zalewy i boczek pokroić, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Formę naczynia posmarować oliwą i układać warstwami. Ułożyć na spodzie pierwszą warstwę ziemniaków, posypać pieprzem i majerankiem. Następnie ułożyć połowę
Apetyczna babeczkaPrzyznać się proszę ! Kto uwielbiał to proste danie w przedszkolu ? I prosił dokładkę ? :-). Ten zestaw, tak prosty i smakowity, zawsze kojarzy mi się z początkiem latem... Makaron, ser, truskawki Składniki: 500 g truskawek 1 małe opakowanie śmietany 18% 4-5 łyżek cukru pudru 200 g białego półtłustego sera 1/2 opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Truskawki wrzucamy do blendera(...)razem z cukrem. Miskujemy 2-3 minuty. Makaron gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, zgodnie z przepisem producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym białym serem, polewamy śmietaną i na koniec musem truskawkowym
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 1 szklanka masła - roztopionego 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki amoniaku 1/2 łyżeczki sody mąki tyle ile da się wrobić by ciasto pozostało elastyczne Przygotowanie : Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę w której rozpuszczamy sodę i amoniak Dodajemy mąkę i roztopione masło, mąki tyle by uzyskać konsystencję podobną do tych na kluski(...)lżejszą, przechowujemy 30 min. w chłodzie Po tym czasie wałkujemy na około 0,5 cm i wyciskamy np. serduszka, gwiazdki itp. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem (lekko go dociskając ) Pieczemy w około 170 stopniach do zarumienienia. Z tej ilości składników wychodzi około 3 blach małych ciasteczek. Te upiekła mi Maria. Dziękuję
Proste Potrawy