lekkie dania - 4237 przepisów (strona:108/283)

Risotto z łososiem i szpinakiem 171

Jeśli oczekujecie ekspresowego w przygotowaniu dania, to risotto nie jest dla Was ;). Wymaga bowiem ciągłego mieszania i przynajmniej dwudziestu minut stania przy kuchence. Jednak zapewniam, że trud się opłaci. Risotto z łososiem i szpinakiem jest po prostu pyszne! Kremowe i mocno rybne, a do tego zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje(...)był cały czas gorący. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać i ryż i smażyć, cały czas mieszając do czasu aż stanie się lekko przezroczysty. Zajmie to ok. 2 minut. Dodać wino i mieszać aż do jego całkowitego odparowania. Wlać chochelkę gorącego bulionu i gotować na małym ogniu, mieszając aż do jego całkowitego wchłonięcia. Dodać

Obiad za dychę
Guacamole 206

idealnego faceta. I tak samo, jak z idealnym facetem, los w końcu zsyła nam idealne awokado. W moim przypadku była to odmiana Hass, o ciemnej i chropowatej skórce, lekko orzechowym i cudownie maślanym smaku. Wyobraźcie sobie ten rozkwit uczucia! Będziemy z sobą na zawsze! Nie będę się rozpisywała o właściwościach zdrowotnych awokado, ale powiem wam jedno – jest zdrowe(...)miłość to setki motyli, pomysłów i obietnic, że teraz będzie idealnie. No rejczel! Na początek coś prostego. Guacamole. Jak wiecie, nie ufam internetom, ufam kucharzom i ludziom mieszkającym w danym kraju. Więc skoro guacamole to Meksyk, to trzeba było pomęczyć kogoś, kto się zna. Padło na znajomego, który ożenił się z Meksykanką. Krótka rozmowa pozwoliła mi zrozumieć, dlaczego nie przepadałam

ladykitchen
Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem 289

Dziś coś dla miłośników szpinaku. Sos do spaghetti zrobiłam ze świeżego szpinaku. Myślę, że mrożony nie dałby takiego samego rezultatu. Polecam! Składniki: makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób) ok 300 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 150-160 g serka mascarpone 1 pojedyncza pierś z kurczaka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu cayenne Sposób(...)wykonania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i smażymy na niewielkiej ilości oleju. 2. Szpinak płuczemy. Cebulę drobno siekamy, lekko rumienimy na patelni, dodajemy szpinak i dusimy. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. 3. Do szpinaku dodajemy usmażone mięso i serek mascarpone. Chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy według smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne

Kuchnia domowa Ani
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 210

magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, sód). Wpływa korzystnie na naszą urodę i samopoczucie. Aby jedzenie było pyszne, składniki, które znajdują się w repertuarze dania muszą być najwyższe jakości i świeżości. Bo nawet najlepsze danie idzie skaszanić, jeśli składniki nie odznaczają się należytą jakością. PESTO Z LIŚCI SZAŁWII /własny;/ na słoiczek ok. 250 ml 2/3 szklanki listków(...)łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Listki płuczę, osuszam i wrzucam do kielicha blendera. Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły wydzielać intensywnie orzechowy zapach i lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii. Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju

W kuchni Karmel-itki
Wątróbka z jabłkiem i cebulką 138

dziwne, że dodaje taki przepis jednak tak przyrządzona wątróbka właśnie mi smakuje i to nawet bardzo. Jest delikatna, a dodatek cebuli i jabłka bardzo do niej pasuje nadając temu daniu ciekawy smak. Wątróbka z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI: 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 jabłko szklanka mleka sól pieprz olej do smażenia Wątróbkę myjemy i kroimy(...)godziny do lodówki.    Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z jabłkiem, doprawiając lekko solą i pieprzem.    Cebulę z jabłkiem ściągamy z patelni, a na nią dolewamy troszkę oleju i smażymy odcedzoną z mleka wątróbkę. Wątróbkę mieszamy aby była obsmażona z każdej strony, następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapusta z grzybami i pieczarkami 134

bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętach SKŁADNIKI 2 kg kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1/2 kg pieczarek 2 marchewki liść laurowy jedna cebula sól, pieprz do smak pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno WYKONANIE Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar(...)zostawiamy do kapusty. Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu.  Cebulę obieramy i  drobno kroimy. Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu. Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę

W kuchennym oknie Ewy
Sos curry do białej kiełbasy 180

dobre białe kiełbasy też się w tym przepisie sprawdzą. Sos z  bloga  Weroniki   jest bardzo smaczny, i myślę, że będzie też dobrym dodatkiem do innych dań. Polecam! składniki 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka brązowego cukru 2-3 łyżki przyprawy curry 400 g  - 1 puszka krojonych pomidorów 200 g ketchupu - dalam Heinza(...)chili) 1 łyżeczka soli 5 sztuk białych kiełbas - u mnie domowej roboty przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizować Dodać curry i przesmażyć razem Dodać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minut Następnie dodać

Stare Gary
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 495

Troszkę trzeba się napracować, ale ta kosteczka dodaje i smaku i elegancji :) I to jest podobno najpoprawniejsza forma tego dania. Ważny przy przygotowywaniu jest również tłuszcz do smażenia. Nie używamy do tego celu oleju, margaryny czy - nie daj Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło.  Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :) Składniki: średnia pierś(...)cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa i przede wszystkim cząstek mięsa na ścianach ;) Rozbitą pierś lekko solimy, przyprawiamy pieprzem, nakładamy kawałek zimnego masła i zwijamy roladkę. Zwijamy ją podobnie jak krokiety: brzegi lekko do środka, a potem rolujemy. Mniej więcej tak: na zdjęciu nie wgląda

Codzienna kuchnia niecodzienna
1544. Kaiser rolls 132

dokładnie wymieszać , zamknąć w szczelnym pojemniku i zostawić do fermentacji na 4-5 godzin. Ciasto:  cały zaczyn 150 g mąki chlebowej 5 g suszonych drożdży 2 łyżeczki soli (dałam niepełne) 110 ml wody 1 łyżeczka masła Mąkę , drożdże i sól wymieszać z wodą (najlepiej za pomocą miksera). Stopniowo dodawać zaczyn i mieszać przez 3 minuty. Dodać masło i mieszać(...)minut. Następnie podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę , zanurzać ją w w miseczce wypełnionej wodą , a następnie w miseczce z ziarnami sezamu lub maku . Układać na lekko natłuszczonej blasze. Na wierzchu każdej bułeczki naciąć krzyżyk i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C. Tuż przed włożeniem bułek wstawić na dno piekarnika blaszkę

Moje domowe kucharzenie
Risotto z kurkami 146

kroimy. 2. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła, podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dodajemy kurki. Dusimy przez kilka minut, aż kurki puszczą sok, i lekko odparują. 3. Do kurek dodajemy ryż - podsmażamy go przez kilka minut, aż ziarenka staną się w większości przeźroczyste. 4. Do ryżu wlewamy łyżkę bulionu, czekamy aż ryż w całości(...)bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. 5. Kiedy uznamy, że ryż jest idealny, a risotto kremowe, dodajemy pozostałe masło, doprawiamy i mieszamy. 6. Wyłączamy gaz i przykrywamy danie na 10 minut. Potem drobniutko siekamy pietruszkę i mieszamy ją z risotto

Pasja Smaku
Kurczak curry z ananasem 209

Dziś trochę egzotyki, proponuję kurczaka z curry,ananasem i kokosem. Danie jest urozmaiceniem codziennej kuchni,więc warto je przygotować. Składniki : 2 filety z kurczaka 100 g ananasa z puszki 2 szklanki soku z ananasa 1 szklanka słodkiej śmietanki 50 g wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki przyprawy curry Filety umyć, osuszyć następnie pokroić w kostkę około(...)podsmażyć na łyżce oliwy. Do kurczaka dodać curry i ananas, wymieszać. Wlać sok z ananasa oraz śmietankę. Gdy sos lekko odparuje wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z ryżem. Smacznego

Zabawa smakiem
Kurczak ( gotowany) z brzoskwiniami i pieprzem 285

Gotowany kurczak z zupy to dla mnie lekki problem . Ponieważ ostatnio ze względu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię(...)potrawki , panieruję i obsmażam, wkładam w różne sosy. Jednym z takich pomysłów jest nadanie całości dania koloru i smaku brzoskwiniowo- cytrynowo- pieprzowego. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 171

czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową(...)miękkości warzyw. Dodajemy napęczniałą kaszę bulgur i jeszcze kilka minut dusimy.  Na koniec posypujemy serem żółtym i mieszamy. Podajemy na gorąco jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Bulgur jest wartościową kaszą pszeniczną. Zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Zawiera ważny dla serca potas oraz fosfor - niezbędny do budowy

My Chcemy Jeść
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 212

łyżeczki suszonej cebuli, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wyrobienia ciasta. Do miski przesiałem 400 gram mąki pszennej (typ 450) i dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżki oliwy. W kubku przygotowałem rozczyn(...)lekko uprażyłem dwie łyżeczki kminu nasion kminu rzymskiego i jedną łyżeczkę nasion kminku. Następnie roztarłem je w moździerzu wraz z łyżeczką suszonego cząbru, szczyptą soli i odrobiną czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przyprawy również dodałem do mięsa. Całość dokładnie wymieszałem. Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie części. Każdą część przy użyciu rąk rozciągnąłem na lekko

Wyprawy kulinarne
Time for dessert! 182

Nie wiesz skąd, nie wiesz po co, nie wiesz dlaczego, ale przychodzi taki dzień, że dopada Cię ochota na coś słodkiego. Bez problemu mogłabyś pochłonąć tabliczkę

peanutbuttermonster