lekkie dania - 4237 przepisów (strona:100/283)

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i mozzarellą. 1916

Proponuję kolejną odsłonę dania z kurczaka. Jest to fajna potrawa, bo można ją wcześniej przyrządzić. Ja przygotowuję ją dziś na jutrzejszy obiad- jutro tylko do piekarnika przed podaniem i gotowe. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka, 0,5 kg. pieczarek, 2 małe cebule, 10 dag. sera żółtego, kuleczki młodej mozzarelli(150gr.), przyprawy:sól, pieprz, chili, papryka słodka, włoskie(...)zioła WYKONANIE: filet tniemy skośnie, lekko rozbijamy, posypać solą, pieprzem, chili, papryką słodką, włożyć do miski, przykryć folią aluminiową, odstawić do lodówki, cebulę obrać pokroić na drobną kostkę, zeszklić na łyżce masła klarowanego, dodać obrane pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażyć do odparowania wody, filety nakłuć usmażyć na łyżce klarowanego masła 3-5 min. z każdej strony(chodzi o to żeby

Kuchnia Beaty
Konfitura cebulowa z Porto 174

istnieniu. Przypomniałam sobie na  warsztatach  z Grzegorzem Łapanowskim, gdzie podobną cebulę robiliśmy. A później była wizyta w Lidzbarku Warmińskim i tam konfitura z cebuli z dodatkiem rodzynek, lekko ciepła, była dodatkiem do mięsa. I było pysznie. I własnie taką, z rodzynkami, próbowałam tutaj odtworzyć. Chyba się udało. Taka cebula jest znakomitym dodatkiem i do ciepłych mięs(...)kozim serem na bagietce to bajka! Polecam! składniki 800 g cebuli 1- 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1/2 szklanki czerwonego wina ( dałam Porto) 1/3 szklanki octu balsamicznego garść rodzynek ew brązowy cukier do smaku sól oliwa z oliwek przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, najlepiej przy pomocy specjalnej krajalnicy - mandoliny, lub tarczy w robocie

Stare Gary
Schab z warzywami i żurawiną 192

Dania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować. SKŁADNIKI 70 dag. schabu 2 marchewki 1/4 selera 1/2 pora przyprawa typu Staropolska 1 cebula 3 łyżki żurawiny ze słoika 2 łyżki oleju WYKONANIE Schab pokroić na cienkie kawałki, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie warzywa pokroić(...)kostkę. Cebulkę lekko poddusić. Schab obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do garnka podlać ok pół szklanki wody. Wsypać wszystkie warzywa. Nakryć i gotować na małym ogniu ok 40 min. Mieszać od czasu , do czasu. Sprawdzamy mięso jeśli jest twarde gotujemy  dłużej. Pod koniec dodać żurawinę SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE 222

BABECZKI CZEKOLADOWE Jedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam! SKŁADNIKI na 12 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki(...)cukru pudru 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej) 1/3 szklanki oleju  DO DEKORACJI: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 usztywniacz do kremówki 3 łyżki cukru pudru  pomarańczowy barwnik spożywczy WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżówki z rabarbarem 294

Sezon rabarbarowy już mamy , w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek ! Mięciutkie , puszyste , niesamowicie delikatne …i jak mama powiedziała : ” najlepsze drożdżówki

Ostra na Słodko
Ciasto karmelowe 181

kostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem   dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca(...)około 175-180 stopni. Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową. Polewa karmelowa: Do rondelka wrzucam 3-4 łyżki cukru , karmelizuję go do lekkiego zbrązowienia. Garnek odstawiam na chwilę z ognia, aby karmel lekko ostygł. Powinien być gorący, ale nie skwierczący. Wlewam około 2/3 szklanki mleka i stawiam na małym ogniu. Na dnie garnka utworzy się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanki z bułeczek z pieczarkami 126

Jest to danie, które często serwuję na kolację lub przekąskę dla znajomych. Szybkie , smaczne , chrupiące.  Nie zdążyłam zrobić po upieczeniu, dlatego zdjęcia pokazują etap przed włożeniem do piekarnika. SKŁADNIKI Bułki kajzerki ( na dużą blachę wystarczy 6) 1/2 kg. pieczarek jedna cebula ser tarty mozzarella do posypania sól , pieprz trochę masła WYKONANIE   Bułki przeciąć na połowę(...)wydrążyć miąższ. Poukładać na dużej blaszce, lekko posmarować masłem środek. Pieczarki obrać ze skórki pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać w kostkę obsmażyć, dodać pieczarki, podusić. Doprawić solą , pieprzem. Napełnić bułki farszem pieczarkowym, posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok 180 s C przez 10 min. Podawać z dowolnym sosem lub ketchupem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Omlet z łososiem 140

Omlet z łososiem i sosem tzatziki SKŁAD: 2 jajka L 50 g łososia wędzonego 50 g jogurtu przyprawa tzatzyki (użyłem z prymatu najlepsza jest) PRZYGOTOWANIE : Oddzielamy

Sylwetka Od Kuchni
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4218

kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać do niej mielone mięso, oregano, trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone(...)małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny. Przed dodaniem ogórków i papryki można lekko zaciągnąć skrobią Maizena lub ziemniaczaną. Składniki sosu czosnkowego (tzatziki): - 2 duże jogurty gęste, najlepiej bałkańskie lub greckie - 5 ogórków kiszonych - 6 ząbków czosnku - tabasco, - ketchup (trochę) dla uzyskania koloru - szczypta soli

Smaczne Zdrowe
Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą 157

trudna albo prosta, wszystko zależy od punktu widzenia i indywidualnego spojrzenia na potrawę .  Na  Durszlaku  pojawił się konkurs na fusion w kolorach, czyli dania przygotowane na bazie makaronu. Oto moja pierwsza propozycja. Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą Składniki: 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g 250 g ricotty(...)parmezan 1 opakowanie kokardek Omnomnom   oliwa z oliwek EV Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany drobniutko czosnek, lekko go przesmażamy ze szpinakiem. Warzywa odstawiamy z ognia, dodajemy do nich ricottę, przyprawy i dokładnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie wystygł.  W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie

Kulinarne przygody Gatity
Bruschetta z truskawkami i balsamico 134

bazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami . Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię, że w czerwcu najbardziej lubię truskawki, w różnych daniach, na słodko, czy wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem sera jest idealna w smaku. Polecam. 2 kromki chleba żytniego 1 łyżka oliwy 4 truskawki melisa kawałek sera pleśniowego(...)łyżka octu balsamicznego z Madery, 1 łyżka cukru trzcinowego Sos balsamico: podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje i zgęstnieje. Utworzy się słodki i gęsty sos balsamico. Pyszny do sałatek, czy do skropienia truskawek. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do rondelka z balsamico

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tiropsomo 173

drożdży instant) 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy 120 ml ciepłego mleka topione masło do smarowania bułeczek 270 g sera feta, rozgniecionego widelcem [ dałam mniej] lubczyk pomidory z chili i oregano pomidor płatek suszony do posmarowania:  1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posypania:  2 łyżki sezamu Mąkę połączyć z solą(...)drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko. Połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku

Moje domowe kucharzenie
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 211

zarówno eksponuje orzechowo-chlebowy smak ryżu, świeżość łososia, delikatność słodkiego groszku jak i aromatczny posmak Smakowitej Pajdy. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wspaniałym aromatem, doskonale współgrającym z całym daniem i niesamowicie chrupi ą cą cebulką.    Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem Składniki na 2 porcje: 250g czarnego ryżu (u mnie Venere Gallo). 2 dzwonki świeżego(...)słodkiego zielonego groszku( u mnie mrożony) 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Sól, pieprz, natka pietruszki, ew. warzywko Wykonanie: Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach. W tak zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki łososia: myjemy pod bierzacą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku, lekko soloimy i pieprzymy

Mia Cucina Sofieta
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 182

Tempura 天ぷら jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka.   Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) Marynata do mięsa: - olej sezamowy - sos sojowy - sok z cytryny - sól wędzona - pieprz syczuański Składniki na ciasto(...)wyczujemy to naciskając je nożykiem. Wydrążamy dziurkę i do szklanki wlewamy wodę kokosową, którą zużyjemy według uznania. Tym razem potrzebne będą wiórki. Kolejny etap, to rozłupanie orzecha. Można go lekko nadpiłować, a potem młotkiem i śrubokrętem dokończyć dzieła. Brzmi to może groźniej, niż wygląda. Kokos z wnętrza łupinki wyjmiemy bez problemu. Obieramy z brązowej skórki i ścieramy na drobnej tarce

mojewypiekiinietylko
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 168

warunki wegetariańskie. Oryginalny, starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z kapusty i jajek na twardo. Dużą zaletą tego dania jest to, że można faszerować go wszystkim, co w danym momencie mamy w lodówce, a i tak wyjdzie pyszny. Nasza propozycja jest oczywiście warzywna i w zamyśle biało - zielona. Tak więc składniki są właśnie(...)słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła razem z zielonym groszkiem. W tym czasie pieczarki kroimy w półplasterki, a kalarepę w słupki typu zapałka. Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 200 C. Kiedy piekarnik nagrzewa

vegetanie