Zimą stęsknione letnich smaków proponowałyśmy Wam sałatkę owocowa. Podawałyśmy ją w wydrążonym grejpfrucie, a stworzyłyśmy ją z dostępnych wówczas owoców. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować
Kolizje SmakówKorzystając z przepisu podstawowego na francuski omlet według przepisu Julii Child stworzyłyśmy delikatny omlet z szynką i serem. Smak takiego omleta jest wyśmienity. Sam rozpływa się
Kolizje Smakówlekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję ją, osuszam i dopiero obskubuję. Do garnka wlewamy 500 ml wody, wsypujemy cukier i gotujemy syrop, wrzucamy aronię, wlewamy sok z cytryny i gotujemy na dużym ogniu 30 minut. Następnie dodajemy obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka, ja dałam papierówki. Gotujemy jeszcze 30 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóre lekko miażdżymy (najlepiej w woreczku foliowym). Smażymy z obu stron na rumiano. Po odcedzeniu ziemniaków dodajemy masło i porządnie je rozgniatamy. Kapustę pekińską kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Kilka słów o suszonych ziemniakach firmy SyS Otrzymałam je w ramach testowania od firmy SyS. Stanowią wyśmienity dodatek do dań z mięsem
Emcia Pichcimusi się dać rozsmarować, nie może być sucha. Na samym końcu dodajemy sezam i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy naszą masę i równo rozsmarowujemy, najlepiej pomóc sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Masę wyrównać i ponacinać nożem na kawałki (ułatwi nam to późniejsze krojenie), ja dodatkowo każdy kawałek ponakłuwałam jeszcze widelcem, posypałam także lekko grubą solą himalajską
Smaczne ZdroweChyba nie ma teraz chętnych na stanie przy garach. Za oknem dzisiaj u mnie ponad 40 stopni było. Można się wykończyć, jedyne co polecam to dużo
Magiczne Życie MartyWczorajszy dzień dał chyba większości nam w kość. I przedwczorajszy. W ogóle cały początek tegorocznych wakacji cały czas zaskakuje nieprzewidywalną pogodą. Zachmurzone, toporne niebo, nieznośna gorączka, wręcz parnota. Wilgotne powietrze ważyło chyba z tonę! Przygniatało do ziemi i oblepiało całe ciało. Miałam wrażenie, że znajduję się pod wodą. Na domiar tego, padało. I to wielokrotnie. Albo lekko pokrapiało, albo przychodziła
W kuchni Karmel-itkisamych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne insze odmiany :) Tak upieczone ziemniaczki są mięciutkie w środku, na zewnątrz mają lekko chrupiącą, aromatyczną skórkę. Jeszcze nie poznałam osoby, której by nie zasmakowały. Już pomijam ich atuty : dużo zdrowsze od gotowych, czy nie, smażonych w głębokim oleju frytek, czy gotowanych z wody(...)koniec... są po prostu dużo smaczniejsze :) Pieczone ziemniaki podaję zazwyczaj do pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu ( Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze ) z dodatkiem ulubionej surówki. Jako samodzielne danie smakują wybornie popijane kefirem lub maślanką. A i podawane z ulubionym sosem czosnkowym, czy keczupem są pyszniaste :) Polecam Składniki -1 kg ziemniaków - 2 łyżki oleju - sól, domowa wegeta , papryka czerwona
Kuchnia z widokiem na ogródbiszkoptami (których mi nie starczyło, więc sięgnęłam po waflowe rurki) i obwiązana błękitną kokardą pojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort. Owocowy ogródek Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/4 łyżeczki soli(...)Brzegi obłożyć biszkoptami, żeby wyglądały jak płotek. Na wierzch zetrzeć czekoladę, udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce do momentu podania. Smacznego! W Danii letnie wakacje trwają zaledwie sześć tygodni. Trzeba się więc nimi cieszyć i korzystać, jak tylko się da. My trzy tygodnie spędzimy w Polsce, później wrócimy do domu, i nie wiem jeszcze, co dokładnie będziemy robić. A jak wyglądają
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 1 ząbek czosnku (startego) 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań) 1 łyżeczka soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z cytryny świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę(...)podzielić na 8 równych części. Każdą uformować w kulę i rozwałkować. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia desce, przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte pity posmarować lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 260 stopni, wraz z blachą do pieczenia. Na gorącą blachę zsunąć chlebki wraz z papierem do pieczenia. Piec przez 8-10 minut. Upieczone pity powinny być mocno
Obiad za dychęgram masła, 500 ml białego wytrawnego wina, oliwy, świeżego oregano, 2 limonek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, bagietki. Cała trudność i żmudne przygotowanie tego dania sprowadza się do przygotowania muli - dalej danie robi się już prawie samo. Mule należy dokładnie umyć i pozbyć się resztek wodorostów - każdą muszlę należy dokładnie obejrzeć i oderwać wystające "wąsy". Następnym krokiem(...)płynu na patelni. W międzyczasie 150 gram masła roztarłem z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku, niewielką ilością soli i pieprzu przygotowując masło czosnkowe, którym posmarowałem pokroją w kromki bagietkę. Po lekkim zgęstnieniu sosu dodałem do niego posegregowane wcześniej mule, zwiększając jednocześnie ogień pod potrawą. Całość gotowałem około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania dodałem
Wyprawy kulinarneMożna planować to danie specjalnie -można wykorzystać pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz(...)czasie zrobić sos. Rozpuścić w garnuszku masło. Zasypać mąką . Dodać chrzan. Wymieszać. Rozprowadzić wodą. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku. Wyjęte ,, cukiereczki" po wyjęciu zostawić na parę minut by lekko przestygły bo inaczej będą się kruszyć przy krojeniu. Odwinąć z folii i pokroić w ukośne plastry. Podawać oblane sosem , posypane pokrojoną drugą marchewką i listkami zieleniny. * Pierwsza rada - marchewkę która dajemy
Buniabaje w kuchniPożarski. Potrawa kuchni rosyjskiej i powstała na początku XIX wieku . Według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego miał się zatrzymać Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba. Składniki: - ok. 750g piersi drobiowych - 2 jajka - 2 łyżki rozpuszczonego masła - 2 małe czerstwe(...)matą lub papierem do pieczenia, rozkładamy warstwę pokrojonego chleba i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200° C, co jakiś czas mieszamy. Grzanki mają być tylko lekko podrumienione. Gotowe przekładamy do miseczki (w razie potrzeby łamiemy na mniejsze kawałki). Bułkę moczymy w mleku.Umyte i osuszone mięso bardzo drobno siekamy ostrym nożem lub mielimy w maszynce z dodatkiem
mojewypiekiinietylkopołączenie słodkiej gruszki z wytrawnym wyrafinowanym smakiem sera gorgonzola, a wszystko ubrane w formę tarty. Ostatnio w ogóle mam straszną ochotę przygotowywać tarty ze wszystkim, z czym tylko się da - zarówno wytrawne, jak i słodkie, więc dzisiaj poszedłem na kompromis - wytrawna tarta ze słodką nutą gruszek. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), 150 gram(...)piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (z podgrzewaniem góra i dół). Gruszki obrałem ze skóry, wykroiłem z nich gniazda nasienne i pokroiłem na cienki (około 3 mm) plasterki. Na lekko wystudzone ciasto ułożyłem dwie warstwy plasterków gruszki, a następnie ułożyłem na nich równomiernie kawałki sera gorgonzola. 3 jajka dokładnie wymieszałem ze 200 ml kwaśnej śmietany 12%, czarnym świeżo mielonym pieprzem
Wyprawy kulinarneDobry, lekki, leczniczy. WZJG to paskudna choroba, nie wiem do czego ją przyrównać. Potrafi wywrócić całą kuchnie do góry nogami. Do dzieła zatem pasztet jest rewelacyjny, będzie Wam trudno opanować się i ukroić go zupełnie schłodzonego! Pasztet podałam w towarzystwie grillowanej cukinii i bułeczki pszennej. Idealne śniadanie lub kolacja. Osoby z WZJG śmiało mogą włączyć takie danie do swojego
Z Kuchni Do Kuchni