lekkie dania - 4237 przepisów (strona:89/283)

Fondue serowe. 247

Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na fondue w którym głównym składnikiem jest ser pochodzący z danej okolicy. Fondue to świetne zagospodarowanie wieczoru z przyjaciółmi. No, bo czy może być coś przyjemniejszego jak jedzenie z jednego kociołka, jak za Piasta i popijanie wyśmienitym francuskim winem np. Celebro France [TUTAJ] Dobre fondue,  to bardzo dobrze dobrane(...)ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu białego 1 bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cm Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem  ,wlać wino i lekko podgrzać. Sery pokroić w kostkę i roztopić w winie na średnim ogniu ,stale mieszając. Jeżeli ser  nie tworzy jednolitej masy z winem , nie martwimy się, tylko dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną

Kulinarny karnet Christophera
Oliwa Band of Chefs 154

komponuje się z daniami z wieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami. Mi smakuje również ze świeżą bagietką.  Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki podsmażone na oliwie z odrobiną tymianku... Polecam. Jest aromatyczna, z lekko słodkimi owocowymi nutami

królestwo garów
w kruszonce jabłuszka... 178

kruszonkę 3/4 kruszonki dać do tortownicy 24 cm wyłożnej na dnie papierem do pieczenia i dłonią przyklepać do reszty kruszonki wsypać wiórki kokosowe i chwilę zamieszać do połączenia się z kruszonką na kruszonkę w blaszce nałożyć jabłka; 6 sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec

W Mojej Kuchni Lubię
Pełnoziarniste pancakes na serku homogenizowanym 184

homogenizowanego - u mnie waniliowy danio 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 50 ml mleka 1 łyżka otrębów 1 łyżka miodu / cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Jajko, serek i mleko mieszamy, dosypujemy mąkę, otręby, cukier, sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, 2. Placuszki smażymy na patelni (suchej lub lekko przetartej olejem). 3. Podajemy

Kuchnia domowa Ani
Sushi maki z ogórkiem i surimi 198

najpopularniejszych japońskich dań jest sushi, które dzielimy na wiele rodzajów. Dzisiaj przygotowałam maki, czyli sushi zawijane na tradycyjnej bambusowej macie.  Potrzebne nam (na 2-4 porcje): - 4 płaty nori - 250 g ryżu do sushi - 40 ml ryżowego winegret - jeden długi ogórek - opakowanie paluszków krabowych - 40 ml sosu sojowego - wasabi - kandyzowany imbir  Przygotowanie:  Do lekko osolonego wrzątku

W poszukiwaniu inspiracji
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 235

Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu. Pycha!   Składniki: 250 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 2 łyżeczki soli; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam; 2 szklanki mąki pszennej

Gospodyni Miejska
Chleb piwny - wyzwanie 208

zasypiemy cukrem oraz dodamy lekko ogrzane mleko (2-3 łyżki) jak drożdże zaczną już pracować dodajemy do tego piwo, dokładnie mieszamy dodajemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. - wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi - ja dałam jeszcze ciastu

Basia w kuchni
Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie 250

Był pstrąg , był łosoś , był tuńczyk , więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to

peanutbuttermonster
Brioszka dyniowa 218

górnym bokiem. Ciasto lekko rozpłaszczamy. Całe składanie powtarzamy raz jeszcze. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połowkę ciasta kroimy na 8 kawałków o takiej samej wielkości/wadze. Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie   każdej keksówki umieszczamy 8 kulek ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy da napuszenia

Mia Cucina Sofieta
Obiadki wyparowane:) 199

nosem na takie dania;) Oto dwie wersje obiadu, które ostatnio sobie sprawiłam. Obie bardzo dobre:) I. Brokuły z fasolką szparagową: Składniki: * fasolka * brokuły * pomidory suszone w oliwie + oliwa spod nich * starty ser żółty - polecam moje ostatnie odkrycie czyli Stary Olęder (z Biedronki) * kilka kaparów Warzywa ugotowałam na parze, posypałam pokrojonymi pomidorami, kaparami i serem, lekko skropiłam oliwą

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sałatka z kaszą kuskus 499

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja propozycja na sałatkę wykonaną z kaszy kuskus z dodatkiem pomidora, ogórka, cebuli, czerwonej i zielonej papryki. Doskonała

Marta Gotuje
Ryż ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym 215

użyć go do dania obiadowego. W pierwszej chwili pomyślałam o  curry z soczewicy , bo dawno bardzo go nie robiłam, ale ostatecznie zdecydowałam się na połączenie, dotąd mi nieznane, ryżu brązowego ze szpinakiem, niewielką ilością papryki i pomidora i mleczkiem kokosowym. Jak zwykle wyszło pyszne, choć - też jak zwykle - ja najbardziej się tym daniem zachwycałam;) Składniki(...)lubczyk, ząbek czosnku, papryka ostra łyżka oliwy W czasie kiedy gotował się ryż na łyżkę oliwy wrzuciłam pokrojony szpinak i paprykę (sł). Po chwili dodałam rozgnieciony ząbek czosnku (o), lekko posoliłam (sn), dorzuciłam pokrojonego pomidora (k), szczyptę lubczyku (g) i dusiłam przez chwilę.  A potem dodałam mleczko kokosowe (sł) i na końcu ryż i szczyptę papryki ostrej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pyszne ciasto owsiane z otrębami (na zdrowie!) 1639

szklanka rodzynków (dałam żurawinę)   dodatkowo dodałam (nie było w przepisie):  1 duża łyżka masła orzechowego ziarenka z 1 laski wanilii garść orzechów brazylijskich garść orzechów laskowych Przygotowanie Płatki owsiane, siemię lniane , otręby pszenne oraz opcjonalnie orzechy wsypać na dużą blachę i opiekać w temp. 180 o C   ok. 7-9 min., aż otręby lekko się przyrumienią. Przełożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Przydaś, czy Gadżet? 246

Firma Tupperware dała  się mi poznać jako firma oferująca wysoką jakość, którą wysoko wycenia. Kurcze, ale lubię ich produkty. Za co? Za jakość, wykonanie, ciekawy design. W sumie produkty Tupperware są zaprojektowane w taki sposób, że wystarczy na nie spojrzeć, by skojarzyć je z tą firmą. Oczywiście pod warunkiem, że choć raz miało się do czynienia chociaż z jednym(...)Pojemnik MIX MAX . W pierwszej kolejności na szybko zrobiłam w nim kawę z mlekiem. Lekko się rozczarowałam, bo spodziewałam się sztywnej piany. Cóż, Blondynka :) Przecież ten pojemnik, nie ma sitka jak typowy shaker. Ale kawa pięknie wymieszała się z mlekiem. Na drugi dzień podniosłam poprzeczkę o wiele wyżej. Ciasto na naleśniki, ale gryczane, ciasto na wodzie, a nie na mleku

Blondynka Gotuje
PAELLA MARINARA. 214

przegotować. Dodajemy je dopiero pod koniec gotowania, przykrywamy folią aluminiową, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy, by owoce same doszły pod wpływem temperatury.  fot.: Karmel-itka. PAELLA MARINARA. / danie hiszpańskie; / ok. 400g mieszanki owoców morza (np. blanszowanych i mrożonych) 10 małży w muszlach 10 krewetek w pancerzach z głową 10 dużych obranych krewetek Black Tiger po 1/2 zielonej(...)minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wlewam wino, zagotowuję. Redukuję sos o połowę na większym ogniu przez ok. 3 minuty. Na patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję bulion, ale porcjami. Mieszam. Znów nieco bulionu, mieszam, zagotowuję, aż do zużycia większości. Zmniejszam ogień i gotuję bez pokrywki jakieś 8 minut. Nie mieszam - składniki powinny

W kuchni Karmel-itki