tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające sie w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli. Składniki: około 80 dkg schabu 1 cebula olej, mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz 1 szklanka wody Wykonanie: mięso oczyścić z błon i powięzi, pokroić w 2-3 cm plastry. Rozbić lekko pod folia spożywczą. Mięso posolić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swoim ulubionym daniu z dzieciństwa: pieczeni wołowej na dziko, którą przygotowywała jego mama. Na szczęście kochając dobre jedzenie, często przesiadywał w kuchni, więc pamiętał jak mama robiła tę pieczeń :) Postanowiłam zatem spróbować ją przygotować. Dla dziadka Adama :) Składniki: mniej więcej kilogramowy kawałek wołowiny na pieczeń , słonina lub boczek (ja użyłam podwędzonego lekko i parzonego
Codzienna kuchnia niecodziennamiksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pesto mieszamy z makaronem, dodajemy groszek cukrowy, krążki rolady, rukolę, posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i doprawiamy pieprzem. Smacznego Rada: w przepisie podana jest porcja na 3 duże rolady. Można je schować do lodówki i przed podaniem podgrzać lub dodać do zimnych dań. Można również zmniejszyć porcje
Moniki Smakołykizłocistego koloru. Dla sprawdzenia można dać kroplę masy na talerzyk, nie powinna się rozpływać. Od razu przekładać wafle. Trzeba to zrobić szybko i dokładnie rozprowadzać, gdyż z takiej ilości wychodzi tej masy tak "na styk". Można oczywiście zrobić masę z większej porcji ale wtedy wafelki będą bardzo, bardzo słodkie i bardziej klejące. Przełożone wafle lekko obciążyć i pozostawić aby się
Praktyczna plPrzedstawiam tutaj własną wersję - lekko zmodyfikowaną poprzez wzbogacenie o nutę pomarańczy, ale również smaczną i bardzo, bardzo słodką. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki pszennej (typ 450), 2 opakowań (po 16 gram) cukru wanilinowego, 200 gram masła śmietankowego, 1 jajka, 500 gram masy krówkowej (kajmaku), 200 gram czekolady mlecznej, 1 pomarańczy. Przygotowanie dania rozpocząłem od upieczenia ciasta
Wyprawy kulinarnestwierdzić, że papier ten pomoże Ci piec i gotować zdrowiej i smaczniej. Papier SAGA utrzymuje zapach potraw, nie zmieniając ich smaku. Możesz nawet podawać dania zawinięte w papier SAGA , dzięki czemu aromatyczne niuanse Twoich potraw będą mogły być w pełni docenione przy stole. Papier SAGA chroni naczynia i blachy(...)pieczenia przed zabrudzeniem i codziennym zużyciem. Papier nie przepuszcza tłuszczu, a potrawy i wypieki nie przywierają do niego. Zamiast zmywania, wykorzystane naczynia wystarczy lekko opłukać. Papier SAGA pomaga w zachowaniu czystości podczas przygotowywania potraw, utrzymuje piece, blachy kuchenne oraz inne powierzchnie w czystości. Papier SAGA podlega biodegradacji i nadaje
kolorowotorcikowoKrem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g) 20 dkg cukru
Ala piecze i gotujedeser na kefirze to właściwie lekka owocowa, orzeźwiająca pianka z poziomkami, które można zastąpić truskawkami. Dietetyczny deser na kefirze z poziomkami, polecam. Przepis na 2 porcje. 300 ml kefiru 3 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny poziomki Kefir z cukrem pudrem ubijamy trzepaczką. Jak ktoś woli słodszy deser naturalnie może dać więcej cukru. Żelatynę zalewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaczęłam też przenosić całe dania zaczerpnięte nie tylko z kuchni francuskiej, ale też z angielskiej. I w ten oto sposób wśród świątecznych słodkości znalazł się któregoś dnia pudding. Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu
Przysmaki Karolkiaury, potrawa jest dość lekka, ale za to sycąca i smaczna. Zamrożony, równie dobrze smakuje. W końcu mrożenie to dla mnie najlepszy sposób konserwacji, przechowywania jedzenia. Nie tracimy na wartościach odżywczych, ewentualnie nieco na smaku i konsystencji (dot. głównie truskawek i malin). A jaką radość sprawia przyrządzenie i rozkoszowanie się wiosennym bądź letnim daniem! BÓB Z CZOSNKIEM I SUSZONYMI
W kuchni Karmel-itkilekkiego zezłocenia (20-30 min) Góra Blachę z ciastem wykładamy z pieca. Smarujemy ajwarem lub sosem pomidorowym. Posypujemy serem i kładziemy salami i oliwkami. Dodajemy przypraw. Pieczemy ok 15 min do rozpuszczenia sera i podpieczenia salami. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pizza-spodzie-kalafiorowym-low-carb/ BosowKuchni Artykuł Pizza na spodzie kalafiorowym (low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy
Mieszam w GarnkuZ okazji zbliżającego się Dnia Dziecka chciałybyśmy zaproponować ciasto „Dirt cake” w nowej odsłonie. Pomysł został zaczerpnięty ztego przepisu jednak wprowadziłyśmy kilka drobnych modyfikacji. Deser jest
Kolizje SmakówA o to i nasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni
Przepisy Aleksandrydany temat. Postawiłyśmy, więc na pączki pieczone, ale... teraz ponieważ nie mogłyśmy się zdecydować, czy uderzyć w stronę tradycji (mocno nadzianej), czy w stronę serowych oponek - zaczęłyśmy kombinować. I tak oto powstały, inspirowane chińską tradycją Pączki Ryżowe! :) W Chinach są one czołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa(...)bardzo udana, za nami! :) Właśnie delektujemy się smakiem ostatnich kuleczek, mocno dzianych i cieszymy się, że możemy się z Wami podzielić tym przepisem, bo bez wątpienia nie możemy mu dać umrzeć śmiercią naturalną. Niech leci w Waszych kuchni i się i u Was rozgości. Mamy nadzieję, że chcecie więcej! Bo jeśli tak: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku
Wypisz Wymalujwieku, zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu. Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają(...)niej Sigara Böreği , które były świetne), ale niestety z tym przepisem miałam trochę problemów. Przygotowałam ciasto zgodnie z wytycznymi w przepisie i niestety okazało się zbyt rzadkie, aby dało się z niego uformować okrągłe pączki. Dlatego też dodałam do ciasta więcej mąki (w sumie ok. 10 łyżek), aż uzyskałam pożądaną konsystencję. Uformowanie idealnych "kobiecych pępków" nie jest proste
Chilli Czosnek i OliwaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Empanadas są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw są duże i bardzo sycące. Można podać je na ciepło jako przekąskę lub na obiad z dodatkiem surówki i sosu: np. czosnkowego. Ciasto na bazie serka(...)kremowego jest bardzo delikatne i kruche, farsz zaś lekko pikantny dzięki dodaniu pieprzu Cayenne. Takie pierogi smakują wyśmienicie. Zawsze przygotowuję je z podwójnej porcji ponieważ mój mąż je uwielbia. Można je również mrozić. Post Pierogi empanadas pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepożywny obiad. Danie zachęca zapachem, kolorami i smakiem. Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem SKŁADNIKI: 15 dag makaronu spaghetti durum 25 dag filetu z kurczaka 1 mała cukinia 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego sól ziołowa do smaku pieprz kolorowy do smaku sól PRZYGOTOWANIE: Makaron durum gotujemy w lekko osolonej wodzie przez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplastry i lekko rozbić. Z obu stron oprószyć solą - najlepiej taką z młynka ;) i z jednej strony dodatkowo posypać suszoną cebulką, a z drugiej przyprawą do kurczaka i mielonym kminkiem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kiedy będzie już podsmażone należy posmarować z obu stron surowym żółtkiem i obsmażyć ;) Idealne jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. Smacznego
Lawendowe Nieboawokado . Dziś inna propozycja na lekką i smaczną przystawkę. Połączyłem świeże figi z pomidorem, mozzarellą i słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Jeśli lubicie świeże figi, a nie wiecie jak wykorzystać je w kuchni. Polecam Wam moją inspirację. Polubicie to połączenie. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI na danie: 1 świeża figa(...)balsamicznego PRZYGOTOWANIE sosu balsamicznego: Na patelni podgrzewamy cukier, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu. Dolewamy ocet balsamiczny i energicznie mieszamy, aż karmel się rozpuści. Chwilę redukujemy, aby sos zgęstniał. PRZYGOTOWANIE dania: Figi kroimy na 4 części i podsmażamy na oliwie z obu stron. Pomidora i mozzarellę kroimy na grube plastry. Na talerzu, który polewamy sosem balsamicznym układamy na przemian
kulinarnyJada się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane. Składniki: - 4 kiełbaski (u mnie wieprzowo drobiowe) - 1 duża cebula - 1 mała główka czosnku - 2 łyżeczki musztardy Dijon - olej - prażona cebulka Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju, lekko posolić. Czosnek również drobno pokroić, dodać
mojewypiekiinietylkoprzykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć. Polewa: Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić, aż czekolada stężeje. Następnie ciasto włożyć na minimum kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 32x22 cm. Może się wydawać, że ciasta nie da się rozciągnąć na tak dużą blachę
Gospodyni MiejskaKALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. 2. CIASTO
Nerds Kitchenpokrojoną kapustę- lekko przesmażyć tyle by dobrze ją rozgrzać, posypać pieprzem, majerankiem, ewentualnie solą Dołożyć kapustę do cebuli z jabłkami- wymieszać i chwilę razem smażyć Przesmażyć pokrojoną kiełbasę w grube plastry Na talerzu układamy kapustę z jabłkami, a na wierzchu układamy kiełbaski Pomysł zaczerpnęłam z programu kulinarnego "Łatwe przepisy na wielki apetyt" Danie jest szybkie
Proste PotrawyKALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie
Nerds Kitchen