mięsa drobiowego. Danie proste do zrobienia, a bardzo efektowne i sycące. Składniki na 2 roladki: 10 zielonych szparagów 2 sznycle z kurczaka lub indyka rozmaryn suszony oliwa z oliwek pieprz, sól 5 łyżek śmietany 30 % 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Mięso lekko rozbić, skropić oliwą
wyzwania kuchennepopsuć smak, ja dałam olej ryżowy) Dodatkowo 2 galaretki morelowe truskawki Przygotowanie Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta
coolinarnastrefa.blogspot.comminut, aż nabierze lekko brązowego koloru. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion, gotujemy pokrojone warzywa w 1,5 litra wody. Ugotowane warzywa wyjmujemy, a wywar wlewamy do naszej skartelizowanej cebuli. Gotujemy przez 10 minut doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na wierzchu dwa kawałki bagietki, a całość posypujemy startym serem. Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku
cookplSkładniki: 10 dużych pieczarek 1 mała cebulka 4 plasterki szynki 4 plasterki żółtego sera 1 jajko siekana natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżka bułki tartej olej
Kuchnia domowa AniZ dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są
Kraina Miodem PłynącaPatatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa. Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do
Kulinarne przygody GatityZa oknem zimno, wiatr hula... Jesień oddycha pełną piersią. Już tęskno za latem, ale niedługo jesień będzie piękna i złota, nie? Ostatnio staramy się robić
Symfonia SmakówPrzepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej" . Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i
Gorący kąsekSkładniki : ciasto francuskie 4 "kostki " szpinaku mrożonego lub świeży ( choć 2 garści) 5 ząbków czosnku 7-10 dag żółtego sera 2 łyżki
Proste PotrawyKotlety z piersi kurczaka..bardzo smaczne... 2 piersi z kurczaka 2 jajka 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl.bułki tartej 1/2 szkl. mleka
Moje domowe kucharzenieprzepadłam. Odtąd jesienią w mojej kuchni dynia być musi, i koniec. Pod różnymi postaciami - w tym roku mam całą listę rzeczy, które chcę z nią przygotować. Zobaczymy, ile dam radę... Zaczynam od zupy - bo właśnie zupa z dyni stała się tematem kolejnego wspólnego gotowania. Uwielbiam dyniowe kremy - gęste, sycące, rozgrzewające... Pycha! Na początku planowałam inną, ale gdy tylko zobaczyłam(...)właśnie to jako pierwsze wyląduje na moim stole. I miałam rację... Zupa nie jest bardzo gęsta, ale obłędnie smaczna. Mleko kokosowe nadaje jej wyjątkowego smaku, gruszka byłaby tylko lekko wyczuwalna w tle, gdyby nie połówka owocu pływająca na środku talerza. Do tego rozgrzewający imbir i słoneczna dynia - idealny jesienny obiad. Koniecznie musicie spróbować! Razem ze mną za dynię zabrały się
Pożeraczka, czyli raz adobrzezacznie się lekko brązowić i pachnieć orzechami wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy kurki i na dużym ogniu szybko smażymy. Dodajemy orzechy, mieszamy i zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dużo świeżego oregano. Suszone się nie nadaje. Mieszamy aż śmietanka nam zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron i ¼ kubeczka wody z gotowania makaronu. Mieszamy i doprawiamy gałką. Danie robi się szybko
ladykitchenZaletą tego śniadaniowego dania jest to, że możecie je przygotować wieczorem a rano wystarczy wstawić do piekarnika i upiec. Pyszne, pożywne danie, doskonałe na poranny start, szczególnie gdy tradycyjna kaszka manna troszkę już się Wam znudziła. Do przygotowania dwóch porcji: 1/2 szklanki kaszki manny 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2 łyżki(...)cukru Mleko zagotować razem z dżemem i cukrem, dodać kaszkę, mieszając gotować ok 2-3 minut. Następnie lekko przestudzić i dodać rozbełtane jajka. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Piec 20 minut w 170 stopniach
Jadło i czytadłopatelnię, aby lekko przesmażyć, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie zalewamy warzywa śmietanką. Zagotowujemy i dodajemy szpinak oraz pokrojony w kostkę serek topiony. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Na małym ogniu gotujemy do rozpuszczenia się sera i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze chwilę i przelewamy sos do makaronu, który mieszamy, aby dobrze pokrył makaron. Danie jest gotowe :) Możecie
vegetaniesię na prezent, ale uwierzcie mi, że smak i zapach zasługują na bycie prezentem urodzinowym :) no i zawsze jest to coś, co można przygotować samemu i dać od serca, prawda? :) Ciekawa jestem co Wy wolicie otrzymywać w prezencie - coś kupionego czy własnoręcznie przygotowanego? :) Składniki: 5 jajek , 3-4 gruszki , niepełna szklanka cukru(...)szklanki mąki pszennej , 1,5 łyżeczki sody , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia , 2/3 szklanki oleju , 2/3 szklanki mleka , 5 łyżek dobrego gorzkiego kakao . Jajka ubić lekko z cukrem, dodać mleko i olej - połączyć dokładnie, można użyć miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej
Codzienna kuchnia niecodzienna