zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubi ę gdy dom przenika wo ń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie jesienią i zim ą przygotowywanie takich da ń sprawia mi przyjemność. Lubi ę te ż gdy zapach rozgrzanego oleju miesza się z czosnkiem. Od razu robię się głodna. Kiedyś nie sądziłam, ż e zapach podgrzanego czosnku będzie(...)śmietany 2 szalotki 4 gałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy lekko oliwa i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut lub do chwili gdy ryba będzie się ładnie rozdzielać widelcem. Szalotki bardzo drobno siekamy
Przysmaki KarolkiSoczysty łosoś z piekarnika w lekkim i zdrowym wydaniu- duszony w folii- w konkretnej i bardzo smacznej w smaku słodko-pikantnej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu, papryczki chili, soku z cytryny oraz sezamu. Jako dodatek polecam kuskus, który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy
Kraina Miodem Płynącapodzielił gości. Dla niektórych niemal genialne danie, dla mnie... no, nie wiem....w natłoku smaków zginęły mi dzikie krewetki. Danie główne ręcznie łowiony okoń morski / brokuły / małże / czosnek niedźwiedzi (Pedro) - Esporão Reserva white 2014- danie piękne wizualnie i smakowo polędwica wołowa / bagna cauda (sos na bazie anchois i oliwy) / czekolada / topinambur (Martin) – Esporão Reserva red 2012/11/10(...)mnie znają wiedzą, że ja nie lubię słodkich deserów. Do obu deserów Late Harvest white 2014. Generalnie bardzo udana kolacja. Zostały zaprezentowane dwa wspaniałe menu degustacyjne. Wszystkie dania perfekcyjne. Te uwagi pod adresem niektórych dań, to nie krytyka. Przy daniach na tym poziomie, można pomarudzić, aby nie było zbyt nudno i zbyt słodko ;) Bardzo udany wieczór
królestwo garówKlasyczne znane przez wszystkich danie, również przepisy na nie są różne i powszechnie znane...ale nie koniecznie studentom dlatego pozwalam sobie przytoczyć jeden z tych przepisów. Składniki: -200 g śledzi -trochę marynowanej cebulki (powinna być w tym samym wiaderku co śledzie) -dwie łyżki śmietany kwaśnej 18% -ćwierć jabłka, najlepiej jakiejś lekko kwaskowatej odmiany -sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw trzeba oczywiście
Tanie przepisy studenckiedziesiątkę. Dzisiaj przedstawiamy takie oto obiadowe danie :) Świderki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 100 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 puszka tuńczyka z wody kilak suszonych pomidorów (maiłam w zalewie) szczypiorek pieprz kolorowy młynek do smaku 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego sól PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzamy i przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozjeżdżało się :) Roladki układać w natłuszczonym lekko naczyniu do zapiekania. Wielbiciele żółtego sera mogą zetrzeć go trochę na samą górę. Tak przygotowanego bakłażana częściowo przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno
Codzienna kuchnia niecodziennasię, że cukier się przypala- zamieszaj lekko garnuszkiem. Możesz to robić za każdym razem, gdy poczujesz taką potrzebę, Tylko NIE ŁYŻKĄ! Jeśli po dodaniu śmietanki karmel zamieni się w twardą bryłę, też się nie martw. Postaw garnuszek na ogniu i mieszaj, aż połączy się ładnie ze śmietanką. Na pewno NIE PODDAWAJ SIĘ! Daj spróbować domownikom jeszcze ciepły, oblepiający delikatnie
Gotowanie to kochaniepodawać jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko. Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego - kawałek świeżego ogórka - czosnek (1 większy ząbek) - 1 łyżka oliwy - trochę soku z cytryny - sól, pieprz - koperek świeży (opcjonalnie) Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany, ale można ze skórką), lekko solimy i odstawiamy
mojewypiekiinietylkoCukini ciag dalszy.Ta salatka ze smazonej cukini moze byc smakowitym dodatkiem do dania obiadowego,jak tez stanowic zupelnie odrebny posilek.Nie jest to danie zbyt dietetyczne,bo smazone,ale na pewno bardzo smaczne.Dodatek orzeszkow piniowych i skorki cytrynowej w ciekawy sposob podkresla smak salatki cukiniowej.Skladniki na 2 porcje:2 cukinie -zielona i zolta2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki(...)oliwysol,pieprz1/2 lyzki skorki z cytryny i sok z cytrynyWykonanie:Orzeszki piniowe lekko zbrazowic na patelni bez tluszczu.Dwie cukinie umyc i pokroic w 1 cm plastry.Na rozgrzanej patelni podsmazyc cukinie z obydwu stron,az zmiekna i lekko sie zrumienia Wylozyc na talerze,posolic,dodac pieprz,starta skorke z cytryny i pokropic sokiem z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasie przygotowujemy nadzienie: 100g marcepanu (dałam 200 g i nie było za dużo) 50 g miękkiego masła 1 żółtko 200 g suszonej żurawiny Marcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w jednolita kremowa masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekko docisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić
Z butelką mleczka w tletradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Kremowe puree z kalafiora (8 porcji) Składniki: 2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki 3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody) 2 szklanki mleka 100 g serka śmietankowego 3 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanej sól i pieprz 1/4 łyżeczki
karmelowycoraz to inne przepisy na lekkie potrawy, słodkości. A te ciastka idealnie nadają się na drugie śniadanie lub podwieczorek i to nie tylko dla tych dbających o linię ! :) Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl otrębów pszennych 1 szkl. mąki 1 szkl. rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cynamonu ( dałam 3,5 ) 1 jajko 1 szkl
charlotte gotujePolecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku Szparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki możemy pozostawić całe. Żaroodporne naczynie lekko natłuścić masłem ,ułożyć szparagi ,posypać posiekanym
Kulinarny karnet Christopherakolacja wigilijna, jak i nasza, wymaga wielu przygotowań i składa się z dużej liczby dań, jednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon(...)Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha
Chilli Czosnek i OliwaSzybsza i ciekawsza wersja tradycyjnego dania... 400 g mięsa mielonego 50g ryżu pół główki kapusty 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka sos Napoli Knorr suszone pomidory w oliwie Ryż ugotowałam na półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam jajko, ryż, kapustę. Doprawiłam przyprawami. Wszystko razem wymieszałam i uformowałam kotlety. Gołąbki lekko podsmażyłam na oliwie, a następnie wszystko
bastalenamakaron z bobem. Danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne ! No chyba, że ktoś nie przepada za smakiem i zapachem gorgonzoli... Składniki: * 250 g makaronu pappardelle ( u mnie Lubella ) * 100 ml słodkiej śmietanki 30% * 50 g sera gorgonzola * 1,5 szklanki bobu * sól, pieprz Wykonanie: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany wyłuskać z łupinek. Makaron ugotować
kolorowotorcikowo