lekkie dania - 4237 przepisów (strona:81/283)

Stek z rekina. 142

Dzisiaj prezentuję danie z rekina ,ale z mieszanymi uczuciami. Rozwijające się zainteresowanie kuchnią azjatycką doprowadza do zabijania 75 mln rekinów rocznie. Proces ten jest wyjątkowo okrutny ,kiedy odławiany jest tylko dla płetw, z których gotuje się zupę. Płetwy rekina w Azji symbolizują zamożność. Rekiny są masowo odławiane nie tylko w celach kulinarnych ,ale i farmakologicznych. Jeżeli nic się(...)się skusi na naprawdę bardzo smaczne ,delikatne mięso z rekina. Stek z rekina saute. Stek odmrozić w lodówce ,wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Posypać solą i białym pieprzem ,oprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski

Kulinarny karnet Christophera
Fettucionne z łososiem i brokułem w sosie pomidorowo - śmietanowym 202

Potrzeba matką wynalazków i smacznych potraw :) Dokładnie tak było w przypadku tego dania. Do samego południa odpisywałam na maile, w między czasie poruszałam się z telefonem przyklejonym do ucha. Na zakupy nie było już czasu, dziecko niedługo miało przyjść ze szkoły, a obiad nie ruszony. Na kombinowanie nie miałam weny, czas nieubłaganie uciekał. Otworzyłam szafkę i sięgnęłam(...)lekko na odrobinie oliwy. Potem wrzuciłam do niego odsączonego z oleju łososia i łososia z sosem pomidorowym, chwilę smażyłam, aby ryba nabrała temperatury. Następnie wyłożyłam do woka ugotowany makaron, wlałam kremówkę i podgrzewając wymieszałam wszystko, aby sos pomidorowo - śmietanowy zredukował się i obkleił dokładnie cały makaron. Na samym końcu dołożyłam koperek i włożyłam brokuły i ponownie przemieszałam wszystko. Doprawiłam danie

Blondynka Gotuje
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 141

jakiś czas. Jeszcze trochę zdjęć z tamtych rejonów, abyście nabrali apetytu, widząc skąd pochodzi pomysł na to danie :)   Kolory naszego dania idealnie oddają kolorystykę tamtego regionu. Niezwykła ilość przypraw to główna cecha dań hinduskich. To sedno niezwykłego smaku i tak wielkiej popularności kuchni Indii na całym świecie. Cieszcie oczy tymi kolorami :) A teraz, jak już(...)łyżkę pasty tandoori (dostaniecie ją w sklepach z przyprawami z całego świata lub w internecie,) wlewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki. Chwilę razem podsmażamy i wsypujemy warzywa, lekko podlewamy wodą i dodajemy garść makaronu. Warzywa z przyprawami dusimy ok. 10-15 min., aż staną się miękkie, jednak pamiętając o tym, aby pozostały kruche. Dodajemy opłukaną soczewicę i jeszcze

vegetanie
Sałatka lodowa z tuńczykiem. 171

sałaty. Tuńczyka osącz z zalewy na sitku, lekko rozdrobnij palcami lub widelcem. Jajka pokrój na ósemki ( ósemki jajka możesz poukładać na wierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie.  Sałatka ta jest bardzo zdrowa

Przepisy i porady kulinarne
Kalmary w panierce idealna przekąska od MyFood 157

krążków na głęboki olej i smażę do lekkiego zezłocenia. W czasie, kiedy się smażą, przygotowuje szybki sos czosnkowy z małego kubeczka jogurtu naturalnego i jednego ząbka czosnku. Pychota! Panierka jest chrupiąca, a kalmary w środku są bardzo mięciutkie. Nie zrażajcie się do komentarzy typu, że kalmary są jak "podeszwa", że nie da się ich ugryźć. Nic z tych rzeczy(...)Kalmary panierowane od MyFood  to bardzo szybka i smaczna przekąska przed głównym daniem. Serdecznie polecam!  Opakowanie zawiera 500 g pierścieni kalmarowych w panierce, wystarczy na przystawkę dla minimum 4 osób. Skomentuj

MamaOskarka
Pstrąg pieczony w folii 176

mały pstrąg będzie wystarczającym obiadowym daniem.  składniki (1 porcja) 180 g - 200 g  pstrąg patroszony 1 łyżeczka masła gałązka tymianku parę gałązek kolendry plasterek cytryny sól pieprz młotkowany z kolendrą przygotowanie piekarnik nagrzać do 200 st  Rybę umyć osuszyć. Posypać solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Skórę ryby lekko ukośnie naciąć po 3x z każdej

Stare Gary
Zielone kopytka, czyli kluski ze szpinakiem :) 144

Witajcie :) Dzisiaj danie, które wszyscy zapewne jedliście lubicie lub wspominacie z dzieciństwa. Nasz przepis oczywiści zmodernizowaliśmy nieco i do klasycznych kopytek dodaliśmy szpinak co dało fajny efekt kolorystyczny i smakowy :) Zobaczcie jak fajnie wyszły :) Zielone kopytka ze szpinakiem (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/4 opakowania szpinaku mrożonego pieprz(...)Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej przesmażony i odparowany szpinak, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto,  jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta

vegetanie
Polędwiczki w boczku 128

boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są miękkie, wilgotne, niewysuszone. Składniki: 3 polędwiczki wieprzowe 16-20 plasterków chudego wędzonego boczku 3-4 łyżki musztardy 1łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki mleka sól Polędwiczki płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek na kawałki o szerokości ok. 5 cm. Każdy kawałek lekko oprószamy solą. Plasterki boczku smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem

Salonik smaków
Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba 192

całe jajko, rozmieszane 1 łyżka cukru (dałam 1 łyżeczkę) 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej  chlebowej  7g (paczka) suchych drożdży  przygotowanie W szystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.   Nastawić

Stare Gary
Spaghetti aglio e olio / Spaghetti z oliwą i czosnkiem 206

wielokrotnie przekonaliśmy się , że proste dania , proste połączenia smaków , składników potrafią stworzyć zaskakująco pyszna całość! Do dzisiejszego Spaghetti aglio e olio wykorzystałam 2 rodzaje makaronu – zwykły z mąki pszennej i drugi zrobiony z mąki pełnoziarnistej. Do tego czosnek …. najlepsza oliwa extra virgin … świeża pietruszka i mamy gotowe danie! SKŁADNIKI : * makaron Spaghetti(...)pęczek * sól – do smaku * pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Odlewamy 1 łyżkę oliwy , a pozostałą cześć rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy posiekany czosnek oraz szczyptę soli. Smażymy na lekko złoty kolor cały czas mieszając – nie może się nic przypalić , gdyż czosnek zrobi się gorzki. W tym czasie w osobny garnku z osoloną wodą i reszta oliwy gotujemy

Ostra na Słodko
Ciasto w dwóch kuchniach. Sernik kajmakowy 195

jest po prostu genialny - idealnie słodki, z lekko słonawą nutą spodu. Smaki równoważą się idealnie, całość jest po prostu wspaniała. I rozpływa się w ustach... Musicie go wypróbować! Nie uniknęłam drobnych modyfikacji - w moim spodzie znalazły się orzeszki ziemne, gdyż akurat takie znalazłam w szafce. Poza tym mieląc twaróg nie mogłam dać sobie z nim rady, i żeby łatwiej szło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letnio, czereśniowo, lawendowo... 180

rozpływał się w ustach. Pastelowo różowy, z lekkim aromatem lawendy. Jeny, jakie to było dobre... Najpierw zobaczyłam go u Kasi  - kolor mnie zafascynował, dodatek czereśni oczarował - to moje wspomnienie letnich, dziecięcych dni, spędzanych na dziadkowej działce, gdzie mogłam wdrapywać się na drzewa i zjadać wszystko, na co miałam ochotę. Czereśnia nie dałaby rady się ode mnie opędzić nawet, jakby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tradycyjny schab pieczony z majerankiem i czosnkiem 346

sosu i ziemniaczków będzie pysznym drugim daniem :) Składniki: schab bez kości około 1 kg suszony majeranek  2 łyżki czosnek 5 ząbków sól pół łyżeczki olej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżki Przygotowanie: Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć schab z każdej strony. Wystarczy lekkie obsmażenie aby mięso nie wysychało podczas pieczenia

głodny alergik
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 333

również z dodatkiem natki. Danie wyszło bardzo smaczne i jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Składniki: 500g schabu bez kości,  2 ząbki czosnku,  1/2 pęczka pietruszki,  sól, pieprz,  2 łyżki oliwy z oliwek,  bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć

Z miłości do słodkości