lekkie dania - 4237 przepisów (strona:85/283)

Ale piernik! 242

jeśli używamy gotowej, to należy dać jej trochę więcej - ok. 60 g) Miód, cukier, masło, smalec i przyprawy łączymy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu. Czekamy, aż tłuszcz się rozpuści, a całość będzie płynna i jednolita. Gorącą mieszankę wylewamy na mąkę i zaparzamy ją. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W zimnym mleku rozpuszczamy sodę

Ratunku obiad
Faszerowane Jabłka 153

imbirem. Do przygotowania całego dania potrzeba nam: 4 duże jabłka (Ligole lub Championy) 1 podwójna pierś z kurczaka paczka migdałów w płatkach (150g) garść orzechów włoskich sok z połowy cytryny pół lampki słodkiego białego wina 100-150 g kaszy kuskus 100 g suszonych moreli 4 cm świeżego imbiru łyżka masła  litr lekko posolonego wrzątku Na początek jabłka

Kuba Gotuje
Penne z brokułem i piersią kurczaka w sosie z serka mascarpone. 347

Bardzo smaczne danie, makaron z brokułem, piersią kurczaka w pysznym, delikatnym sosie z serka mascarpone. Szybko się robi i szybko znika. Polecam :) Składniki - makaron penne 30 dkg. - pojedyncza pierś z kurczaka - brokuł - cebula - serek mascarpone 200g. - łyżeczka masła, olej - czosnek granulowany, sól, domowa wegeta, cukier Wykonanie Makaron gotuje w lekko osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka kroje

Kuchnia z widokiem na ogród
Paprykarz wegetariański w naleśniku 165

drobno pokrojoną papryczkę chili. Lekko przesmażamy i dodajemy passatę oraz przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy całą puszkę czerwonej fasoli, wcześniej opłukaną z zalewy. Dusimy jeszcze chwilę, aż wszystko zgęstnieje. Paprykarz nakładamy na naleśniki i składamy w pół. Jeśli naleśniki nie są wystarczająco ciepłe możemy przygotowane danie włożyć na chwilę do piekarnika i dogrzać

vegetanie
ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 230

posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać z zimnym jogurtem i lekko tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Krewetki maślano czosnkowe 179

dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wkładamy krewetki. Smażymy z obu stron do chwili, aż nabiorą różowego koloru (ok. 5 minut). Gotowe posypujemy posiekanym szczypiorkiem (można kolendrą lub natką pietruszki). Podajemy ze świeżą bagietką lub – z czym, kto lubi. Krewetki maślano czosnkowe, to danie dla smakoszy. Minimalna ilość składników

mojewypiekiinietylko
Placki z cukinii 2 207

być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious    składniki 800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku, starte 1 duże jajko,lekko ubite duża garść koperku garść

Stare Gary
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 165

Wyszło pyszne i aromatyczne danie :) Składniki: 2 średnie cukinie , 30 dkg mielonego mięsa , 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie (polecam biedronkowe), pół suchej bułki , 1 jajko , 10-15 listków świeżej bazylii , 10-15 dkg mozzarelli , sól do smaku, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich , odrobina oliwy do wysmarowania naczynia. Cukinie obmyć, ściąć lekko końcówki, każdą podzielić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpety z mięsa wołowego w sosie chrzanowo- musztardowym 267

czasu dietetyczne danie. SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa wołowego mielonego 1 jajko 1 sucha bułka -namoczona  sól pieprz do smaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Do sosu 2 szklanki wody 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka chrzanu szczypta cukru  WYKONANIE Cebulkę kroimy  w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Do zmielonego

W kuchennym oknie Ewy
Dyniowe biscotti 176

przez 30 minut. Lekko przestudzić, pokroić w 1-1,5 cm plastry. Ułożyć z powrotem na blasze. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, w połowie pieczenia obracając ciasteczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ja tym czasem planuję przekąski na sobotę - idę do koleżanki z ambitnym planem picia alkoholu, C. dał mi swoje błogosławieństwo i powiedział, że mnie nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 293

nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik powidłami, lekko dociśnij warstwy. Znów zawiń w folię aluminiową i odstaw na 1 dzień. Czas na polewę. Przygotuj ją, i kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi. Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej

Grahamka, weka i kajzerka
Hiszpańska frittata z ziemniakami, szynką i pomidorami 385

śniadanie w pracy. Tak więc danie nadaje się na każdy posiłek :) FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, SZYNKĄ I POMIDORAMI (4-5 porcji) Składniki: - 8 jajek - 3 duże ziemniaki - 200 gram szynki (np. sopocka, ogonówka lub z indyka) - 1 duży pomidor - 1 duża cebula - sól, pieprz - oliwa z oliwek Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować w osolonej wodzie (około

Zgrabne Gotowanie
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 204

którzy nie lubią kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 184

którzy nie lubią kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 200

broku ł opodobnymi kwiatostanami o lekko migdałowo-gorzkawym smaku. Z tej roślinki użyjemy kwiatostany i liście, grube łodygi raczej się nam nie przydadzą. Najbardziej znaną potrawą z cime di rapa jest makaron orecchiette( orecchiette con cime di rapa), są równie pyszne jako przystawka lub jako warzywo gotowane (verdura cotta) do drugiego dania. W następnym poście zaproszę

Mia Cucina Sofieta
Galaretki z kawy rozpuszczalnej 167

cappuccino. W moim przypadku jest to lekki dylemat bo ja z zasady pijam kawy mocne , bez cukru i zabielacza. Oczywiście mogę trzymać je tylko dla Mamy i gości ale w końcu to ja miałam je testować :). Wpadło mi do głowy , ze przecież kawa nie musi być tylko i wyłącznie napojem. Zamierzam sprawdzić co da się ugotować z wykorzystaniem kawy

Buniabaje w kuchni
Placki cukiniowo-czosnkowe 212

aromatem. składniki: 2 cukinie (ja dałam  żółtą i zieloną razem ważyły 600 g) 2 jajka 4 łyżki mleka 4-5 łyżek maki pszennej sól do smaku czosnek granulowany do smaku olej do smażenia   Cukinie umyć, odkroić koncówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie przełożyć na sitko, lekko posolić, wymieszać i odstawić

Monia miesza i gotuje
Sos z portobello 195

Francuzi nazywają je „poezją kuchni”. Nie są samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki(...)winogron – dodajemy szalotki, oprószamy solą. Po chwili, gdy szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę z czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie mieszając odzyskujemy smaki

mojewypiekiinietylko
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 212

grafikę ryb, to jeśli lubicie te małe, wyraziste rybki, to jak najbardziej zachęcamy do wrzucenia na pizzę kilku sztuk, podkręcą smak i nadadzą pizzy charakteru. To co, gotowi na danie z Claptrapowego wysypiska? Caaaaaaaaatch a pizza, Minion! Zobacz, jak pizza wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO(...)kółko. Na początku ciasto może się wydawać twarde, ale w trakcie ugniatania stanie się miękkie i elastyczne. Jeśli za bardzo klei się do rąk, można je lekko podsypać mąką (ale nie za dużo, bo później będzie twarde). Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 1h pod ściereczką w ciepłe miejsce (przez ten czas powinno podwoić swoją objętość). 4. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW

Nerds Kitchen
Miodownik z kremem budyniowym. 320

 Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia

Kuchnia Łukasza
Mój Osobisty Master Chef 204

bezpieczna dla zdrowia, niesamowicie łatwo się ją czyści, odporna na niszczące działanie zmywarki, łączenie uchwytu z wokiem wzmocnione stalą nierdzewną, posiada śrubę, którą po można dokręcic, gdyby rączka się lekko poluzowała, ale po upływie naprawdę długiego czasu, producent daje gwarancję 2 lata! duże walory estetyczne, czerwony uchwyt nadaje naczyniu charakteru, a przemyślane umieszczenie logo Master Chef nadaje wyjątkowości. Wok Indukcyjny(...)danie nam się przypali, czy nie. Nie musimy niczego podlewac dużymi ilościami tłuszczu. Wszystko spokojnie i na luzie :) Ja gotując włączam często muzykę, cieszę oczy pięknym designem, nos aromatami unoszącymi się w kuchni i wtedy jest tak dobrzeee. W moim Master Chef`ie jak widac dusiłam, smażyłam i pięknie wyszło.  Kiedyś po ugotowaniu dania skrzętnie chowałam

Blondynka Gotuje
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 205

długa i tym razem ten "kij" nie ma dwóch końców (brak odnotowań, jeśli o "przeciw" chodzi). Przede wszystkim smak - wyśmienite połączenie pesto i rukoli idealnie komponuje się z naszym daniem, wydobywa nowe smaki z potrawy i podkręca te, które są najbardziej pożądane. Wpasowuje się w klimat jaki chciałyśmy osiągnąć, aby zadowolić nie tylko nasze (babskie i wybredne) podniebienia(...)wpadnie nam do głowy go zmieszać. Pasuje i na zimno i na gorąco, więc niezależnie od tego czy jemy pierwszą porcję (po wyjęciu z piekarnika), czy kolejną (gdy już lekko ostygnie) - zawsze będzie pysznie. Jak smakuje? IDEALNIE! Wszystko razem wzięte tworzy idealne połączenie. Delikatny łosoś, utulony z jednej strony kremowym serkiem, który na ciepło jest chyba jeszcze lepszy niż

Wypisz Wymaluj
Kuskus z kurczakiem i warzywami po włosku ;) 219

plastry, posypujemy lekko solą i pieprzem w szklance wody rozrabiamy przyprawy, które były dołączone do mieszanki warzyw i wlewamy do torebki  na wierzch warzyw wykładamy kurczaka, zamykamy worek worek wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut (na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg) gotowe danie możemy podawać z sosem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Opieńki w śmietanie na zimno 233

prawdziwkach kończąc.Aby przygotować to danie potrzebny jest zapasik z jesieni. Specjalnie robię kila słoików osolonych i odrobinę ukwaszonych opieniek aby w zimie i teraz podczas Wielkiego postu można było np w piątek, jak to było u mnie, przygotować sobie w kilkanaście minut pyszny obiad. Polecam. Składniki: 1 słoik 0,7 l solonych, lekko ukwaszonych opieniek 1 duża cebula

Gosia gotuje
Pesto bazyliowo migdałowe 163

sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów.   Składniki: - 2 duże garście bazylii (z całej doniczki) - ok.60g mielonych migdałów - ok. 100ml oleju sezamowego - sól morska   Umytą bazylię odsączamy z wody. Do blendera wrzucamy liście bazylii, migdały, lekko solimy, wlewamy olej

mojewypiekiinietylko
Pieczona gęś w soku jabłkowym 165

Jestem szczęściarą ponieważ mój brat hoduje gąski :) Dlatego od czasu do czasu dostaję jakąś w prezencie. Tym razem postanowiłam przygotować ją w soku jabłkowym. Była bardzo

Bon Appetit Małgorzaty
Bigos marchewkowy 253

Jest to przepis, który moja mam przyniosła od sąsiadki ze słowami: Musimy wypróbować. Już następnego dnia zabrałyśmy się za gotowanie i efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania

Kolizje Smaków
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 273

pewno większość z Was miała okazję spróbować szwedzkich klopsików K öttbullar w popularnej sieciówce z artykułami wyposażenia wnętrz:) Danie to stało się kilka lat temu bardzo popularne w Polsce i raczej nie za sprawą swojej wyjątkowości, lecz dlatego, że wygłodniali klienci sklepu po czasem kilku godzinach wędrówki, obładowani zakupami, rzucali się na w miarę "domowy" obiadek, który sieć serwuje(...)drobniutko, tak drobno jak się da, by się nie rozpadał. Zrumień boczek na złoto za rozgrzanej patelni (gdyby boczek przywierał do patelni, dodaj 1 łyżeczkę oleju). Uprażony odlóż na bok. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i 1łyżkę masła i wrzuć na nią posiekaną w drobną kosteczkę cebulę. Usmaż również na lekko złoty kolor. Do miski przełóż mięso

Słodko-Słony Świat Ilony
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 363

Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub

My Culinary Art
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 463

Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub

My Culinary Art
Szpinak z białym serem mozzarella- spinaci con mozzarella 153

SKŁADNIKI 1 kg szpinaku ( świeży lub mrożony ) 150 g białego sera mozzarella sól oliwa z oliwek por 4 łyżki tartego sera Parmezan SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na głębokiej

zielonacukinka
BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE 202

wyrobić do połączenia składników. Ja dałam na początku 400g mąki orkiszowej, jednak w trakcie wyrabiania dodałam jeszcze 40g tak, by ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok.40 minut (pod przykryciem), w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, lekko zagniatamy, posypujemy delikatnie mąką i formujemy

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI 238

  Kolejna wersja tak uwielbianej przez nas sałaty. Bardzo fajna kompozycja smakowa: pikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami

Smaczne Zdrowe
Szybka sałatka z makaronem :) 563

Wami przepisem na wiosenne danie makaronowe, które zostało wyróżnione w konkursie na blogu " Cuda i smaki regionu " związany z akcją "Makaron Rządzi Zdrowo!" :) Przepis jest niezwykle prosty, zdrowy i bardzo pożywny :) Składniki: 150g makaronu w kształcie ryżu 1 papryka czerwona 1 ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 2 gałązki koperku 1 łyżka majonezu lekkiego Sól, pieprz do smaku

Emcia Pichci
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 282

sosem to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na te klopsiki jest bardzo uniwersalny, gdyż można je podawać na różne sposoby. Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym oraz klopsiki z ryżem. Klopsiki w pikantnym sosie lutenica są też lekkie i puszyste, do tego szybkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowany schab z pietruszką i miętą 198

Polecam, bo smaczne to było. Grillowany schab (marynowany w oliwie (1 łyżeczka), sosie chili (1 łyżeczka), po 1 łyżce siekanej pietruszki i świeżej mięty) + lekka sałatka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
5. Kokosowe love! 233

także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy użyć jako sos do owoców lub zjeść z płatkami, czy musli. To krem, który daje mnóstwo możliwości w łączeniu smaków.  Składniki: ok. 400 g wiórków kokosowych (może być mniej, lub więcej- mój blender więcej nie pomieścił) ewentualnie cukier (wiórki same w sobie mają lekko słodki posmak) Przygotowanie:   Wiórki

Symfonia Smaków
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 242

widok za oknem zimę jednak da się lubić! Ludzie w taką zimową pogodę miewają przeróżne zachcianki. Większość preferuje gorącą czekoladę, aromatyczną herbatę, grzane piwo lub wino, ale są i tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli tak jak my dziś. Nasza propozycja to wersja lodów trochę oszukanych. Ale bardzo smakowitych, lekko kwaskowatych, które idealnie zgrają się

Symfonia Smaków
Czulent 148

Bardzo smaczne i ciekawe danie kuchni żydowskiej. Składniki: - 400 g kaszy pęczak - 500 g mięsa wieprzowego - 1 główka czosnku - 1 duża cebula - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka - 1 łyżka czerwonej papryki w proszku - sól i pieprz Przygotowanie: Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę

Zainspirowana w kuchni
Potrawka schabowa w sosie sojowym z jabłkiem i nutką imbiru 168

Jak wspominałam w porannym poście, do pysznej receptury na schab w imbirowo - sojowym sosie, zaczerpniętej z bloga Zmień się na zdrowie , dodałam coś od siebie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 190

Dziś moje ulubione i kolorowe danie. Pyszny i aromatyczny kurczak z dodatkiem duszonych warzyw. Mam nadzieję że i Wam będzie smakować. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka  czosnek granulowany  papryka słodka  mąka do panierowania olej Rapso do smażenia 2 średnie  cukinie 1  cebula 1 duża papryka czerwona 1-2 łyżki posiekanego koperku  sól(...)piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż nie ma twardych pestek to też można go dodać). Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące, od czasu

Monia miesza i gotuje