lekkie dania - 4237 przepisów (strona:85/283)

Dyniowe biscotti 185

przez 30 minut. Lekko przestudzić, pokroić w 1-1,5 cm plastry. Ułożyć z powrotem na blasze. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, w połowie pieczenia obracając ciasteczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ja tym czasem planuję przekąski na sobotę - idę do koleżanki z ambitnym planem picia alkoholu, C. dał mi swoje błogosławieństwo i powiedział, że mnie nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 299

nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik powidłami, lekko dociśnij warstwy. Znów zawiń w folię aluminiową i odstaw na 1 dzień. Czas na polewę. Przygotuj ją, i kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi. Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej

Grahamka, weka i kajzerka
Hiszpańska frittata z ziemniakami, szynką i pomidorami 395

śniadanie w pracy. Tak więc danie nadaje się na każdy posiłek :) FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, SZYNKĄ I POMIDORAMI (4-5 porcji) Składniki: - 8 jajek - 3 duże ziemniaki - 200 gram szynki (np. sopocka, ogonówka lub z indyka) - 1 duży pomidor - 1 duża cebula - sól, pieprz - oliwa z oliwek Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować w osolonej wodzie (około

Zgrabne Gotowanie
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 212

którzy nie lubią kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 190

którzy nie lubią kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 207

broku ł opodobnymi kwiatostanami o lekko migdałowo-gorzkawym smaku. Z tej roślinki użyjemy kwiatostany i liście, grube łodygi raczej się nam nie przydadzą. Najbardziej znaną potrawą z cime di rapa jest makaron orecchiette( orecchiette con cime di rapa), są równie pyszne jako przystawka lub jako warzywo gotowane (verdura cotta) do drugiego dania. W następnym poście zaproszę

Mia Cucina Sofieta
Galaretki z kawy rozpuszczalnej 174

cappuccino. W moim przypadku jest to lekki dylemat bo ja z zasady pijam kawy mocne , bez cukru i zabielacza. Oczywiście mogę trzymać je tylko dla Mamy i gości ale w końcu to ja miałam je testować :). Wpadło mi do głowy , ze przecież kawa nie musi być tylko i wyłącznie napojem. Zamierzam sprawdzić co da się ugotować z wykorzystaniem kawy

Buniabaje w kuchni
Placki cukiniowo-czosnkowe 220

aromatem. składniki: 2 cukinie (ja dałam  żółtą i zieloną razem ważyły 600 g) 2 jajka 4 łyżki mleka 4-5 łyżek maki pszennej sól do smaku czosnek granulowany do smaku olej do smażenia   Cukinie umyć, odkroić koncówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie przełożyć na sitko, lekko posolić, wymieszać i odstawić

Monia miesza i gotuje
Sos z portobello 205

Francuzi nazywają je „poezją kuchni”. Nie są samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki(...)winogron – dodajemy szalotki, oprószamy solą. Po chwili, gdy szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę z czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie mieszając odzyskujemy smaki

mojewypiekiinietylko
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 227

grafikę ryb, to jeśli lubicie te małe, wyraziste rybki, to jak najbardziej zachęcamy do wrzucenia na pizzę kilku sztuk, podkręcą smak i nadadzą pizzy charakteru. To co, gotowi na danie z Claptrapowego wysypiska? Caaaaaaaaatch a pizza, Minion! Zobacz, jak pizza wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO(...)kółko. Na początku ciasto może się wydawać twarde, ale w trakcie ugniatania stanie się miękkie i elastyczne. Jeśli za bardzo klei się do rąk, można je lekko podsypać mąką (ale nie za dużo, bo później będzie twarde). Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 1h pod ściereczką w ciepłe miejsce (przez ten czas powinno podwoić swoją objętość). 4. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW

Nerds Kitchen
Miodownik z kremem budyniowym. 327

 Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia

Kuchnia Łukasza
Mój Osobisty Master Chef 211

bezpieczna dla zdrowia, niesamowicie łatwo się ją czyści, odporna na niszczące działanie zmywarki, łączenie uchwytu z wokiem wzmocnione stalą nierdzewną, posiada śrubę, którą po można dokręcic, gdyby rączka się lekko poluzowała, ale po upływie naprawdę długiego czasu, producent daje gwarancję 2 lata! duże walory estetyczne, czerwony uchwyt nadaje naczyniu charakteru, a przemyślane umieszczenie logo Master Chef nadaje wyjątkowości. Wok Indukcyjny(...)danie nam się przypali, czy nie. Nie musimy niczego podlewac dużymi ilościami tłuszczu. Wszystko spokojnie i na luzie :) Ja gotując włączam często muzykę, cieszę oczy pięknym designem, nos aromatami unoszącymi się w kuchni i wtedy jest tak dobrzeee. W moim Master Chef`ie jak widac dusiłam, smażyłam i pięknie wyszło.  Kiedyś po ugotowaniu dania skrzętnie chowałam

Blondynka Gotuje
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 213

długa i tym razem ten "kij" nie ma dwóch końców (brak odnotowań, jeśli o "przeciw" chodzi). Przede wszystkim smak - wyśmienite połączenie pesto i rukoli idealnie komponuje się z naszym daniem, wydobywa nowe smaki z potrawy i podkręca te, które są najbardziej pożądane. Wpasowuje się w klimat jaki chciałyśmy osiągnąć, aby zadowolić nie tylko nasze (babskie i wybredne) podniebienia(...)wpadnie nam do głowy go zmieszać. Pasuje i na zimno i na gorąco, więc niezależnie od tego czy jemy pierwszą porcję (po wyjęciu z piekarnika), czy kolejną (gdy już lekko ostygnie) - zawsze będzie pysznie. Jak smakuje? IDEALNIE! Wszystko razem wzięte tworzy idealne połączenie. Delikatny łosoś, utulony z jednej strony kremowym serkiem, który na ciepło jest chyba jeszcze lepszy niż

Wypisz Wymaluj
Kuskus z kurczakiem i warzywami po włosku ;) 227

plastry, posypujemy lekko solą i pieprzem w szklance wody rozrabiamy przyprawy, które były dołączone do mieszanki warzyw i wlewamy do torebki  na wierzch warzyw wykładamy kurczaka, zamykamy worek worek wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut (na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg) gotowe danie możemy podawać z sosem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania