podzielił gości. Dla niektórych niemal genialne danie, dla mnie... no, nie wiem....w natłoku smaków zginęły mi dzikie krewetki. Danie główne ręcznie łowiony okoń morski / brokuły / małże / czosnek niedźwiedzi (Pedro) - Esporão Reserva white 2014- danie piękne wizualnie i smakowo polędwica wołowa / bagna cauda (sos na bazie anchois i oliwy) / czekolada / topinambur (Martin) – Esporão Reserva red 2012/11/10(...)mnie znają wiedzą, że ja nie lubię słodkich deserów. Do obu deserów Late Harvest white 2014. Generalnie bardzo udana kolacja. Zostały zaprezentowane dwa wspaniałe menu degustacyjne. Wszystkie dania perfekcyjne. Te uwagi pod adresem niektórych dań, to nie krytyka. Przy daniach na tym poziomie, można pomarudzić, aby nie było zbyt nudno i zbyt słodko ;) Bardzo udany wieczór
królestwo garówKlasyczne znane przez wszystkich danie, również przepisy na nie są różne i powszechnie znane...ale nie koniecznie studentom dlatego pozwalam sobie przytoczyć jeden z tych przepisów. Składniki: -200 g śledzi -trochę marynowanej cebulki (powinna być w tym samym wiaderku co śledzie) -dwie łyżki śmietany kwaśnej 18% -ćwierć jabłka, najlepiej jakiejś lekko kwaskowatej odmiany -sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw trzeba oczywiście
Tanie przepisy studenckiedziesiątkę. Dzisiaj przedstawiamy takie oto obiadowe danie :) Świderki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 100 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 puszka tuńczyka z wody kilak suszonych pomidorów (maiłam w zalewie) szczypiorek pieprz kolorowy młynek do smaku 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego sól PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzamy i przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozjeżdżało się :) Roladki układać w natłuszczonym lekko naczyniu do zapiekania. Wielbiciele żółtego sera mogą zetrzeć go trochę na samą górę. Tak przygotowanego bakłażana częściowo przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno
Codzienna kuchnia niecodziennasię, że cukier się przypala- zamieszaj lekko garnuszkiem. Możesz to robić za każdym razem, gdy poczujesz taką potrzebę, Tylko NIE ŁYŻKĄ! Jeśli po dodaniu śmietanki karmel zamieni się w twardą bryłę, też się nie martw. Postaw garnuszek na ogniu i mieszaj, aż połączy się ładnie ze śmietanką. Na pewno NIE PODDAWAJ SIĘ! Daj spróbować domownikom jeszcze ciepły, oblepiający delikatnie
Gotowanie to kochaniepodawać jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko. Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego - kawałek świeżego ogórka - czosnek (1 większy ząbek) - 1 łyżka oliwy - trochę soku z cytryny - sól, pieprz - koperek świeży (opcjonalnie) Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany, ale można ze skórką), lekko solimy i odstawiamy
mojewypiekiinietylkoCukini ciag dalszy.Ta salatka ze smazonej cukini moze byc smakowitym dodatkiem do dania obiadowego,jak tez stanowic zupelnie odrebny posilek.Nie jest to danie zbyt dietetyczne,bo smazone,ale na pewno bardzo smaczne.Dodatek orzeszkow piniowych i skorki cytrynowej w ciekawy sposob podkresla smak salatki cukiniowej.Skladniki na 2 porcje:2 cukinie -zielona i zolta2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki(...)oliwysol,pieprz1/2 lyzki skorki z cytryny i sok z cytrynyWykonanie:Orzeszki piniowe lekko zbrazowic na patelni bez tluszczu.Dwie cukinie umyc i pokroic w 1 cm plastry.Na rozgrzanej patelni podsmazyc cukinie z obydwu stron,az zmiekna i lekko sie zrumienia Wylozyc na talerze,posolic,dodac pieprz,starta skorke z cytryny i pokropic sokiem z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasie przygotowujemy nadzienie: 100g marcepanu (dałam 200 g i nie było za dużo) 50 g miękkiego masła 1 żółtko 200 g suszonej żurawiny Marcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w jednolita kremowa masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekko docisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić
Z butelką mleczka w tletradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Kremowe puree z kalafiora (8 porcji) Składniki: 2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki 3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody) 2 szklanki mleka 100 g serka śmietankowego 3 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanej sól i pieprz 1/4 łyżeczki
karmelowycoraz to inne przepisy na lekkie potrawy, słodkości. A te ciastka idealnie nadają się na drugie śniadanie lub podwieczorek i to nie tylko dla tych dbających o linię ! :) Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl otrębów pszennych 1 szkl. mąki 1 szkl. rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cynamonu ( dałam 3,5 ) 1 jajko 1 szkl
charlotte gotujePolecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku Szparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki możemy pozostawić całe. Żaroodporne naczynie lekko natłuścić masłem ,ułożyć szparagi ,posypać posiekanym
Kulinarny karnet Christopherakolacja wigilijna, jak i nasza, wymaga wielu przygotowań i składa się z dużej liczby dań, jednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon(...)Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha
Chilli Czosnek i OliwaSzybsza i ciekawsza wersja tradycyjnego dania... 400 g mięsa mielonego 50g ryżu pół główki kapusty 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka sos Napoli Knorr suszone pomidory w oliwie Ryż ugotowałam na półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam jajko, ryż, kapustę. Doprawiłam przyprawami. Wszystko razem wymieszałam i uformowałam kotlety. Gołąbki lekko podsmażyłam na oliwie, a następnie wszystko
bastalenamakaron z bobem. Danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne ! No chyba, że ktoś nie przepada za smakiem i zapachem gorgonzoli... Składniki: * 250 g makaronu pappardelle ( u mnie Lubella ) * 100 ml słodkiej śmietanki 30% * 50 g sera gorgonzola * 1,5 szklanki bobu * sól, pieprz Wykonanie: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany wyłuskać z łupinek. Makaron ugotować
kolorowotorcikowokulę, lekko spłaszczyć , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie umyć, obrać i pokroić w plastry jabłka. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier trzcinowy i skarmelizować go (nie mieszamy). Gdy cały cukier nam się rozpuści dorzucamy pokrojone jabłka i energicznie mieszając smażymy kilka minut (ok.2-3). Do jabłek dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy (ja dałam ok.1
Smaczne ZdroweOstatnio zasmakowałam w kuchni tureckiej. BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ są to kotleciki z sera białego z dodatkiem fety i zieleniny. Podajemy je solo lub z ulubioną surówką
Ostra na SłodkoSzybka zapiekanka na obiad i nie tylko. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 60-70 dkg kaszanki -30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty -15
Maminek kulinarnyBardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak
Truskawkowa FiestaCzas leci w zawrotnym tempie, a ja z nim. Ostatnio nie miałam czasu na cokolwiek więc teraz czas na malutkie nadrobienie zaległości. Pyszny makaronik ze
Brzuszki Łakomczuszkinabiera innego wymiaru i oryginalnego smaku, a kasza z marchewką smażoną na masełku… pycha Dodatkiem do potrawy może być raita z ogórkiem , która świetnie komponuje się z tym daniem. Spróbujcie Składniki: Polędwiczka: 1 polędwiczka wieprzowa 1 pełna łyżka przyprawy harissa 2 łyżki oliwy z oliwek sól Kasza: 1,5 szklanki kaszy pęczak 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekana cebulę i czosnek. Zeszklić. Następnie dodać suchy pęczak i chwilę podsmażać. Dodać bulion i wymieszać. Gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką do miękkości kaszy, często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. W międzyczasie obrać i umyć marchewkę. Pokroić w kostkę i przełożyć na małą patelnię lub rondelka. Dodać masło
Oryginalny smakaromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Takie spaghetti zazwyczaj robię na obiad, ale tym razem, żeby było ciekawiej, włożyłam je do pomidorów i upiekłam. Wyszło przepyszne, mocno pomidorowe danie. Nawet moje dzieci jadły ze smakiem :) ok 10 pomidorów świeżych sól NADZIENIE SPAGHETTI: 150 g makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szklanki przecieru(...)lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al’dente, nawet lekko niedogotowany. Odcedzić, ale nie należy go przelewać zimną wodą. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Nakładać gotowe spaghetti do wydrążonych pomidorów pomagając sobie widelcem kręcąc go wokół osi. Lekko
https:KKuchniaMniamjeśli używamy gotowej, to należy dać jej trochę więcej - ok. 60 g) Miód, cukier, masło, smalec i przyprawy łączymy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu. Czekamy, aż tłuszcz się rozpuści, a całość będzie płynna i jednolita. Gorącą mieszankę wylewamy na mąkę i zaparzamy ją. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W zimnym mleku rozpuszczamy sodę
Ratunku obiadimbirem. Do przygotowania całego dania potrzeba nam: 4 duże jabłka (Ligole lub Championy) 1 podwójna pierś z kurczaka paczka migdałów w płatkach (150g) garść orzechów włoskich sok z połowy cytryny pół lampki słodkiego białego wina 100-150 g kaszy kuskus 100 g suszonych moreli 4 cm świeżego imbiru łyżka masła litr lekko posolonego wrzątku Na początek jabłka
Kuba GotujeBardzo smaczne danie, makaron z brokułem, piersią kurczaka w pysznym, delikatnym sosie z serka mascarpone. Szybko się robi i szybko znika. Polecam :) Składniki - makaron penne 30 dkg. - pojedyncza pierś z kurczaka - brokuł - cebula - serek mascarpone 200g. - łyżeczka masła, olej - czosnek granulowany, sól, domowa wegeta, cukier Wykonanie Makaron gotuje w lekko osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka kroje
Kuchnia z widokiem na ogróddrobno pokrojoną papryczkę chili. Lekko przesmażamy i dodajemy passatę oraz przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy całą puszkę czerwonej fasoli, wcześniej opłukaną z zalewy. Dusimy jeszcze chwilę, aż wszystko zgęstnieje. Paprykarz nakładamy na naleśniki i składamy w pół. Jeśli naleśniki nie są wystarczająco ciepłe możemy przygotowane danie włożyć na chwilę do piekarnika i dogrzać
vegetanieposypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać z zimnym jogurtem i lekko tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubiędodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wkładamy krewetki. Smażymy z obu stron do chwili, aż nabiorą różowego koloru (ok. 5 minut). Gotowe posypujemy posiekanym szczypiorkiem (można kolendrą lub natką pietruszki). Podajemy ze świeżą bagietką lub – z czym, kto lubi. Krewetki maślano czosnkowe, to danie dla smakoszy. Minimalna ilość składników
mojewypiekiinietylkobyć całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious składniki 800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku, starte 1 duże jajko,lekko ubite duża garść koperku garść
Stare GaryWyszło pyszne i aromatyczne danie :) Składniki: 2 średnie cukinie , 30 dkg mielonego mięsa , 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie (polecam biedronkowe), pół suchej bułki , 1 jajko , 10-15 listków świeżej bazylii , 10-15 dkg mozzarelli , sól do smaku, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich , odrobina oliwy do wysmarowania naczynia. Cukinie obmyć, ściąć lekko końcówki, każdą podzielić
Codzienna kuchnia niecodziennaczasu dietetyczne danie. SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa wołowego mielonego 1 jajko 1 sucha bułka -namoczona sól pieprz do smaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Do sosu 2 szklanki wody 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu szczypta cukru WYKONANIE Cebulkę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Do zmielonego
W kuchennym oknie Ewyprzez 30 minut. Lekko przestudzić, pokroić w 1-1,5 cm plastry. Ułożyć z powrotem na blasze. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, w połowie pieczenia obracając ciasteczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ja tym czasem planuję przekąski na sobotę - idę do koleżanki z ambitnym planem picia alkoholu, C. dał mi swoje błogosławieństwo i powiedział, że mnie nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzenożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik powidłami, lekko dociśnij warstwy. Znów zawiń w folię aluminiową i odstaw na 1 dzień. Czas na polewę. Przygotuj ją, i kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi. Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej
Grahamka, weka i kajzerkaśniadanie w pracy. Tak więc danie nadaje się na każdy posiłek :) FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, SZYNKĄ I POMIDORAMI (4-5 porcji) Składniki: - 8 jajek - 3 duże ziemniaki - 200 gram szynki (np. sopocka, ogonówka lub z indyka) - 1 duży pomidor - 1 duża cebula - sól, pieprz - oliwa z oliwek Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować w osolonej wodzie (około
Zgrabne Gotowaniektórzy nie lubią kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktórzy nie lubią kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię