Uwielbiam pieczoną paprykę, dlatego sałatka z jej duża ilością nie mogła nie stać się moją ulubioną. Sałatka jest prosta, szybka i bardzo, bardzo smaczna. Składniki: 250 g tortellini (dałam z grzybami) 2 duże papryki czerwone 80 g cebulki perłowej marynowanej łyżka oliwy łyżka pesto bazyliowego ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz kolorowy Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu(...)skrapiamy oliwą. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę. Tortellini, paprykę i cebulki łączymy ze sobą. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pesto i przyprawy. Sałatkę
e-PrzepisyKulinarneżółtego sera (np. cheddar) 100 ml śmietany 30 ml oliwy Kiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad(...)mięso, ziemniaki i przystawka :) Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut. Fix wymieszać ze szklanką wody, wlać do mięsa i dusić całość na wolnym ogniu przez około
Świat Domowej Kuchniciężkostrawnej zimie, po wszystkich gęstych, tłustych zupach mających ogrzać nas w mroźne dni czas na coś lekkiego, wiosennego, oczyszczającego. Ma być wiosennie, niech będzie kolorowo, powinno też być dietetycznie, by zrzucić te kilka kilogramów, które przyczepiły się do nas podczas zimy. Korzystajmy więc z sezonu na nowalijki, które pojawiły się już w warzywniakach i na straganach. Polecam moją ulubioną wiosenną(...)zupę- botwinkę. Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można
Smakowity Blog Kulinarnybyć gruszki, bo ich zdatność do spożycia malała z każą chwilą, miód - bo do gruszek pasuje idealnie, imbir - żeby całość była przyjemne rozgrzewająca i szczypiąca w język, i oczywiście lekka nuta cytrusowa, która dopełnia smak. Nie wiem, czy gdzieś znalazłabym przepis, który by mnie usatysfakcjonował. Szczerze mówiąc - nawet nie szukałam. Po prostu poszłam do kuchni - i mieszałam. Efekt(...)tych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne. Następnym razem dałabym tylko nieco więcej imbiru - jak na mój gust, jego smak jest jednak nieco zbyt subtelny. Sernik właściwie bardziej jesienny - jak aura za oknem. Ale myślę, że i na ten przedświąteczny
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłatkami migdałowymi *z mąką kokosową, smażony na maśle ** twaróg w kostce+ twarożek sernikowy+banan Nieidealny omlet. Nie do końca taki jak powinien być. Nie tak puszysty. Krzywy, z lekka surowy , ale nadal dobry i miał twarożek, dużo twarożku, wybaczam mu. Przepis: 2 jajka (+ew. białko) 20g mąki kokosowej* 10g mąki żytniej/pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia coś(...)Mąkę z proszkiem przesiewam do miseczki. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę zmniejszam obroty dodaję żółtka i ostrożnie porcjami wsypuję bo boku mąkę. Smażę na maśle.** *radzę dać jej trochę mniej, lub 3 białka, ponieważ jest dość chłonna i omlet nie wychodzi, aż tak puszysty. ** radzę rozprowadzić go w ten sposób by ciasto nie było zbyt grube, ponieważ
More food, love and dreamsszczycie jest kasza jaglana. Ja również postanowiłam przygotować dla Was trochę ciekawych przepisów, mam nadzieję że będą Wam się podobać i oczywiście smakować. Przepisy będą bardzo lekkie wręcz można je podpiąć do przepisów fit. Jak ktoś jeszcze nie próbował, to właśnie nastał czas aby zacząć używać kaszy i w waszej kuchni. Na moim blogu zwiększą swą(...)życiu do którego muszę mieć świetną sylwetkę :D Większość Pań na pewno wie o co chodzi :) Jednak nie bójcie się będą również normalne dania i oczywiście słodkości, które zresztą kocham :) Zabierajmy się za sałatkę. Składniki: ok 15 g rukoli 1 pierś kurczaka 10 g serka typu włoskiego pomidorki koktajlowe
Niezły Młyneksłoika 2 owoce kiwi 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z gruszek 2 plasterki świeżego imbiru sól,pieprz klarowane masło Piersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem. Piersi usmażyć na maśle. Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając(...)Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu. Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż. To proste, ale wykwintne danie zrobimy w trakcie gotowania ryżu
Kulinarny karnet Christopherałyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą(...)smażyć jeszcze około 2 minuty. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso i przesmażone pieczarki z porem zmielić maszynką. Do otrzymanej pulpy, dodać śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy. Foremki przesmarować lekko oliwą i posypać bułką tartą. Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić foremki
Kulinarny karnet ChristopheraZielony potworek to po prostu krem z brokuła. Jest to danie sycące i niskokaloryczne, dlatego idealnie nadaje się dla osób będących na diecie. Krem brokułowy może być podstawą wielu wariacji. W zależności od upodobań można do niego dodać jajko, czosnek, migdały, koperek lub natkę pietruszki, po prostu czego dusza zapragnie :) ~ Krem brokułowy z jogurtem naturalnym ~ Składniki: kilka różyczek brokuła(...)woda do ugotowania brokuła sól, pieprz ew. jogurt naturalny + dowolne dodatki Różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy część wody (można całą jeśli chcemy otrzymać bardzo gęsty krem). Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jogurt i ewentualne dodatki
Kuchenny Skrawek NiebaMakaron z dyniowym sosem. Nie pomyślałabym, że to może być takie pyszne. Dynie obrodziły w ogrodzie więc coś trzeba z nimi zrobić. To danie robiłam po raz pierwszy ale bardzo pozytywnie jestem nim zaskoczona. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 200 g makaronu świderki 1,5 łyżki masła 0,5 mniejszej cebuli 250 g dyni 50 ml śmietany słodkiej(...)parmezan gałka muszkatołowa Kamis sól morska w młynku Kamis zielona pietruszka Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni dodać drobniutko pokrojoną cebulę i na lekkim ogniu podgrzewać nie dopuszczając by cebula zbrązowiała około 8 min. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i pod przykryciem od czasu do czasu mieszając
Ala piecze i gotujeJabłka są naszym "owocem narodowym". Najczęściej jemy je same, surowe, ale są też powszechnie wykorzystywane m.in. do deserów, sałatek, mięs. My też pieczemy jabłka przełamując
Taste Of My DayLubię curry, zarówno w wersji mięsnej jak i w bezmięsnej. Czasami robię łagodne, czasami ostrzejsze, wszystko zależy od nastroju. Dziś naszła mnie
Kulinarne przygody GatityMoje pierwsze podejście do frittaty i myślę, że bardzo udane. Bo w sumie to taki nieco inny omlet a omlety bardzo lubię i wychodzą mi całkiem
Monia miesza i gotujeosolonej wodzie a następnie obrac i pokroic w plasterki. Cebule i czosnek starannie obrac, po czym drobno pokroic i podsmazyc na oliwie.Kiedy cebula sie zeszkli , dodac mięso mielone.Całosc lekko podsmażyc , mieszając. Nastepnie dołozyc osączone z zalewy pomidory oraz liście laurowe. Doprawic solą, pieprzem i słodka papryką.Dusic na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Naczynie żaroodporne posmarowac tłuszczem(...)ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całośc posypac solą oraz pieprzem , po czym zalac bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut przed końcem pieczenia posypac danie reszta sera żółtego. Przed podaniem zapiekankę oprószyc posiekana natka pietruszki
Słodkości i nie tylkopierwszych rzeczy jaką kupię (chociaż lista rzeczy się ciągle poszerza). A tymczasem muszę się zadowolić zwykłą patelnią, która mnie na szczęście nie zawiodła :) Jednak Wam oczywiście polecam przygotowanie tego dania w woku. CHIŃSKI MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI (4 porcje) Składniki: - 350 gram piersi z kurczaka - pół czerwonej papryki - pół żółtej papryki - 1 mała marchewka - 70 gram(...)sól, łyżeczka papryki słodkiej - jajko - oliwa z oliwek do smażenia Do podania: - cytryna - sezam - dla wytrwałych - pałeczki :) Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę lub paseczki, lekko posypać solą, przełożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić do lodówki na około 2h. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, z papryczki chili
Zgrabne Gotowanie