tytuł wskazuje, dziś będzie nieco mało ambitnie, ale za to eksperymentalnie. Robił ktoś z Was kiedyś fixa czy inne danie z torebki dokładnie tak, jak napisali na opakowaniu? Ja nie. Z racji braku pomysłu na obiad postanowiłam pozwolić sobie go narzucić, sprawdzając przy okazji, ile takie badziewko jest warte. W ręce wpadło mi takie oto coś: Dobra chemia(...)kurczaka - cebula sztuk jeden - olej - 50 g tartego żółtego sera - 150 ml wody - 150 ml śmietany 22% Pierwszy raz w życiu widziałam śmietanę 22%, bez kitu. Piersi miałam lekki nadmiar, bo w sklepie najmniejsze co mieli miało gram 300, więc tak całkiem pod przepis już nie jest, ale to, jak się okazało, nawet lepiej. I tak, ser jest
Kulinarne zapędy Kokosaryczała pod murami Jerycha. Tak myśleliśmy na początku, potem głos z siebie wydobyła jej koleżanka. Hipsterom szkła w Raybanach popękały. Nic to, ustawiliśmy się grzecznie w kolejce, dokonaliśmy wyboru dania, wysłuchaliśmy płaczu jakiejś sierotki z nieokreśloną płcią, że jej kanapeczkę pomylili i nastała nasza kolej. Zdecydowaliśmy się na wersję Cheese&Becon BBQ i frytki. Na burgera przyszło(...)wielgachne żółte butle. Sos łaskawie pominęliśmy przy konsumpcji. Po drodze zaliczyliśmy koktajl owocowo – warzywny za jedyne zł 10. Co np. za wodę z ananasem i bazylią jest lekkim nadużyciem, ale skoro pan premier bez angielskiego może zostać prezydentem Europy, to my jako naród możemy żenić kity spożywcze w dowolnych cenach, jak się nam żywnie podoba. W tym miejscu czytelnik powinien
ladykitcheningerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników. Postaram się nieco bliżej zaprezentować jego właściwości i sposób przygotowania. Połączenie brukselki i jarmużu nadało kalerosse TM niepowtarzalnego lekko orzechowego smaku, a dodatkowo jest w nim dwa razy więcej witaminy B6 oraz witaminy C, jak również witaminy E. Jest ono wspaniałym warzywem sezonowym, które nie jest uprawiane latem, dostępnym wyłącznie(...)grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Warzywo jest pyszne i zdrowe, p olecam je szczególnie dzieciom, osobom dbającym o swój organizm i lubiącym zdrowe odżywianie. Zapraszam wkrótce do mnie, po przepisy i inspiracje na dania z wykorzystaniem kalerosse
Kuchcik gotujejasnobeżowe, słodko pachnące, gładkie i zbite – ale będą dawały łatwo się skruszyć. Stare, popsute, będą brudno-szare, nie będą miały miłego zapachu tylko zapach kwasu i fermentacji, a zamiast dać się pokruszyć – będą się mazać między palcami lub pękać. Jeśli kupiliście za dużo świeżych drożdży niż Wam potrzeba – z powodzeniem można je mrozić. Świeże drożdże należy między palcami rozkruszyć(...)najlepiej w wyskim naczyniu. W rondelku rozpuścić masło. Gdy będzie już gorące i rozpuszczone, zdjąć naczynie z ognia i wlać do niego mleko. W ten sposób mleko zdąży się lekko podogrzać. Do pokruszonych drożdży z cukrem dodajemy 8 łyżek mleka z masłem. Rozcieramy drożdże w mleku. Do mikstury dodajemy 3 łyżki pszennej mąki (odjęte od tej naszykowanej do ciasta
Karo in the KitchenSezon grillowy już w pełni chciałam Was zachęcić do wypróbowania mojej SAŁATKI WIOSENNEJ (w kolejnym poście inna sałatka do grilla) jest lekka i świetnie komponuje się z grillowanym mięsem. SKŁADNIKI: 4-5 szt. średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo cebulka dymka+szczypiorek, trochę koperku 3-4 łyżki majonezu sól, grubo zmielony pieprz(można przygotować(...)obieramy, kroimy w plastry, ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę, bądź w ósemki, dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek, sól, pieprz, majonez, gotowe. Jeśli majonez zastąpicie jogurtem naturalnym, danie będzie fit. Sałatkę można wzbogacić o rzodkiewkę
Kuchnia BeatyPostanowiłam podzielić się z Wami rodzinnym przepisem na pyszne danie,które od wielu lat gości u mnie podczas rodzinnych obiadów szczególnie w weekendy. Mięso oraz sos smakują wyśmienicie. Danie doskonale komponuje się z ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Mięso jest miękkie, kruche,a sos na prawdę smakowity. Przyznam się, że resztki sosu nigdy się u mnie nie marnują(...)pieprz 1 łyżeczkę papryki ostrej 1 łyżkę koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku 1 szklanka śmietany Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Cebulę pokroić drobno i lekko zrumienić na oleju. Na cebuli ułożyć plastry mięsa, posolić i przykryć pokrywką.Dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie wlać tyle wody, aby opłynęła po mięsie, dodać pieprz, paprykę
noteskulinarnyfigaWśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%. Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki . Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje(...)podstawowej ilości w przeciętnej keksówce chleb moim zdaniem wychodził za niski. Te proporcje z oryginalną ilością wody i zwiększoną mąki czynią ciasto o wiele bardziej ścisłym, więc podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie. Składniki: 300g zakwasu żytniego 150g mąki razowej (żytniej lub pszennej) 210g maki pszennej 200ml
W kuchni wieczoremłyżeczki rozpuszczalnej) 150g masła 400g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej starta skórka z pomarańczy 0,5 opakowania przyprawy korzennej listonic_name = "Pierniczki świąteczne p. Ani – danie konkursowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "125g drobnego cukru 125g płynnego miodu 50ml mocnej kawy (np: 2 łyżeczki rozpuszczalnej) 150g masła 400g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej starta(...)Sposób przygotowania Krok 1 Cukier, miód, kawę i masło topimy w garnku na małym ogniu (cukier musi się dokładnie stopić), studzimy nieco (przed dodaniem reszty składników, masa powinna być lekko ciepła). Krok 2 Następnie dodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Krok
CoolinarniePLprzyjemnością patrzę jak domownicy oblizują paluchy! Dziś mam dla Was przepis na pieczone żeberka w jabłkowo – musztardowej glazurze. Odpowiednio ostre … delikatnie słodkie , podane z pieczonymi ziemniaczkami tworzą danie godne najlepszej restauracji! SKŁADNIKI: * Żeberka – 400 g * Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką – 100 g * Jabłko – 3 szt * Ostra musztarda ziarnista – 1 łyżka * Cebula – 1 szt * Piwo(...)łyżeczka * Pieprz ziarnisty kolorowy – 1 łyżeczka * Liść laurowy – 2 szt * Ziele angielskie – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żeberka oczyszczamy , kroimy na części. Nacieramy z każdej strony solą oraz lekko zgniecionym pieprzem ziarnistym. Umyte jabłko zalewamy 200 ml wody , gotujemy do miękkości ( aż zacznie się rozpadać ). Obieramy ze skórki , miąsz trzemy na tarce lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy do niego piwo
Ostra na Słodkowarzyw. A potem zerknęłam na czerwone korale żurawiny, i wyobraźnia zaczęła pracować. W sklepie czy lodziarni nie widziałam nigdy lodów żurawinowych. Poszukiwania przepisu w internecie i książkach też niewiele dały, bo głównie były to lody z żurawiną suszoną. A jak już jakieś znalazłam, to dietetyczne. Albo na samym jogurcie. I sorbety. A ja chciałam lodów pysznych (nie insynuuję, że tamte(...)pragnęłam), kremowych, słodkich, ale z wyraźną kwaśno-żurawinową nutą. Usiadłam więc w kąciku, i zaczęłam myśleć. Ułożyłam plan, przystąpiłam do realizacji, a wieczorem spróbowałam lodów. O mamuniu, jakie dobre! Lekko kwaśne, ale jednak słodkie. Z wyraźnym smakiem żurawiny. Z chrupiącymi płatkami migdałowymi i kawałkami białej czekolady, które przyjemnie osładzają całość. Wyszły wyborne. Jeśli macie dostęp do mrożonej żurawiny, spróbujcie koniecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki wody sól Olej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości(...)smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu. Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych
Kulinarny karnet Christopheramożna było go użyć. Ja zawsze dodaje kromkę czerstwego chleba, który był pieczony na zakwasie, przyspiesza to proces kiszenia żuru, dodanie chleba pieczonego na drożdżach nie da tego efektu. Drugim składnikiem, który warto dodać jest czosnek, teoria mówi, że spowalnia proces kiszenia, zaś moja praktyka dowodzi, że spowalnia minimalnie, góra o jeden dzień, a smak i aromat czosnku jest wart(...)kromka czerstwego chleba pieczonego na zakwasie 2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1 litr wody Wodę należy przegotować, lekko przestudzić i jeszcze gorącą zalewać przygotowaną w słoju mąkę z przyprawami. Można mieszać używając drewnianej łyżki, nakryć gazą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka
Apetyczna babeczkaKolejne proste i szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie Karolina z bloga Sto kolorów w kuchni . Dzisiejszy pomysł, to danie, które przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach. Makaron z sosem szparagowym(...)pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy 10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron
Kulinarne przygody Gatitywersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie nie mam fasolki szparagowej, ale mam nadzieję, że groszek da radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony(...)pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany 2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko przysmażyłam na łyżce oliwy. Dorzuciłam do wywaru z warzywami. Pogotowałam ok. 20 min. razem. Na koniec dorzuciłam trochę zielonego groszku i jeszcze 5- 10 min. gotowałam. W międzyczasie zupę
bastalenamąki pszennej tortowej, 250g chlebowej, 10g świeżych drożdży, BIGA, 350g wody, 15 g soli, 50g oliwy z oliwek. Mąki przesiać, dodać pokruszone drożdże. Dać wyrośniętą bigę, wodę, sól i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godz. w ciepłe miejsce. Uciskając nadać ciastu kształt prostokąta(...)złączeniem do dołu. Następnie delikatnie rolować w przód i w tył. Ułożyć na omączonej ściereczce złączeniem do góry, przykryć i odstawić godzinę. Delikatnie przełożyć na blachę złączeniem do dołu. Lekko rozciągnąć wzdłuż. Piec około 20 minut w temp. 220st. Razem ze mną Ciabattę piekli: Małgosia http://margiandreucci.blogspot.it/2014/04/ciabatta.html Dorota http://doowa.blogspot.com/2014/04/ciabatta.html Iza http://smacznapyza.blogspot.com/.../domowe-pieczywo... Justyna
Z miłości do słodkości