sobie bez nich tego dania. Ja fanką ziemniaków nie jestem, ale w moussace bardzo mi pasują. W przepisie korzystam z ziemniaków już wcześniej ugotowanych - to przyspiesza przygotowanie dania:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 4-5 ugotowanych ziemniaków garść oliwek kalamata 1 puszka pomidorów Cirio 1 łyżeczka(...)smażenia sos beszamelowy - kliknij po przepis:) Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować oliwą i włożyć
Kulinarne Inspiracjedalej miksujemy, żeby dobrze wymieszał się z kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Nie polecam kremów z samej śmietany, bo podczas nadchodzących letnich dni ryzykujemy, że nasze babeczki rozpłyną się zanim pojawią się pierwsi goście ;) Po wyciągnięciu babeczek(...)wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Lekko ostudzone babeczki (nie muszą być zupełnie zimne, ale nie mogą być też gorące) będziemy nadziewać konfiturą różaną. Małym nożykiem wycinamy stożek na czubku każdej babeczki (nie wyrzucamy kawałka, który odcięliśmy
CiastkozercyDzisiaj kolejne pyszne, szybkie danie makaronowe połączone z mięskiem. Makaron farfalle jest ostatnio jednym z moich ulubionych. Dania z jego udziałem wyglądają bardzo apetycznie, a moja córeczka wręcz je uwielbia. Przygotowanie całości jest bardzo szybciutkie, tym samym świetnie sprawdzi się w upalne dni kiedy mamy minimum ochoty na stanie w gorącej(...)piersi z kurczaka 6 łyżek pomidorów krojonych z puszki sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy przez około 8 minut, odcedzamy. Mięso myjemy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do teflonowego rondla przekładamy mięso i je podduszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieprzem. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 1 kg ziemniaków; 250 g twarogu (u mnie chudy); Sól; Pieprz Słodka papryka w proszku. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę. Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem(...)papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut. Podawać z surówką jako zastępnik ziemniaków do dania głównego lub jako samodzielne danie. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 kulek. Podczas pieczenia należy pilnować kulek, aby nie były w piekarniku zbyt długo, gdyż
Gospodyni Miejskadzisiejszy dzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i szybki :) Zapraszam :) Składniki : 2 szkl mąki tortowej 1/2 szkl oleju 1/2 szkl jogurtu owocowego ( ja dałam truskawkowy Bakoma ) 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia kokos w kosteczkach Krem waniliowy Dr. Oetkera 1 szkl mleka Barwnik czerwony(...)olej, mąkę i proszek , wszystko wymieszać mikserem. 3. Papilotki przełożyć do foremki na muffinki . 4. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5. Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6. Krem ubić z mlekiem ,podzielić na 2 części .Do jednej dodać kilka kropelek barwnika
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 20 dag masła - kostka 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko Skórka otarta z 1/3 cytryny albo odrobinę soku z cytryny 40 dag mąki – ja dałam 2,5 szklanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia owoce sezonowe – u mnie maliny Tłuszcz do formy Bułka tarta do obsypania + 1 łyżka Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem(...)Masę wstawić na ok. 30min do zamrażarki. Oddziel kawałek ciasta (mniej więcej 1/3). Ciasto rozłóż palcami (urywając je po prostu) na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Lekko dociśnij. Ciasto posyp łyżką bułki tartej (gdy owoce puszczą sok, wchłonie go, aby nie zrobił się zakalec). Na surowe ciasto połóż maliny i posyp je cukrem pudrem, rozkrusz na wierzchu
Fabryka pomysłów" Jadąc na działkę do przyjaciółki na małe ploty, przygotowałam nam małe co nieco, do popołudniowej herbatki i wieczornego alkoholu. Poprosiła mnie o jakieś mokre ciasto z
Słodkie Przyjemnościpiekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika: 5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz ser sirene (lub inny solankowy) do posypania Ziemniaki obieramy i kroimy w jednakowej grubości talarki, następnie talarki kroimy w słupki. Tak przygotowane frytki(...)wyśmienity. Wygląda trochę jak nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli
Cooking MonsterRękami formujemy z niej spójne kule starając się by były zbliżonej wielkości. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odmierzając kule łyżeczką otrzymamy 25 kul. Następnie też łyżeczką lekko je spłaszczamy, ale naprawdę trochę, ciastka w pieczeniu "rozleją" się tworząc na blaszce coś na kształt tabliczki "nieczekolady". Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 25 minut(...)blaszce, po jakiś 10 minutach odłamując jedno od drugiego przekładamy ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciastka nie są bardzo słodkie wbrew zawartości chałwy. W sumie można nawet dać łyżkę dodatkową miodu. Ciastka są całkiem zdrowe dzięki ziarnom, miodowi i przede wszystkim mące orkiszowej, ale pamiętać trzeba, słonecznik, chałwa i masła to masa kalorii, przy przygotowaniu 25 szt. jedno
I tu będę miała takie teBłyskawiczne, bardzo smaczne i syte danie. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Pierożki tortellini można przygotowywać na różne sposoby. U mnie dziś na obiad tortellini serowe na ciepło okraszone pysznymi dodatkami :) Składniki ( dla 4-5 osób ) - tortellini z serem 50 dkg. ( dwa opakowania po 25 dkg.) - boczek wędzony 10 dkg. - szynka wędzona lub konserwowa 15 dkg ( ja daję pół(...)pół ) - papryka czerwona 1 sztuka - pomidor 1 sztuka - zielona cebulka - łyżka oleju - sól - bazylia, majeranek Wykonanie Tortellini gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Wszystkie składniki ( boczek, szynkę, paprykę,pomidora bez skórki) kroję w kosteczkę. Na dużej najlepiej głębokiej patelni podsmażam najpierw boczek, jak wytopi się tłuszczyk dodaje szynkę, po chwili paprykę, jak troszkę
Kuchnia z widokiem na ogródciepłej wody 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru Przygotowanie: Karczek przyprawić, włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać cebulę i czosnek. Piec ok 5 godz (góra/dół). Po upieczeniu dać mu chwilkę odpocząć , rozdrobnić i skropić kilkoma kroplami sosu sojowego (według uznania). Mąkę wsypać do miski. Drożdże pokruszyć do garnuszka zasypać solą i cukrem - po chwili ruszą. Połączyć ze sobą wszystkie składniki(...)ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować placki o grubości ok 2 cm. Piec w 250 st C (góra/dół) ok 10 min..aż się ładnie zrumienią. Lekko przestygniętą pitę rozkroić tak, aby powstała kieszonka. Wysmarować ją sosem czosnkowy, dodać sałatę skropioną sosem vinegrette wymieszaną z mięsem.. Smacznego
Gaździnka warzyTradycji musi być zadość i młoda kapusta musiała się pojawi ć do obiadu :) Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 pomidory 1/4 szklanki wody sól
Kuchnia domowa AniPyszne i soczyste kotlety drobiowe z chrupiącą skórką Kotlet de volaille'a SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 szt podwójna masło -12,5 dag jajko -1 szt
Kuchnia Danusidoceniany jej walorów.Większość z nas przygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, albo przygotowuję z niej zapiekankę... Składniki: około 400 g kaszanki 1 cebula majeranek Wykonanie: Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać(...)się rozpadną tworząc jedną masę) Doprawić do smaku pieprzem i solą i roztartym majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła. Podawać z ziemniakami i obowiązkowo gotowaną kiszoną kapustą
Walijskie Pichceniekawałek chudego boczku lub 1 pętko dobrej kiełbasy 1 marchewka bułka tarta 1 jajko sól pieprz olej Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażany pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, kiedy się lekko zezłoci dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek oraz startą na najmniejszych oczkach marchewkę. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki naszych kotlecików: ugotowaną kaszę, cebulkę(...)kotlety, obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub np. na zimno z sosem czosnkowym czy pomidorowym. Smacznego
Walijskie PichcenieNa Białorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową. Składniki na
Apetyczna babeczkaoddzieleniu żółtka do ciasta) 250-300 g śmietany 18% * odrobina kurkumy sól i pieprz do smaku szczypiorek pół średniej cebuli pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta tymianku * Do przygotowania dania użyłyśmy śmietany firmy Polmlek Przygotowanie Pora kroimy w krążki, boczek i cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, gdy wytopi się już trochę tłuszczu wrzucamy(...)zioła i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na (mniej więcej) kształt koła tak, aby w każdym miejscu było równej grubości i wykładamy na formę do tarty. Lekko dociskamy do krawędzi formy, obcinamy z brzegów nadmiar ciasta i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni dość gęsto (aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszało się). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Symfonia SmakówPrzepis znalazłam w Kobiecie i Życiu , ale znacznie zmodyfikowałam. Zamiast pokruszonych herbatników dałam płatki owsiane; nie miałam słodzonego mleka skondensowanego, więc dałam zwykłe skondensowane i dodałam miód, a także nie oblewałam ciasteczek na końcu czekoladą, tylko zostawiłam saute;) Składniki na ok. 25 szt.: * 50 g orzechów włoskich * 50 g migdałów * 50 g żurawiny i wiśni suszonych - w przepisie były(...)była mleczna * 1/2 szklanki mleka skondensowanego * 3 łyżeczki miodu * 150 g płatków owsianych Włączyłam piekarnik i nastawiłam na 180*C. Mleko wlałam do rondelka, dołożyłam miód i postawiłam na lekkim ogniu, aby się połączyło. Czekoladę połamałam i topiłam na parze. W międzyczasie mleko mi wykipiało, więc je przelałam do topiącej się czekolady i tym sposobem stopiła się
Zdrowa Kuchnia SowyQuiche lorraine, czyli placek lotaryński to tradycyjne danie z płd- wsch Francji. W sposobie przygotowania podobny do tarty, z tą jednak różnicą, że quiche zalewa się masą jajeczną i przygotowuje wyłącznie na wytrawnie. Odbiegając jednak od standardowego ciasta dzisiejsze przygotowałam z mąki razowej. Zawsze to miła, i smaczna, odmiana. Ciasto: 1 szklanka mąki razowej 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki jogurtu sól Z podanych składników zagniotłam ciasto, które następnie włożyłam na 30 min. do lodówki. Po lekkim schłodzeniu ciasto wy łożyłam w formie do pieczenia tarty (wyłożonej papierem do pieczenia). Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st. Farsz: mięso
bastalenaDziś na śniadanie zachciało mi się czegoś innego. Wyjęłam wszystko co miałam i zrobiłam francuskie ślimaki :) Większość moich dań powstaje w ten sposób :) Dziś użyłam ciasta francuskiego gotowego, ale już niedługo zrobię je sama i pokaże na blogu jak mi to wyszło. Ślimaki są świetne na śniadanko ale również sprawdzą się jako przekąska imprezowa lub dodatek do piwa(...)cebula 15 dag szynki 15 dag sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 1 jajko sól pieprz Cebulę i szynkę kroimy w małą kosteczkę i lekko obsmażamy. Możemy dodać bez podsmażania. Ser ścieramy na tarce i wszystko mieszamy ze śmietaną. Dodajemy białko i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na ciasto i smarujemy. Pozostawiamy brzegi
Olikowa kuchniacukru pudru - dałam 100 g fruktozy 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów - dałam 7 digestive 1/2 tabliczki czekolady mlecznej - dałam gorzką 2 łyżki czekoladowych drobinek (posypka) - dałam 2 pomadki - galaretki w czekoladzie kilka kostek stopionej gorzkiej czekolady do polania Zrobiłam w keksówce 12x22. Czekoladę i galaretki posiekałam dość drobno, ciastka pokruszyłam. Dodałam pozostałe składniki, wymieszałam ręcznie (można mikserem(...)masę, zawinęłam folię i włożyłam do zamrażalnika na całą noc. Przed podaniem przełożyłam na godzinę z zamrażalnika do lodówki. Następnym razem zrobię w 2 mniejszych pojemniczkach, bo po tym lekkim rozmrożeniu deser musi być zjedzony w całości. Odwinęłam z folii i polałam roztopioną czekoladą. Poezja! Deser wart swej nazwy
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 150 g Farfalle Mamma Mia 2 cytryny 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki serka mascarpone plastry wędzonego łososia rukola sól, pieprz
kolorowotorcikowoŁosoś pieczony to prostota sam w sobie. I to jest w nim najlepsze. Danie podałam z kaszą kuskus - trochę słońca w mocno zimowy dzień. Składniki: 4-5 kawałków filetu łososia 1 cytryna suszony koperek przyprawa do ryb opakowanie kaszy kuskus 1/2 czerwonej papryki 1/2 ogórka 1 łyżka masła olej Wykonanie: Filety umyć, osuszyć, polać sokiem z cytryny, obsypać(...)Odstawić na minimum pół godziny. Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę i ogórka (wcześniej obrać ze skórki) pokroić w kostkę i dodać do kaszy. Łososia podsmażyć lekko na patelni na maśle i oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec jeszcze 15-20 minut. Podawać z kaszą. insertCookd("7ce6f03e86933856847e9faab389c52c
Pasja SmakuMuszę się przyznać do lekkich oporów w przygotowywaniu potraw na parze . To znaczy uznaję wszystkie racjonalne argumenty o zaletach takiego gotowania , ale jedzenie zrobione na parze nie smakuje mi. Wydaje mi się jałowe . No chyba , że się przy nim pokombinuje :) .Robię tak : Gotuję na parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez(...)składniki (mięso, ryby , warzywa) nie wypłukiwała z nich smaków .Potrawy doprawiam przed gotowaniem. Do wody w dolnym garnku dodaję zioła. A gotowe danie podaję z sosem lub masłem ( np. z bułką tartą ).Potrawa zatrzymuje w sobie wszystkie smaki - lepiej niż ugotowana w wodzie . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniNa diecie nie musimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy
Magiczne Życie MartyCześć! Tabule (oryginalna nazwa to tabbouleh) to orientalna, arabska sałatka składająca się z kuskusu i warzyw. Jadłam ją tylko raz i do tego stopnia mi zasmakowała
Pora coś zjeść