szklanki wody. Rabarbar rozgotować. Dodać liście melisy. Gotować aż liście stracą zielony kolor. Wyjąć je z rondla. Dodać cukier. Wymieszać i trzymać jeszcze chwilę na ogniu do rozpuszczenia cukru. Lekko schłodzić i dodać nasiona chia. Wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie, przygotować obwarzanki: Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich wyrabiać chwilę przed wałkowaniem. Rozwałkować na podłużny placek. Ciasto(...)końcach. Zwijać placek w roladkę i odkładać na bok na złączeniu roladki. Roladki można próbować skręcać w bajgle. Zrobiłam tak z jedną, ale ciasto za bardzo się rozchodziło i dałam sobie spokój z następnymi, by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Wałki sklejać końcami i odkładać obwarzanki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, by powtórnie wyrosły. Odczekać ok. pół godziny. Piec
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli znudzi się nam tradycyjny kalafior polany bułką tartą, to proponuję ten przepis: kalafior zapieczony z serem, szynką i zieloną cebulką. Danie naprawdę smaczne i warte polecenia. Szybkie, smaczne i jak dla mnie bardzo syte :) jak najbardziej polecam :) Składniki - kalafior - szynka 10 dkg ( dodałam jeszcze kawałek drobiowej kiełbaski ) - ser żółty 10-15 dkg. ( w zależności od wielkości kalafiora ) - zielona(...)wodzie na pół miękko. Odcedzam, przestudzam. Kiedy kalafior się gotuje przygotowuję pozostałe składniki: szynkę ( ew. kiełbaski ) kroje w kostkę, zieloną cebulkę w paseczki, ser scieram na grubszych oczkach tarki. Lekko przestudzony kalafior układam ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym na każda różyczkę nakładam cieniutki plasterek masła,przyprawiam granulowanym czosnkiem, całość posypuje szynką, zieloną cebulką i grubszą warstwą startego sera. Piekę
Kuchnia z widokiem na ogródtartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco. Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu Tatin, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który spróbował tarty podczas swojego pobytu w Lamotte-Beuvron(...)średnicy 22-24 cm, 8 porcji) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 średnich jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i przekrojonych na połówki sok z 1/2 cytryny 120 g masła, lekko rozmiękczonego 160 g drobnego cukru Przygotowanie: Skrop obrane połówki jabłek sokiem z cytryny. W metalowej formie lub głębokiej patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku o średnicy 22-24 cm, rozprowadź
karmelowyardzo pożywna i sycąca. Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-) Wspaniałe danie jednogarnkowe. Składniki: 600 g wieprzowiny (u mnie łopatka(...)Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę i dusimy przez ok 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie
Walijskie PichceniePyszne gnocchi z dyni , czyli dyniowe kluseczki , które mogą stanowić samodzielne danie - podane z rukolą i parmezanem (albo jakimś sosem) lub być dodatkiem do dań mięsnych. Mają piękny kolor i są przepyszne :) SKŁADNIKI 1 szklanka puree z dyni (przepis tutaj ) 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 2 łyżki(...)luźne i klejące -musimy uważać, by nie dodać za dużo mąki , bo kluseczki będą twarde. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki. Możemy je obtaczać delikatnie w mące, potem spłaszczamy lekko widelcem. Wrzucamy gnocchi na posolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekane listki szałwii. Wrzucamy gnocchi i smażymy kilka minut
Moje Kuchenne Rewelacjekarkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia karkówki. To danie wraz z surówką przygotował Piotrek. Bitki wieprzowe duszone są bardzo smaczne. Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis na szynkę duszoną , czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu(...)ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju, Mięso z karkówki wieprzowej, kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm, lekko rozbijamy każdy kawałek mięsa z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z jednej strony, przewracamy mięso na drugą stronę, dokładamy cebulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykonaniu także. Różnica skrywa się w wykończeniu dania, bowiem frittata to taki open- face omlet, czyli niezrolowany, często dodatkowo zapiekany przed podaniem omlet. Po zakupie nowego gadżetu do kuchni postanowiłam zaserwować na dzisiejsze śniadanie mini frittatę, taką na jeden kęs. Z grzankami i masełkiem czosnkowym całość wymiata! Danie niesamowicie pożywne i bardzo wdzięczne(...)łyżką mleka. Dodałam przyprawy i wylałam na zarumienione salami. Od razu dorzuciłam plaster sera, połówki oliwek oraz łyżeczkę pomidorów. Smażyłam, nie mieszałam, aż do momentu gdy spód się lekko zarumienił. Następnie całość wstawiłam do piekarnika (150st./5-7min
bastalenawołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata... Do przygotowania dania użyłem: 500 mielonego mięsa wołowego, 2 zielonych papryczek chili, 1 średniej cebuli, 3 ząbków czosnku, 3 pomidorów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1 puszki kukurydzy (300 gram), 1 puszki(...)praskę czosnek. Następnie dodałem na patelnię 500 gram mielonego mięsa wołowego i całość delikatnie podsmażyłem, dokładnie rozdzielając kawałki mięsa, tak aby nie powstały z niego grudki. Kiedy mięso było lekko przyrumienione dodałem do niego zawartość puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami
Wyprawy kulinarneoddaje moją miłość do tego dania. Od dawna "ćwiczę" różne warianty ryżu z dodatkiem warzyw strączkowych i uważam, że jest w nich coś niesamowitego - sycą, rozgrzewają i poprawiają mi nastrój . Stanowią znakomity wegetariański posiłek - łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko . Do moich ulubionych tego typu dań należy też ryż z grochem i mlekiem(...)temperatury ). Aby osiągnąć ten proces, cebulę należy dusić na małym ogniu (uważamy, aby się nie przypaliła), cierpliwie i powoli, ok. 40-45 minut , aż wspaniale zbrązowieje i stanie się lekko słodka, delikatna i aromatyczna. Taka cebulka nie ma nic wspólnego z wyciskającą łzy, ostrą surową odpowiedniczką. Karmelizowana cebula jest podstawą sławnej francuskiej zupy cebulowej . Inne wykorzystania to: dodatek do burgerów
Chilli Czosnek i Oliwaswój gracki klimat :) A teraz nasza propozycja : Indyjskie samosy z meksykańskim sosem i grecką sałatką :) Zobaczcie jak ślicznie to wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ? Składniki : (4 osoby) Składniki na ciasto do samosy : 1 szklanka mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek(...)chili ( i tu już jak uważacie) można całą skroić w drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego
vegetanietego przepisu - nie jest ani twarda, ani gumowata, lecz po prostu wyborna, z doskonale podkreślonym smakiem. Przygotowania dania jest zaś banalnie proste. Słowem rewelacja. Do przygotowania dania użyłem: 1 ośmiornicy (około 1 kg), 1 bagietki, 60 gram masła, 2 cytryn, 1 mango, 250 gram rukoli, 500 gram pomidorów koktajlowych, 2 ząbków czosnku, 4 łyżek oliwy(...)niego 60 gram masła, szczyptę soli morskiej, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszałem przy użyciu widelca. Bagietkę pokroiłem w lekko ukośne kromki o grubości około 2 cm, a następnie każdą kromkę posmarowałem masłem koperkowo - czosnkowym. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim posmarowane masłem kromki bagietki. Podgrzewałem przez
Wyprawy kulinarnesztuk rurek makaronowych cannelloni, świeżej bazylii, 20 sztuk kaparów marynowanych, oliwy, 20 gram masła, gałki muszkatołowej, octu balsamicznego, białego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, suszonego tymianku. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania farszu mięsnego. Jedną cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem bardzo drobno posiekałem. Równie drobno posiekałem dwa ząbki czosnku. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem(...)następnie podgrzewałem całość na małym ogniu przez pół godziny, aż do całkowitego odparowania wody. Pod koniec smażenia, kiedy farsz był już dosyć gęsty dodałem do niego około 20 lekko posiekanych listków świeżej bazylii i podgrzewałem dalej, mieszając, aby farsz się nie przypalił. Następnie, kiedy woda już w całości odparowała, przełożyłem mięsny farsz na talerz i pozostawiłem do wystygnięcia. Na umytą
Wyprawy kulinarneśniadanie? - Coś, coś pysznego... Mina niewyrażająca właściwie nic, lekki uśmiech po pierwszym łyku gorącej kawy, pierwszy kęs chleba z masłem, twarożkiem i dżemem i naraz twarz rozpogadza się jak niebo po burzy. - A więc to tym tak pachniało wczoraj! Zrobiłaś to wczoraj?? Nie mogło być inaczej:) Ten dżem naprawdę jest grzechu warty! Choć pora na robienie przetworów właściwie już(...)warto przygotować własnie teraz; zebrana jesienią dynia, w chłodnym miejscu znakomicie się przechowa a pomarańcze o tej porze roku smakują najpyszniej. A jak smakuje ten dżem? Tego się nie da opisać, to takie słońce zamknięte w słoiczku:) Bardzo, bardzo polecam! Nie tylko na takie leniwe śniadanka jak moje dzisiejsze; i pomyśleć, że jeszcze niedawno nie lubiłam niedziel! składniki
6niebofiliżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek lub mak do posypania Farsz: Grzyby namoczyć ok godziny w 1 szkl wody, gotować ok pół godz. Kapustę zalać niewielką ilością zimnej wody, zagotować(...)konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut
Smakołyki Asipoprzednim wpisie wykorzystałam połowę dyni piżmowej. Teraz opowiem co zrobiłam z drugą połówką. Sos. Sos z dyni. Lekki, pyszny. Wykorzystajcie makaron jaki lubicie- u mnie bezglutenowy. U mnie wersja wegetariańska. pół dyni piżmowej 2 ząbki czosnku parmezan woda ok szklanki natka z pietruszki czerwona papryka w proszku szalotka olej sól Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę(...)wody. Na patelni w niewielkiej ilości oleju zeszklij szalotkę i czosnek. Dodaj do musu z dyni. Jeśli wolisz kremową konsystencję zmiksuj ponownie szalotkę z czosnkiem. Ja lubię wyczuć w daniu strukturę innych warzyw Wrzuć ugotowany makaron, posyp parmezanem i natką. Smakuje świetnie z tymiankiem
AZgotuj!