lekkie dania - 4237 przepisów (strona:128/283)

Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym 319

przepis na kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które szukają prostych i pysznych dań… nie może nie wyjść… i jak smakuje! Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym – składniki: 2 piersi kurczka ok. 400 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, papryka 50 ml wody natka pietruszki oliwa do smażenia(...)podsmażam na oliwie cebulę aż się zeszkli i wrzucam do rondelka. Następnie podsmażam kurczaka na złoty kolor i dorzucam do cebuli. Pieczarki przesmażam przez 1-2 minuty tylko żeby lekko zmiękły i dokładam do kurczaka i cebuli. Doprawiam solą i pieprzem. Dolewam ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotuję kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec

UgotujmyTo.pl
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 485

śmietan-fix. Śmietanę ubić na sztywno, dodając w początkowej fazie śmietan-fix, a pod koniec ubijania, sok z cytryny. Nie dodawać cukry, śmietana ma być lekko kwaskowa. Dodatek śmietan-fixa daje nam pewność, że śmietana nie podejdzie wodą i wytrzyma do dnia następnego. Dodatkowo: pół puszki kajmaku, spora garść płatków migdałowych. Pierwszy i drugi spód bezowy(...)górę tortu. Torcik jest bardzo słodki, ale bardzo pyszny :) każdy łasuch na pewno będzie nim zachwycony. Powinien postać przynajmniej kilka godzin w lodówce, jednak my nie daliśmy rady tyle czekać, dlatego nie udało się go ładnie ukroić ;) Jeśli jednak zaczekacie z pokrojeniem około 12 godzin, wtedy bez kłopotu wyjdą Wam piękne niepokruszone kawałki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Risotto z małżami (risotto di vongole) 143

Dzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią się gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 200 g małży 400 g ryżu do risotto Arborio około 1 litra bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego(...)łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Świeże małże sprawdzamy czy mają zamkniętą skorupkę. Jeżeli są otwarte, stukamy lekko o blat. Jeśli małża się zamknie to znaczy, że jest świeża i odkładamy ją z pozostałymi, jeżeli nie to wyrzucamy (martwe powodują silne zatrucie). Następnie myjemy i oczyszczamy z narośli

Oryginalny smak
Cytrynowiec 389

Pyszne cytrynowe, orzeźwiające ciasto z masą cytrynową i bitą śmietaną . Ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji , ja jednak je lekko zmodyfikowałam dając zamiast ananasów brzoskwinie i na wierzch herbatniki pełnoziarniste Czas pieczenia:   około 30 min                     Temperatura pieczenia:   170  °C           Wielkość formy(...)mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa śmietankowa 1/2 litra śmietany kremówki 2/3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny(rozpuszczonej w 1/3 szkl  wody) Dodatki 1 puszka ananasów )ja dałam brzoskwinie) 2-3 paczki herbatników szkolnych ( u mnie  herbatniki pełnoziarniste)  Masa cytrynowa  Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
JAJECZNICA Z PAPRYKĄ I MOZZARELLĄ 168

Jajecznica zawsze kojarzy mi się z niedzielą lub innym wolnym dniem od pracy, pewnie dlatego, że głównie w takie dni ją przyrządzam :) To bardzo wdzięczne danie bo można z nim szaleć do bólu. Cokolwiek do niej nie dorzucimy - będzie ok :)) Dziś kolejna odsłona naszej pospolitej jajecznicy, oparta na trochę innych dodatkach. Tym razem oprócz szynki znalazła się w niej(...)klarowane Wykonanie: Rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulkę, po chwili dorzucamy pokrojoną szynkę. Chwilę smażymy po czym dodajemy pokrojoną paprykę konserwową. Jajka roztrzepujemy w miseczce, pieprzymy i lekko i - uwaga nie solimy! Do jaje dodajemy startą na drobnych oczkach mozzarellę, która jest słona, więc soląc jajka bardzo łatwo przesolić potrawę. Rozkłócone jajka wylewamy na patelnię, smażymy do lekkiego

Walijskie Pichcenie
WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE 206

mieszkaniu. Piekarnik na pełnych obrotach, w rondlu bulgocze potrawka, na patelni skwierczy olej. Zabawa w gotowanie. Nie, to nie narcyzm, samozachwyt czy samouwielbienie. Po prostu te burgery są fenomenalne. Lekko pikantne, całkowicie warzywne i pełne smaku. Pestki dyni nadają ciekawej konsystencji,gdy nagle w miękkiej strukturze pojawia się coś chrupiącego. I sezonowe, gdyż to właśnie teraz marchewka zaczyna gościć(...)szklanki oleju 3 łyżki mąki posiekana natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego płatki chili, imbir mielony Wszystkie składniki mieszam ze sobą tak, aby masa była odpowiednio klejąca i dało się z niej uformować burgery. Jeśli trzeba, dodaję oleju lub mąki. Doprawiam do smaku. Blachę do pieczenia wykładam papierem, a na nim układam burgery. Piekę około 30-35 minut

W kuchni Karmel-itki
12. Ciasto bez jajek na waniliowym serku, czyli... jabłecznik :) 180

blogu http://www.czekolada-utkane.pl :) Zapraszam, spróbujcie koniecznie!   Składniki (forma 23cm x 23cm) 3 szklanki mąki 200 g miękkiego masła (kostka) 3/4 szklanki cukru pudru 200 g waniliowego serka (użyłam Danio) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 5 jabłek (u mnie Rubin, zmieściło się 9 połówek) cynamon (do posypania jabłek)   Przygotowanie Mąkę z proszkiem(...)ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone połówki jabłek i lekko posypujemy cynamonem. Tak ułożone jabłka przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta.  Ja posmarowałam wierzch ciasta białkiem jaja w trakcie pieczenia- w ogóle nie chciało mi się zarumienić, a spód był już

Symfonia Smaków
Grzanki orzechowe z gorgonzolą i czekoladą 185

Hej! Czas na szybką, zaskakującą i ładnie prezentującą się przekąskę. Charakterystyczny smak sera gorgonzola przełamuje smak gorzkiej czekolady a całość zamyka orzechowy aromat. W 15 minut

Kuchnia PROzdrowotna
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 194

Bardzo proste i bardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa

Karo in the Kitchen
Makaron z piersią kurczaka w sosie pieczarkowo-paprykowym. Szybkie danie. 207

Błyskawiczne danie i bardzo smaczne, doskonałe kiedy wpadamy późno do domu, bardzo głodni i tak naprawdę nie mamy ochoty na dłuższe przebywanie w kuchni. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - pierś z kurczaka - 20 dkg pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron(...)mnie świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dokładam cebulkę, chwilkę duszę, następnie dodaję paprykę i pieczarki. W osobnym naczyniu w lekko osolonej wodzie gotuję makaron w/g przepisu na opakowaniu. Kiedy zawartość patelni jest już miękka ( trwa

Kuchnia z widokiem na ogród
Kociołek z wieprzowiną 366

Jeszcze miesiąc do kalendarzowej wiosny. W chłodne dni każdy z chęcią zjadłby pożywne, dobrze doprawione  dania, które mocno rozgrzeją nas od środka. Dlatego proponuje Wam kociołek z wieprzowiny przyprawione ostrą papryką. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej olej 3 duże cebule 2 liście laurowe 30 dag małych pieczarek po pół strąka papryki żółtej i czerwonej puszka krojonych pomidorów(...)sól, pieprz Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Odlać powstały bulion do miseczki. Zrumienić mięso. Przełożyć do rondla. Cebule obrać, pokroić w grubą kostkę, lekko zrumienić na oleju,dodać do mięsa. Całość zalać bulionem i wodą, tak by lekko pokrywała mięso. Dodać liście laurowe, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. W tym czasie

Konrad Gotuje
Kotlety wieprzowe z pieczarkami. 115

 Kotlety wieprzowe można przygotowywać na wiele sposobów, dziś zachęcam do SCHABOWYCH Z PIECZARKAMI. SKŁADNIKI: 1/2 kg pieczarek,  2 cebule,  2 łyżki masła i

Kuchnia Beaty
Postne peere z cebulką, jajkiem sadzonym, bazyliowym kefirem i surówką z pekinki. 158

Uwielbiam gotować. Fakt to niezaprzeczalny. Uwielbiam wymyślać nowe dania, łączyć, dodawać i eksperymentować smakiem. Czas spędzony w kuchni nigdy nie jest dla mnie straconym. Przychodzi jednak taki moment, kiedy żona ma mówi STOP. Chce coś normalnego. I wczoraj właśnie był taki dzień. Wymyśliła sobie tradycyjne jajko sadzone z ziemniakami i kefirem, ale nie byłbym sobą... Czego użyłem: -ziemniaki(...)cebula; -bazylia; kilka świeżych listków -skórka z cytryny -jajka -świeży tymianek -szczypiorek -starte mrożone chili -ogórek zielony -liście kapusty pekińskiej Dwie główki cebuli szklimy na klarowanym maśle, solimy i lekko brązujemy. Dodajemy kilka listków tymianku. Zdejmujemy z ognia, posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem. Łączymy z ziemniakami., mieszamy. Wykładamy na talerz, na ziemniaki kładziemy posolone jajko sadzone, które posypujemy chilli. Kefir

BaRepas
Grillowana cukinia z puree z batata i jarmużem 171

puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa sałatka z jarmużem, korzeniem pietruszki i orzechem włoskim w vinegrecie. Dobra alternatywa na obiad czy większą kolację. Multi odżywczy obiad da wam ogromną dawkę beta karotenu.żelaza, magnezu oraz wszystkiego co wasz umysł potrzebuje do efektywnej pracy. Do dzieła! Czas przygotowania:35 minut Dla 2 osób Składniki: 0,3 kg batata(...)listków bazyli korzeń pietruszki mała garść starta 1 łyżka masła cebula czerwona kilka pokrojonych piórek  sól himalajska, pieprz z młynka, ksylitol Przygotowanie: 1/ Batata obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, cukinie kroimi w plastry obsypujemy solą i pieprzem nacieramy olejem słonecznikowym i wstawiamy do piekarnika na ok 160stopni aż do zarumienienia 2/ Ścieramy korzeń pietruszki, umyty jarmuż przekładamy

Kuchnia PROzdrowotna
Wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym 156

Tradycyjne mięsno-ryżowe gołąbki znudziły mi się. Postanowiłam zrobić z niedocenione j kaszy gryczanej oraz z tego rocznymi suszonymi grzybami. Jest to próba generalna przed świętami

Bon Appetit Małgorzaty
Baba drożdżowa na białkach 172

dziewiętnastowieczny sonet) Tak oto chciałam rozpocząć dzisiejszy wpis, który trochę będzie się różnił od tych wcześniejszych. Postanowiłam dać krótką historię baby.  Wiem, że jedna już pojawiła się na moim blogu, ale że korzystałam, przy pichceniu z książki "Na Polskim stole - przepisy i tradycje szlacheckie", chciałam przybliżyć trochę, jej znaczenie w dawnym gotowaniu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa(...)Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy". Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem. Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc

Moje pyszne gotowanie
Dżem z cukinii z nutą mięty 217

galaretką, gdyż to właśnie galaretka jest "spoiwem" zmiksowanej cukinii. Jest to pierwszy dżem, jaki przygotowałam z niej, ale nie ostatni. Zastanawiam się, czy jest coś, czego nie dałoby się przygotować z tego warzywa, które w tym roku tak zaskakująco obrodziło :) Składniki: ok. 1,5 - 2 kg cukinii , ok. 30 dkg cukru , 3 galaretki kiwi , sok z małej(...)jeśli ktoś ma większy parowar.) Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Zagotować i przestudzić lekko. Listki mięty dorzucić do cukinii i wszystko razem zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i pasteryzować przez kilkanaście minut. Dżem, kiedy jest zimny, wtedy staje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka tarta z warzywami 169

goście pojawiają się w  drzwiach, lub jako element dania  "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają nam w lodówce niewykorzystane poprzednio składniki w takich ilościach, że nie wiadomo co z nim zrobić..., trochę tego, trochę tego...  Czyli dziś przykład na danie z tego co się nam nawinie pod rękę(...)Szpinak płuczemy, usuwamy łodyżki, kroimy w paski i delikatnie podsmażamy przez 3-4 minuty na oleju wraz z posiekanym czosnkiem. W misce mieszamy jajka, śmietanę, przyprawy i dodajemy lekko przestudzony szpinak. Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy. Tartę pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią 237

Pyszny grillowany łosoś z cukinią z cytrynowo- miętową nutą - świetny na przystawkę albo jako danie główne :) SKŁADNIKI 400g świeżego łososia 1 średnia cukinia sól pieprz cytrynowy cytryna oliwa z oliwek listki mięty PRZYGOTOWANIE Usuwamy  skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny(...)minuty.      Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty. Rolujemy i nabijamy na patyki do szaszłyków. Możemy jeszcze doprawić pieprzem.  Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy często obracając. Przed podaniem skrapiamy delikatnie cytryną

Moje Kuchenne Rewelacje