szpinak i aromatyczny ser to połączenie niezwykłe. Takie tarteletki nie wymagają wielkiego talentu czy umiejętności. Mogą jednak być elegancką przystawką (jeśli zrobimy je w małych foremkach) lub sycącym samodzielnym daniem, które podamy na proszony obiad lub kolację. Ciasto: 200 g mąki , pół kostki masła , 1 białko , sól na czubku noża, szczypta cukru . Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę(...)minut lub ponownie do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni, wstawić do niego schłodzone foremki wypełnione ciastem. Zapiec przez kilkanaście minut do lekkiego zrumienienia. Farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (około 450 g ), 1 łyżka masła , sól , pieprz do smaku, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielona) do smaku, żółtko, ok. 100 g twardego sera dojrzewającego
Codzienna kuchnia niecodziennawystarcza, żeby próbować znowu. Choć wiem, że moja gramatyka kuleje, a wymowa szwankuje, doceniam ich starania. Każdy komplement motywuje mnie do dalszej pracy, do doskonalenia. Jednak polityka Danii, jako kraju, zaczyna się zmieniać. Nie chcą nowych obcokrajowców. I wiecie co? Ja im się wcale nie dziwię. Też bym nie chciała. Wiele osób wykorzystuje bardzo dobre zaplecze socjalne. Przyjeżdżają, pracują pół(...)czterech Polaków, wysokich i szerokich, w siedemdziesięciu pięciu procentach łysych. Krzyczeli do siebie przez pół sklepu, kupili nieprawdopodobne ilości wódki, a język, jakim się posługiwali, nawet mnie przyprawił o lekką palpitację. Dziękowałam Bogu, że nikt ich nie rozumie. Dzieci przed nimi uciekały, a dziewczyna w kasie spojrzała na mnie z porozumiewawczą miną mówiącą: Kto ich, u licha, wpuścił
Pożeraczka, czyli raz adobrzecharakterystyczny smak, ale jeśli go podsmażymy to całkiem się zmieni, będzie miękki i delikatny. Wystarczy połączyć makaron z czosnkiem, warzywami, dodać wyrazistego sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia. Składniki: 2 porcje 150 g makaronu tara telle, 1 główka czosnku, 50 g sera blue, 8 pomidorków koktajlowych, 3 mini papryczki(...)skórka chrupiąca, trzeba pilnować żeby ich nie przypalić), dodajemy papryczki pokrojone w plasterki i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do czosnku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i dodajemy do czosnku. Całość posypujemy rozkruszonym serem blu, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze. Doprawiamy czarnym pieprzem i dodajemy listki świeżego oregano
Moniki Smakołykioctu winnego. Powstała bardzo smaczna zupa o cudownych właściwościach kojąco-rozgrzewających. I wcale nie smakuje jak sos pomidorowy z kapustą - w czasie krótkiego gotowania pomidory przejmują warzywny smak i danie smakuje jak należy. Spróbujecie? Ekspresowa zupa na jesień z kapustą i fasolą na 4 porcje czas przygotowania: 25 min. Składniki: 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów(...)sól, pieprz Przygotowanie: Wlej krojone pomidory lub passatę pomidorową do średniego garnka i dodaj 1 puszkę (czyli 400 ml) wody. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień tak, aby pomidory lekko bulgotały. W tym czasie poszatkuj kapustę i dodaj do garnka. Przykryj częściowo garnek i duś zupę przez ok. 15 min, aż kapusta stanie się miękka. Fasolę odsącz z zalewy
Chilli Czosnek i Oliwababeczki waniliowe lub dyniowe Przepis na krem Przepis na masę cukrową Po upieczeniu babeczki odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Kiedy są już zimne nakładamy warstwę kremu na tyle grubą, żeby dało się przyczepić do niej czekoladową kulkę. Nie trzeba specjalnie wygładzać kremu, bo i tak nie będzie go widać. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach aż stanie się miękka i plastyczna(...)nożem do pizzy - nie muszą być idealnie równe, kiedy "ubierzemy" w nie duszki brzegi i tak będą pofalowane. Kółka z masy cukrowej nakładamy na czekoladowe kulki i dociskamy lekko palcami formując fale. Z czarnej masy cukrowej formujemy trzy kuleczki - na oczy i buzie. Można też namalować je pisakiem spożywczym lub barwnikiem (trochę czarnego barwnika nakładamy do małego pojemniczka i malujemy
CiastkozercyMożna robić swoje wersje łazanek – nie koniecznie klasyczne. Jarskie–mięsne–co kto lubi...ważna jest kapusta, bo to Ona jest tu w roli głównej…, a
Apetyczna babeczkabyło moje pierwsze spotkanie tete a tete z kwiatami cukinii i dyni. Dużo słyszałam o tym daniu, ale jakoś nigdy mi nie było po drodze... Zachęcona wysypem męskich kwiatów na moich ogrodowych dyniach dokupiłam żeńskie kwiaty cukinii i wyszła mi pyszna przekąska ! Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido Składniki: 4 żeńskie kwiaty cukinii 8 kwiatów dyni Hokkaido(...)minut. Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy
Kulinarne przygody GatityNa FB-ku pisałam, że u nas w tym roku jest zatrzęsienie rydzów. Przy okazji przepisu na rydze w pomidorach pokazałam, że można je podać w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : 8 średnich ugotowanych, obranych ziemniaków 4 ugotowane marchewki około 5-6 łyżek mąki pszennej 1 duże jajko, sól Przygotowanie : Obrane ziemniaki i marchew zmielić w
Proste PotrawySmak do kefiru i twarożku - nic tak dobrze nie urozmaici świątecznego śniadania, jak świeży twarożek z ogórkiem lub rzodkiewką i szczypiorkiem. Połączony z naturalnym jogurtem jest pysznym – pożywnym i lekkim dodatkiem do kanapek. Smak serka ze świeżymi warzywami podkreśli specjalnie skomponowana mieszanka suszonych przypraw Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku. Doskonałe proporcje suszonego czosnku, bazylii, pieprzu, soli(...)stosowanie najczęściej wygląda tak: "Dziurki" w kluskach śląskich wypełniam masłem i posypuję Vegetą. Wspomnienie dzieciństwa i niestety nie dam się przekonać do tego, by z tego rezygnować. Nowe, wolne od wzmacniaczy smaku przyprawy Podravki bardzo mi się spodobały. Przygotowanych dań nie musiałam już dodatkowo doprawiać. Może są dla mnie trochę za słone, ale jeśli doda się odpowiednią ilość
Pasja SmakuWiosna nadeszła, za oknem piękna pogoda, dzięki której człowiekowi od razu chce się żyć. To wtedy mam więcej energii i nie marzę o rozpoczęciu dnia od
Fabryka pomysłówstole. Jeśli na Waszej wigilijnej kolacji ma pojawić się cała rodzina zajęć macie na prawdę nie mało i warto rozłożyć je sobie w czasie. Bo przyznajmy szczerze tylko nieliczni dadzą radę wszystko przygotować tuż przed Wigilią, a poza tym… no cóż, po takich przygotowaniach nie jedna pani domu nie byłaby w stanie cieszyć się pełnią świąt z oczywistej przyczyny(...)chłodzie (u mnie w piwnicy). W kolejnych dniach lepię uszka z grzybami. Przepis na domowe uszka z grzybami znajdziecie tutaj (klik) . Po ugotowaniu każdą partię uszek studzę na sitku lekko przelewając je chłodną wodą. Następnie układam na plastikowej tacy w małych odstępach. Po pewnym czasie każde uszko obracam na drugą stronę. Uszka muszą podeschnąć. Następnie wkładam uszka z tacą
Słodkie okruszkiWarzywne szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie z dodatkiem ketchupu i sosu balsamicznego, dzięki temu warzywa nie były mdłe. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej kilka szalotek sól, pieprz patyki szaszłykowe marynata 5 łyżek(...)plasterki. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Szalotki obrać i przekroić na pół. Na patyki szaszłykowe nabijać: szalotkę, cukinię, paprykę itp. Na sam koniec warzywa lekko posolić, popieprzyć i polać marynatą (składniki na marynatę wymieszać ze sobą). Przygotowane szaszłyki odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej grillować na aluminiowej tacce
Ugotowaćsake dałam białe wino – też się sprawdziło). Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 7-8 minut redukując sos o ok. 1/3 objętości. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (dałam arachidowy). Na rozgrzany olej wrzucamy kuleczki i często obracając obsmażamy do równomiernego zrumienienia. Obsmażone kulki przekładamy do sosu Tare, dokładnie obtaczamy i ponownie przekładamy na gorącą patelnię(...)samym początku i schłodzić w lodówce. Ogórek obieramy wzdłuż w 3-4 miejscach, resztę skórki pozostawiamy. Odkrajamy końcówki, przekrajamy na pół i cienko kroimy lub ścieramy na szatkownicy. Lekko solimy i odciskamy wodę. W małej misce szykujemy marynatę. Mieszamy ocet ryżowy z cukrem, solą, imbirem i sosem polewamy ogórki, mieszamy, aby dobrze pokryć marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki
mojewypiekiinietylkoBardzo lubię zapiekanki jako dania obiadowe. Zazwyczaj sporo przy nich pracy, ale efekt okazuje się być wart zachodu. Dziś inspirację obiadową znalazłam w Kuchni Lidla . :-) Tłuste składniki zamieniłam na mniej tłuste, wyszło bardzo smacznie, polecam! Część mięsna: 2 filety z kurczaka kulka mozarelli 2 pomidory olej do smażenia sól, pieprz Puree: 500g ziemniaków puszka kukurydzy 2 ząbki(...)gotujemy do miękkości. Kukurydzę odsączamy z zalewy i wraz z mlekiem i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Odstawiamy. 2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze części i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do momentu aż przestaną być surowe. Mozarellę i pomidory kroimy w plastry. Odstawiamy. 3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski
Szefowa kuchniwyciśniętych szprycą. Jest też świetną bazą do wypełnienia tarty. Dzisiejszą tartę musiałam zrobić dwa razy. Pierwsza wersja (z dwiema tabliczkami czekolady) wyszła ekstremalnie słodko i nawet najtrwalsi zawodnicy nie dali rady zjeść więcej niż jeden kawałek. Przepis trzeba było nieco zmodyfikować i voila: przetestowany, wypróbowany i dziecinnie prosty! :) Składniki: 200 g Oreo (u mnie także zwykłe herbatniki) 3 łyżki masła(...)lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - tzn. kładziemy miskę z czekoladą na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody i mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z serkiem mascarpone. Maliny myjemy i przekładamy na ściereczkę, żeby wyschły
CiastkozercyKolejne danie w którym wykorzystałam jarmuż. Apetyczny dorsz zapiekany pod chrupiącą pierzynką z jarmużu i mozzarelli świetnie smakuje i całkiem fajnie się prezentuje. składniki: 500 g filetu z dorsza majeranek 100 g jarmużu 1 kulka mozzarelli masło klarowane do smażenia olej Jarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem(...)trochę przesmażonego na maśle jarmużu. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na jarmużu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i zapiekać ok 30 minut, az mozzarella sie lekko zarumieni. Tak przygotowaną rybkę podałam z ziemniakami z koperkiem i buraczkami
Monia miesza i gotujeBłyskawiczne roladki z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka(...)nich przekroić na pół. Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku solą i pieprzem. Roladki ułożyć na talerzu i udekorować listkami roszponki. Podawać lekko schłodzone z sosem miodowo-balsamicznym
wyzwania kuchennepszennej (typ 650) 50 g świeżych drożdży 1/2 szkl.otrębów owsianych Kupiec 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka słodu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta pieprzu ziołowego, słodkiej papryki [ nie dałam] 1 duża łyżka soli 1 l letniej wody (w zależności od konsystencji) Drożdże rozrobić w szklance wody z dodatkiem miodu i dwóch łyżek mąki.Suche składniki (mąkę, przyprawy, otręby owsiane(...)dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki). Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami .[ u mnie bez płatków]. Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec 55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi
Moje domowe kucharzenieerą Montignaca gościły u nas kilka razy w miesiącu. Wrzucałam składniki do Thermomixa, z niego na patelnię i za parę chwil wjeżdżało na stół nasze ulubione wtedy danie. Na fali przemian w mojej kuchni przyszła mi znów ochota na placki; poszperałam więc po necie w poszukiwaniu przepisu na placki wykonane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian(...)kurkuma, papryka słodka Zrobiłam tak (mieszałam masę po dodaniu każdego kolejnego smaku): 1.Wrzuciłam obrane i z grubsza pokrojone ziemniaki do Thermomixa i chwilę miksowałam, dodałam marchewkę i znów lekki mix, dosypałam 1/3 łyżeczki kminku, wbiłam 2 jajka (sł) 2. Dodałam startą sporą cebulę i 3 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zdrowa Kuchnia Sowylodówce. Uważam, że trzeba cieszyć się sezonowymi warzywami i owocami gdy są, a nie szukać ich, gdy zabraknie na bazarkach i sklepowych półkach. Oczywiście staram się zawsze przygotowywać nowe dania, więc dziś będzie szparagowe risotto. Zdjęcia robione już w nowym mieszkaniu, na szybko, 5 minut przed wyjściem do pracy. Składniki: 200 g ryżu arborio (lub zwykłego(...)pozostawić w całości. Na patelni roztopić 3 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość
Pasja Smakuwino różowe :francuskie Mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro . Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów. Składniki(...)cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina. Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić. Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników. Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać na talerzyk
Ala piecze i gotuje