lekkie dania - 4237 przepisów (strona:145/283)

Chili 130

Składniki:  (wystarczają na 3-4 porcje) -500g mielonego mięsa -3 średniej wielkości cebule -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy (opcjonalnie) -jeden kartonik (ok 200ml) przecieru

Tanie przepisy studenckie
Zapiekanka (fast food) 1024

Pamiętacie czasy pierwszych fast foodów w Polsce, czasy ulicznych zapiekanek? Zapiekanki takie najbardziej mi smakowały w Ustroniu Morskim, gdzie zawsze jeździliśmy na zakładowe wczasy. Rozmarzyłam się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kąski kurczaka w sezamie 250

Dziś polecam na obiadek kąski kurczaka zapanierowane w sezamie i u pieczone w piekarniku. Do tego ryż i  suróweczka z rzodkiewki . składniki: 1 podwójna pierś

Monia miesza i gotuje
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 191

Sezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można!   Wczoraj było idealne ciasto na tartę . Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna

Grunt to przepis!
Steki wołowe 253

Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, przed przygotowaniem. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą i oprószamy czarnym pieprzem grubo zmielonym. Patelnię bardzo mocno rozgrzewamy. Gdy zaczyna „dymić” mięso lekko oprószamy różową solą himalajską. Są dwie szkoły – jedna preferuje solenie mięsa tuż przed smażeniem, druga po usmażeniu. Ja oprószam tuż przed smażeniem (nie przesadzam z solą, a steki(...)minut, aby soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony i odrobina masła (jak dla mnie) są wystarczające. Steki wołowe to danie wybitnie dla mężczyzn – to nieprawda, to mit. Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja, tym razem

mojewypiekiinietylko
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 161

Sobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów zwanych- Czebureki. No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie(...)mieszamy.  Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.     Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie

W kuchennym oknie Ewy
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 323

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde(...)ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie! Gnocchi z pieczarkami i feta Składniki: 1 batat średniej wielkości

codojedzenia
Burgery z ziemniaków i ciecierzycy 184

bobowatych. Znana od tysięcy lat, ma wspaniałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Wspaniale wpływa na obniżenie ciśnienia, cholesterol, jest skarbnicą białka i można wymieniać jeszcze wiele jej zalet. Najpopularniejsze danie to oczywiście bardzo popularny hummus. Zapewne jedliście i lubicie. Kilka pomysłów na hummus znajdziecie na naszym blogu. TUTAJ Nie chcemy się zbędnie rozpisywać o cudownych właściwościach cieciorki, bo ważniejszy jest(...)ogórek konserwowy 4 łyżki otrębów żytnich 1 jajko lub zastąpić możecie je siemieniem lnianym pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos z papryczek habanero lub sos chili, sos sojowy Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i przeciskamy przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną możemy zając się cieciorką. Do głębokiego naczynia wrzucamy całą puszkę ciecierzycy wcześniej opłukanej z zalewy. Dodajemy sezam, czosnek

vegetanie
SAŁATKA Z POMARAŃCZAMI I RUKOLĄ 177

Lekka, przyjemnie słodka dzięki pomarańczy...Jak dla mnie bomba!   Składniki: 2 garście rukoli 1 trójkącik camemberta 4 pomidorki koktajlowe 1/2 pomarańczy 4 plastry szynki parmeńskiej 2 plastry gruszki olej lniany 1 łyżka mieszanki ZIOŁOWO MI od Ziarenkowa Wykonanie: Wykładamy rukolę, na nia cząstki pomarańczy, kawałki gruszki i kawałki camemberta, ćwiartki pomidorków koktajlowych,paseczki szynki parmeńskiej. Obsypujemy sałatkę ziarnami, polewamy(...)Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak:   rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka.   Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ

Z Majeczką w kuchni
Spaghetti kremowe z pieczarkami i groszkiem 156

pieczarkami i groszkiem, który jest bardzo kremowy dzięki śmietance i camembert, a sos sojowy zabarwił go na ciemniejszy kolor i dodał ciekawej   nuty  smakowej .    To danie jest szybkie, smaczne i kremowe.  Składniki: 300 g pieczarek, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki 30%, 100 g sera camembert, 100 g mrożonego zielonego groszku(...)całość smażymy. Sos sojowy mieszamy ze śmietanką. Ser trzemy na tarce. Do pieczarek wlewamy śmietankę, dodajemy ser i całość podgrzewamy.   W czasie smażenia pieczarek, makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, na al dente. Lekko twardy makaron (wyciągnięty bezpośrednio z wody) dodajemy do pieczarek. Równocześnie dodajemy groszek i całość  podgrzewamy, delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed

Moniki Smakołyki
Podłużne bułki pszenne 171

ciasto robotem z hakami. Gdy składniki się połączą, dalej wyrabiałamy ciasto ręcznie. Tak, jak Paweł sugerował – łączny czas wyrabiania, aby ciasto było dobrze napowietrzone, to 20 minut. Formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość zagniatamy je i dzielimy na 8 równych porcji. Każdą dosyć cienko wałkujemy(...)piekarniku nagrzanym do 220°C. Uwaga. Początkowo miałam zamiar odjąć ilość wody przeznaczonej na rozczyn (w oryginalnym przepisie jest tylko 250ml). Te 100ml potem jednak dolałam. Czyli łącznie dałam 350ml wody. Wielką zaletą podłużnych bułek pszennych jest prostota ich wykonania. Pachnące, mięciutkie wewnątrz, z chrupiącą skórką, to najlepszy „budzik” z rana – na śniadanie. Swym cudownym zapachem przyciągną niejednego śpiocha. Polecam

mojewypiekiinietylko
Najlepsza Domowa Pizza 406

osoby, która nie zna tego włoskiego dania. Pizza, rozpowszechniona praktycznie na całym świecie, jest również niezwykle popularna w Polsce i wzbogaca menu niejednego domu. Ponadto domowa pizza jest prosta w wykonaniu i m.in. dlatego tak często decydujemy się na zrobienie jej samodzielnie. Najlepsza Domowa Pizza - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki(...)bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: dowolne składniki na pizze (np. pieczarki, szynka, boczek, salami, oliwki itp.) Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut

Słodka Strona
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 162

kuchnia szwajcarska w góralskim wydaniu. Na początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane. Ja proponuję placuszki w wersji z jabłkiem. Podane na aromatycznym schabie z oscypkiem, grzybami leśnymi i odrobiną śmietany. Danie proste i aromatyczne. Składniki: kotlet schabowy (po jednym na osobę) 8 surowych i obranych ziemniaków 1 duże jabłko słodkie sól pieprz gałkę muszkatołową rozmaryn tymianek żółtko z jednego jajka(...)cytryny, żeby nie ściemniały. Przekładamy na sitko i dajemy im chwilę, żeby obciekły. Do jabłka i ziemniaków dodajemy żółtko, sól, pieprz i odrobinę gałki. Mieszamy i oprószamy mąką, żeby lekko związać składniki. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po 3min z każdej strony. Odstawiamy do ciepłego piekarnika. Schab nacieramy przyprawami i odrobiną oleju. Grillujemy na patelni. Na grillowany kładziemy plastry

ladykitchen
PYSZNE CIASTECZKA JAGLANE, BEZ CUKRU, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU 210

niektórych to wręcz zaleta. Polecam bardzo gorąco, są wyśmienite również dla dorosłych... :-) Przepis znaleziony tutaj ( klik ), tylko troszkę zmodyfikowany, w oryginale był bez substancji słodzących, ja choć dałam 2 łyżki ksylitolu, to i tak mogłyby mieć jeszcze conajmniej z 1 albo i 2. Składniki: - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 0,5 szklanki mąki jaglanej - 1/4 szklanki płatków jaglanych(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć (można ręką, ale można również użyć do tego kubeczka). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C ok.30 minut aż się lekko zarumienią. Piekłam jedną blaszkę na termoobiegu, drugą góra-dół i czas był był bardzo zbliżony. Smacznego

Smaczne Zdrowe
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 214

bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: > nastawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. 2. ZIEMNIAKI (10 min): dobrze, aby ziemniaki miały podobną wielkość, wtedy wszystkie upieką się(...)Następnie myjemy ziemniaki jeszcze raz, aby wymyć skrobię, która poskleja nasze plasterki, a tego nie chcemy. Pokrojone ziemniaki wkładamy do brytfanki lub na blachę. Każdy ziemniak albo smarujemy albo lekko polewamy tłuszczem (może być masło lub zwykły olej), oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli piekarnik się już nagrzał, wkładamy ziemniaki i pieczemy je około

Nerds Kitchen