wygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają jego prostotę. Całość dopełniają świeże listki tymianku i nitka oleju rzepakowego. Jak dla mnie, to idealne danie na letnie spotkania. Zaręczam, że ze stołu zniknie jako pierwsze) Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego Składniki na ciasto (owalna forma do pizzy 35 cm): 150 g mąki manitoba(...)rzepakowy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkladamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2godziny(aż podwoi swoją objętość). Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt długiego sznura (ok 2 m). „Sznurek ciasta” skręcamy wkoło własnej osi, a następnie w spiralę. Tak uksztaltowaną focaccię przenosimy na papier i na blaszkę
Mia Cucina Sofietaswiatecznej i noworocznej" zaproponowany przez Olge z blogu Smak imprezy. Ciesze sie bardzo z tego wydarzenia, bo przez kolejne dni na blogach beda sie pojawiac przepyszne przepisy na swiateczne dania. Ciesze sie tez na apetycznie wygladajace zdjecia. Jedyne czego zaluje to to, ze moj udzial w tej zabawie bedzie raczej bardzo skromny. Jutro z samego rana wyruszamy(...)smazyli nieco wiecej filetow z drsza czy mintaja by wlasnie przygotowac je w takiej zalewie. Dzieki temu, ze do zalewy moja Mama zawsze dodawala cukier jest ona dosc lagodna, lekko slodkawa. Ryba zas smakuje wybornie. Po latach rowniez i ja i moja Siostra robimy taka rybe u siebie w domu. Taka zalewa jest tez dobrym rozwiazaniem gdy po Wigilii zostaje
Przysmaki KarolkiCiasto przygotowane i lekko zmodyfikowane przez moją Mamę. Słodkie, świąteczne i niestety pracochłonne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g(...)śmietankowy 50g rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej 3 łyżki wódki czystej Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa Polewa czekoladowa mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier
Kuchnia w czekoladziejuż ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia. Inspiracja Moje wypieki . Pierniczki lebkuchen Proporcje na 30 ciasteczek Czas przygotowania: 240 minut(...)skórka z jednej cytryny Lukier: 2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy
Kulinarne przygody Gatitylizać…:)!!!! Chałka – składniki: 2.5 łyżeczki drożdży suchych 4 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczenia 4 łyżeczki cukru 2 jajka plus 1 żółtko do posmarowania 2 łyżeczki soli (dałam 1,5) 550 g mąki chlebowej pszennej (przesianej) plus extra do podsypania 250 ml wody mak do posypania (opcjonalnie) Do rondelka wlewam wodę i podgrzewam żeby była bardzo gorąca(...)trochu dodaję pozostałą mąkę. Jak już mam połączone wszystkie składniki to dalej wyrabiam ciasto – najlepiej na posypanej mąką powierzchni – aż zrobi się ono elastyczne i gładkie. Miskę lekko smaruję oliwą i przekładam ciasto do wyrośnięcia. Miskę przykrywam lekko wilgotną (!) ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny aż podwoi objętość. Po tym czasie
UgotujmyTo.plSmak tej sałatki okazał się dla mnie dużym zaskoczeniem... Myslałam, że będzie przypominała sałatkę z kuskusem ( klik ) , ale smakowała zupełnie inaczej:) Nie jest tak syta jak
Słodko-Słony Świat Ilonypikantnością oraz dodatkami charakterystycznymi dla kuchni Meksyku do których należą głównie papryka słodka, papryka chili, czerwona fasola, kukurydza itd. Dodatek smażonego kurczaka idealnie komponuje się z całością tworząc smakowite danie. Tortilla Meksykańska - Składniki: (ok. 6 tortilli ) 6 placków tortilli (gotowych lub z tego przepisu ) 2 piersi z kurczaka przyprawy: przyprawa do kurczaka, czosnek w proszku, papryka słodka, chili, pieprz(...)rozgrzanym oleju z obu stron. W tym samym czasie kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę, a gdy lekko zmięknie wrzucamy kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Chwilę podgrzewamy. Każdą tortillę smarujemy sosem meksykańskim lub chili, wykładamy warzywa, kawałki kurczaka i zwijamy w rożek (można spiąć wykałaczkami). Moje posty
Słodka Stronarozwiązaniem idealnym. Moje ciasto wyszło jeszcze bardziej zwarte, niesamowicie wilgotne (wilgotność ciasta zależy od konsystencji dyniowego musu - mój był stosunkowo rzadki) i aromatyczne. Na zdjęciu wygląda, jakby miało lekki zakalec, ale taki już jego urok. Na przyszłość - moim zdaniem wspaniale pasowały by tu rodzynki namoczone wcześniej w rumie na przykład. Z pewnością wypróbuję taką wersję, bo nieco dyniowego(...)cieście zostały już tylko wspomnienia, nie miałam czasu pokazać go wcześniej. Wizyta Doroty była absorbująca (absolutnie nie narzekam), miałyśmy wiele do obgadania, poza tym chciałam jej pokazać kawałek Danii. C. stanął na wysokości zadania i oprowadzał ją po muzeach, kiedy byłam w pracy. Te kilka dni minęło bardzo, bardzo szybko. Dziękuję Ci Kochanie za wizytę i mam nadzieję, że niedługo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście(...)umyć, dokładnie osuszyć na sicie i papierowym ręczniku. Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry, opiec z obydwu stron na patelni grillowej, wystudzić. Płaty ciasta francuskie rozłożyć na desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne. Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić. Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki
SzczyptaSmaQRyż z warzywami (w podobny sposób można zrobić kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego. Fajnie smakuje
Walijskie PichcenieSkładniki: 9 sztuk papryka, 2 torebki kasza gryczana, 20 dag mielone wieprzowe, 1 sztuka cebula, 1 łyżka podgrzybki suszone mielone, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 sztuki
W Mojej Kuchni LubięŚwiatowego Dnia Chleba post jak najbardziej mile widziany :) Wymiary blaszki : 36 x 16 cm Czas pieczenia : 65 min. Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 1 l ciepłej wody ( nie wolno dać zbyt gorącej bo nie wyjdzie ;) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki soli 8 łyżek płatków owsianych ( użyłam płatków z firmy Symbio ) 1 kg mąki pszennej typu(...)foremce podłużnej. Uderzyć foremką z ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w chlebku ) Odstawić znowu na 20 minut . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C , pędzelkiem posmarować lekko wierzch chlebka mlekiem i posypać słonecznikiem , płatkami owsianymi albo pestkami dyni ( Symbio ). Piec ok 65 minut. Studzić na kratce. Smacznego
Słodkości i nie tylkooknem powiało chłodem... jesień, niestety... Pora więc wrócić do nieco cięższych dań. Na początek polecam aromatyczną, pikantną i rozgrzewającą sałatkę ziemniaczaną, idealna na nadchodzące jesienne chłody. Doskonała na zimno, ale ja ją uwielbiam również na ciepło. Inspirację zaczerpnęłam z mojego ulubionego bloga Bea w kuchni . Sałatka ziemniaczana z fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut(...)parze. Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu, mieszamy
Kulinarne przygody Gatityodrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades , liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań, np. souvlaki, moussakę i gyros, ale trzeba sobie uświadomić ,że nie są to potrawy, które były spożywane na Krecie w latach 50., lecz efekt zachodniej mody i próba sprostania(...)owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina. 5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać jego spore ilości
Chilli Czosnek i Oliwamąką i umieścić w misce pod przykryciem (ściereczka), odstawić do wyrośnięcia ok. 60 minut (do podwojenia objętości). Przygotowujemy w miseczce cynamon z cukrem i roztapiamy dwie łyżki masła i lekko ostudzamy. Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na duży, dość cienki prostokąt. Smarujemy go dokładnie masłem (pozostałe zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta), a następnie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Tak przygotowane ciasto(...)piekarnika i pieczemy do zrumienienia (około 40 minut). Polewamy lukrem (cukier puder mieszamy ze śmietanką 36% do uzyskania gładkiej konsystencji). Następnie zjadamy w mgnieniu oka... bo inaczej się nie da! Smacznego i do usłyszenia! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0
Symfonia Smaków