lekkie dania - 4237 przepisów (strona:152/283)

Tarta z wędzonym łososiem i mozzarellą według Pascala Brodnickiego 218

Dzisiaj przepis na pyszną tartą z wędzonym łososiem i mozzarellą. Przepis niestety nie nasz autorski, a Pascala Brodnickiego. Tarta ta jest szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna

Kolizje Smaków
Dżem z mirabelek 143

cudnym smaku i kolorze. Przygotowałam też knedle z mirabelkami , kompot z mirabelek . Ale Piotrek przywiózł też żółte mirabelki, Postanowiłam przygotować dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny żółty kolor. Dżem z mirabelek doskonale będzie się nadawać jako nadzienie do naleśników, pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Resztki, które nie zmieściły się do słoików wyjadałam(...)śliwek została ponownie wrzucona do garnka, zasypałam mirabelki 1,5 szklanki cukru (jeśli wam za mało można dodać więcej) i gotowałam na małym ogniu aż dżem zgęstniał, pod koniec dałam szczyptę cynamonu i kardamonu (ok. godziny) Co jakiś czas mieszając (można nastawić minutnik co 10 minut i wtedy mieszać). Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Ja dodatkowo dla pewności pasteryzowałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maczanka śląska z cebulą. 137

wymyślił i gdzie to jadano.      Ja postanowiłam zelżyć odrobinę tę kanapeczkę i zamieniłam karczek na udziec z indyka bez skóry i tłuszczu. Tłuszczu też dałam odrobinę, aby tylko mięso się zrumieniło, a później to już rosołem podlewałam. Dwie cebule  pokroiłam w plasterki i gdy mięso odpoczywało sobie na talerzu, usmażyłam ją do miękkości(...)przykrywamy środkową częścią bułki, na to kleksik sosu, mięso i ogórek.  Wierzch można jeszcze udekorować samą cebulą. Wszystko powinno być ciepłe, aby pieczywo naszło aromatami i się lekko zaparowało. I muszę przyznać, że mimo obaw stara bułka smakowała jak  świeża i do tego nieźle wypasiona

Dieta moja pasja
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 164

czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu - ew. sól i pieprz W sporym naczyniu, najlepiej o grubszym dnie topię tłuszcz. Dorzucam posiekaną cebulę i lekko przesmażam, raczej do zeszklenia niż zrumienienia. Stopniowo dodaję mięso, nie wszystko razem, trzeba zadbać, aby nie spadła za mocno temperatura w naczyniu, dlatego dodaję mięso częściami i mieszając zrumieniam mięso(...)godzinę, tylko od czasu do czasu mieszam. Po tym czasie dorzucam posiekany drobniutko czosnek i majeranek. Duszę pod przykryciem kolejne 30 minut. Teraz należy oprószyć całość dania mąką, porządnie zamieszać i jeszcze kilka minut dusić, posolić i popieprzyć według chęci. Mięsko rozpada się delikatnie i pyyyysznie smakuje! Nadaje się do mrożenia w szczelnych pojemnikach. Podawać można

I tu będę miała takie te
Zapiekanka makaronowa z szynką 298

kołowrotku, więc posiłki muszą być szybkie i proste. W grę nie wchodzą tzw. zupki chińskie czy podrzędne mrożonki. Zamawiać jedzenia też nie za bardzo lubię. Pozostają więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko(...)każdy ustala je sam, według własnego smaku. Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie.  Szynkę pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać olej, przesmażyć lekko szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek - wszystko poddusić. Śmietanę wymieszać z keczupem, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Wlać do szybki, cebuli i czosnku - mieszając

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z suszonymi pomidorami 174

Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku(...)pomidory namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Pierwsze słowa synka i zapiekanka na obiad. 438

tatuś usłyszał to dopiero wczoraj wieczorem, kiedy jego Synuś wyszeptał: ta-ta. Dzisiejszy poranek należy jednak do dziadków, tak tak - to ich dzień!!! Od rana tylko: da-da da-da!!!   Świat słówek mojego Syna nie kończy się na członkach rodziny... Jest jeszcze: Am - używane zwykle w głodzie. Ubu - znaczy pokaż mi to... Uuuu - to na dzień dobry(...)grzyby); pierś kurczaka; papryka zielona; papryka czerwona; cebula; sól, pieprz, papryka w proszku. Gotujemy ryż - na szklankę ryżu - dwie nie pełne szkl. wody. Doprawiamy solą, pieprzem. Ugotowany ryż (taki lekko wodnisty) przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ryż układamy plastry sera żółtego; posypujemy papryką. Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby

Miksturownik
Faszerowany udziec z indyka 184

Dzisiaj zapraszam na, według mnie, bardzo świąteczny obiad ;) Jeżeli ktoś lubi efektowne dania, udziec z indyka to doskonały pomysł. Wykonanie nie jest skomplikowane, w końcu ja, mając pierwszy raz do czynienia z takim mięsem dałam radę, także na pewno Wy również sobie poradzicie ;) Uwaga! zapach jest niesamowity i roznosi się po całym domu :)) Poniżej mamy zdjęcie, jak to wyglądało(...)następnie dookoła, oddzielamy kość od mięsa, starając się nie podziurawić go za bardzo. Odcinamy ze środka około 200g mięsa do zmielenia- odkładamy na później, wykorzystamy je do farszu. Następnie lekko rozbijamy pozostałe mięso, posypujemy obficie przyprawami (do kurczaka- gdy jej używamy nie dodajemy już soli, papryka słodka, pieprz)  i posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy , przykrywamy folią

Czerwona Porzeczka
Knedle z truskawkami 160

Knedle z owocami po prostu uwielbiam, a już  z truskawkami chyba najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz po węgiersku 190

składniki * 50 dag łopatki wieprzowej * 2 nieduże marchewki * 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe) * 3-4 średnie ziemniaki * 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie) * 2- 3 średnie

Mix smaku
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 151

„Rolowania” ciąg dalszy. Wczoraj były tosty francuskie rolowane, a dzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej.   Składniki: - 6 kotletów schabowych - 2 jajka - mąka

mojewypiekiinietylko
Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna 184

Składniki:  2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Sonko  brokuły świeże  duża cukinia  ząbek czosnku  1/3 bulionetki z kurczaka  4 szczypty chilli

Moja smaczna kuchnia
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 201

deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula(...)oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych, zalewamy ciastem  piekarnik nagrzewamy do 200"C w międzyczasie myjemy i osuszamy kotlety, lekko je rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem umyte jabłka kroimy w kosteczki, podobnie jak pomidory, cebulę szatkujemy, wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem foremki

Luźna Kuchnia
Brownie kawowe 152

przepranie/umalowanie się/ inne czynności związane z urodą. Ale jeżeli chodzi o potrawy, zawsze musi być wszystko gotowe na tip top. Nie wiem czy to tylko moja zmora, że moje danie musi wyglądać idealnie, a ja, no cóż, wystarczy jak będzie OK :) A jak wygląda to u Was? Latacie do ostatniej chwili w amoku? Czy macie wszystko przygotowane już parę(...)puder , czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy.  Gdy masa będzie jednolita, dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Jajka miksujemy na najwyższych obrotach, gdy powstanie piana dodajemy ostudzoną masę czekoladową i lekko mieszamy (najlepiej łopatką, albo łyżką).  Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Orzechy miażdżymy na mniejsze kawałki i dorzucamy do masy. Całość przekładamy do podłużnej

Słodkie Przyjemności
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 164

którą dostałam jakiś czas temu od Naczelnej . Ostrzegła mnie, że to prawdziwe piekło w gębie i miała rację, bo pierwsze użycie tego zmielonego ognia było kulinarną katastrofą ;) potrawa nie dała się zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;) Składniki: pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki, 1 sucha bułka(...)Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić. Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu. Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania