Dzisiejszy obiad w zasadzie miał wyglądać inaczej, planowałam tradycyjne mielone z ziemniakami i brokułami na parze. Ale przypomniało mi się, że kiedyś właśnie z takich składników
Kuchnia z widokiem na ogródNa początku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;) Składniki
Bon Appetit Małgorzatyktóre od czasu wakacji w Hiszpanii zajadam z ogromną przyjemnością! Mięso zapieczone w tej sposób jest nie tylko niezwykle aromatyczne , ale i niesamowicie soczyste! Podane z dzikim ryżem tworzy danie nie tylko smaczne , ale i zdrowe! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – ok. 300 g * pomidory koktajlowe – 200 g * mozzarella – 100 g * czarne oliwki(...)oliwek. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25-30 minut. ( Jeśli ser będzie nam się spiekał możemy całość pokryć folią aluminiową ). Podajemy gorące z ugotowanym w lekko osolonej wodzie dzikim ryżem. Smacznego
Ostra na SłodkoChrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki(...)ściereczką. Cebulę kroimy w małą kostkę i przysmażamy na patelni. Grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka minut, odlewamy wodę. Siekamy drobno na desce lub w blenderze. Kapustę odciskamy lekko z soku siekamy nożem lub w blenderze. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, posypujemy mąką i wałkujemy na grubość około
Ciastkozercyjadłam awokado po obróbkach termicznych postanowiłam go wypróbować :) Przepis w wersji śniadaniowej, który jedliśmy wraz z Najukochańszym, obydwoje bardzo zadowoleni i najedzeni! Bo musicie mieć na uwadze, że to danie bardzo treściwe, ale też warte wypróbowania. Nakład pracy znikomy, a efekty zadziwiające :) Składniki: awokado jajko sól, pieprz boczek opcjonalnie Wykonanie: Boczek kupujemy najlepiej pokrojony w cienkie plastry. Odkrajamy(...)najłatwiej i najoczywiściej - na kanapki :) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 200 stopni, w naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim połówki awokado wypełnione jajkiem oraz lekko przesmażony boczek. Jajka posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Pieczemy do ścięcia białka w temperaturze 200 stopni (ok 20 minut). Wyjmujemy z piekarnika i jemy :) Jemy, jak mój "mięsożerny
Taste Of My DayWspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty . Pychotka
W kuchennym oknie EwyPomysł na takie zrazy powstał tak ot ..podczas robienia kotletów schabowych...zrobiłam tylko kilka takich zrazów na spróbowanie..no i...zrazy okazały się smaczne... 50-60
Moje domowe kucharzenieAlbo -albo .Albo smakowita letnia jarzynka do II Dania , albo samodzielne II Danie na letni posiłek. Moim zdaniem sprawdza się doskonale i w tej i w tej roli. Jak zwykle prostota jest najlepsza. Obrana i pokrojona w cieniutkie plastry ( lub pół plastry gdy była duża) kalarepa. Uduszona na maśle bez dodatku wody(...)masło. Włożyć plasterki kalarepek. Grube gałązki oderwane od kopru i tymianek obwiązać nicią i dodać do kalarepki. Smażyć na małym gazie mieszając delikatnie ok. 10 minut aż plasterki będą lekko zrumienione Podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości kalarepki ok. 15 minut. Usunąć związane zioła. Dosypać usiekany drobno koperek. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut. Doprawić kalarepkę do smaku solą, cukrem
Buniabaje w kuchniwszystkich tych , którzy uważają , że ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;) Źródło : czasopismo dla kobiet Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów z dorsza sok wyciśnięty(...)osączamy. Pomidory kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce. Twaróg mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut. Tuż
Słodkości i nie tylkoPostanowiłam, że będę Wam pokazywała pomysły na szybkie oraz takie które robią się dosłownie same obiady dla zapracowanych, zabieganych. Bardzo lubię robić proste dania, które uwielbia moja rodzinka. Wykonuje się je szybko i łatwo lub wystarczy wsadzić je do piekarnika i robią się dosłownie same, a ja w tym czasie mogę sobie odpocząć lub zająć się czymś innym(...)Pierwszy pomysł na szybki obiad, który zrobimy dosłownie w 15-20 min to ryż z kurczakiem i warzywa na patelnie. U mnie w daniach obiadowych króluje ryż. Bardzo lubi go moją druga połówka :) Ten obiad robię zawsze gdy nie mam ochoty spędzać dużo czasu gotując. Obiadek robi się dosłownie w 15-20 min. Składniki obiad: Kurczak Przyprawy Mieszanka Warzywa
Ptasia Kuchniagust się zmienił i teraz ser jest nie do zastąpienia. Składniki: 1 szklanka mąki razowej 1 jajko od szczęśliwej kurki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej szczypta soli słoninka do smażenia lub olej garść borówek dżem (smak jaki chcecie) kostka białego sera 2 łyżki cukru trzcinowego cynamon Sposób wykonania(...)analogicznie do pierwszego, czyli smarować grubą warstwę sera, na to cienką warstwę dżemu i na to owoce. Składamy na pół. Doskonały pomysł dla dzieciaków na śniadanie, podwieczorek, drugie danie obiadowe, kolację. Kocham
pieprzny smaczekczasu do czasu przygotowuję mięso w postaci roladek. W tej wersji użyłam schabu i aby zaostrzyć nieco smak mięsa do środka dałam salami, marynowaną paprykę, czerwoną cebulę i zielone oliwki. Roladki dusiłam w sosie śmietanowym, dodając pod koniec majeranek. Podałam je w towarzystwie kaszy jaglanej z dynią. Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) salami(...)czosnkiem. Na brzegu każdego płata ułożyć 2-3 plasterki salami, po 2-3 paski papryki i 2-3 oliwki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. Wlać mąkę rozprowadzoną
Czerwień i błękitużyć gotowego ;) A ciasto francuskie to świetna baza do wielu potraw na słodko i słono. Dziś proponuję minipizze/tartinki, które sprawdzą się zarówno na popołudniową przekąskę, kolację, jak i danie imprezowe. Smakują na ciepło i na zimno, a położyć można na nie praktycznie wszytko. Zapraszam na przepis... Minipizze z ciasta francuskiego z grillowanym kurczakiem (kolacja dla dwóch lub przekąska(...)oliwki i kurczaka w plasterki. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym (zostawiając wolny brzeg), posypujemy serem i obkładamy dodatkami. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 18-20 min. (do lekkiego zrumienienia). Podajemy na ciepłą kolację lub jako zimną przystawkę. Miłej niedzieli
Ratunku obiadAgnieszki Maciąg , która faktycznie sprawia, że robi się jakoś tak magicznie. Zimowe ciasto sprawdziło się u nas na tyle genialnie, że trzy dni pod rząd lądowało w piekarniku (fakt, lekko modyfikowałyśmy ale to już genetycznie uwarunkowane kombinowanie). Przed Wami więc pierwsze podejście do przepisu z przepięknie oprawionej książki, która jest kwintesencją tego, co w okresie zimowym najpiękniejsze. Ciasto! - Klasyka(...)szczypta cynamonu i mamy nie zimowe ciasto, a zimowe niebo. Zabawa z przepisem - no cóż. U nas wyglądało to tak: Trzy podejścia. Pierwsze rdzenne, prawie skopiowane. Dwa następne - dałyśmy szklankę cukru, 5 jajek i 5 bananów, natomiast pominęłyśmy jabłka. Wyszło... :) Rewelacyjnie w obu przypadkach. Za każdym razem używałyśmy mąkę owsianą bezglutenową. Ten przepis to było nasze pierwsze podejście
Wypisz WymalujŚwięta tuż, tuż, lista dań już spisana. Jednym z głównych dań, jakie znajdą się na wigilijnym stole to barszcz. Chyba nie ma domu gdzie, by go nie było. Bogactwo smaku, które budujemy podczas całego procesu gotowania, nadaje mu niepowtarzalności. Moja kucharka z pokolenia na pokolenia uczyła mnie, że im więcej różnych smaków w barszczu tym on bogatszy(...)czosnek 3 ząbki por 1 szt seler naciowy 3-4 pędy grzyby suszone (prawdziwki, podgrzybki) garść konfiturę z żurawiny 2-3 łyżki (można pominąć nadaje lekkiej kwasowości) domowy zakwas do barszczu klik ok. 70 dag wołowiny z kością sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku świeży tymianek 2-3 gałązki
Basia w kuchni