Dziś przepis będzie archiwalny, gdyż od kilku dni walczę z gorączką i niewiele jestem aktualnie w stanie ugotować. Odpowiednio do mojego stanu dobrałam też charakter dania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;) Składniki: - 6 ziemniaków - 2 cebule - 6 pieczarek - 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej - 2 ząbki czosnku - 100 g startego żółtego sera - 2 kulki(...)przegryza, szynkę wrzucamy na patelnię, na niewielką ilość tłuszczu. Powiecie, że wędzonej szynki się nie smaży, a ja powiem, że to rewelacyjnie uwydatnia jej smak ;) Podsmażamy tak, by tylko lekko się zarumieniła, nie chcemy, by nam wyschła. Gdy ziemniaki będą już miękkie (mogą być leciutko twardawe, choć bez przesady), studzimy je i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
Kulinarne zapędy Kokosasmakują. Udekorowałam pierniki dzięki firmie http://www.cukieteria.pl/ , od której otrzymałam barwniki spożywcze i konfetti gwiazdki kolorowe. Kilka pierniczków, zapakowałam w śliczne pudełko od Opakowania cukiernicze.pl i dałam przyjaciółce w prezencie(...)miód , przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu jest lekko klejące, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 60 minut do lodówki. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podsypując nie za dużo mąką, jeszcze raz przegnieść. Rozwałkować i wycinać foremkami różne wzory
Kuchnia Danusidanie, a dodatek, jakże niezbędny np, do ruskich pierogów . Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, oraz podana cieniutko pokrojona z plasterkiem cebuli, pokropiona ocetem jako szybka zagrycha do "kielicha". Tę ostatnią wersję często serwował podczas naszych wyjazdów do Wilna mój Wójek, kiedy ucztowali sobie z moim Ojczulkiem(...)solą i pozostałymi przyprawami dokładnie je wcierająć w słoninę. Umieścić w plastikowym worku( rękawie, szczelnie zawiązać i włożyć do lodówki na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie słonina jest lekko szklista i kroi się jak masło...polecam
Gosia gotujeNiedawno robiłam pierwsze w tym roku gołąbki z młodej kapusty. Tym razem do farszu zamiast ryżu użyłam kaszy gryczanej. Wyszły pyszne! Polecam! Składniki: 1 duża główka
Kuchnia domowa Aniczasach gdy zagniatałam ciasto ręcznie, właśnie takie robiłam. ( stopniowo dosypywałam mąkę do jaja ). Ciasto wyrabiane w maszynie wymagało jednak niewielkiego dodatku wody. Ale było bardzo dobre, dało się cieniutko rozwałkować. Ciasto z jajkiem jest twardsze od takiego bez jajka, ale w przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada. Przepis z książki(...)Odstawić owinięte folią na 30 minut. farsz Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. Lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. uszka Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu
Stare Garytymi na mące pszennej. Dlaczego knedle bezglutenowe? Staram się zamieniać stopniowo coraz więcej potraw, które serwuję mojej Rodzinie na dania nie zawierające glutenu. Jasne jest, że nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować go z ich diety, nie dajmy się zwariować, ale potrawy bezglutenowe są równie pyszne co te tradycyjne, a czynnik zdrowotny zdecydowanie do mnie przemawia. Tym razem(...)woda się wchłonie. Następnie dolej jeszcze 3/4 szklanki wody, zamieszaj i gotuj kolejne kilka minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Kasza powinna być dobrze ugotowana, nie sypka, bardziej kleista, lekko rozgotowana. Pozostaw kaszę do ostygnięcia. W dużym garnku zagotuj wodę z odpowiednią ilością soli (ja daję około 2 łyżeczki na duży garnek). Zimną kaszę i ziemniaki zmiksuj w malakserze
Słodko-Słony Świat Ilonygrzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :) ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie(...)smaku solą i pieprzem ,ja zamiast soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak. Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać. Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając. Podawać z roztopionym masłem z cebulką lub kwaśną śmietaną. SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliCukrowej Wróżki . Ona użyła jej do sernika, według mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka w proszku, zakochacie się w niej. Idealnie skomponowała się z ciastem drożdżowym Mówię Wam, niebo w buzi! Mleczna chałka z mleczną kruszonką Składniki(...)czasie do zaczynu dodać resztę cukru i mleka, zagnieść. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski (może się lekko kleić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 równe części. Z każdej uformować wałek, zapleść je w warkocz, końce podwijając pod spód. Ułożyć chałkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożliwe sposoby, które przychodzą mi do głowy. Uwielbiamy w domu ciasteczka owsiane więc i tam czereśnie wylądowały :) Robi się je bardzo szybko i można je zjadać tyle ile się da :)) Z czereśniami trzeba się spieszyć, aby szpaki nie były pierwsze:) SKŁADNIKI : na około 30-35 sztuk 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki cukru brązowego(...)robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką - układać na blaszce z sporych odstępach. - piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 15 minut) - chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy (będą miękkie ), potem studzić na kratce. Smacznego zajadania
Basia w kuchniSchabowy z marynaty...bardzo.smaczny...mięciutki..aromatyczny...robiłam już kilka razy..na blogu są już schabowe marynowane, ale tym razem za radą Kaś do marynaty dodałam
Moje domowe kucharzenieMój pierwszy przepis na blogu i mam nadzieję, że udany! Pierś z kurczaka lubię przyrządzać na różne sposoby, ale i tak do najpopularniejszych należy smażona na
Truskawkowa Fiestaczwartkowe imieniny Taty zaplanowałam kilka nowych dań. Coś ciekawego na stół, plus oczywiście nowe przepisy na bloga. Zdjęcia niestety nie będą zbyt piękne, a to wszystko dlatego, że goście czekali na podanie jedzenia. Bardzo ciekawy w smaku był za to sos oraz oczywiście sam kurczak, który był niezwykle delikatny. Inspiracja: "Biblioteczka Poradnika Domowego: Tanie gotowanie. Obiad(...)brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wrzucić ząbki czosnku, wlać wino i przykryć. Wstawić do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika. Po mniej więcej godzinie odkryć kurczaka i co jakiś czas mieszając lekko go podpiec. Wyjąć kurczaka z brytfanny i wyłożyć na półmisek. Pozostałe wino zagęścić rozrobioną mąkę ziemniaczaną z wodą. Powstałym sosem polać kurczaka
Pasja Smakumetki. W przypadku zapraw, które powtarzają się co roku i nie odbiegają od normy, tzn. nie stanowią nowej pozycji na liście naszych dotychczasowych przetworów, warto oznaczyć sobie rok produkcji danych weków. Przy pomocy tychże metek. Wystarczy na każdej takiej nalepce napisać rok produkcji i proszę! Bez żadnych dodatkowych wysiłków zaprowadzimy w ten sposób porządek w naszej spiżarni. *********************************************************************************** Zdjęcia metek(...)łyżka soli 2 łyżki cukru W wyparzonych słoikach układamy przyprawy i ciasno upychamy ogórki. Składniki zalewy zagotowujemy ( ja i tak zwykle zmieniam ilości, dopasowując do gustu ). Kiedy zalewa lekko przestygnie, zalewamy ogórki do całkowitego zakrycia, zakręcamy. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 - 6 minut (od momentu zagotowania). Następnie słoiki wyjmujemy o zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSkyrim obfituje w elementy związane z jedzeniem, w karczmach czy salach jadalnych możemy znaleźć przeróżne smakołyki, nie wspominając o zawartości spiżarni domków, które zwiedzamy. Co więcej
Nerds KitchenZapraszamy na cykl " Majówka z Aniołami". Na początek pyszna tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska. Muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowała. Polecamy:) Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g zimnego masła, 1 jajko, 2 łyżki zimnej wody, łyżeczka soli, 6 świeżycgh pomidorów, 3 kule mozzarelli, 1 duza cebula(...)przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory a miedzy pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach aż ser lekko się roztopi
Anioły w kuchni