lekkie dania - 4237 przepisów (strona:158/283)

BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z KURCZAKA 208

Bardzo fajny (a raczej smaczny) pomysł na pożywne danie obiadowe.  Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać się przepisu.  Może to być kolorowa papryka, suszone pomidory lub inne ulubione warzywka. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry.  Warunkiem jest tylko(...)solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia lub innym białym twarożkiem i posypujemy startym na oczkach żółtym serem.  Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku. Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej

Walijskie Pichcenie
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 276

uboższa w aromaty, ale do soczewicy doskonale pasuje. Natomiast karmelizowana cebula dodaje zupie słodkawego posmaku, wykorzystam ten pomysł do innych zup. Bardzo mi posmakowała. Polecam też inne rozgrzewające dania, np.  grochową zupę-krem  czy  rozgrzewający krem z kalafiora z chili . Rozgrzewająca  zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą Składniki: 280 g soczewicy(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy, oprócz ziemniaków. Gotujemy aż  soczewica lekko zmięknie, około 15 minut, po czym dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Dwie dodatkowe cebule kroimy w cienkie plasterki, papryczkę pozbawiamy nasionek i kroimy w bardzo drobno. Cebulę podsmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Grillowany kurczak z sosem serowym i kluskami śląskimi 401

Baardzo soczysty kurczaczek z moim ulubionym serowym serem i kluskami śląskimi:) Danie w całości przygotowane przez mojego Ukochanego. Kluski śląskie ze zdjęcia niestety są kupne (cóż, weekendowe lenistwo wygrało), ale poniżej podaję przepis na własnoręcznie lepione (uprzedzam, że po ich przygotowaniu cała kuchnia jest w kawałkach ciasta ;)) No to zaczynamy! Grillowany kurczak (2 porcje): 2 piersi z kurczaka(...)minutach. Kluski śląskie (2 porcje): 6 ziemniaków 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy.  Gdy lekko przestygną dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy na ciasto. Kluski gotujemy partiami: wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięcia. Sos serowy: 200 ml śmietany 36% 100 g sera

My Culinary Art
EKSPRESOWY SERNIK czyli sernik azjaty – 1,50 zł 6150

taki jaki powinien być. Z tej porcji wychodzi 6 średnich, cienkich kawałków, więc jeśli macie więcej osób do wykarmienia zróbcie podwójną porcję. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. PAPIER DO PIECZENIA (1 min): jeżeli macie szczelną blaszkę, można ominąć ten krok, ale zalecamy jednak wyściełać ją papierem do pieczenia. 2. PIEKARNIK(...)blaszki, w której będziemy piec sernik. Formujemy z nich gładki i równomierny spód, dociskając kubkiem o płaskim dnie (jak na zdjęciu). 6. SERKI (3 min): przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy, dosłownie 1 min, cały czas mieszając, a następnie ubijamy trzepaczką aby były puszyste (też ok. minuty). 7. CUKIER (2 min): do serków dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, aż grudki

Nerds Kitchen
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 278

Jeszcze jedna wersja uwielbianej przez nas baby drożdżowej  Na bazie baby puchowej stworzyłam jej troszkę zdrowszą wersję. Mąkę pszenną zamieniłam na białą orkiszową , zamiast zwykłego pudru dałam mielony ksylitol oraz puder trzcinowy. Zawsze to trochę zdrowiej. A skoro nie umiemy sobie odmówić drożdżowego przysmaku, trzeba go po prostu dostosować do naszych potrzeb. Może i baba będzie mniej puszysta(...)mąki (zawartość jednej miski), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie rozkruszyć drożdże i dokładnie wmieszać je w przestudzone (letnie) zaparzone ciasto. Miskę przykryć i odstawić pod przykryciem do lekkiego napuszenia, ok.30 minut. W misce ubić żółtka z ksylitolem i pudrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać je wraz z pozostałą mąką do napuszonego zaczynu i wyrobić tak, by ciasto odstawało

Smaczne Zdrowe
Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie 238

Łosoś smakuje mi w każdej postaci. Najczęściej jadamy robionego na parze. Dzisiaj dla odmiany był z piekarnika z dużą ilością ziół :-) SKŁADNIKI filet z łososia (wielkość

Passions hobbies life
Kukurydza gotowana na parze 154

Uwielbiam ten najprostszy sposób na przygotowanie kukurydzy. Jestem zwolenniczką gotowania warzyw na parze, nie tracimy wtedy żadnych wartości smakowych ani odżywczych gotowanego warzywa wraz z wodą

Kulinarne przygody Gatity
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY NA DWA SPOSOBY 254

    W okresie jesienno-zimowym wzrasta nasze zapotrzebowanie na witaminę C , produktem , który polecam ( nie tylko w tym okresie) jest kapusta kiszona. Minęły już czasy

Smaczne Zdrowe
Młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem 220

Gdy pojawiają się młode ziemniaki to z wielkim apetytem wrzucamy je na „ruszt”. Podaję Wam świetny i prosty przepis na smaczne młode ziemniaki! Młode ziemniaki zapiekane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Porady kulinarne: Szybko, tanio, zdrowo czyli gotowanie w szybkowarze 186

dzięki nim podczas gotowania nie musimy stać przy kuchence. Ba! Nawet nie musimy w niej w tym czasie się znajdować – czasomierz włożony do kieszeni spodni powiadomi nas, gdy przyrządzane danie będzie gotowe. Choć to kosztowny wydatek warto mieć szybkowar. Choćby dlatego, że dzięki nim nie tylko tradycyjny sposób gotowania w wodzie wchodzi w grę, możemy także upiec mięsiwo, dusić(...)szybkowar. Sceptycy zapewne podniosą argument, iż producenci urządzeń domowych kuszą nas zewsząd sprzętami bez których wprost nie będziemy mogli się obejść. Nawet jeśli nie należymy do grona osób, które lekką ręką wydają pieniądze warto inwestować w naczynia, które zagwarantują nam komfort w kuchni. Z szybkowarów możemy korzystać na kuchniach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych, ceramicznych oraz halogenowych. Zamiast kupować mrożonki, jadać

WojnaNaSmaki.pl
Faszerowane małe kalmary 213

którym znakomicie pokazano jak kalmary czyścić, co odciąć, co usunąć. Dotyczy co prawda dużych sztuk, ale z małymi jest dokładnie tak samo - tylko więcej pracy. Podawać z ryżem, jako danie główne, lub bez niczego, jako przystawkę. Polecam! składniki 1 kg  oczyszczonych małych  kalmarów 1/2 szklanki słodkiego wina (białe lub czerwone, może być porto) 1/2 szklanki ryżu(...)cebulę, czosnek i połowę pociętych macek, smażyć na średnim ogniu.  Kiedy cebula i czosnek zmiękną, dodać wino z pastą pomidorową, natkę pietruszki i chwilę  gotować do lekkiego zgęstnienia. Dodać ryż, posolić, popieprzyć, można wlać trochę wody jeżeli całość wydaje nam się za sucha, gotować pod przykryciem parę minut, aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół ugotowany.Wyłączyć

Stare Gary
Kruche ciasto z pianką i owocami 233

Bardzo kruche ciasto, delikatna pianka i owoce, fajne połączenie :) Owoce możemy dać sezonowe, jak i te z puszki czy nawet mrożone. Ja mam te szczęście, że w swojej zamrażarce mam jeszcze trochę zapasów z lata :)  Przepis pochodzi z bloga mojewypieki. Składniki : Ciasto: 2,5 szkl mąki 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek(...)spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyrównujemy, lekko przyklepujemy i pieczemy ok. 15 min w 180st. C do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, cukier

charlotte gotuje
Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek) 231

Planowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z soczewicy i ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam cebulę i czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula(...)rozgrzany olej i podsmażyć, następnie dodać pół łyżeczki całych ziarna gorczycy  (można pominąć, jeśli nie przepadacie za  musztardowym  smakiem ). Dodać pokrojone kurki i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Ugotowaną soczewicę odsączyć, dodać do niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu

głodny alergik
Makaron z kurczakiem imbirowym 216

jednogarnkowe, kurczak w imbirze ..i nie tylko :). Jest to danie o bogatym aromacie mleka kokosowego, imbiru i innych przypraw. Przyrządzenie trwa kilka minut. Podstawą dania jest chiński cienki makaron. Składniki do dań z kuchni orientalnej znajdziecie w sklepie Sklep.naSushi.pl . Składniki na 4 porcje: 35 dag piersi kurczaka 25 dag młodej cukinii 30 dag bakłażana, (u mnie(...)wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokrój w półplasterki. Bakłażan pokrój na kawałki podobnej wielkości. 2. W dość dużym płaskim rondlu rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka i podsmaż je do lekkiego zrumienienia. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz. 3. Jeżeli trzeba dolej łyżkę oleju, włóż imbir, dymkę i smaż przez 3 minuty. Włóż kawałki cukinii i smaż jeszcze przez 2-3 minuty

Apetyczna babeczka
PRZEPIÓRKI W PIELUSZKACH. 239

wiedziałam, jak je przyrządzić. Dostałam paczuszkę z dwoma przepiórkami i teraz wielkie zastanawianie się, co by tu wymyślić. Troszkę poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek i ta-dam! Jednocześnie wykorzystałam do ich przyrządzenia olej rzepakowy, dzięki zemu przepiórki zyskały dodatkowych walorów zdrowotnych i odżywczych. Przepiórki te robi się banalnie szybko! Świetna alternatywa dla oklepanego już kurczaka. Jeżeli nie mamy pasztetu(...)Następnie nacieram je z wierzchu solą, pieprzem.  Cebulę i czosnek siekam, szklę na patelni. Dodaję pasztet, mieszam z cebulą i podsmażam  razem na oleju rzepakowym . Pasztetem, najlepiej lekko przestudzonym, nadziewam przepiórki. Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzienie i obwiązuję je gruba nitką dokładnie, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas pieczenia. 00 Tak przygotowanie ptaki układam na blasze

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami. 298

Dzisiejszy obiad w zasadzie miał wyglądać inaczej, planowałam tradycyjne mielone z ziemniakami i brokułami na parze. Ale przypomniało mi się, że kiedyś właśnie z takich składników

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 240

  Na początku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;) Składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak zapiekany z mozzarellą i pomidorkami 326

które od czasu wakacji w Hiszpanii zajadam z ogromną przyjemnością! Mięso zapieczone w tej sposób jest nie tylko niezwykle aromatyczne , ale i niesamowicie soczyste! Podane z dzikim ryżem tworzy danie nie tylko smaczne , ale i zdrowe! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – ok. 300 g * pomidory koktajlowe – 200 g * mozzarella – 100 g * czarne oliwki(...)oliwek. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25-30 minut. ( Jeśli ser będzie nam się spiekał możemy całość pokryć folią aluminiową ). Podajemy gorące z ugotowanym w lekko osolonej wodzie dzikim ryżem. Smacznego

Ostra na Słodko
Wytrawne bułeczki drożdżowe 254

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki(...)ściereczką. Cebulę kroimy w małą kostkę i przysmażamy na patelni. Grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka minut, odlewamy wodę. Siekamy drobno na desce lub w blenderze. Kapustę odciskamy lekko z soku siekamy nożem lub w blenderze. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, posypujemy mąką i wałkujemy na grubość około

Ciastkozercy
Awokado zapiekane z jajkiem 211

jadłam awokado po obróbkach termicznych postanowiłam go wypróbować :) Przepis w wersji śniadaniowej, który jedliśmy wraz z Najukochańszym, obydwoje bardzo zadowoleni i najedzeni! Bo musicie mieć na uwadze, że to danie bardzo treściwe, ale też warte wypróbowania. Nakład pracy znikomy, a efekty zadziwiające :) Składniki: awokado jajko sól, pieprz boczek opcjonalnie Wykonanie: Boczek kupujemy najlepiej pokrojony w cienkie plastry. Odkrajamy(...)najłatwiej i najoczywiściej - na kanapki :) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 200 stopni, w naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim połówki awokado wypełnione jajkiem oraz lekko przesmażony boczek. Jajka posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Pieczemy do ścięcia białka w temperaturze 200 stopni (ok 20 minut).  Wyjmujemy z piekarnika i jemy :)  Jemy, jak mój "mięsożerny

Taste Of My Day
Faszerowany filet z indyka 221

Wspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty . Pychotka

W kuchennym oknie Ewy
1551. Zrazy w panierce z chleba 180

Pomysł na takie zrazy powstał tak ot ..podczas robienia kotletów schabowych...zrobiłam tylko kilka takich zrazów na spróbowanie..no i...zrazy okazały się smaczne... 50-60

Moje domowe kucharzenie
Kalarepki duszone na maśle 216

Albo -albo .Albo smakowita letnia jarzynka do II Dania , albo samodzielne   II Danie na letni posiłek. Moim zdaniem sprawdza się doskonale i w tej i w tej roli. Jak zwykle prostota jest najlepsza. Obrana i pokrojona w cieniutkie plastry ( lub pół plastry gdy była duża) kalarepa. Uduszona na maśle bez dodatku wody(...)masło. Włożyć plasterki kalarepek. Grube gałązki oderwane od kopru i tymianek obwiązać nicią i dodać do kalarepki. Smażyć na małym gazie mieszając delikatnie ok. 10 minut aż plasterki będą lekko zrumienione Podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości kalarepki ok. 15 minut. Usunąć związane zioła. Dosypać usiekany drobno koperek. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut. Doprawić kalarepkę do smaku solą, cukrem

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania