lekkie dania - 4237 przepisów (strona:150/283)

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 727

świeży koperek 1 łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną na grubsze plastry, zarówno na zimno jak i na ciepło, jako wyśmienity dodatek do obiadu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Jajka(...)masę. Przygotować folię spożywczą (odcinek około 40 cm długości).  Rozłożyć ją na blacie. Posypać obficie bułką tartą. Zwilżyć ręce wodą. Masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt. Lekko docisnąć. Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym, zostawiając jeden koniec bez farszu. Za pomocą foli zwinąć równomiernie roladę. Lekko docisnąć. Gotową roladę (już bez folii) przełożyć do naczynia żaroodpornego

Świat Domowej Kuchni
Trzy po trzy, czyli cytrynowe gotowanie 194

przestudzone masło oraz skórkę otartą z cytryny, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić - w razie potrzeby lekko podsypać mąką w czasie wyrabiania). Z ciasta uformować kulę, umieścić w lekko natłuszczonej misce i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałek o średnicy 3-5 cm. Zapleść(...)chałkę (albo jakąkolwiek inną) i jakimś cudem nie uda Wam się jej całej pochłonąć, póki jest świeża i pyszna, zajrzyjcie do mnie koniecznie jutro - pokażę Wam, jak dać chałce drugie życie. Bardzo smakowite życie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopytka 196

takie dania, które najlepiej smakują u mamy. Można je jeść w restauracji, u ciotki czy koleżanki, a  te mamine i tak będą najlepsze. Jedną z takich potraw są dla mnie kopytka. Zawsze miękkie, zawsze smaczne, rozpływające się w ustach. Ubóstwiam je i mogłabym jeść dzień i noc.  Wykradłam przepis na te kulinarne cuda i szczerze polecam(...)wody. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie mielimy je maszynką do mięsa (można również ugnieść praską do ziemniaków). Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę oraz jajko, delikatnie mieszamy. Blat podsypujemy lekko mąką, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Kiedy mamy uformowaną jednolitą masę to dzielimy ją na niewielkie części. Formujemy

Kolizje Smaków
lekkie,puszyste pączki małe i duże... 149

szklanki letnia woda, 2 łyżeczki cukier - drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu jajko, żółtka, cukier zmiksować na kogel-mogel do jajek dać zaczyn drożdżowy, letnie mleko i stopiony tłuszcz letni, szczyptę soli, ocet, mąkę przesianą i mikserem spiralami wyrabiać na szybkich obrotach z 10 minut przykryć ręcznikiem i zostawić w cieple(...)wykładać na ręcznik papierowy szprycą z końcówką do nadziewania nadziać pączki marmoladą jaką lubisz ja użyłam swojej jabłkowo-śliwkowej - jest w moich przepisach posypać pudrem cukrem.......pączki są bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa posypka Royal Brand: produkt naturalny - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo

W Mojej Kuchni Lubię
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 246

Walking Dead (chociaż zdecydowanie wolimy grę komputerową). Tarta jest pełna smaku, ale ma dość luźną konsystencję – dlatego polecamy ją amatorom puddingów. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. DYNIA (5 min) Wydrążamy kawałek dynii, najlepiej ręką. Pestki wyjmijcie z miękiszu i wysuszcie na kawałku ścierki lub papieru – będziecie mieć z tego zdrową przekąskę. Następnie(...)mleko w większości odparuje. 3. MIKSOWANIE (2 min) Z garnka wyciągnijcie goździki i zmiksujcie dokładnie całość na gładki krem. Dodajcie cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę bez przykrycia na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje

Nerds Kitchen
Kasza (nie) odstrasza, czyli jaglanka śniadaniowo 243

zawiera glutenu, jest doskonałym źródłem białka, odgrywa ważną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i jest po prostu pyszna!  Jaglanka świetnie komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Jeśli śniadanie to jak dla mnie oczywiście wersja słodka, więc gwiazdą dzisiejszego wpisu jest jaglany mus bananowo-malinowy. Smakowite połączenie kaszy z owocami, twarogiem i masłem(...)szklanki wody i gotować przez 25-30 minut Jeżeli woda zbyt szybko odparuje- uzupełnić braki, aby kasza nie była ugotowana na sypko- lepsza jest wersja bardziej kleista Ugotowaną kaszę lekko przestudzić Do garnuszka z kaszą dodać twaróg, banana, maliny i miód i zblendować wszystko na gładką masę Podawać ze świeżymi malinami, borówkami i masłem orzechowym lub płatkami migdałowymi

peanutbuttermonster
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 187

opcjonalnie i tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) do podania: kaszę gryczanę, kuskus, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy(...)dodatku ziół lub świeżych, to teraz możemy dodać szczyptę ulubionych.) Całość dusimy ok. 15-20 min (do zgęstnienia sosu). Podajemy np. z kaszą gryczaną i posiekanymi ziołami. Drobiowe klopsiki, lekki sos i kasza gryczana = pyszny i zdrowy obiadek :) Smacznego

Ratunku obiad
Kotlety Schabowe Inaczej 6060

smak. Dlaczego chadzamy na skróty? Żyjemy szybko, wciąż się spieszymy i dla mnie to nie ma sensu, poświęcamy swój czas na przygotowanie w jak najwyższym stopniu naturalnego i zdrowego dania, a na koniec i tak dodajemy szczyptę chemii, ja sobie dziś z tego zdałam sprawę i postanowiłam pracować nad tym i tą szczyptę zastępować naturalnymi przyprawami.  Chciałam(...)słodka SKWORCU papryka chili pieprz sól ziołowa malutka szczypta kminu rzymskiego (roztartego w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy mąka pszenna do obtoczenia kotletów Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy papryką wędzoną słodką, pieprzem i solą ziołową. W głębokim garnku z przykrywką, albo w głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, niewielką ilość i wrzucamy cebulę pokrojoną

Blondynka Gotuje
Kopytka 196

Kluchy, kto ich nie lubi....U mnie w domu głównym ich odbiorcą jest Tato, który w sumie mógłby być wegetarianinem, bo prawie nie jada mięsa. Kluchy

Gosia gotuje
ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MIĘSEM MIELONYM 735

Przepyszne połączenie cukinii i mięsa mielonego, idealne na przygotowanie szybkiego obiadu Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kg cukinii 2 szklanki makaronu rurki

Z Majeczką w kuchni
Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku 177

Co tu dużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha! Składniki: 500 g filetów z

Oryginalny smak
kotlet z piersi z jajkiem,szpinakiem,ziemniakami na obiad... 267

Składniki: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, szpinak świeży lub mrożony 1/2 kg, boczek wędzony 10 dag, masło do smażenia 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, panierka

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto z pieczarkami 173

Ostatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia. 2 woreczki  ryżu 30 dkg  pieczarek  około 1 l bulionu  1 cebula  2 ząbki czosnku

Moje domowe kucharzenie
Makaron z sosem brokułowym i orzechami 160

Makaron w mojej kuchni być musi. Inaczej tego nie widzę. Tym razem propozycja trochę odchudzona, ale równie smaczna. Spróbujecie? Składniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki

Magiczne Życie Marty
Karp zapiekany z grzybami i śmietaną 196

najlepsza w ocenianiu karpich dań - ta ryba nie należy do moich ulubionych, ale ten przepis polecam. Poza zupełnie niezłym (jak na karpia) smakiem, ma też tę zaletę, że danie szykujemy wcześniej, a na pół godziny przed podaniem wstawiamy do piekarnika. Smacznego Karpia! Przepis znaleziony na stronie  Mniam Mniam .  składniki (ok 8 małych porcji(...)pieczarek, należy pokroić je na połówki, mrożone grzyby zostawiamy takie jakie są, natomiast suszone należy wcześniej zamoczyć w małej ilości wody aby napęczniały . Na oliwie podsmażyć cebulę  do lekkiego zeszklenia, następnie dodać  grzyby i na silnym ogniu smażyć przez kilka minut do całkowitego odparowania soku. Dodać masło i smażyć jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie

Stare Gary