wersji możemy zrezygnować z dodatku czekolady J Ciasteczka marchewkowo-owsiane Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 40 g roztopionego masła 1/4 szklanki brązowego cukru (można dać więcej) 2 łyżki miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów owsianych 1/3 szklanka mąki owsianej 2 łyżki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki cynamonu(...)cynamonem. miksujemy. Dodajemy do suchych składników marchew, płatki, bakalie, dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Masa będzie klejąca. Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 13-15 minut. Ciasteczka są gotowe, kiedy brzegi są lekko spieczone
Mania GotowaniaGołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJedno z moich ulubionych dań. Warzywa i mięsko z wolnowara w dowolnych konfiguracjach. Dzisiaj użyłam wieprzowiny, czerwonej soczewicy i warzyw: marchewki, ziemniaków i papryki. Polecam, jeśli dysponujecie wolnowarem. Kociołek z soczewicą Drukuj przepis Składniki 0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka(...)ziele angielskie woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Łopatkę pokroić na kawałki jak na gulasz. Przyprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jak będzie już lekko obsmażone, dodać przyprawę do grilla i jeszcze obsmażyć. Odstawić na chwilę. Krok 2 Warzywa pokroić na większe kawałki. Układać wszystko warstwowo w wolnowarze, przyprawiając solą i pieprzem. Poszczególne warstwy posypywać
CoolinarniePLzapewne jadła niejednokrotnie takie knedle choćby pamiętając je z przedszkola lub na proszonym obiadku u babci hihi. Jeśli są tacy, którzy nie mieli jeszcze okazji próbować tego super dania, to zapraszamy do lektury i wypróbujcie w domu nasz mega klasyczny przepis i cieszcie się smakiem super śliwek węgierek :) Knedle ze śliwkami (4-5 osób) Składniki : 3/4 kg ziemniaków(...)dłoniach i na środku kładziemy połówki śliwek, posypujemy śliwkę cukrem. Zlepiamy ciasto dokładnie, żeby nie otworzyło nam się w gotowaniu i formujemy ładne kuleczki :) Knedle wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody partiami. Kluchy lubią dużo wody i luz w gotowaniu ;) gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i lekko przelewamy zimną wodą podobnie jak kopytka. Odsączamy
vegetaniedomu, a tam czeka na mnie obiad - choć nie jest to częste. Zazwyczaj muszę sama go sobie przygotować. Fajnym pomysłem jest przygotowanie Spaghetti Bolognese. Szybkie, smaczne i popularne danie idealne do zrobienia jak nie macie siły, albo nie macie zbyt dużo czasu. No i ten długi makaron - ten obiad zawsze będzie mi się kojarzył ze sceną z filmu(...)olej, chwilę podsmażamy i dodajemy mięso wraz ziołami. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i pozostawiamy pod przykryciem dusząc około 15 - 20 minut. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny ser) ścieramy na małych oczkach i odstawiamy. Na talerze wykładamy makaron, na wierzch nakładamy mięso, a wszystko posypujemy
Słodkie Przyjemnościwiększą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcą Składniki na 10 klusek: 300-350 g mąki orkiszowej 700 100 ml mleka 2 dkg drożdży świeżych lub 1,5 łyzeczki suchych(...)blacie. Pozostawić przykryte ponownie do wyrośnięcia.Z tej porcji mąki uzyskałam 10 klusek Szeroki garnek do połowy napełnić wodą i obwiązać gazą.Wodę zagotować.Na gazie ułożyć kluski.Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka,by można go było przykryć pokrywką.Gotować 10 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Danie typowo wegetariańskie dla miłośników duszonych warzyw z dodatkiem ostrego smaku. Idealne na jesienną-zimową pogodę. W roli głównej kiełbaski sojowe wędzone. Składniki: 2 porcje 2 kiełbaski sojowe wędzone 1/2 cukinii 1 marchew 1 pomidor 1 papryka czerwona 3 pieczarki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz cayenne(...)pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelnie wrzucamy marchew, paprykę, cebulę i czosnek i wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, aż będę lekko miękkie. Kolejno dodajemy pozostałe warzywa, kiełbaski sojowe i dodajemy olej. Dusimy, aż wszystko będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Smażymy, aż wszystko nabierze smaku i aromatu
Truskawkowa FiestaSkładniki: 2 ziemniaki 50 gr czarnego kawioru 2 plastry bekonu sos cytrynowy Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, lekko wydrążyć i napełnić czarnym kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może(...)oryginalny kawior z bieługi, pakowany w szczerozłote puszki osiąga cenę 2500 euro za 250 g. Nie będę przeliczał ile trzeba zapłacić za takie proste w wykonaniu danie w restauracji. Zainteresowanym mogę podać adres restauracji w Irlandii w której mój uczeń Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki. I pomyśleć, że w dawnych czasach kawiorem karmiono niewolników, jedli
Kulinarny karnet ChristopheraWypasione danie na niedzielny wege obiad. Polenta z masłem i parmezanem, warzywa upieczone z rozmarynem i czosnkiem, a wszystko polane rubinowym sosem z pieczonych warzyw i czerwonego wina. Polentę, czyli kaszkę kukurydzianą kupiłam wieki temu planując zrobić z niej jakąś fajną potrawę. Zamiast tego stała zapomniana w szafce kuchennej, służąc mi tylko czasem do podsypywania blatów pizzy (dzięki(...)suszonego** 3 rozgniecione ząbki czosnku sól do smaku oliwa * Nie musisz trzymać się dokładnie powyższej listy warzyw. Wykorzystaj takie, jakie lubisz lub akurat masz w lodówce. ** Zamiast rozmarynu możesz dać tymianek, świeży lub suszony. na sos: 80-100 g upieczonych warzyw 125 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody (lub bulionu warzywnego jeśli akurat masz) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól
Chilli Czosnek i Oliwadrożdży 4-5 łyżek karmelu (przepis poniżej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (ja dałam 1 łyżeczkę domowej mieszanki przypraw korzennych, ale tej "sklepowej" warto dać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku(...)jest gwałtowna, a karmel twardnieje), nadal nie mieszając, gotować do rozpuszczenia się karmelu - zdjąć z palnika, przelać do innego naczynia (cukier w gorącym rondelku będzie się cały czas karmelizował), lekko ostudzić - w innym rondelku umieścić miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, dodać karmel oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, zdjąć z palnika, ostudzić
Smakołyki BerenikiDzisiejszy post dedykuję mojemu serdecznemu koledze Piotrkowi, który podsunął mi pomysł na świetny zamiennik ziemniaków czyli puree z selera. Bez ziemniaków nie wyobrażam sobie życia. No
Codzienna kuchnia niecodziennawszystko mieszamy, aż składniki się połączą. Ochładzamy w ten sposób ciepłą czekoladę, dzięki temu będzie trwalsza i bardziej błyszcząca. Jeżeli czekolada ostygnie, należy ją ponownie delikatnie podgrzać (Nie przegrzać!). Lekko tężejącą czekoladą smarujemy wewnątrz foremki silikonowe (warstwa ma mieć około 3 mm) i schładzamy. Jeżeli czekoladowe ścianki są za cienkie, czynność należy powtórzyć. 4 truskawki maczamy w czekoladzie, posypujemy cukrowymi(...)zanurzamy na chwilę w bardzo ciepłej wodzie. Żelatyna się rozpuści, będzie można je wyciągnąć i delikatnie wytrzeć chusteczką. Sposób ten jest bardziej czasochłonny i filiżanki nie wychodzą idealne, ale da się je wyrównać nożykiem Mus truskawkowy: Do rondelka wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Schładzamy. Umyte i obrane truskawki
Oryginalny smakZdrowy Przysmak w każdy Poniedziałek'. Chodzi tylko o to,że w Poniedziałki z rana pojawiałby się u mnie post ze zdrowym przysmakiem. Może to być owocowy koktajl, zdrowy i lekki deser, sałatka. Wiem,że u mnie na blogu często pojawiają się przepisy na koktajle. Jednak w Zdrowych Przysmakach zależy mi na tym,abyście Wy też w tym brali udział. Pierwszy(...)będziemy mogli wszyscy zgromadzić listę smakołyków do przygotowania w jednym miejscu. Będzie też możliwość dodawania zdjęć swoich przysmaków na Instagramie pod naszym hasłem. :) Jednak najpierw czekam na Wasze opinie! Dajcie znać! Pozdrawiam
Chocolate Stop Temptinggrzybów uzyskuję około 120- 125 g suszu grzybowego. Będą jak znalazł do jesiennych gulaszy czy do krupnika, a w grudniu wykorzystam je do tradycyjnych dań świątecznych. Suszone grzyby Składniki: 1000 g świeżych grzybów Wykonanie: Grzyby dokładnie czyścimy, ja grzybów nie myję, bo bardzo chłoną wodę i wtedy czas suszenia zdecydowanie(...)powietrze jest kierowane na dół, grzyby które znajdują się na dole wysuszą się szybciej. Jeśli nie posiadamy suszarki, grzyby suszymy w piekarniku w temperaturze 80 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami. Przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku
Kulinarne przygody GatityInspirowana klasyczną francuską zupą cebulową, jaką zna chyba każdy. A jak ktoś nie zna, to zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i ją przygotować. Jest to chyba moje pierwsze danie "popisowe", które potrafiłem przygotować. Zupę szczególnie polecam na poniedziałek, gdyż zazwyczaj z niedzielnego obiadu zostaje bulion, który można świetnie wykorzystać. Do przygotowania zupy cebulowej potrzebowałem: 4 średnich cebul(...)połowy i pokroiłem wzdłuż - prostopadle do obciętych piętek (w przeciwnym wypadku otrzymałbym półplasterki, nie piórka). W ten sposób pokroiłem wszystkie cztery przygotowane cebule. W sporym garnku rozgrzałem lekko 2 łyżki oliwy, a następnie dodałem całą pokrojoną wcześniej cebulę doprawiając od razu szczyptą soli oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cebulę podsmażałem na małym ogniu i pod przykryciem przez dość
Wyprawy kulinarne